Saab 9-3 Sport Estate 1.8t Vector (2007)
Uitvoering | 9-3 Sport Estate 1.8t Vector |
Bouwjaar | 2007 |
Jaar van aanschaf | 2007 |
Op zoek naar een nieuwe auto in eerste instantie gekeken bij de BMW-dealer, want mijn vorige auto was een BMW uit de 3-serie.
Aangezien de BMW-dealer mijns inziens een te lage inruilprijs bood voor mijn 3-serie ben ik naar andere merken gaan kijken.
Omdat ik in het verleden in de meeste gevallen goede ervaringen had opgedaan met een Saab, ben ik naar de Saab-dealer gereden en heb ik proefgereden met een Saab
9-3 Estate.
Uiteindelijk heb ik besloten tot de aanschaf van zo’n auto over te gaan.
De auto werd in januari 2007 afgeleverd in de volgende uitvoering: 9-3 Estate 1.8t Vector.
Op zich is dit al een complete auto maar ja, je wilt toch een aantal extra’swaaronder metallic lak, een betere audio, stoelverwarming ( i.v.m. lederen bekleding ), saab parking assistance e.d.
Wanneer je dan de totaalprijs van de Saab afzet tegen die van een BMW 320i Touring dan houd je een leuk bedrag over!
De auto bevalt tot nu toe goed.
Een BMW heeft de naam goed te sturen, maar een Saab kan er ook wat van.
Dit zal o.a. komen door de licht meesturende achteras.
Verder is een motor met turbo natuurlijk veel soepeler dan een 2 liter zonder turbo.
Wat bevalt is de goede zit ( semi-sportstoelen ), de trekkracht, de wegligging, de ruimte, het typische bescheiden Saab uiterlijk van de auto, de prestaties, en het ruimteaanbod voorin de auto.
Wat minder goed bevalt is dat de auto geen BMW afwerkingsniveau heeft, want er rammelt en kraakt hier en daar wel eens wat en de gebruikte interieurmaterialen voelen minder degelijk aan dan die van een BMW.
Saab geeft zelf aan zich te bevinden in het zogenaamde premiumsegment, maar wanneer je daarin mee wilt doen moet de afwerking toch echt nog een stuk(je) verbeterd worden!
Til de middenarmsteun tussen de voorstoelen maar eens op en je ziet dat de bekleding met nietjes is vastgezet.
Dan kan mijns inziens dus echt niet in deze klasse!
Ook de ruimte-afdekking in de middenconsole, geschikt om bijvoorbeeld een ijskrabber van Saab in te plaatsen, voelt fragiel aan.
Qua rijden is de auto echter geweldig, want wegligging en besturing zijn zeer goed te noemen.
Bovendien kun je met behulp van de turbo even lekker snel, en zoals de folder het zegt, dus veilig inhalen.
Wil Saab echt meedoen in de premium klasse, dan moeten ze de afwerking van met name het interieur naar een hoger plan tillen.
De problemen die zich hebben voorgedaan zijn geen echte problemen.
Het meest irritante is, dat ik me erger aan de afwerkingskwaliteit van met name het interieur.
Er rammelt en kraakt teveel, sommige interieurdelen voelen breekbaar aan en tussen de voorstoelen en de middenconsole zie je gewoon grote bevestigingsschroeven zonder dat daar een plaatje de zaak afdekt.