Renault Mégane Estate dCi 110 Bose (2012)
Uitvoering | Mégane Estate dCi 110 Bose |
Bouwjaar | 2012 |
Jaar van aanschaf | 2012 |
Mijn eerste leaseauto
Ik schrijf deze review nu pas – inclusief mijn argumenten waarom deze – omdat ik eerst een periode (nu bijna 8 maanden) en een aantal kilometers (net geen 26.000) gereden wilde hebben om een goed oordeel te kunnen weergeven.
Keuzeproces, zoveel auto’s om te kiezen....
Per 1 juni 2011 werd mijn jaarcontract omgezet in een vaste aanstelling en daarbij hoorde ook een leaseauto. Tot dan toe altijd privé een auto gehad en dat waren achtereenvolgens Nissans, Subaru’s en als laatste een Mazda. Bewust Japans wegens de verwachte geringe storingen, en dat is bij elk model ook zo geweest, namelijk geen. 1x per jaar een beurt en dat was het. Mijn laatste auto (323F 1.6 Fastbreak) ook 8 jaar (het langst van allemaal) met volle tevredenheid gereden en omdat ik wist dat er een leaseauto aan kwam ook iets langer doorgereden. Tot 1 juni wel regelmatig leenauto’s gereden als ik naar een klant moest van uiteenlopende merken en modellen. Op 1 juni stond daar als voorloopauto een Opel Astra 1.4 ECOflex Wagon, totaal stonden er die dag 7 op het terrein. Die auto heeft mij positief verrast (en verdiend zeker beter qua verkopen kan ik na een half jaar en 16500 km wel stellen) met maar 1 echt manco, vermogen en als een iets minder probleem de overzichtelijkheid. Je moet heel erg anticiperen in het verkeer om ergens voor te gaan of in te halen en tijdens 2 buitenlandse trips was het niet echt prettig om zelfs in heuvelgebied te rijden. Qua overzichtelijkheid merkte ik met name in stadsverkeer dat ik vaak het gevoel dat ik bijna ergens tegen aan zat, iets wat ik nooit eerder bij een auto heb gehad. Hij leek groter dan hij was. Maar als leaseauto moet ik of LPG of diesel kiezen en mijn keuze voor diesel stond vast, minder vaak aan de pomp en meer trekkracht, al is dat tegen een hogere prijs.
In de periode eind mei tot en met eind juni met bijna elke denkbare C-segmenter (ook een enkele B en D-segmenter) gereden en uitgeprobeerd. Samen met mijn vrouw omdat die ook regelmatig rijdt en die zich er ook prettig in moest voelen. Daarnaast speelde het financiële plaatje mee want we wilde aan bijtelling niet meer uitgeven dan onze ‘oude’ maandelijkse vast lasten voor de auto. Verder – met 2 ‘volwassen’ kinderen/tieners - ook ruimte voor hen, ook tijdens vakanties (ik durf niet te vliegen dus altijd met de auto). Dus een wagon. Bij iedere proefrit stond onze standaard kofferset thuis klaar.
Waarom de Megane?
De B-segmenters waar we mee reden was een Ibiza ST Ecomotive en een Fabia Greenline. 14% als argument en zouden we geld overhouden voor andere zaken was het idee, maar al snel bleek dat dit tegen een prijs was die we toch niet wilde betalen. Beiden vielen af omdat zij tijdens het rijden te bokkig waren, niet verfijnd genoeg en dat ook de ruimte (logisch B segment) niet overhield, en vooral voor de achterpassagiers die in het geval van de Skoda nog eens dicht tegen elkaar zaten. Wel knus. De Fabia vond ook niemand mooi, de SEAT wel. De afwerking was ook (logisch gezien de prijs) minder. Ook wel gekeken naar de 1.6 TDI (20%) optie, maar dan kwam de prijs eigenlijk te dicht bij de auto’s in het C-segment. Het zou dus geen B-segment en geen 14% auto worden. Dan 20% (of 2 met 25%).
Bij SEAT waren we klaar (de Altea werd te duur), bij Skoda nog niet. Ook de Octavia en de Suberb 1.6 TDI Greentech meegenomen in de overweging. Qua rijden toch een andere beleving maar al snel vonden we de Suberb gewoon te groot (alhoewel de jongens de ruimte achterin geweldig vonden) en zeker niet wat we nodig hadden. Ook minder mooi dan de Octavia (verhoudingen). De Octavia bleef uiteindelijk bij de definitieve keus staan. Auto oogde groter dan hij was, reed comfortabel, veel keus tussen de uitvoeringen (4 uitvoeringsmogelijkheden) en opties, ruime koffer, netjes afgewerkt, reed prima. Had alleen een 5 bak en was daardoor wat rumoeriger en ziet er niet spectaculair uit. De dealer (scoorde redelijk goed) op 5 minuten van thuis was weer een plus. En de achterbank (brede deel) zit achter de passagier waardoor lange stukken bagage ook met 2 mensen redelijk makkelijk mee konden, alleen wilde de voorstoel niet erg plat. De Octavia bleef dus tot het einde een kandidaat (de nummer 2). Zijn broertje - de Golf wagon 1.6 TDI BM - was snel afgevallen wegens de value for money (een beetje redelijke uitrusting zorgde ook voor een hoge catalogusprijs / bijtelling en dan ook een eigen bijdrage omdat hij over het leasebedrag ging) en ook de houding van de dealer (totaal geen interesse, al zat deze op 1 minuut lopen van mijn werk) pleitte niet voor de VW. Wel een nette verschijning maar niet ruimer dan de Octavia.
Bij Peugeot zowel de 308 SW (ging ik in eerste instantie voor) als de 508 SW beoordeeld. De proefrit was met een benzine uitvoering van de 308, maar om toch het diesel gevoel te krijgen mochten we ook op weg met de toen net beschikbare 508 1.6 e-HDi SW. Mooi van binnen (beiden) en mooi van buiten (508) en een prima diesel (koppelverloop) waren een plus, de ruimte, afwerking en ook de prijs en wat je ervoor krijgt. De 308 SW Bleu Lease Executive is ook lang blijven staan omdat die voor ons qua bijtelling gunstig scoorde (buiten de 14% auto’s was dit zelfs de goedkoopste) en dus veel ruimte (inzittenden als bagage) bood en ook het panoramadak kreeg de handen op elkaar (voelde echt veel ruimer). Ook de dealer scoorde punten, zeer prettige omgang al zat die niet in mijn woonplaats. Eventueel was er een (semi)automaat mogelijk. De 508 was toch afgevallen, te groot en niet echt handelbaar in het verkeer, wel een heerlijke snelweg cruiser. Met de 508 1.6 e-HDi hadden uiteraard de automaat en die voelde je nadrukkelijk schakelen. Het idee van de automaat was wel bespreekbaar geworden (zelfs voor mijn vrouw die nooit eerder een automaat had gereden), alleen niet deze. De 308 bleef tot het eind in de top 3 (dan wel handgeschakeld) maar viel uiteindelijk toch af wegens het brede deel van de achterbank die achter de bestuurder zit waardoor lange voorwerpen met 2 mensen aan boord niet makkelijk mee gaan. Ook kon de voorstoel niet echt heel plat. En van de 3 degene met het minst mooie uiterlijk en de keus aan opties en kleuren was in deze uitvoering beperkt.
Dezelfde fijne motor was ook terug te vinden in de Focus wagon. En dat met een fijn onderstel maakte dat ook deze in aanmerking zou kunnen komen. Was ook de nieuwste van allemaal. Alleen was de ruimte niet overdadig. Ook de prijs liep snel op en zat het brede deel van de achterbank weer achter de bestuurder wat wij niet handig vonden dus viel ook deze af. Zelfs nu deze ook als 14% leverbaar is zou ik de Renault boven de Focus verkiezen en daar speelt voor mij naast de ruimte en prijs zeker ook het uiterlijk mee.
Ook de Opel Astra 1.3 CDTi Wagon voor een proefrit meegenomen. De 1.7 zat gelijk in de 25% en werd ons te duur. Ik had deze auto (1.4 ECOflex) als voorloopauto en de auto beviel me echt heel goed. Ruimte, weggedrag, afwerking en handige snufjes in de bagageruimte echt goed, alleen het vermogen (lees trekkracht) en overzichtelijkheid waren minder. Ook 2 keer mee op vakantie naar Tsjechië geweest. Zelf zou ik dan voor een Cosmo gaan met parkeersensoren die wat aan de overzichtelijkheid zouden kunnen doen. Alleen was ook deze motor (de 1.3) na de proefrit het struikelblok. Teveel op toeren houden en teveel anticiperen. Deze motor was gewoon te licht voor deze auto, wel beter dan de 1.4 waar ik op dat moment mee reed (meer koppel). Volgens de dealer – die zelfs hierover contact had opgenomen met onze lease coördinator op mijn werk waarbij hij had geklaagd dat ik een zeur was – was dat maar onzin. Later belde hij dat er ook een 1.7 zou komen die 20% had, maar – 2e telefoontje kort daarna – leerde dat dit alleen gold alleen voor de Hatchback. Dus de Opel viel af. Mogelijk dat het er nu anders had uitgezien, maar dan bij een andere dealer.
Ook de 2 Koreanen (Kia Cee’d wagon en de Hyundai I30 CW) beoordeeld (en ook mee gereden) maar dat was het nog net niet. Dat was nog de eerste serie en hadden nog de pech dat ze beiden 25% bijtelling hadden waardoor ze voor mij per maand duurder waren dan de meeste andere genoemde auto’s, alleen de VW Golf was duurder. Ook was er een forse eigen bijdrage. De Kia had de voorkeur maar de afwerking en materialen waren vergeleken met de concurrenten minder. Het rijden was bokkig, maar dat was in beide wagens met een benzine uitvoering, omdat er geen diesel als demo beschikbaar was. Nu had ik op de RAI al even in de i40 gezeten en die had ik graag wel willen betrekken bij mijn keuze (echt een megastap voorwaarts) en ik vind hem wel mooi, maar ik moest voor 1 juli beslissen en toen stond deze nog niet op de keuzelijst bij de leasemaatschappijen en bij de dealer. Dus helaas, mogelijk de volgende keer, alhoewel ik dan nu eerder de nieuwe I30 of Cee’d (deze weer de voorkeur) op mijn lijstje zal zetten.
De Megane ten slotte. In eerste instantie wilde ik deze niet in mijn lijstje opnemen omdat bij ons op het bedrijf de meest geziene leaseauto is, maar dan had ik me zelf toch tekort gedaan bleek al snel. Ik snap nu ook waarom. Daarnaast zou de mooiste versie in mijn ogen de Bose uitvoering zijn, maar collega’s om me heen kregen die niet geleverd i.v.m. de ramp in Japan. Een korte rit met de wagen van een collega (dCi Dynamique) gaf aan dat ik toch maar eens naar de dealer moest. Ook hoor je positieve verhalen over de bedrijfszekerheid van de auto die bij ons veel in gebruik is, in tegenstelling tot PSA rijders binnen ons bedrijf. In eerste instantie een 1.4 TCE Dynamique voor een proefrit meegekregen en die overtuigde toch wel tijdens het rijden. Leek ook een diesel qua trekkracht. Ook onze standaard koffersets paste er verrassend zonder moeite in (alleen de 308SW had meer ruimte en de Octavia meer kofferruimte). Zelfs ruimer dan de Astra die ik toen had al zou je dat gezien het uiterlijk niet zeggen. Toen de dealer ook nog wist te vertellen dat de Bose wel degelijk nog te bestellen was sloeg de twijfel toe, het is wel een hele mooie auto vond mijn vrouw en daar kon ik haar geen ongelijk in geven. En eventueel was met 20% bijtelling ook een automaat mogelijk. De kleur stond ook vast (kleur van de demo auto) Bleu Extreme Terna (als optie 1, pack Lumiere was optie 2). In ieder geval niet de standaard leasekleuren op kantoor. Sinds kort staat er een 2e Bose in deze kleur dus hij is niet meer helemaal uniek. Rood was een optie maar toen niet in combinatie met de Bose leverbaar. Praktisch was de voorstoel die als tafel plat kan (net als ik in mijn Mazda had) en in combinatie met het brede deel achter de bijrijder maakte het mogelijk (en is al diverse keren gebruikt) om lange voorwerpen te vervoeren (tot 2,7 meter) met 2 man aan boord. Van binnen zag het er ook prima uit. Uiteraard ook de prijs (veel auto voor het geld) waren een grote plus alsmede het goede weggedrag. Ook het TomTom navigatiesysteem was een plus, hooguit jammer dat die niet in het dashboard verdwijnt maar echt storend vind ik het ook niet. De Octavia was nu nog de enige overgebleven tegenkandidaat. Alleen de vraag automaat of niet?
Een week na de eerste proefrit belde de dealer dat hij spontaan een Megane Estate 1.5 dCi EDC Bose met Pack Lumiere had binnengekregen. Wat hij hier mee moest doen wist hij toen nog niet, maar als we wilde mochten we een proefrit maken. Even alle plannen laten vallen en naar de dealer. Achteraf precies in de kleur en uitvoering die we dan zouden willen hebben, alleen had deze volledig leer. Die proefrit heeft ons echt overtuigd dat dit hem zou worden. Fantastische automaat, handelbaar, luxe, ruim, goed sturend en op de weg liggend, goed geluid, we waren om. Vooral ook even in de drukke (zaterdag) binnenstad gereden en daar viel op hoe makkelijk je door het verkeer loodst.
Zeker toen ook nog bleek dat de Skoda weliswaar in catalogusprijs in de buurt kwam van de Renault, maar wel een forse eigen bijdrage opleverde als ik maar 1 accessoire aanvinkte. Ik had er een paar in gedachten als ik voor of de Elegance of Ambition Businessline zou gaan om deze op het niveau van de Renault te krijgen. De Renault bleef in deze uitvoering binnen mijn maximale leasebedrag (toch de verwachte restwaarde die de Skoda hier parten speelde?).
Dus de Renault werd het. Eind juni was alles geregeld en begon het wachten. De levertijd ging van medio september via 28 oktober naar 2 januari 2012 (per mail op 27 oktober doorgekregen). Voorzichtig baalde ik want inmiddels was ook duidelijk dat er een 14% uitvoering kwam (alleen dan wel handgeschakeld) in het vernieuwde model. Dat had veel op ons gezinsbudget gescheeld. Op 18 november telefoontje van de dealer, jouw auto is binnen, totaal onverwacht. Helemaal blij, alleen van korte duur want de leasemaatschappij besloot dat deze niet meer geleverd mocht worden (15 november was de uiterste datum) en dat dit 2012 zou worden. Dus heeft de auto geruime tijd in de showroom gestaan. De eerste afleverafspraak werd wegens technische problemen bij de RDW ook verschoven dus uiteindelijk mocht ik de auto 11 januari in ontvangst nemen. Hij stond keurig klaar compleet met 7 polige trekhaak (hooguit een fietsendrager op mijn auto) en zelfdimmende binnenspiegel die ik er via een Accessoire aktie zelf op had laten zetten (klein stukje zelf moeten betalen). Een tweede voordeel was dat de meerprijs op dat moment voor het Pack Lumiere € 0,- was, dus dat de catalogusprijs met € 695,- naar beneden ging. Dus achteraf was alleen de metalliclak een betaalde optie.
Ervaring de eerste ca 8 maanden / ca 26.000 kilometer
De auto is 11 januari 2012 geleverd en staat nu op 25.992 kilometer.
Om te beginnen heb ik nog steeds een grote glimlach als ik met deze auto rij. Wat is het een heerlijke reisauto. Ook vind ik het een voorrecht dat je met zo’n auto kan/mag rijden. Voor woon-werk verkeer gebruik ik de auto zelden (hooguit bij slecht weer) daar ik in mijn woonplaats ook werk (en mijn vrouw werkt bij dezelfde werkgever). Dus hij wordt alleen gebruikt om klanten te bezoeken (het meest) of externe overleggen, en daarnaast wat privé kilometers (waaronder nu 1 vakantie naar Hongarije, in 2 weken iets meer dan 4000 kilometer afgelegd). Die kilometers worden zonder enige moeite afgelegd. Ook dit rit naar Hongarije (in totaal 15,5 uur inclusief pauzes; in 1 dag 1365 kilometer afgelegd, wel ombeurten gereden) verliepen soepeler als ooit tevoren, we kwamen totaal niet moe aan en ook de achterpassagiers hadden geen klachten, wat is deze auto Comfortabel (met hoofdletter C)! en wat heeft de auto een stabiel weggedrag! Net voor de grens nog getankt en net daarvoor was de kilometerteller op de tripcomputer van (1)9999 op 0 gesprongen. In Oostenrijk net voor Wenen weer getankt waarbij de computer op een gemiddelde zat van 103,5 km/h en een verbruik van 5.9 liter. Met de bon erbij zat ik op 5,95 liter. Op de teller rond de 130 gereden. Met 4 man en bagage en klimmen en dalen vond ik dat niet slecht.
Ook vlak voor de vakantie een lange rit naar een klant in het hoge noorden van 240 kilometer. Ongeveer 2½ uur rijden om daar te vernemen dat mijn contactpersoon ziek was en dat ik na 1 bak koffie binnen een kwartier weer op de terugreis was. Na net iets meer 5 uur rijden en 480 km stapte ik net zo fris uit als ik eerder die morgen was ingestapt, wat nogmaals aangeeft voor mij dat dit echt een fijne reisauto is. Lekker de muziek (iets harder) aan en rijden.
Per onderdeel:
Motor en versnellingsbak: het is geen racewagen, maar over ik kan goed in het verkeer meekomen. Ik ben ook geen racer meer en de auto past goed bij dit karakter. In het verkeer en vooral in de stad (met de automaat) kan je heel vlot meekomen. Iets meer koppel (de 20 NM van de nieuwe 1.5 dCi) zou mooi meegenomen zijn. Wat opvalt is de rust. Vaak hebben passagiers niet eens in de gaten dat je opeens sneller reed. Tijdens de vakantie zei mijn zoon opeens in Duitsland ‘dat ik hier harder mocht dan 120’. Ik had net een stuk 120 gehad maar te teller stond inmiddels net op 148 en dat heeft niemand gemerkt. In Nederland staat deze op 102 waar ik 100 mag en meestal 114-118 waar 120 of 130 toegestaan is. De cruise control staat eigenlijk altijd aan ook in de stad. Bediening cruise control vind ik prettig. De begrenzer nog nooit gebruikt. De plek voor het aanzetten is apart maar wanneer gebruik je die? Ook de automaat bevalt prima. Ik heb zelden de noodzaak om zelf in te grijpen. Dat doe ik maar bij 1 gelegenheid, in de stad op een doorgaande weg. Bij 52 op de teler staat de automaat in 4 en dn zet ik die door naar 5 wat 0,9 L/100 km brandstof scheelt. Ook bij de heuvels / laaggebergte in Duitsland, Oostenrijk en Hongarije deed de bak het prima inclusief afremmen op de motor zonder met de hand in te grijpen. Tijdens deze vakantie 2 keer door druk Wenen en druk Budapest gereden en dan het zo fijn dat je een automaat hebt. Moeiteloos manoeuvreer je door het verkeer in een voor mij vreemde omgeving. Hier en daar lees ik wat reactie op de hoogte van de pook. Is wel hoog maar vind ik eerder een voordeel. Met mijn arm op de armsteun prima in handbereik waardoor je deze snel kunt bedienen zonder je arm er af te halen. Als het kan de volgende keer weer een automaat, zeker een bak als deze. Wie weet dat dit dan mogelijk is in combinatie met de 1.6 dCi 130 (droom). Van de week met een collega gereden die op de terugweg van een klant de auto weleven wilde proberen. Zelf had hij de 508 e-HDI besteld maar moest toch wel toegeven dat dit toch een echte automaat was, je voelt hem totaal niet schakelen was zijn commentaar, dat was met de 508 wel anders.
Verbruik: het zal duidelijk zijn dat ik de beloofde 4,4 liter per 100 KM niet haal. Als ik dat wil halen moet ik wind mee op de snelweg 92-96 km per uur rijden en nooit files of een stad tegenkomen. En de airco uit of geen winterbanden laten monteren want die gingen er ook pas in mei af (eerder was niet mogelijk). Ik hou dit zelf bij en zit nu rond 5,42 L per 100 KM (1 : 18,45). Ik woon en werk in de Randstad dus helaas regelmatig files en dan vind ik dit niet slecht. Ik rekende zelf rond de 5,3 L (het stadsverbruik) als haalbare mogelijkheid, dus daar zit ik niet ver van vandaan. In de eerste 10000 kilometer was dit vaak 5.7 tot zelfs één keer 6.5 L / 100 kilometer. Wel tot 11.000 kilometer (half mei) op winterbanden gereden omdat die er niet eerder af konden, ook dat leverde extra verbruik op. Daarna bij wat langere rustige ritten (dus zonder al te veel files) zijn er een aantal tankbeurten geweest 4.9 – 5.2 L / 100 KM. Gezien de omvang van de auto vond ik dit netjes. Uiteraard was dit in de vakantie hoger omdat er meer gewicht in de auto zat en er veel geklommen moest worden (kost meer diesel dan dat je wint bij het dalen). Maar de 5,42 liter is inclusief de vakantie.
Uitrusting, navigatie en audio: Sterk punt van deze auto, valt niets over te zeggen. Wat is deze auto compleet. Eigenlijk mis je niet veel. Een paar kleine dingen voor mij zijn het tipcontact van de richtingaanwijzer, alleen stoelverwarming (ook veel weg in de winter, beiden nu wel bij de phase 2), een lendesteun verstelling van de passagiersstoel, mijn vrouw mistte een verlicht make-up spiegeltje en de zelfdimmende binnenspiegel (raar dat die ontbreekt want dit is een stuk veiliger in het donker). Zelf dit laatste als dealeroptie laten monteren. Verder het pack Lumiere (getinte achterruiten en open panoramadak) en de lak als extra besteld, waarbij de eerste achteraf een optie was van € 0,-. Iets dat ook mooi zou zijn geweest zijn ventilatieroosters achter. Die zitten alleen in de Luxe uitvoering die in Nederland niet leverbaar is. In het warme Hongarije werd achterin een paar keer geklaagd dat het iets kouder mocht. Maar …. Dat zijn details, alles is wel mooi afgewerkt, met name ook de pianolak accenten. Nadeel is alleen dat deze snel vlekken en dus regelmatig schoongemaakt moeten worden, maar wie mooi wil zijn…..(brillendoekje standaard aanwezig). Maar kleine details als de stiksel maken het geheel mooi af. Ook blij met het panoramadak wat bij de Renault ook voor open kan. Al vaak gebruikt. Wat ik als enorm prettig ervaar is de snelheidsmeter. Vaak lees je commentaar hierover maar ik snap die commentaren niet. Hoe duidelijk en precies wil je die hebben, inclusief de ingestelde snelheid van de cruise control lees je die in een korte blik goed af zonder dat het je afleid van het verkeer. Mag zo in de Megane IV. Ook de regensensor werkt goed, die van het licht zou iets sneller mogen werken. De airco werkt heel snel van warm naar koud en iets minder snel van koud naar warm. De soft button is overigens heel erg fijn. Ruiten zijn ook zo schoon.
En dan de audio installatie. In een woord geweldig. Ik luister veel elektronische muziek in de categorie Jarre etc., Trance en Dance. Veel toonsoorten en die komen echt goed door. De jongens mogen als ze meegaan hun muziek kiezen (Dubstep, Electro house) en ook dat komt er volgens hen goed uit. De bas is echt helemaal top.
Ook het verbinden van telefoons (staan er 4 op) was zo voor elkaar en er zijn geen klachten over de verstaanbaarheid (ook niet bij mij als ontvanger). Dat maak je wel anders mee (diverse verschillende leenauto’s in mijn jaarcontractperiode en de Opel waar dit helemaal ontbrak).
Ik heb zelf 4 x een 8GB Verbatim Netbook USB microstick aan boord. Die van 16GB deed raar (een soort overslaan van nummers alsof de naald van een LP niet in de groeven staat) maar deze van 8GB doen dat niet. Voordeel is dat deze achter het klepje passen. Je navigeert snel door de mappen en je went ook snel aan de bediening aan het stuur, ook voor de telefoon. Dat klepje blijft nog steeds een dom detail van deze auto, maar goed het zit er wel standaard in en het werkt. En er zijn dus oplossingen voor. Mijn vrouw sluit meestal haar Ipod aan en luistert dan jaren 70-90 muziek via de offline afspeellijst van Spoify die daar op staan en ook dat klinkt prima. Alleen kan je die niet vanaf het stuur bedienen en moet dan ook het klepje open blijven staan (dus de asbak / beker weg).
De TomTom vlak voor de vakantie zelf geüpgrade naar Europa. Kosten € 58,- inclusief een nieuw gekocht 8GB SDHC kaartje. Even tobben om deze erop te zetten maar na 2 uur was dit gelukt. De truc het kaartje de naam TomTom (O) geven maar dat stond niet beschreven. Ook heb ik LIVE er op voor nog een jaar. Dat werkte ook in Oostenrijk tot 2 keer toe prima waardoor files werden vermeden. Ook in Nederland toch al vaak voordeel van gehad. De bediening gaat inmiddels volledig op de tast (was eigenlijk al heel snel), erg goed ook de snelbuttons onder de knop om o.a. de kaart uit te zetten zijn prettig. Ook de plek en hoogte van het scherm zijn goed te noemen, zonder dat je blik van de weg af te hoeft te houden.
De key card is ook zo’n uitrustingsdetail waar je zo snel het gemak van merkt. Nooit geen getob met sleutels. Loop naar de auto, open en starten. Super gewoon. Wel even aan denken dat als je samen bent dat je er niet 1 in de auto laat liggen! Dus bij verlaten auto er op letten dat je de beep hoort.
De elektrische handrem. Geeft een opgeruimd gevoel in het interieur en werkt goed. Ook als een soort hill holder. Handrem er op (knop indrukken). Wegrijden is alleen gas geven (automaat), totaal geen gedoe. Ook in de dit jaar extreme kou van februari geen storing (daar had ik van te voren angst voor).
Eén klein minpuntje vind ik de boorcomputer. Na 9999 km springt deze op 0 waardoor je een vertekend beeld krijg omdat deze telkens bij 0 opnieuw begint. Geen idee waarom dat zo gemaakt is.
Weggedrag en comfort: Voor mij is dit het belangrijkste pluspunt van de auto. Op zich vind ik hardrijden geen kunst maar een beetje vlot door bochten is nog steeds iets waarvoor ik ga zitten. Helaas krijg je hier vaak niet de gelegenheid toe, maar als het lukt blijkt hoe snel je met deze auto door de bocht kan zonder dat die een krimp geeft. Ik denk dat velen Renault op dit punt onderschatten en het meer zien als alleen een comfortabele cruiser. Dat laatste is de auto ook. Echt een goed compromis in het onderstel. Het blijft mij iedere keer nog steeds verbazen hoe fit ik na een rit uitstap.
Wat ook bijdraagt aan het comfort zijn de rust in het interieur en de stoelen. Voor ons is het goed. Ik ben 1.80 en mijn vrouw 1.65 en hebben geen problemen een goede zitpositie te vinden. Alleen is de ruimte tussen mijn kruin en het dak niet heel groot meer en moet je soms bij een hoog stoplicht als je vooraan staat iets verzitten om die te kunnen zien. Maar dat heb je met veel auto’s. Ook de arm- en middensteun zijn voor ons precies goed.
Ook achterin heeft tot nu toe iedereen voldoende ruimte ook zo nu en dan met 3 man. Gezien het geluid worden we tegenwoordig steeds vaker gevraagd naar uitwedstrijden van het voetbalteam te rijden.
Maar ook de bediening van de auto is op comfort afgestemd. Geldt voor alle knoppen en hendels maar ook het sturen.
Ruimte: Na net met 4 man (wij en 2 jongens van 17 en 18) en bagage naar Hongarije gereden te hebben kan ik alleen maar stellen dat de ruimte enorm meegevallen is. Wat zaken onder de vloer en het afdekscherm op de vloerbodem waardoor je iets meer lengte/diepte krijgt (en eenmaal op de bestemming daarna ook weer alles kunt afdekken). Hierdoor konden onze 2 trolleys in de lengte mee en vulden maar de helft van de bagageruimte. De andere helft was ruim genoeg voor de overige zaken. Zelfs het middelste gedeelte boven kon vrij blijven waardoor we via de binnenspiegel goed zicht naar achteren hadden wat in Duitsland wel zo prettig was. Ook de beenruimte is ruim ruim voldoende tot goed. Voor ons als gezin goed. De bagageruimte is mooi breed. Tussen de stijlen zelfs meer dan een meter. Ook bij een grote Zweedse woongigant kan je veel laden is al gebleken, ook dus als je lange dozen hebt kan je toch met 2 man reizen (voorstoel plat en rechts laden, mensen links achter elkaar, heel praktisch). Hooguit als wensje een iets simpeler echt platgooien van de achterleuning/zitting, voelt fragiel aan. Dat kon zelfs in mijn Mazda simpeler, platter en robuuster.
Handelbaarheid: Waar ik me in de Astra me niet lekker/zeker voelde is de Megane in het stadsverkeer een heerlijk vlotte auto die je overal makkelijk tussendoor kan manoeuvreren. Natuurlijk is de automaat hier een plus, je hoeft alleen te kijken en te rijden. Alleen de achterste stijlen nemen wat van het blikveld weg, maar daar heb je ook goede spiegels voor. Alleen slaat door de vorm van de auto de achterruit snel vuil. Ook de ruitenwissers zouden beter kunnen. In de Astra gingen die van buiten naar binnen waardoor je een groter kijkbeeld had. Toch weer iets te wensen…
Problemen/klachten: Technisch is er niet met de auto aan de hand. Toch is deze 2 dagen weggeweest voor een kraak in het voorportier. Dat speelde sinds ergens in mei, maar dit werd steeds meer. In het begin iets van …ach… valt wel mee..radio 2 tandjes harder.. en wilde niet zeuren bij de dealer voor zoiets kleins. Maar het werd toch steeds (mogelijk voor het gevoel) erger en daar de auto voor de rest stil was valt het op. Ik moest vlak voor onze vakantie toch bij de dealer zijn om iets te vragen en dit maar gelijk aangekaart. Ze kregen het niet – hebben ze wel geprobeerd – gelijk opgelost dus een afspraak gemaakt want de bekleding van het portier moest eraf. Eind van de eerste keer was het probleem niet verholpen (hadden ze zelf ook aangegeven). Ze hadden het niet kunnen vinden, maar na gesproken te hebben met Renault Nederland, was de oorzaak gelegen in de ophanging van de zij airbags. Het gaatje waar die in zit zou te klein zijn geweest waardoor het geheel gaat werken/kraken. Dus een tweede dag afgesproken want de dakbekleding moest om dit op te lossen. En inderdaad is het nu weg.
2 keer een kraak in de passagiersstoel gehad, maar die zijn even spontaan opgelost als ze gekomen zijn.
Kortom, niet veel bijzonders.
Dit was het voor nu. Ik ga er nog wat foto’s op zetten, maar die staan op een andere computer. Mijn doel is in ieder geval deze review regelmatig te updaten. Wie weet is er wat bijzonders te melden bij de eerste beurt (30.000 kilometer).
eerste update / eigenlijk niet veel te melden
Na een heel lang introductieverhaal is deze eerste update heel kort. Mogelijk verwachten mensen - omdat het een Renault is - dat er heel wat vervelende zaken te melden moeten zijn, maar die mensen moet ik teleurstellen.
Er is eigenlijk niets te melden. Net voor de 30.000 kilometer zijn eerste beurt gehad en die was standaard. Er was 1 dingetje en dat was dat de achterbumper achter de bestuurder af en toe los zat en die moest ik dan vastdrukken en die is nu gewoon weer vastgezet (en tot nu toe ook vast gebleven).
Verder staat hij vanaf vandaag weer over op de winterbanden (tot 22 maart). Het verbruik staat inmiddels op 5.38 L/100 KM is 1 : 18.6. Oké boven de beloofde 4.4 L / 1:22,7 maar wel in de buurt van het stadsverbruik van 5.3 L die ik zelf als doel had te halen. De laatste tijd veel kortere ritten dus gaat dat nog niet lukken.
Ik ben nog steeds heel erg blij met deze auto en geniet nog steeds van elke rit. Ben nog steeds zeer content dat ik een automaat heb, voelt nog steeds luxe om zo te cruisen. Maar – indien de ruimte er is – ook nog even voor een bocht te gaan zitten levert een glimlach op, hij kan heerlijk hard de bocht om. En dan nog steeds het geluid van de Bose installatie. Recent wat albums van Schiller op 1 van USB stickjes gezet en dat klinkt echt super. Een rit is nog steeds ont stressen.
Tot zover voor deze keer. Als er weer wat bijzonders te melden is zal ik deze review weer updaten.
Ervaring na precies 1 jaar
Vorig jaar op 11 januari mocht ik de sleutel van mijn eerste leaseauto in ontvangst nemen. Inmiddels stond de teller vanmorgen bij vertrek op 39105 km. Hiervan is ongeveer 1/3e privé inclusief 1 buitenland vakantie naar Hongarije. En om kort met de deur in huis te vallen zijn dit gewoon hele fijne kilometers geweest.
Na een lang introductie verhaal en een korte update na de eerste (30000 km) beurt kan ook eigenlijk dit verjaardag rapport heel kort zijn, er is niet heel veel te melden.
Vlak voor de kerstdagen werd ik er op gewezen dat 1 van mijn lampjes van de kentekenverlichting het niet deed. Ik wist al dat 1 van mijn lampjes van de dagrijverlichting het ook al niet deed dus dat in de vakantie laten vervangen. Nu rij ik in deze donkere dagen altijd met gewoon dimlicht dus had ik geen haast dit laatste snel te laten herstellen, maar met die kentekenverlichting erbij toch maar wel laten verhelpen. Overigens worden dan alle lampen nagekeken. Iets minder dan een uurtje wachten (was druk maar wel met koffie) en ik kon weer op weg. Bij de kentekenverlichting bleek het niet te gaan om het lampje, maar de aansluiting. Dus hiermee was het eerste technische ‘mankement’ een feit. Geen reden om het aantal sterren voor de betrouwbaarheid naar beneden bij te stellen want verder is er niets mis gegaan. Sowieso geen aanpassing in het aantal sterren gedaan sinds ik deze review schrijf.
Wat betreft de oude ‘kwalen’; de bumper zit nog steeds vast en ook de modificatie aan de zij airbags is nog steeds afdoende (geen rammel).
De auto staat tot 22 maart op winterbanden en de winter lijkt nu toch te komen. In deze periode vaker op de weg dus dat geeft een rustiger gevoel (al blijft het toch uitkijken). Gisteren even getankt om het jaar vol te maken en zo ook een jaaroverzicht te krijgen. Het verbruik staat nu op 5.37 L/100 KM is 1 : 18.6. Ja dat is (22%) boven de door de fabriek beloofde 4.4 L / 1:22,7 maar wel in de buurt van het stadsverbruik van 5.3 L die ik zelf als doel had te halen. De komende tijd wel veel op pad, maar redelijk in de buurt (Randstad) dus zal dit verbruik vermoedelijk niet zakken. Meestal zit ik bij dergelijke ritten (ondanks rustige rijstijl) tussen de 5.3 en 5.6 L / 100 KM.
Ik blijf onverkort blij met deze auto en steeds blijer met de automaat (toch regelmatig file). Maar na een drukke werkdag ontspan ik in de auto terug naar huis (met de muziek een tandje harder). Een rit is nog steeds ont stressen.
Er zijn natuurlijk nog een paar kleine minpuntjes die ik ook al in mijn introductieverhaal had meegenomen (niets bijgekomen en ook niets af), maar elke auto heeft wel wat. Het blijft een heerlijke, complete en comfortabele reiswagen. Ook mijn vrouw denkt daar ook nog steeds zo over en wil stiekem de volgende keer weer een automaat.
Ervaring na 2e (60.000 km) beurt en vakantie
Het is inmiddels al enige tijd stil geweest met het updaten van deze gebruikerservaring. Maar het bekende spreekwoord luidt dan ook: “geen bericht is goed bericht”, en dat is ook precies de reden waarom er niets is toegevoegd sinds 11 januari toen de auto 1 jaar oud was.
Inmiddels is de auto de 1½ jaar gepasseerd en heeft de auto zijn 2e beurt gehad (gezien mijn vakantie op ongeveer 59.000 km i.p.v. 60.000 km, anders was ik er ruim overheen gegaan). Hierbij waren er geen bijzonderheden te melden.
Zijn er dan helemaal geen storingen / problemen geweest? Ja, om precies te zijn, er zijn 2 problemen geweest.
De eerste mag ik aan mezelf toeschrijven (onwetendheid). Op een donderdagavond kreeg ik opeens hele natte voeten. Een soort van waterval vanuit het dashboard. Ik vermoede dat het iets met de airco te maken had dus die onmiddellijk uitgezet en de waterval stopte ook. De volgende dag bij de dealer geweest en daar bleek dat de afwateringsbuisjes verstopt waren door de afvallende katjes van de Elzen (bomen) voor mijn deur. Nu maakte ik de rand tussen van motorkap en voorruit altijd helemaal schoon, dus ook takjes etc. Maar onder de motorkap ging dit rooster verder en daar zitten de afwateringsbuisjes en die waren dus helemaal verstopt. Daar ik verder nooit onder de motorkap hoeft te wezen was me dat niet opgevallen (had ik bij mijn vorige auto’s ook niet). Eind van de dag door de garage verholpen onder meer door een droogkanon om het vocht uit de auto te krijgen. Je merkt / ruikt er niets van dus verder goed opgelost. De matten (waren nog wel nat) een paar dagen later opgehaald. Verder ook geen commentaar van de leasemaatschappij gekregen en de les voor mij is om zo in de herfst dus ook onder de motorkap het rooster schoon te houden.
De tweede loopt nog. Voor mijn beurt constateerde ik dat mijn rechter dagrijverlichting het weer niet deed. Die was in mei ook al een keer vervangen want toen constateerde ik het zelfde. Was nagekeken tijdens de beurt maar de volgende dag zag ik dat die het weer niet deed. Nu was dit een paar dagen voor mijn vakantie dus verder niet laten vervangen. In Hongarije (vakantiebestemming) moet je altijd dimlicht voeren dus voor nu geen probleem. Echter in Hongarije werd ik na ongeveer een week door een agent er op gewezen dat mijn rechter dimlicht het niet deed. Nu was Hongaars niet mijn sterkste taal maar samen konden we wat gebrekkig Duits er uit komen en hij heeft me zelfs geholpen op de lamp te vervangen (reservelampen bij me). Dit zou normaal boetewaardig zijn maar dat is helemaal niet te sprake gekomen. Dus voor mensen met een vooroordeel over de Oost-Europese politie dat ze corrupt zijn, dit is echt niet overal zo (heb ik ook zelf niet mee mogen maken na 4x Tsjechië en 2x Hongarije).
Echter een paar dagen later (dinsdag de 20e) zag ik zelf is de achterkant van een andere auto dat mijn rechter lamp het weer niet deed. Daar mijn reservelamp nu op was, maar op zoek naar een Renault dealer. Die zat volgens mijn TomTom op 60 kilometer. Maar ik had ergens vlak bij ons vakantiehuis in Balatonalmádi in de richting van de eerste de beste stad waar wij boodschappen deden (Veszprém op 12 kilometer afstand) gezien dat er een bord Renault/Dacia/Nissan Service stond. Nu was dit even zoeken (geen ANWB bewijzering) maar uiteindelijk toch gevonden. Binnen een half uur en een kop koffie stond ik weer buiten met een nieuw werkend rechter dimlicht. Kosten 5234 Florint (€ 17,40). Opvallend was toen ik dichter bij deze dealer kwam mijn TomTom wel aan gaf dat er een Renault dealer zat, terwijl ik deze met zoeken via Live service / TomTom Places niet vond. Het was toch echt een dealer met aparte werkplaats en een aparte Nissan en Renault/Dacia Showroom. Ze hadden overigens niet mijn dagrijverlichting hersteld. Tot nu toe doet mijn dimlicht het nog, maar ik ga één dezer dagen toch de dealer bezoeken over de uitvallende verlichting. Sowieso werkt de rechter dagrijverlichting nog niet. Blijft opvallend dat het steeds rechts is. Wordt mogelijk vervolgd.
Een heel verhaal over niet al te veel bijzonders dus. Verder nog klachten en opmerkingen?
Nee, dit blijft bij het oude. Ik blijf het een heerlijke reis auto vinden. Op de avond van onze terugreis werd mijn vrouw niet lekker en heb ik de hele reis alleen teruggereden (normaal wisselen we om de 2 uur). Toch een rit van 1.350 kilometer vanaf ’s morgens 7.30 uur en ik was net na middennacht (0.30 uur) thuis. Ik ga niet zeggen dat je niet moe bent, maar niet kapot of met veel rugpijn. Ook de andere passagiers hadden geen klachten over vermoeidheid, meer dat het een lange reis was en daar kan ik ze geen ongelijk in geven…maar ja je moet wat over hebben voor mooi weer en een betaalbare vakantie.
Vlak voor mijn vakantie de TOMTOM weer geüpdatet en LIVE met een jaar verlengd. Was dit maal totaal geen probleem.
Het verbruik staat nog steeds op 5,36 liter per 100 kilometer (1:18,6). Normaal rij ik redelijk rustig, maar in Duitsland wat vlotter gereden (en met 4 man en bagage) en toen kwam het verbruikt uit rond de 5,38 l/100 km (1:18,6, heen) en 5,53 l/100 km (1:18,1, terug). Voor een auto van deze afmetingen en een automaat blijf ik dit nog steeds nette waarden vinden.
Een week later een paar kennissen geholpen die onverwacht in Düsseldorf centrum arriveerden per bus en niet verder konden. Toen had ik ook – met wat vlotter rijden dan normaal – een verbruik van 5,5 l/ 100 km.
Tijdens mijn vakantie in Hongarije één keer weg 82 van Pannonhalma naar Veszpém gereden. Omdat ik wat later was dan afgesproken (fotograferen van de mooie omgeving en gewoon de tijd vergeten) snel naar hat vakantiehuis (niet over de snelheid maar wel precies). Nu zit er in die route van 70 kilometer (na ongeveer 15 kilometer) een bochtig gedeelte door bosrijk gebied (en dat stuk bedraagt ook ongeveer 15 kilometer). Daar mag je officieel 90 en dat heb ik ook zo veel als kon gereden. Maar in het eerste stukje van het bochtige deel werden er wat Hongaren (die normaal behoorlijk doorrijden) toch wel nerveus van dat blauwe ding achter ze en gaven me de ruimte. Daarna had ik vrij baan en pas heel veel later (in het rechte deel) kreeg ik weer de BMW 3 (vorige generatie) die al die tijd achter me weer in beeld. De weg is niet zo vlak als een biljartlaken (ook niet vol gaten) maar wel ruw asfalt, en hier merk je dat je een heerlijk onderstel hebt. Asfalt wordt goed gefilterd maar overhellen is er niet bij. En de automaat reageert hier ook vlot en goed. Alleen maar sturen en anticiperen. Toen dit stuk (helaas) voorbij was kon ik een brede glimlach echt niet tegenhouden en kon mijn vakantie al niet meer stuk. Dit was lekker genieten van een stukje autorijden (dat kan dus ook met een 20% auto)!
Tot zover weer deze update. Mochten zich weer ontwikkelingen voor doen (verlichting) zal ik dat zeker toevoegen. Ik heb verder de waardering nog steeds niet aangepast. Ik blijf bij mijn oorspronkelijke waardering.
Bijna het eindpunt bereikt
Het is al geruime tijd stil geweest rondom deze review. En de reden daarvoor is simpel….er viel niet veel te melden.
Om dan maar meteen met de negatieve punten te beginnen:
1) Na iets meer dan 4 jaar en 160000 kilometer is de bekleding van de bestuurdersstoel wat versleten. Dat is snel en alleen en kunstleren deel op de plek waar meestal mijn riem zit, hopelijk wordt daar in de toekomt iets meer aandacht aan besteed.
2) 3 kapotte lampen.
3) En tot 4 keer toe alarm op het dashboard dat de (elektrische) parkeerrem gecontroleerd moet worden (soms met toeters en bellen bij het verlaten van het voertuig). En nu is er keer 5. Niets aan de hand weet ik inmiddels, laten resetten en melding is weg. Wel vervelend en ik hoop dat dit in de toekomst verbeterd gaat worden,
MAAR het goede nieuws is …
Dit waren ook gelijk alle klachten sinds januari 2012 !
Hier en daar wat gebruikerssporen op de lak van mensen die iets te dicht langs auto’s lopen op manoeuvreren met een winkelwagen want er zijn een paar minuscule krasjes en 2 vlakdeukjes, maar dat kan ik de auto niet verwijten.
De auto houdt zich voorbeeldig en geeft nog steeds dat ont stress gevoel. Nog steeds na 4 jaar stap ik er met plezier in en rij ik graag door het land heen. Het verbruik staat na 4 jaar op 5.27 liter per 100 km (1 : 19) wat net onder de door mij verwachte 5.3 Liter zit (officiële stadsverbruik). Dit is het echte verbruik dus niet via de bordcomputer.
Het geluid is nog steeds helemaal top en dat geldt voor het comfort en de wegligging. Na een intensieve dag bij een klant is het een lichtpuntje met deze auto naar huis te rijden. Het is geen racer, hoeft voor mij ook niet. De automaat heeft mij overtuigd en zeker is stadsverkeer behoor je al snel tot de vlottere deelnemers in het verkeer.
De auto is zo relaxed. Ik sta vaak vast (helaas woon ik het hart van de Randstad), maar dan is het nog steeds lekker mijn linkervoet niet te hoeven gebruiken. Gasgeven gaat zowel in als buiten de stad meestal met de knoppen van de cruise control. Zo erg is het inmiddels dat voor mijn opvolger een automaat eerder een very-nice-to-have/must-have is geworden in plaats van nice-to-have. Dat geldt ook voor een vorm van digitale snelheidsweergave die je steeds meer bij andere auto’s ziet (al dan niet naast een analoge weergave).
Inmiddels heb ik eind maart bericht gekregen dat op 1 juli 2016 mijn leasetermijn van deze auto gaat aflopen en mag ik op zoek naar een opvolger. Dat heb ik sinds begin april ook gedaan.
De hele reeks C segmenters (Octavia, Leon ST, Cee’d, Qashqai, Astra, 308, Civic) is weer beoordeeld en ook de nog niet leverbare Megane 2016 Grand Tour (wel gereden met de Hatchback natuurlijk).
En na wikken en wegen (zal ik meenemen bij een nieuwe review waarom ik deze keuze heb gemaakt) en overleg met de leasemaatschappij om de codes te verlengen tot en met mei is als opvolger gekozen: de nieuwe Renault Megane 1.5 110 EDC Bose Grand Tour.
In mei zijn de prijzen als het goed is bekend (ook al weet ik al wat de meerprijs gaat worden, dankzij goed en snel werk van mijn dealer) dus heb ik deze al samengesteld met de Estate als zelf ingevoerde optie.
Van de baas thuis moet ik na 7 blauwe auto’s toch eens een andere kleur kiezen en daar ik niet ben van de standaard leasekleuren wordt het Flamme Rouge. Kortom ik kijk al uit naar de komende maanden en hoop echt deze snel officieel te kunnen bestellen.
Als ik afscheid van de auto neem zal ik deze review officieel afsluiten en een nieuwe openen.
Maar als conclusie kan ik al zeggen dat deze auto mij geweldig overtuigd heeft anders was ik zeker niet tot weer een keuze voor de Megane 2016 overgegaan….
wat is dit een top auto!
Inmiddels vandaag (27062016) definitief goedkeuring van wagenparkbeheer ontvangen op de opvolger te kunnen bestellen:
MEGANE ESTATE 1.5 DCI BOSE EDC
kleur: ROUGE FLAMME
CRUISING PAKKET
INNOVATION PAKKET
(= Pack Easy park en R-Link 8.7”display)
VISION COMFORT PAKKET
trekhaak
metalen sportpedalen
dorpellijsten met verlichting
slotbouten
Levering eind september volgens de dealer.
Nog even afwachten wat er nu met mijn huidige Megane moet gebeuren, wat mij betreft blijft hij tot die tijd.
Afscheid nemen
Afscheid nemen (179564 km)
10 november 2016: afscheid nemen van mijn eerste leaseauto, en met een traan want het is echt de afgelopen – bijna 5 jaar – een betrouwbare partner geweest die meer heeft gedaan dan alleen maar van A naar B gebracht in alle rust en comfort maar dit deed op een veilige en ontspannen omgeving.
Ten eerste omdat de automaat comfortabeler was als ik van te voren had verwacht. Daarom voor de opvolger dus een ‘very nice to have’ of bijna een ‘must have’. In de huidige overvolle Randstad met alle files van dien was het in ieder geval fijn voor mijn linkervoet dat ik niet continu een koppeling in moest trappen. En dan uiteraard het gemak van rijden in de stad of in een vreemde (wereld)stad. Je hoeft alleen maar op het verkeer te letten en dat verhoogt de veiligheid en verminderde zeker stress.
Ten tweede door het comfort en het rijgedrag. Heel comfortabel en ook zeer goed sturend. Ik kon – als er geen files zijn en op een binnenweg – lekker genieten van een bochtig parcours, zelfs op wegen waar ik nooit eerder gereden had kon je door het goede en betrouwbare weggedrag en goed schakelende automaat harder dan menig ander weggebruiker.
Ten derde door de ruimte, de auto was echt ruim en heeft heel wat meubels vervoerd, zelfs 3 - gemonteerde - pax kasten van 2,36 hoog pasten wonderwel met 2 personen aan boord (al moet je dan wel achter elkaar zitten). Vooral handig was de neerklapbare voorstoel in combinatie met het brede deel van de achterbank achter de passagier. Hiermee werd in ieder geval de vraag van de Marktplaats verkoper beantwoord met welke auto ben je want ik zie geen aanhanger…die was dus niet nodig.
Ten vierde het geluid van de audio. Gewoon goed.
Ten vijfde de navigatie. De TomTom, mogelijk niet moeders mooiste qua display en bouw maar accuraat, altijd bij en ook zelf en goedkoop te updaten, al had ik het laatste half jaar de live niet meer verlengd i.v.m. de nieuwe auto.
Kortom: zeer veel pluspunten.
Natuurlijk waren er wat – ik vind kleine – problemen, wat niet heel raar is na 5 jaar en bijna 180000 kilometer.
Rond 30000 km kraak in het voorportier, oorzaak een de bevestiging van de airbag voorportieren, gaatje te klein waardoor dit ging werken, is ook later een update op latere modellen geworden.
Na 1 jaar een paar keer kort achter elkaar een probleem met uitvallen dagrijverlichting. Een 3 tal keer het lampje in korte tijd laten vervangen, maar daarna nooit meer een probleem geweest.
1 keer lampje kentekenverlichting na 1 jaar, betekende wel dat aansluiting vervangen moest worden, eerste technische euvel.
Natte voeten na 60000 km door verstopte afvoerrooster onder de motorkap. De afwateringsbuisjes verstopt waren door de afvallende katjes van de Elzen (bomen) voor mijn deur. Nu maakte ik de rand tussen van motorkap en voorruit altijd helemaal schoon, dus ook takjes etc. Maar onder de motorkap ging dit rooster verder en daar zitten de afwateringsbuisjes en die waren dus helemaal verstopt. Daar ik verder nooit onder de motorkap hoeft te wezen was me dat niet opgevallen. Door garage is de auto weer droog gemaakt. Les voor mij is om zo in de herfst dus ook onder de motorkap het rooster schoon te houden en dat doe ik ook braaf en dit probleem is er daarna ook niet meer geweest.
Na iets meer dan 4 jaar en 160000 kilometer is de bekleding van de bestuurdersstoel wat versleten. Dat is snel en alleen en kunstleren deel op de plek waar meestal mijn riem zit. Schijnt bij de Bose uitvoering vaker voor te komen las ik op een forum. , Hopelijk wordt daar in de toekomt iets meer aandacht aan besteed door Renault.
En tot 5 keer toe alarm op het dashboard dat de (elektrische) parkeerrem gecontroleerd moet worden (soms met toeters en bellen bij het verlaten van het voertuig). E eerste 4 keer niets aan de hand, laten resetten en melding is weg. Wel vervelend en ik hoop dat dit in de toekomst verbeterd gaat worden. De 5e keer (bij 160000 kilometer) wel een technisch probleem dat op 1 wiel de parkeerrem niet werd aangetrokken en dat is gerepareerd. Technische storing 2 dus.
Heel af en toe een kraakje in de passagiersstoel. Later bleek dat dit meer bij de grendel van de passagiersgordel zat, deze ingevet en kraak is weg.
Verbruik:
Nog net met 179549 getankt en daardoor het verbruik goed in beeld is, 5,28 L per 100 kilometer of te wel 1:18,9. Gemeten met de tank en dus niet de bordcomputer. Ik had gehoopt het officiële stadsverbruik te halen en die stond op 5,3 kilometer per 100 KM, die doelstelling is gehaald. Precies 20% boven de fabrieksnorm van 4,4 liter per 100 KM. Gezien het feit dat ik hartje randstad woon en dus eigenlijk ook altijd een file of 2 per dag heb kan ik daarmee leven. Bovendien is in mijn woonplaats – en dat geldt voor veel steden - de groene zonde nog steeds niet uitgevonden. Voorbeeld gisteravond 10 uur op de rondweg, kom je aanrijden gaat licht op rood, geen kruisend verkeer. Je staat net stil of zo goed als stil en … groen. En dit 4 keer in nog geen 2 kilometer! gelukkig kost dat geen onnodige brandstof!
Conclusie:
Met een traan afscheid van deze auto, maar dit goede gevoel heeft mij er wel toe aangezet een zelfde merk en type als opvolger te kiezen die ik dus gisteren heb opgehaald. Dat had ik zeker niet gedaan – en ook niet de moeite om deze te kunnen kiezen – als deze me niet had bevallen en de nieuwe niet net zo goed was, waardoor ik weer met alle denkbare auto’s in dit segment heb gereden, maar daarover meer in de review van mijn nieuwe auto die ik ga plaatsten nadat ik eerst wat kilometers met die auto gemaakt heb.
Welke is het precies geworden:
MEGANE ESTATE 1.5 DCI BOSE, EDC
kleur: ROUGE FLAMME
+CRUISING PAKKET
+INNOVATION PAKKET
(= Pack Easy park en R-Link 8.7”display)
+VISION COMFORT PAKKET
+TREKHAAK
+METALEN SPORTPEDALEN
+METALEN LAADDREMPEL SIERLIJST
+OMKEERBARE MAT KOFFERRUIMTE EN LUXERE MATTEN
+CAPS sleutelkaart (2, een zwarte en rode)
+Waxoil behandeling
+slotbouten
Helaas geen schuifdak want die was op het moment van bestellen nog niet leverbaar.
Bij het wegrijden met de nieuwe toch nog even nog 1 blik op de ‘oude’.
En zowel mijn vrouw als ik in koor: bedankt voor de afgelopen 5 jaar.