| Uitvoering | Symbioz full hybrid 160 esprit Alpine |
| Bouwjaar | 2026 |
| Jaar van aanschaf | 2026 |
| KM-stand bij aanschaf | 10 km |
| KM-stand laatst | 3.600 km |
Prima auto met wat kleine minpuntjes
Januari 2026 was het zover, ik mocht mijn Renault Symbioz Esprit Alpine full option in de kleur Gris Rafale ophalen.
Design:
De auto ziet er naar mijn mening vlot uit. De velgen en kleur van de auto passen goed bij elkaar. Enige minpunt hierin vind ik de voorbumper. Met de Esprit Alpine versie krijg je namelijk gedeeltelijk een andere grijskleur. Had van mij niet gehoeven.
Ervaring:
Na 3600km gereden te hebben kan ik zeggen dat de auto grotendeels heerlijk rijdt. Tijdens de proefrit moest ik het nog doen met de 145pk variant terwijl de nu 160pk merkbaar vlotter, stiller en soepeler aanvoelt. Even snel een auto inhalen gaat op hoge snelheid met speels gemak. Het hybride systeem is stiller en lijkt ook soepeler te schakelen tussen verbrandingsmotor en accu. Bij scherpe bochten op wat hogere snelheid deint de auto voor zijn doen maar weinig en hou je voldoende grip.
Verbruik:
Het verbruik van de auto ligt nu zo op 1:18 (periode januari tot april) bij een redelijk sportieve rijstijl. Dat houdt voor mij in redelijk vlot optrekken en lekker doorrijden, toch altijd wel maximale snelheid aantikken en soms iets erboven. Ik rij wel in de B-stand en probeer dan wel weer zo min mogelijk het rempedaal aan te tikken. Dus tijdig gas los en laten uitrollen (op de motor). Dit alles bij veel stads, maar ook snelwegkilometers.
Comfort:
De stoelen zitten prima. Met mijn 1.89 kan ik er goed in zitten als ik ze wat verder naar achter zet. Lange ritten zijn dan geen enkel probleem en stap zonder klachten uit. Wel de kanttekening dat met ons zoontje van 2,5 jaar achter mij in ons isofix kinderzitje de stoel toch iets naar voren moet omdat de kleine anders klem zit met zijn voeten. Gelukkig is dit van tijdelijke aart en uiteraard ook afhankelijk van je lengte en type kinderstoel. Als volwassenen achterin heb je voldoende beenruimte als je achter mij plaats zou nemen.
Dashboard:
Voor je in de cockpit een duidelijk en goed afleesbaar scherm. Niet teveel poespas waar bij je o.a. kunt kiezen voor het toevoegen van de de navigatiekaart, afstand tot voorligger en welke muziek er wordt afgespeeld. Het geheel oogt misschien wat saai maar voldoet prima.
In het midden vind je een uit de kluiten gewassen tablet met Android Automotive. Ook dit geheel is niet heel spannend. Het werkt vlot. Beetje zoeken in het begin naar alle functies maar dat went snel. Het liefst had ik hem net een tikje kleiner gehad of in ieder geval iets minder hoog. Er zit maar weinig ruimte tussen het display en je binnenspiegel waardoor het zicht naar rechtsvoor iets beperkt is.
Opties:
De auto is voorzien van alle mogelijke opties. Het grote panorama dak zorgt voor veel licht in de auto en is gedeeltelijk en volledig ondoorzichtig te maken. Helaas geen optie om het panorama dak volledig af te sluiten, dus zijn wel benieuwd in de zomer hoe warm het gaat worden.
De adaptieve cruise control werkt fijn, vooral in de file is het heerlijk dat de auto alles zelf regelt. Helaas blijkt het spookremmen met de 160pk variant ook nog aanwezig. Tot nu toe 2 keer meegemaakt tijdens het rijden op de snelweg. Het is geen noodstop, maar toch tikt de auto even kort op de rem zonder daar een reden voor te hebben. Irritant en gevaarlijk. Daar moet Renault echt iets aan proberen te doen.
De Harman Kardon geluidsinstallatie in de auto is ook een fijne toevoeging voor wie van muziek houdt en geeft een goede bass en heldere klanken. Wel even de toonregeling erbij halen de eerste keer, want standaard klinkt het, netjes gezegd, voor geen meter.
Eigenaardigheden/ongemakken:
Hoewel dat ik grotendeels positief ben over de auto zijn er toch ook wel wat overige eigenaardigheden en ongemakken te melden. Zo heb ik 2 keer gehad dat de rechterbuitenspiegel niet naar buiten was geklapt na wegrijden en moet je zelf met de knopjes in de deur hem weer openklappen.
Als het erg vochtig/koud is buiten en je met vrouwlief en kinderen nat in de auto gaat zitten beslaan alle ramen vrij vlot. Niet geheel onlogisch maar het duurt vrij lang voordat de boel dan weer goed ontwasemd is, zelfs als je handmatig de ontwasem functie hebt ingedrukt. Ben ik niet gewend van vorige auto’s.
Ook koppelt Apple Carplay soms niet goed als je snel achter elkaar de auto verlaat en weer wilt instappen. Dan moet eerst bij apparaatbeheer in de instellingen weer Carplay selecteren.
Ook 2 keer problemen gehad met het geluid in de auto. Een keer had ik helemaal geen geluid. Geen radio, geen geluid van de richtingaanwijzers, parkeersensoren, echt helemaal niets. Pas na verlaten van de auto en even wachten deed alles het weer.
Ook al een paar gehad dat er een achterraam open stond zonder mijn weten. Dit zal waarschijnlijk wel mijn eigen schuld zijn want ik heb gemerkt dat bij het verlaten van de auto je met je hand wel vaak bij de bediening van de ramen zit. Iets waar je dus goed op moet letten.
De voetsensor voor het openen de achterklep reageert ook niet altijd even goed. Soms sta je als een idioot een paar keer lomp met je voet te zwaaien onder de bumper al voor die eindelijk open gaat.
Voor de volgende keer:
Ik zal later nog wat extra verbruiksinformatie toevoegen.
Ga nu probeer met een volle tank iets rustiger te rijden en wat meer de rechterbaan te pakken. Ik gok namelijk dat het verbruik hiermee beter moet worden. Een 1:20 moet toch wel haalbaar zijn.