Renault Twingo 1.2 16V Initiale (2006)

Renault Twingo 1.2 16V Initiale (2006)

UitvoeringTwingo 1.2 16V Initiale
Versnellingen5, Semi Automaat
Bouwjaar2006
Jaar van aanschaf2012

Al bijna een jaar hebben we deze Twingo, tijd voor een review dus.

Januari 2012 hebben we in eerste instantie deze Twingo als eerste auto gekocht. Op zich groot genoeg voor mij, de vrouw, de kleine en de hond. Met zoeken heb ik de leuke initiale uitvoering gevonden met quickshift semi-automaat, 1ste eigenaar, dealer onderhouden en met slechts 27 dkm op de teller. Het is een automaat geworden omdat mijn vriendin alleen een automaat rijbewijs heeft.

Comfort: De Twingo is erg comfortabel voor zijn klasse. Het veercomfort is echt goed. Hij maakt echter wel veel herrie, hij lijkt een versnelling tekort te komen op de snelweg. Maar goed, de Twingo is natuurlijk al heel wat jaartjes op de markt.

Het verbruik is laag. In de stad doet hij 1:15, op lange afstanden volbepakt met 120 km/h haal ik 1:19. Hierbij gebruik ik ook de airco. Dit komt natuurlijk ook omdat het geen echte volautomaat is en hij dus minder zuipt.

De motor: Het vermogen van 75 pk is echt ruim voldoende. Het verbaast me soms zelfs. Alhoewel ik over het algemeen een rustige rijder ben heb ik hem in Duitsland toch een keer uitgeprobeerd, 186 km/h! In de bergen had ik niet 1 keer het gevoel wat vermogen tekort te komen. Ook valt hij niet terug als de airco aanstaat (die het trouwens goed doet).

De versnellingsbak... Wie uit een gewone volautomaat komt zal erg moeten wennen aan het type automaat van de Twingo. Sommigen zullen het niet prettig vinden. Het is een gewone versnellingsbak van een Twingo met een electronisch hulpje die het schakelen voor je doet. Dit resulteert in nadenken voor de electronica en soms wat lange schakelmomenten. Volgas optrekken is dan ook niet aan te raden, hij gaat dan erg duiken. En het zal de koppeling niet ten goede komen. Bij gewoon rustig rijden is er niets aan de hand. In de stad is het prettig om zelf te schakelen als het druk is. Als je hem dan in A laat staan kan het zijn dat hij bijv in zijn 3 schakelt terwijl je eigenlijk net wilde versnellen, dat is dan erg vervelend.

Het interieur: Verbazend ruim! Ik zit achterin ruimer als in de nieuwe Fiat Panda. De verschuifbare achterbank gebruik ik regelmatig. Voor een gezin met 1 kind is hij echt voldoende, meer heb je dan niet nodig. Behalve als het een baby is en je heel veel extra spulletjes moet meenemen op vakantie, dan word het krap. De afwerkingskwaliteit vind ik ook goed. Het zit mooi strak in elkaar, geen rammels e.d. Ook de kwaliteit van de lederen bekleding is erg goed, het is als nieuw. Ter vergelijking, ik bekeek een maand geleden verschillende Honda Civics Hybrid en ik zag ondanks lage kmstanden veel gebruikersschade aan de stoelen. Alleen het lederen stuurwiel slijt wel erg snel. Het lijkt gespoten leder waarvan de laag erg snel slijt.

Luxe: Alles wat je nodig hebt zit erop. Airco, radio cd speler met bediening aan het stuur, lederen bekleding, zijairbags, etc etc. Deze initiale is dan ook de meest luxe uitvoering. In 2006 was hij met aflevering 16.000 euro... Erg veel. Daar heb je nu bijv ook een hele dikke nieuwe Panda automaat voor. En daar zit dan veel meer veiligheid op als de Twingo zoals ESP e.d. Erg duur autootje toen dus. Als extra heb ik zelf nog portierwindvangers gekocht en deurschelpjes.

Problemen: Op een nieuwe accu na geen. De accu was nog de originele, dus noem ik het niet eens echt een probleem.

Onderhoud: Binnenkort krijgt hij een beurtje.

Conclusie tot nu toe is dat het een heel leuk betrouwbaar autootje is. Binnenkort krijgen we gezinsuitbreiding en dan is de Twingo als eerste auto gewoon te klein. De Twingo blijft echter wel. Het is een lief autootje waar we echt gek op zijn. Voor het grote werk hebben we nu een Xsara Picasso gekocht. Review daarvan volgt zodra ik hem lang genoeg heb om hier een duidelijk beeld van te kunnen schetsen.

Word natuurlijk vervolgd!

still going strong

Gelukkig een hele saaie update. De Twingo doet nog steeds wat er van hem gevraagd word. Inmiddels is het weer onze enige auto. Mochten we sporadisch een andere auto nodig hebben dan huren we er gewoon 1. De Picasso diesel hebben we verkocht. Ik had er in 3 maanden tijd 1600 km mee gereden en dat is echt niet rendabel voor een diesel.

Problemen: Geen!

Onderhoud: Met hulp van een bevriende garage doe ik dit zelf. Dit jaar heeft hij een grote beurt gehad en heb ik 4 nieuwe Michelins laten monteren. Bij de APK laat hij me nooit voor verrassingen staan. Geen lekkages, roest of andere nare dingen.

Gehavend: Elk jaar is hij helaas wat meer gehavend. Er komen steeds meer parkeerdeukjes bij wat we erg jammer vinden. En vorig jaar heeft mijn vriendin helaas een deuk in het bestuurdersportier gereden.

Hoe nu verder: We hebben besloten hem op te rijden. De 2000 euro die we er voor krijgen bij inruil vinden we niet genoeg. De afschrijving is in princiepe 0 nu. Dus nu is het alleen maar verdienen. Evt komt er over een tijdje een andere benzine auto bij.

Dat was het voor nu. Word vervolgd...

10,0