Renault Twingo Comfort (1996) #3
Uitvoering | Twingo Comfort |
Bouwjaar | 1996 |
Jaar van aanschaf | 2013 |
Aanschaf
Mijn partner en ik waren al een tijdje opzoek naar een tweede auto voor tijdens de herfst/winter maanden. Aangezien ik het heerlijk vind om in zomer maanden op de scooter te rijden en de auto gedurende die maanden gratis kan stallen (dus niet met parkeerkosten in de straat en mrb zit) leek het ons een prima deal. Buiten dat is het gewoon een stuk praktischer als mijn partner of ik op een vrije dag met de auto weg willen en al helemaal als je iets wil ondernemen met je kind. Aangezien wij geen groot budget over hebben voor een tweede auto die maar een paar maanden per jaar gebruikt wordt en wij alleen droog/warm hoeven te zitten kunnen en mogen wij geen hoge eisen stellen kwa opties en "luxe" Toch hadden wij wel een paar haalbare eisen! De auto moet niet zwaarder wegen dan 800 kilo, goedkoop zijn met verzekeren, tot 1000,- euro aanschaf kosten, zuinig zijn en er niet compleet verrot uitzien en rijden.
Met de bovenstaande eisen een avondje zitten zoeken en vergelijken. Ongelooflijk hoeveel keuze je eigenlijk hebt, waar je voor sommige bedragen nog geen fiets voor kunt kopen! Uiteindelijk een leuke ferrari rode Renault Twingo 1.2 8V comfort uit 1996 tegen gekomen met nog geen 90.000 op de teller met NAP (for what its worth) ;) Bij aflevering zou de auto APK gekeurd worden en grondig worden gereinigd. Tijdens het proefrijden geen rare dingen tegen gekomen en direct besloten dat dit hem zou gaan worden.
Het "comfort" in de twingo:
• electrische ramen
• airco? (iig iets wat redelijk snel koud en warm kan worden)
• warmtewerend glas
• buitenspiegels elektrisch verstelbaar
Volle tank erin voor 60,- en gaan!
1e indruk
Na ruim een week rijden kan ik u vertellen dat de auto mij aangenaam verrast heeft! Ik had van te voren niet gedacht dat ik zoveel plezier zou beleven aan het rijden in een Twingo! Als eerste de ruimte voor en achterin. Ongelooflijk hoe de twingo mij het gevoel geeft met een veel ruimere auto onderweg te zijn. De achterbank kan woren ingeschoven en uit worden geklapt. Ideaal! Hij zit nog strak in zijn lak met bijna geen deukjes, roest en krassen! Gezien de lage kilometerstand ga ik ermaar van uit dat de auto al die jaren als 2e auto is gebruikt voor vermoedelijk korte ritten.
Smaken verschillen natuurlijk maar ik vind dit een leuk uitziende auto, de Twingo roept geen afgunst en haat op en ik kan zonder veel op te vallen deel uit maken van het verkeer. En dat is mij ook wat waard!
De 1.2 motor is zeker in de stad voldoende. Op de stukken die ik regelmatig rij mag je toch niet harder dan 50 en 80. Er zit geen stuurbekrachtiging op wat zeker tijdens het inparkeren even wennen is. Alles werkt zoals het hoort te werken en zeker voor een auto uit 1996 soepel.
Binnenkort meer!
Hij mag even uitrusten
Zo, na ruim 3 maanden rijden in de Twingo zal ik de auto (volgens plan) binnen een paar dagen weg zetten en omwisselen voor de scooter. Het wordt weer wat warmer buiten, langer licht en de zon gaat (als het goed is) vaker schijnen dus voor mij geen straf om lekker op de scooter langs de file's te rijden met een, ik hoop binnen niet al te lang tijd, korte broek en t-shirt aan. Lekker uitwaaien na het werken. Niet alleen bespaar ik dus op brandstof maar ook op parkeerkosten bij ons in de straat aangezien hij op een prive terrein kan staan.
Ik ga de Twingo niet schorsen bij het RDW. Mijn vriendin en ik zullen de auto nog sporadisch "pakken" als het met bakken uit de hemel komt vallen of als het echt niet anders kan.
Zoals eerder verteld wordt de auto gebruikt als 2e auto voor korte woon-werk ritten tijdens de koudere maanden van het jaar. Voor lange ritten hebben wij een andere auto die wij het hele jaar door gebruiken.
De meeste mensen vinden het een grappig auto'tje. Ik kan me ook goed voorstellen dat sommige (vooral mannen) hier niet in gezien willen worden. Af en toe wat moeilijke gezichten in de achteruitkijk spiegel als je wilt inhalen. Maar goed, daar heb ik over het algemeen schijt aan. Ze remmen maar wat af als ik wil inhalen.
Wat rijden betreft, prima te doen! Zeker voor een auto van bijna 17 jaar oud zonder stuurbekrachtiging en allerlei toeters en bellen. Natuurlijk voelt het allemaal wat gammel aan en hoor je hier en daar wat gekraak en gepiep maar goed, dat is bijzaak. Tot ongeveer 100km per uur kun je een redelijk gesprek voeren, rij je harder zo rond de 120 per uur dan hoor je de motor flink geluid maken en merk je dat de Twingo het niet meer naar zijn zin heeft. Ik rij ongeveer 550km met een volle tank van 60 euro. En dan hou ik mij niet echt aan het nieuwe rijden en ook niet altijd aan de snelheid. Dus dit kan (als het echt zou moeten) voordeliger.
Kosten
Ik heb de Twingo nu 3 maanden in bezit en er behalve een nieuwe ruitenwisserblad geen reparatie kosten aan gehad. Wij hebben de auto voor nog geen 800,- gekocht dus tot nu toe nog geen pijn in ons portemonnee.
Problemen
Nog helemaal niks. Afgezien van een speaker die ermee gestopt is. En een ruitenwisserblad die vervangen moest worden.
APK, helaas.
Volgens de papieren hadden wij best nog een maandje kunnen wachten met de keuring maar met de winter voor de deur, een auto die 70%van het jaar stilstaat en zijn leeftijd van bijna 18 jaar oud besloten om toch wat eerder naar de garage voor een beurtje en de APK te gaan.
Altijd starten en rijden, dat was de Twingo. Motorisch gezien hadden wij dus ook geen "rare dingen" verwacht. elektronische ergernissen zijn ons ook bespaard gebleven. Het enige puntje zouden de remmen kunnen zijn. Hier en daar wat getik en gekraak. Paar nieuwe schijven erop en gaan......althans, dat dachten wij....
Helaas, een keiharde afkeur, op 4 punten en een aantal dingen die niet gelijk voor afkeur zouden zorgen maar volgende keer toch echt aan vervanging toe zouden zijn (banden) De afkeur punten zaten in de remmen, extreme slijtage in de mechanische rem onderdelen en nog een paar dingen die de veiligheid niet ten goede zouden komen (volgens de keurmeester) een soort van tikkende tijdbom dus.... Nog even gevraagd naar de kosten om dit te late maken, de keurmeester pakte een rekenmachine en bij 500 euro gaf ik aan dat hij wel kon stoppen en dat de boodschap wel duidelijk was.
Jammer want behalve de remmen en alles wat daarmee te maken heeft is de Twingo gewoon prima. Motorisch gezien 100% zelfs.
"Stilstand is achteruitgang" aldus de keurmeester. Ach, wij hebben een jaartje kunnen rijden voor nog geen 800 euro. De Twingo is een erg fijne zuinige (tweede) auto gebleken goedkoop in de belasting en verzekering en met toch wat "comfort" en karakter.