Renault Mégane Coupé dCi 110 ECO2 GT-Line (2012)

Renault Mégane Coupé dCi 110 ECO2 GT-Line (2012)

UitvoeringMégane Coupé dCi 110 ECO2 GT-Line
Bouwjaar2012
Jaar van aanschaf2012

Toch een Megane Coupe!

Vooraf

Vanaf het moment dat ik deze auto voor het eerst zag in 2008 wist ik eigenlijk al dat dit mijn volgende leaseauto moest gaan worden. Toen in 2009 de GT (line) uitvoeringen geintroduceerd werden, vond ik m in die trim nog mooier. Omdat ik een 120pk benzine reed en er niet op achteruit wilde gaan had ik steeds de Tce 130 motor in gedachten (helaas wel net te onzuinig voor 20% bijtelling maar de verschil in de lease tov de Dci110 was niet erg groot). Toen kwam ineens de DS3 14% om de hoek kijken, waarvan de maandelijkse kosten zoveel lager lagen dan die van de Megane dat ik ging twijfelen. Eigenlijk vond ik het iets te ver gaan om 250 euro per maand uit te geven aan ‘extra auto’ terwijl ik hem eigenlijk vooral gebruik om naar mn werk te rijden (woon in de stad) en de DS3 ook prima reed. Oktober 2011 mocht ik bestellen en ik twijfelde of ik de DS3 moest nemen of toch nog even moest wachten op de nieuwe 208, aangezien m’n 207 me 4 jaar lang prima is bevallen. Ik besloot dus nog even te wachten tot januari. Toen begin december geheel oververwachts (in ieder geval voor mij) bekend werd dat de Megane BPM vrij en 14% werd met 110pk, heb ik geen moment meer getwijfeld en ben ik direct naar de dealer gegaan om een offerte voor de Coupe GT line te laten maken.

De volgende opties heb ik erbij genomen:

- Bleu Malte lak (mooie opvallende kleur die m.i. goed past bij de sportieve uitstraling van de Coupe)
- BOSE systeem
- Bandenspanningcontrole
- Lane departure warning
- Stoelverwarming
- Panoramadak/Privacy glas achter
- Automatische parkeerrem

Heb alleen Xenon (vond ik de meerprijs niet waard en nooit last gehad van te weinig zicht, rij eigenlijk alleen maar in de randstad) en volleder (vond de halflederen stoelen mooier, daarnaast geen fan van volleder in de zomer wanneer je er met korte broek op zit te plakken) niet genomen, voor de rest zit alles erop.

Eerste indruk, intereur, bediening

Begin mei, zoals me destijds in december was beloofd toen ik de auto bestelde kon ik de auto ophalen. Wat een plaatje. De Coupe in deze trim ziet er lekker dik uit en de Bleu Malte lak maakt hem helemaal af. Interieur ook erg mooi, leuke sportieve accenten en fijn stuur, stoelen zitten erg goed, bediening van alles is logisch, cruise control fijn (gelukkig weer digitaal instellen) en het Bose systeem ook heerlijk. Geluid blijft lekker strak en vol, ook op hoger volume. Licht- en regensensoren werken ook goed, heb nooit de neiging om ze handigmatig aan te zetten voordat het automatisch gebeurt. Ook de ingebouwde Tomtom bevalt prima, stukken beter dan de meeste andere ingebouwde systemen die je doorgaans aantreft. De beniening met de knop in de middenconsole is handig en er zitten wat leuke extra features op.

Enige minpuntje vind ik dat je met het draaiwieltje achter het stuur niet meer kunt wisselen tussen de voorkeuzezenders, maar daarmee alleen tussen alle ingeprogrammeerde zenders wisselt. Dit is bij het 2012 model aangepast, ervoor kon het wel! Erg onlogisch aangezien dit toch is wat je het meeste wilt doen en dus makkelijk te bedienen zou moeten zijn.. Maar goed dit is een detail natuurlijk.

Rijden!

Inmiddels de eerste 2500km gereden en deze zijn uitstekend bevallen. De motor is krachtig genoeg en voelt sterker aan dan de 120pk atmosferische benzine motoren die ik hiervoor heb gereden, natuurlijk door het hoge koppel dat al vroeg vrijkomt. Echt doortrekken heeft niet zoveel zin maar is ook niet nodig, hoewel te snel opschakelen niet handig is omdat hij dan te ver terug valt in toeren waar de motor niet thuis geeft. Inmiddels weet ik wanneer te schaken om vermogen te hebben en dan is deze motor echt prima (en ik ben een redelijk vlotte rijder). Op de snelweg even naar de 160 is zo gepiept en de auto is dan ook nog superstil van binnen, op de snelweg hoor je de motor gewoon niet, het enige wat je hoort is wat afrolgeluid en (rij) windgeruis. Ik was natuurlijk benzine gewend en het is erg fijn om niet steeds tot 4000-5000 toeren door te moeten jagen om lekker vooruit te komen.

Dan de wegligging, deze vind ik echt formidabel. Bochten en klaverbladen kunnen moeiteloos zeer snel worden genomen worden terwijl de auto comfortabel genoeg geveerd is. Als je op een hobbelig klinkerweggetje rijd natuurlijk wel wat stuiterig, maar niet meer dan de fiesta die ik hiervoor even als voorloopauto had. De Megane is zeker comfortabeler, ook met dit GT line onderstel.

Verbruik

Ondanks het inrijden en het feit dat ik aardig door rijd staat het gemiddelde verbruik volgens de computer op 5.1 ltr/100km (de computer schijnt het trouwens wel goed berekenen in de Megane). Ik moet wel zeggen dat ik veel snelweg rijd en bijna alles op de cruisecontrol doe (108 of 128 km/u met incidenteel eens het gas erop als het kan) en dat ik wel vooruit kijk, uit laat rollen, start/stop veel gebruik etc. maar ben zeker geen trage rijder, trek vlot op rijd altijd net iets boven de max snelheid. Aangezien de motor nog wat meer los moet komen en nog wel zuiniger zal worden, vind ik dit erg netjes.

Problemen

Geen.

:-)

Inmiddels al flink wat extra kilometers gemaakt (waaronder 1900 km op een dag, met drie man in de auto) en de auto bevalt nog steeds zeer goed. Bij de lange rit is ook gebleken dat de stoelen erg goede ondersteuning bieden, zelfs na er 18u uur op te hebben gezeten nog steeds nergens last van. Ook de persoon op de achterbank had overigens niets te klagen, de ruimte hier voldoet ook gewoon als je geen reus bent.

Er zijn geen problemen te melden, alles functioneert zoals het moet en er zijn geen bijzonderheden. Verbruik volgens de boordcomputer zit rond de 5 ltr/ 100 km, prima dus en zoals verwacht.

Nog steeds tevreden!

Inmiddels weer aardig wat KM's gemaakt en zoals verwacht probleemloos. Nog steeds niets aan te merken op de auto, bevalt uitstekend!

Ingeleverd!

Vorige week de auto ingeleverd met 125000 op de teller, na ruim 4,5 jaar aan probleemloze kilometers. Op een paar puntjes tijdens regulier onderhoud en ongelukjes na geen problemen met de auto gehad, hij heeft me nooit laten staan.

Mede dankzij de goede ervaringen met deze weer voor een Megane gekozen, wederom een GT line maar deze keer met de 130pk diesel. Eerste ervaringen zijn positief maar nog te beperkt om een review te maken. Deze zal tzt volgen!

PRIVATE LEASE Renault Mégane