Renault Mégane E-TECH EV60 220pk Optimum Charge Techno (2022)
autoreview

Signalement
Uitvoering | Mégane E-TECH EV60 220pk Optimum Charge Techno |
---|---|
Versnellingen | 1, Automaat |
Bouwjaar | 2022 |
Jaar van aanschaf | 2022 |
KM-stand bij aanschaf | 5 km |
KM-stand laatst | 45.000 km |
Eerste rij-indrukken met de Megane
- 700 km
In maart 2022 bestelde ik uit de folder, op basis van enkele artikelen en filmpjes, de nieuwe Megane E-tech als nieuwe leasewagen. Komend vanaf een e-Golf, op zoek naar meer ruimte en meer actieradius. De Enyaq, EV6 en XC40 stonden ook hoog op de wishlist maar budget-technisch kwam ik er net niet uit met de gewenste opties (stoelverwarming, trekhaak en warmtepomp) en de 60 kWh uitvoering van die modellen schiet ook wel echt tekort qua range.
De VW ID3 of Cupra Born zijn de meest voor de hand liggende keuzes, maar op de Born kan geen trekhaak en de interface en het interieur van de ID3 stonden mij totaal niet aan.
De Megane bleef over, en kwam eigenlijk ook als beste uit de tests.
Hoewel de verwachte levering op oktober was gezet, kon ik hem in augustus al ophalen als een van de eerste 100-200 stuks die waren afgeleverd in NL.
Gekozen uitvoering
Het is dus EV60 (kWh), 220pk Techno Optimum Charge in het blauw (Bleu Nocturne) en als aanvullende opties een warmtepomp, trekhaak, zwart dak en het Drive Assist pakket (parkeersensoren voor, adaptive cruise control, lane assist, verkeersbordenherkenning enz). Theoretische actieradius met 60kWh: 470 kilometer.
In de eerste 5 dagen heb ik totaal al meer dan 700 kilometer met de auto gereden, dus dit zijn de eerste indrukken:
Eerste indruk
Qua uiterlijk vind ik het een hele mooie auto. De kleur, de vormen, styling en vooral ook de materialen van het interieur zijn heel mooi. Sjiek maar ook sportief. Ruimte in het interieur is voor mij + gezin prima. Kofferbak aan de kleine kant, maar dat was vooraf bekend en het is alsnog een van de grootste in z'n klasse qua bagage-liters. Mijn vorige prive auto (Alfa 159 sw) had op papier hetzelfde aantal liters, maar de Megane is toch echt wel kleiner, waarschijnlijk omdat de kofferruimte echt ophoudt bij de hoedenplank. Daar begint direct de achterruit en komt al snel het extreem lage dakje.
Wat verder opvalt is de verlichting, mooi vormgegeven, leuke welkomst-sequence en goede adaptieve functies in het donker en bij slecht weer.
Rijden
Rijden is fantastisch, ik was al gewend aan de ACC van de e-Golf maar bij de Megane is dit toch weer een stapje beter: soepeler, minder abrupt remmen als iemand voor je invoegt, alvast beginnen met versnellen als je richting aangeeft ipv wachten tot je volledig op de linkerbaan zit, etc. T/m 110 km/u is de auto ook echt stil. Daarboven is duidelijk windgeruis hoorbaar maar niet storend.
De sport-stand maakt van de comfortabele auto een enorme sprinter, die niet heel ruw wegtrekt maar wel lang doortrekt. De voorwielaandrijving maakt dat je bij een sprint de voorkant duidelijk omhoog voelt komen met af en toe een voorwiel dat zoekt naar grip, maar dan ben je ook echt over de grens aan het gaan qua fijn rijden. Bij normaal rijden heb je daar geen last van. Sturen gaat heel direct in de sportstand en relaxed in de comfort stand. Er zit echt duidelijk verschil tussen de rijmodussen.
Lane assist werkt ook goed en maakt het rijden heel relaxed. Leuke feature is dat wanneer je zonder ACC rijdt, je op het scherm voor je de afstand tot je voorganger in seconden ziet.
Wat jammer is, is dat je afstandsvoorkeur van de ACC niet wordt onthouden. In de praktijk moet je dus bij elke rit opnieuw de gewenste afstand instellen (1, 2 3 of 4 streepjes). Ook moet je de ACC bij elke rit weer activeren, ik ben gewend van andere auto's dat het systeem altijd actief is en klaar is om een SET speed te krijgen, maar in de Megane moet je heel de CC eerst aanzetten en dan pas kun je een snelheid ingeven.
Zodra de auto een verkeersbord herkent kun je met 1 druk op de knop die snelheid overnemen, en vanaf 70 km/u kun je zelfs instellen dat je er altijd 1-5km/u boven wil zitten. Je kan ook instellen dat de auto automatisch deze snelheden overneemt maar dit werkt in NL met de dubbele borden (100/120) nie goed, hij kiest dan het bovenste bord wat doorgaans 120 is.
Verder is het paradepaardje van de Megane natuurlijk het 12" scherm met Android Automotive, wat echt feilloos werkt. Zal hier later wat meer over uitwijden want anders wordt dit een te lange intro.
Minpuntjes + bugs
Ik denk dat ik een redelijke autofiel ben met een rijke geschiedenis in Italiaanse auto's maar dus ook 50k kilometer in een '18 e-Golf. Ik vergelijk de Megane vooral met de e-Golf en constateer dat de 4 jaar oudere Golf toch meer solide in elkaar zat: de pedalen, de panelen, de manier waarop de spiegels inklappen: bij VAG is dit enorm solide en gaat het zonder haperen. De spiegels van de Megane lijken soms met tegenzin in te klappen en er heeft er al eentje een keer geweigerd. Je hoort soms een rammeltje (misschien de hoedenplank). De pedalen willen een beetje 'klikken' als je langzaam rijdt en wisselt tussen acceleren en regeneren. Ik vermoed dat deze laatste wel gefikst gaat worden, is inmiddels al een bekende Megane eTech-eigenschap.
Daarnaast, en dit had ik al verwacht, kom je toch nog wel een bugje tegen: het geluid van de richtingaanwijzers viel weg, soms pakt hij een Wifi hotspot niet, en door de keyless entry is het scherm soms achter elkaar aan het starten en afsluiten en dan verslikt hij zich, moet je even zorgen dat je de auto echt helemaal uit zet zodat het systeem af kan sluiten en weer opstarten. Maar dat kan ook komen omdat ik niet gewend ben aan de Keycard die de auto en het scherm tot leven wekt als je langs loopt en dus alles weer afsluit als je voorbij bent gelopen.
Voor nu laat ik het hierbij, binnenkort meer incl eigen foto's.
O ja, verbruik tot nu toe: 16,2/100km (30+ graden dus airco zal flink gewerkt hebben, veel snelweg gereden, 130 km/u)
Zuinig!
- 3.000 km
Omdat ik wat vragen kreeg over het verbruik doe ik hierover alvast een update. Ook omdat ik flink wat ritten verder ben.
Zuinig!
De auto is boven verwachting zuinig. Mijn overall gemiddelde zit nu op 15,6 kWh/100km. Dit is met 50% snelweg waarvan 20% met 130 km/u.
Omdat ik vaak dezelfde trajecten af leg maar soms met 130 en soms met 100 heb ik goed kunnen vergelijken.
Een lange snelwegrit van deur tot deur (dus inclusief bebouwde kom) met een max van 100 (105) kilometer per uur zit het verbruik gemiddeld op 14 kWh/100km. Zelfs een rit gehad van 123 kilometer lang met 13,2 gemiddeld (deur tot deur). Met zo'n verbruik is je range meer dan 450 kilometer, dit is beter dan de opgegeven WLTP range (!).
Op diezelfde rit met snelheden van 130/135 km/u ligt het verbruik rond de 18-19 kWh/100 km. Dit moet je eigenlijk iets corrigeren voor de wat lagere temperaturen die je hebt op de tijdstippen dat je zo hard mag.
Ik gebruik NIET de ECO stand en heb de Airco gewoon aan (maar heb dus wel de optionele warmtepomp in de auto).
In de dagelijkse praktijk is mijn bereik dus 380-400 kilometer zonder dat je ergens rekening mee hoeft te houden. En het lijkt er op dat ook de WLTP range best haalbaar is.
Infotainment
Het openR-Link systeem (ofwel LG IVI op Android Automotive) werkt super. Snel, stabiel, gebruiksvriendelijk. Hoewel er veel opties en instelmogelijkheden zijn laat het zich makkelijk en snel bedienen. Ook de gesproken commando's werken soepel, net als thuis bij Google Home (en ongetwijfeld hetzelfde als Android toestellen, maar daar heb ik geen ervaring mee). In de praktijk gebruik je waarschijnlijk vooral navigatie commando's (Hey Google, navigeer naar...). Dit gaat super soepel en snel. Maar ook intypen op het scherm gaat heel goed.
Verder gebruik ik vaak de laadplanner, om in te stellen dat je alleen tussen bepaalde momenten laadt, en zorgen dat de auto 's ochtends op vaste tijden warm (of nu juist koel) is. Dit kun je ook allemaal goed via de app instellen. Wat hier een gemis is, is dat je geen minimum laadniveau kan instellen. Dus hij stelt het laden dan altijd uit, ook als je batterij bijna leeg is. Eigenlijk wil je (en de e-Golf kon dit) instellen dat je bijvoorbeeld naar 25% SOC laadt en de rest in de daluren.
Ook gaat het switchen tussen Spotify, DAB, Bluetooth etc, makkelijk via het scherm of de 'satelliet' achter het stuur.
Het aantal (nuttige) apps in de app store valt nog tegen. Wel de Vivaldi browser (maar waarom zou je in je auto browsen, dit gaat op je smartphone toch soepeler....hooguit youtube of F1 kijken op een wat groter scherm).
Ook de wat 'diepere' instellingen rondom de hulpmiddelen (wel/niet acteren op verkeersborden, wel/niet piepen als je buiten de lijntjes gaat etc) zijn goed vindbaar en makkelijk in te stellen.
Verdere bediening
In veel reviews komt terug dat het druk is achter het stuur met hendels en stengels. Dit klopt, maar in de praktijk zul je op dag 1 en 2 inderdaad per ongeluk de ruitenwisser activeren in plaats van de automaat-hendel, maar daarna ook niet meer. De schakelflippers werken prima, ik gebruik ze ook regelmatig, vooral bij uitrollen op een afrit. De satelliet voor de audio bediening zul je niet snel per ongeluk bedienen of niet kunnen vinden. Hoewel dit mijn eerste Renault is (ik weet dat zij die hendel al eeuwenlang gebruiken) is er snel aan te wennen.
Wat kan beter?
Zoals bij elke auto zijn er ook nadelen te benoemen. Deze zijn vaak heel persoonlijk. Zoals in het eerste stuk ook al aangegeven vind ik vooral de stevigheid van bepaalde onderdelen ondermaats. De achterportieren zijn erg licht, vallen niet overtuigend dicht. De pedalen zijn wat trillerig en hebben sowieso de vreemde eigenschap om mee te bewegen met de ACC. Dus als de cruise control automatisch afremt, beweegt het rempedaal mee. Dit hoor en voel je.
Ook zitten er wat rammeltjes en kraakjes, die je eigenlijk niet wil/hoort te hebben bij een nieuwe auto in deze prijsklasse.
Verder nog steeds blij met deze keuze!
Winter is coming
- 17.000 km
Range bij vorst
De eerste echte koude dagen zijn een feit. Dit is, ondanks de warmtepomp, duidelijk terug te zien in de range/het verbruik. Maarrr...er is nog veel mogelijk.
Waar in de zomer 400 kilometer goed haalbaar was, en met echt hypermilen de 450 ook, is de range in de winter beduidend minder. Bij 'normaal' rijden zal dit ergens tussen de 300-320 kilometer zijn. Bij echt je best doen ga je de 350 wel halen, maar heel veel meer zit er niet in bij deze kou.
Echter, als je veel korte ritten doet, of regelmatig 130 rijdt, kan het zomaar bij 200-50 kilometer al klaar zijn.
Het lastige (of fijne, net hoe je er tegenaan kijkt) is dat de auto uit gaat van het meest slechte scenario. De verwachte range ligt dus telkens rond de 250 kilometer. Je moet echt wat ervaring gaan opdoen om te zien dat je echt wel verder komt. Maar voor veel beginnend elektrisch rijders is het schrikken: van 450 op papier naar 250 kilometer die de auto aangeeft. (De auto schat je verbruik in op basis van de laatste paar ritjes, maar als dat hele korte ritjes waren ligt het verbruik relatief hoog door de verwarming, wat resultaat in een vrij lage geschatte range).
Als ervaren rijder kun je hier prima mee dealen, je weet wat je kunt verwachten, zeker als je je Eco-monitor (de verbruiksmeter van individuele ritten) in de gaten houdt. Het jammere daarvan is overigens dat hij zichzelf soms reset als je even een korte stop/pauze neemt.
Overigens werkt het voorverwarmen via de Planner en/of via de App echt super. Nooit meer ijs krabben, altijd comfortabel instappen. Dit helpt ook bij het verbeteren van je range.
Het AAOS/infotainment systeem blijft goed en lijkt ook stabieler te zijn geworden, terwijl er geen concrete updates hiervoor zijn geweest. Inmiddels is Waze ook te downloaden. Verder blijft het aantal apps helaas (zeer) beperkt.
De auto rijdt nog steeds goed. Bij wat zwaardere belading merk je wel dat de achterwielophanging snel aan z'n grens zit. Bij kou/nat wegdek merk je dat je 300Nm op de voorwielen hebt. Ondanks de winterbanden moet hij dan wel eens zoeken. Ook bij een snelle acceleratie vanaf 30 km/u.
Het laden gaat goed, de 22kW is niet echt een meerwaarde omdat de meeste (openbare) laadpalen maar 11kW bieden. Bij kantoren/zakelijke locaties laad je vaak sneller, en is 22kW wel mogelijk. Ook thuis kan ik 15kW laden maar dit is eigenlijk niet nodig.
Bij snelladers haal je netjes de opgegeven 130kW, als je leeg genoeg bent. Ik heb het idee dat de snelheid snel afvlakt, maar ik heb nog onvoldoendbij de snellader gestaan om dit echt te ervaren. Dat komt met de vakanties wel. (elektrisch rijden met zo'n 750 km/week zonder snelladen is dus prima mogelijk!)
Verder lijken de meeste bugs of irritatie punten opgelost of ben ik er aan gewend. De stoelverwarming lijkt niet mee te schakelen met het voor-verwarmen via de app, terwijl dit wel apart is geselecteerd in het menu. Helaas, hopelijk wordt het opgelost. Ik ga er niet voor terug.
De key-less entry kan ik nog steeds niet aan wennen, hij doet het veel te vaak niet, of als je met de sleutel in de buurt voorbij loopt blijft hij open en dicht gaan.
Verder komen er regelmatig OTA updates voorbij, waardoor de o.a. parkeersensor-storing inmiddels is opgelost.
Ik moet zeggen dat ik had gedacht met zo'n nieuw model van een Frans merk zeker ik het eerste halfjaar wel af en toe bij de dealer zou staan. Maar (behalve een los schroefje in het interieur) is dit dus nog niet voorgekomen. Renault verrast mij positief.
1 jaar verder - de zomer door
- 45.000 km
Inmiddels is de auto een jaar in bezit, is de eerste grote vakantie geweest en staan er 45.000 km op de teller.
De vakantie ging naar zuid frankrijk (alpen), 1200km enkele reis. Met een Hapro koffer op het dak, en 3 fietsen op de trekhaak. En dat maakte wel wat verschil. Waar normaal 13-15 kWh/100km goed haalbaar is, was het gemiddelde verbruik over de enkele reis bijna 25(!!!) kWh/100km. Ik heb 105-110 km/u aangehouden.
Hoewel dit verbruik erg tegenviel, hebben we geconstateerd dat het reizen zo prima gaat. Het is een fijne reis-auto, en het ritme van elke 2 uur stoppen om ongeveer 35 minuten te laden gaat niet vervelen. Ik was erg sceptisch tegenover deze manier van reizen (voorheen gewoon 150 op de CC en zsm op bestemming zijn) maar het is goed bevallen. Ook met kleine kinderen.
De zuidelijke Alpen zijn dus goed haalbaar met 5 laadstops, en zonder fietsen zou het ook wel in 4 stops kunnen.
De sfeer in de auto, zeker 's nachts, blijf ik gaaf vinden: de kleuren die je kunt aanpassen, alles netjes dimmen, alle rijhulpsystemen aan en het gaat (bijna) vanzelf. Heel comfortabel.
Ik merkte dat de verkeersborden herkenning en aanpassing van de snelheid in Frankrijk een stuk beter werkt dan in NL. Enerzijds door de duidelijkere bebording (dat kan in NL echt beter), of misschien is het systeem toch vooral anticiperend op de Franse markt?
Ook in de Alpen zelf is het een fijn sturende auto, de flippers hebben wel echt meerwaarde bij het afdalen van een col.
Ik ben, naast de beurt, nog 1x terug geweest bij de dealer voor een update die niet remote kon (aanpassing maximale snelheid in ECO modus naar 110) en een rammel. Die rammel komt uit de achterlicht unit, was al bekend en de unit wordt binnenkort vervangen.
Verder nog steeds probleemloos, ook de vage meldingen zijn 100% verdwenen. Er zitten nog wat schoonheidsfoutjes in OpenR Link maar niet onoverkomelijk.
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.
PRIVATE LEASE Renault Mégane
Had je deze auto's al gezien?

Renault Mégane EV60 Optimum Charge Equilibre | Apple Carplay & Android Auto | Privacy Glass
- 2025
- 15 km

Renault Mégane EV60 Optimum Charge Equilibre 220PK | NIEUW | Achteruitrijcamera | Parkeersensoren Achter | AppleCarplay & AndroidAuto | Lane Assist | Bluetooth | Lichtmetalen Velgen | Led Verlichting |
- 2025
- 15 km

Renault Mégane EV60 Optimum Charge Techno | Harman kardon | Stoel- en stuurwielverwarming | DC-Lader |
- 2023
- 40.407 km