Rover 75 1.8 Turbo Club (2004)

Rover 75 1.8 Turbo Club (2004)

Uitvoering75 1.8 Turbo Club
Bouwjaar2004
Jaar van aanschaf2009

Rijkdom is te koop

Gek eigenlijk dat ik mij niet kan herinneren wanneer ik de Rover 75 voor het eerst zag. In haar geboortejaar was ik in mijn herinnering geabonneerd op AW dus ongetwijfeld heb ik haar voorbij zien komen die jaren. Maar goed, beter late liefde dan geen liefde.
Mijn vorige auto was een Skoda Fabia Combi. Een auto gekocht met verstand: net een huis gekocht, vrouw in verwachting, salaris nog beperkt. Reed met gemak 1 op 13 op LPG. Deed het prima, maar warm werd ik er niet van.

Op het moment dat het weer tijd werd voor een andere auto, kwam al snel de Rover 75 op mijn netvlies. Aan de buitenkant klassiek brits design (met in die tijd een beetje hulp van BMW) en aan de binnenkant ontbreekt nog net het knisperende haardvuur. Je vindt het leuk of je haat het. Ik vind het geweldig. Heel wat anders dan de verbijsterende saaiheid van een gemiddeld Volkswageninterieur in alle kleuren van de regenboog zolang het maar zwart is.

Naast de schoonheid van de wagen was er een ander aspect dat mij aansprak: tweedehands goedkoop in aanschaf. Veel value for money. Een vergelijkbare VW of Audi kost vele duizenden euro's meer. En als ik de vele reviews hier op AW moet geloven zijn die 'kwaliteitsprodukten' in basis niet betrouwbaarder.

En zo kwam het dat ik op 11 september 2009 voor € 7950,-- de dankbare eigenaar werd van een donker blauwe Rover 75 met beige interieur; in mijn ogen de fraaiste combinatie. Zij is van het laatste model (jaren 2004/ 2005). In het vooronder een 1.8 turbo benzine motor, met na 5 jaar slechts 78 dkm achter de kiezen. Meteen een LPG-tank laten inbouwen op de plaats van het reservewiel. Er past een 70 liter tank in waarbij het gewicht netjes binnen de wegenbelastinggrenzen blijft (auto weegt nu 1440 kg).

En nu zijn we bijna 3,5 jaar en 100 dkm verder.

Het rijden
De Rover 75 is een op comfort ingestelde wagen. Hoewel BMW betrokken is bij de ontwikkeling is het gevoel toch duidelijk meer richting comfort dan sportiviteit. Motorgeluiden worden goed geabsorbeerd waardoor een rustige gang over 's-Heeren wegen volgt. 150 pk is voor mij meer dan voldoende (de Skoda had er volgens mij 65) maar ik kan mij voorstellen dat de huidige petrolhead méér pk's wil. Bij het bochtenwerk op hogere snelheid schuift de neus relatief gemakkelijk rechtdoor, maar dit gaat altijd gecontroleerd er blijft voldoende tijd en mogelijkheid om de boel weer in het rechte spoor te krijgen.
De auto loopt dit jaar naar haar 9e verjaardag. Desondanks geen rammeltje of kraakje te bekennen. De lak vind ik aan de kwetsbare kant. Vogelpoep moet snel weggehaald worden anders resteert een nare plek in de lak. Maar ook afgezien de vogelpoepgevaren zijn er vrij snel krasjes zichtbaar in de lak.
Zoals gemeld heb ik er LPG in laten bouwen. In de beginjaren van de Rover 75 zag ik er vrij veel op LPG rijden en na rondkijken op internet kreeg ik voldoende vertrouwen om ook LPG in te laten bouwen. Nooit spijt van gehad. Het is trouwens fascinerend om op internet de discussies over het rijden op LPG (in welk automerk dan ook) te volgen. De haat van de non-believers versus de rust van de doeners. Ik rijd al jaren LPG en heb nog nooit problemen gehad. En inmiddels duizenden euro's bespaard. Nadeel blijft het vele tanken (om de 550 km) vergeleken met diesel.

De kosten
Van de Rover 75 wist ik dat er een aantal zwakke punten waren: de koppakking, de koelventilator en de turbo. En om maar meteen tot de kern te komen: met alle drie ben ik aan de beurt geweest. Gelukkig gaf de koppakking nog tijdens de garantieperiode de geest, bij ongeveer 85dkm. De turbo gaf bij zo'n 135 dkm de geest en dat was financieel de beroerdste: 1500 euro. En de koelventilator is bij ongeveer 160dkm vervangen. Maar dit zijn direct ook alle onverwachte (niet helemaal dus omdat het bekende zwakke punten waren) kosten geweest. In totaal 2000 euro. Op 100 dkm vind ik dat acceptabel. Aan een auto gaan zaken kapot en vergeleken met een VW Golf die ik ooit had een aanzienlijk betere score. Naast bovengenoemde bijzonderheden heb ik verder alleen regulier onderhoud laten plegen voor gemiddeld zo'n 500 euro per jaar, met in 2011 de distributieriem waardoor de rekening ongeveer 750 euro bedroeg. Aparte vermelding dienen de dimlichten: ik denk dat ik er al zeker 14 heb vervangen (ongeveer evenveel links als rechts). En als ze nu makkelijk te vervangen waren... Banden heb ik rondom twee keer laten vervangen. Eerste keer 300 euro per 4, tweede keer 400 euro. B-merk zomerbanden, maar prima kwaliteit.

Een schatting van de totale onderhoudskosten voor 100 dkm bedraagt om en nabij de 4500 euro (inclusief lampjes ;-). Dat is dus 4,5 cent per kilometer. In mijn ogen een prima resultaat.

De overige kosten bedragen 90 euro per maand wegenbelasting, 36 euro all risk verzekering en zij rijdt 1:10 (!) op LPG waarmee zij bij de huidige LPG prijzen, binnen de bebouwde kom, per kilometer 7,5 cent aan brandstof nodig heeft. Ook hierover valt weinig te klagen.

Conclusie
Na 100 dkm ben ik dik tevreden over de auto. Zij is niet foutloos, maar wel tijdloos. Ik zou het zo weer doen. Deze auto heb ik tot nu toe het langst in mijn bezit gehad. Niet zonder reden: dezelfde 'feel' vind je bijna nergens terug. Voor mij de perfecte combinatie van chique, bijzonder en betaalbaar. Ik ben al een tijdje op zoek naar een andere auto, maar heb nog niets gevonden wat kan tippen aan de Rover. O, ja, voor ik het vergeet, er is nog een nadeeltje: veel mensen denken dat het een Jaguar is en vinden je meteen een patser... Tja...

Omdat ik nog weleens vragen krijg over het financiële voordeel van LPG, heb ik een berekening gemaakt.

Uitgangspunten: