| Versnellingen | 5, Semi Automaat |
| KM-stand bij aanschaf | 83.621 km |
| KM-stand laatst | 83.628 km |
4 dagen in bezit +/-500km
*-Doel aanschaf*
Er mee door rijden tot de Modus op is of plat gereden of reparatie niet meer rendabel is.
Of als ik wat leuker of interessants tegen kom.
Of als mijn dagelijkse leven vraagt om een ander soort auto.
Verwachting zoiezo 3-5jaar houden.
Daarbij ben ik van plan alle onderhoud en verbruiks/brandstof kosten hier bij te houden.
Ik deed altijd al het onderhoud zelf maar het is nu even afwachten wat het lichaam nog toestaat dat ik zelf doe.
*-Vorige auto*
Renault Scenic 1.6 (k4m) op LPG
Gemiddeld verbruik 1:11 op lpg
440km op de 40L LPG tank
Lpg nu hier €0,90
440km €36,- (wb €105,- p/m)
Aangeschaft
12-2018 met 193000km €1750,-
06-2026 met 363000km
Goed rijdend verkocht voor €350,- met nieuwe apk.
Reden aanschaf andere auto was iets goedkopere vaste lasten en stiekum wou ik ook wel weer wat anders.
*-Vooraf inschatting Modus*
Gemiddeld vooraf ingeschat verbruik op benzine
1:15 op benzine wb €50,-
Gemiddeld vooraf ingeschat verbruik op LPG
1:12 op LPG wb €70,-
Dat zou betekenen dat met de actuele brandstof prijzen de Modus op Lpg al uit kan bij 308 km per maand
(Onderhoud/reparatie en extra benzine kosten (98) bij rijden op LPG niet meegenomen)
E10 2,10
Lpg €0,90
Km p/m. Kosten lpg. Voordeel Lpg incl. de €20,- extra wb
250km €16,25. -€3,75
500km. €32,50. +€12,50
1.000. €65,00. +€45,00
1.500. €97,50 +€77,50
2.000. €130,00. +€110,00
Komt er op neer dat bij 308km per maand de kosten op lpg al gelijk zouden zijn dan dezelfde auto op benzine!
*-De onderhouds staat van de modus op dit moment!*
-Distributie mag nog 95000 of 5jaar zitten
-Banden kunnen nog 40000-50000 mee
-Apk nog 11maand
-Lpg installatie zit er net een jaar in.
-Airco+koelradiateur recent vervangen
- volgende beurt over nodig over 27000km
*-Vtune tuning/optimalisatie benzine en lpg
Het leek me altijd al leuk om een auto op LPG te laten tunen/optimaliseren om te ontdekken wat dat doet.
Doel auto op benzine en LPG te optimaliseren waardoor meestal zuiniger en iets meer pk (Nog beter rijdend!)
En iets sneller overschakelend op lpg.
Maar alles binnen de marges dat het niet schadelijk is voor de levensduur van de motor!
Contact gezocht met Vtune in Huizen
Die gaven aan dit te kunnen
4%-6% geschat voordeel brandstof verbruik.
En 10pk erbij van 78pk =>88pk
2maand niet goed geld terug garantie.
Klaar terwijl u wacht +/- 1uur.
Dus we rijden er eerst even 1-2maand in zoals de auto is om het werkelijke verbruik te leren kennen en daarna gaat de auto naar de tuner.
Lijkt me erg leuk om dat verschil te ervaren!!!
En mogelijk daarna nog 4x eco zomer bandjes eronder om te kijken wat dat doet t.o.v. Vredestein 4seison die en nu onder zitten en de 4season dan voor de wintermaanden.
*-De eerste ervaringen na 4 dagen en +/-500km*
-Het kleine gastankje is even wennen....
Nog niet leeg gereden maar bij 250km ging het rode lampje aan en ging er 22L in.
Dus dat wordt om de 250km-300km tanken.
-verbruik 100kmh cruise extreem laag op lpg 1:17.2
-Verbruik 130kmh een groot verschil met 100kmh 🤣 1:10-1:11 dat is ongeveer 60% meer brandstof verbruik dan bij 100kmh
Dus hij nodigt wel uit om er zuiniger mee te
Want dat scheelt behoorlijk in de beurs 😋.
Gemiddeld verbruik op dit moment ongeveer 1:12 (buiten die 100kmh eco rit op de snelweg om 😅)
De toekomstige gemaakte kilometers is op dit moment voor mij nog niet in te schatten
Maar deze auto geeft mij het gevoel dat ik hier voor langere tijd een leuke auto aan heb!!!
Oke het is misschien niet de mooiste maar ik heb nix te compenseren dus dat scheelt 🥸
En verder rijd hij naar volle tevredenheid!
Het is alleen even wennen aan de Quickshift Automaat maar vind het heel leuk rijden!
En je kunt hem op hand en automaat zetten
En in beide gevallen nog op of af schakelen met de flippers op het stuur!
En de Scenic had een automatische handrem... (Onding kun je beter niet hebben🤣)
Maar ja nu vergeet ik de handrem soms nog erop of eraf te zetten dus daar moet ik even aan wennen.....
En blij dat deze weer een sleutel heeft en niet zo,n pasje ik ben niet zo,n pasje vriendelijk mens dus ik had er wel een aantal versleten door de jaren heen 🤓
Wordt vervolgd!!!!