Renault Grand Scénic 1.6 dCi 130 Bose (2012)
Uitvoering | Grand Scénic 1.6 dCi 130 Bose |
Bouwjaar | 2012 |
Jaar van aanschaf | 2012 |
1e Indruk
Zaterdag 7 januari mijn GS III 130pk Bose start/stop bij de dealer opgehaald. Dit wordt mijn 3e Renault van 2001-2004 een Laguna Break op gas met alle electronische problemen die dat model destijds had. Van 2004-2008 een GS II privilege 130pk een fijne auto en met kleine kinderen erg praktisch.Ik wilde daarna alleen zakeljk rijden en toen gekozen voor een Civic 2.0 cdti executive een echte rijders auto. Door een werkgevers wissel en het onpraktische van km-administratie voor een grotere auto gekozen de Mazda 6 2.0cdti GT-M ook weer een echte rijders auto en groot genoeg voor het gezin. Helaas mazda onwaardig veel problemen met injectoren en roetfilter gehad en na 180.000km in iets meer dan 3 jaar tijd voor een nieuwe auto. Voorwaarden waren 20% bijtelling en praktisch voor gezin en zakelijke km's. Buiten de Skoda Superb en Opel Insignia is er in deze klasse niet zoveel keuze. Totdat Renault met deze uitvoering kwam. Ervaring uit het verleden was goed zo ook de ervaring met de dealer die mocht leveren en onderhoud gaat doen.Omdat ik weer opnieuw klant werd een mooie deal kunnen sluiten voor de dakdragers.
Het is dus een GS start/stop Bose kleur wit geworden. Extra's zijn
- bi-xenon
- pack lumiere
- en afneembare trekhaak.
Ik moet zeggen dat wit in combinatie met het zwarte dak, spiegels, zijruiten en velgen de GS goed staat.
Ik heb een brodit houder voor mijn HTC HD2 met permanente stroom aansluiting laten monteren (zie foto). Wonderwel doet de HTC het redelijk goed met het bluetooth systeem van de auto dit was bij de mazda niet het geval.Ik ben niet altijd goed verstaanbaar maar hij valt tenminste niet uit.
Vandaag de 1.300km gepasseerd en hieronder de eerste bevindingen.
- auto is lekker stil
- motor pakt goed op alleen onder 1500t/min verslikt hij zich af en toe
- navigatie werkt perfect en gebruiksvriendelijk
- glazen dak is weer heerlijk om te hebben lekker licht en je rijdt snel met het dak op een kiertje
- ruimte en opbergvakken zijn er te over
- verbruik is nu al veel beter dan de mazda daarmee kwam ik niet boven de 1/13.
- kleurstelling interieur in de Bose uitvoering is erg mooi
- verstelbaarheid stoelen achter vinden de kinderen erg leuk.
Min
- moet erg wennen aan het weggedrag met name in de bochten. de mazda ging als op rails door de bocht en bij de GS lijkt de achterkant eerst uit te breken om zich daarna te "zetten" dit voelt nog niet echt zeker aan. zal ook deels aan de winterbanden (Pirelli) liggen
- juiste zit achter het stuur heb ik nog niet gevonden het stuur zou van mij nog wat verder uitgeschoven moeten kunnen worden ik zit nu heel dicht op het dashboard met mijn knieen (lengte 1.80m)
- zitting is erg kort en de zijdelingse steun matig. heeft zeker te maken met de sportstoelen uit de mazda
- hoofdsteun schuift heel snel omhoog als je hem met je schouder of hoofd licht aanraakt hij voelt toch al niet erg stevig aan
- als je arm op de armesteun ligt raak je makkelijk de bedienings knoppen van de navi aan waardoor deze verspringt
- het is al in eerdere reviews gezegd ik vindt de afwerking van mindere kwaliteit dan van de GS II. Met name de ruimte onder de afdekplaat in de kofferbak daar is echt niks mee gedaan. ook de naden van de carrosserie sluiten niet overal gelijk aan.
Zeker geen spijt van deze keuze, maar moet erg wennen aan het verschil met de Mazda. Ik verwacht wel dat de GS een auto is die je steeds meer gaat waarderen vwb gemak en comfort.
De kilometers gaan redelijk snel dus ik zal rond de 5.000km een update plaatsen.
Update
Zoals beloofd een update als ik de 5.000km grens had bereikt. De teller is vandaag de 5.700km gepasseerd en dus inmiddels 5.700km ervaring verder.
Het verbruik ligt gemiddeld op 6,5l/100km oftewel ruim 1/15 en dat valt mij niet tegen met de mazda kwam ik niet verder dan 1/13. De motor is nog niet los dus dat kan alleen maar beter worden.Ik rijd ook structureel 20km/h boven de maximum snelheid en dat komt het verbruik natuurlijk niet ten goede.
Positief:
Een aantal minpunten van de start review zijn inmiddels wel positief geworden.
Het gedrag in de bochten ben ik inmiddels aan gewend na het "zetten" volgt hij goed het gekozen spoor. De zitpositie heb ik inmiddels redelijk gevonden en ik waardeer weer de hoge zit en daarmee het overzicht op het verkeer. Bij lange ritten heb ik af en toe wel last van een slapend rechter bovenbeen. Dit had ik echter in de mazda ook dus dat zegt niks over de GS. Auto is echt muisstil ook bij 140km/h het lijkt af en toe wel een benzine motor. Vermogen is niet slecht maar je bent geen stoplicht racer. De navi werkt perfect en komt snel met alternatieven igv files. Geluidsinstallatie is beter dan het Bose systeem in de Mazda speakers zijn van veel betere kwaliteit. De meesturende Bi-xenon werkt ook goed beter dan de mistlampen van de mazda die tijdens het insturen aan gaan je hebt een veel beter zicht.
Minder positief:
Zitting van de stoelen is kort had langer gemogen voor betere ondersteuning daar heeft Renault nog steeds niks aan gedaan. Ik vind de auto behoorlijk zijwindgvoelig dat komt misschien mede door de winterbanden dus afwachten hoe dit straks met de zomerbanden gaat bevallen.Plek van de bekerhouders blijft lastig je kunt er slecht bij en zitten strak op de schakel console. Ruitensproeiers geven echt een "pis" straaltje en zeker op de snelweg met de huidige omstandigheden niet optimaal.Mijn HTC blijft matig werken met het bluetooth systeem. Ik krijg binnenkort een Samsung misschien dat die beter werkt want HTC staat erom bekend.
Geen minpunt, maar ik mis met dit weer wel mijn stoelverwarming jammer dat dit bij Renault zo'n dure optie is door de combi met leer.
Samenvattend kan ik zeggen een comfortabele stille auto ook voor lange ritten. Ik ga hem steeds meer waarderen en zeker straks met de aankomende vakantie's helemaal voor de ruimte.
Als er 10.000km op de teller staat zal ik weer een update plaatsen.
Update
Inmiddels staat de teller op ruim 10.500km dus tijd voor een kleine update.
Ervaring:
Auto rijdt nog steeds erg lekker en de motor begint los te komen. Wel is er wat meer een diesel roffel te horen dit is echter niet storend. Een paar weken geleden op de A7 tussen Lemmer en Groningen had een reiger de snelweg als landingsbaan gekozen. Toen ik aan kwam rijden vond hij het tijd om op te stijgen alleen niet snel genoeg. Ik raakte hem met 130km/h dus dat was einde reiger. Naderhand zag ik echter dat er onder de koplamp een scheurtje in de bumper zat binnenkort even met de lease mij overleggen. Inmiddels ook het eerst putje in de voorruit door steenslag.
De lak op de motorkap valt wat tegen daar zit al behoorlijk wat steenslag op en dat zegt iets over de kwaliteit. Bij openen van de achterklep zit er een lichte kraak in het scharnier daar moet ik even voor naar de dealer. Ik vind de verdikking onderaan de portieren met wassen niet echt handig er blijft veel vuil aan de onderkant zitten en de vorm draagt daar ook niet aan bij.
Volgende week gaan de zomerbanden er weer onder en ik hoop dat het weggedrag dan wat stabieler is.
HTC blijft slecht functioneren en heb vandaag mijn nieuwe toestel gekregen een samsung galaxy s plus dus ik hoop dat die beter werkt met bluetooth.Morgen laat ik de nieuwe brodit houder voor de samsung inbouwen zodat hij op een vaste plek zit.
Motor is niet supersnel, maar pakt prima op en het gaat heel geleidelijk. Ongemerkt zit je toch snel boven de maximum snelheid. Het verbruik is gemiddeld iets gedaald naar 6,4l/100km ik ben benieuwd of dit nog verder zakt.
Ook de laadruimte getest door het vervoeren van onze nieuwe bank. Achterstoelen vewijderd en de bank met een lengte van 2.45m naar binnen geschoven. Hij stak ongeveer 45cm uit dus dat was prima te vervoeren. Het de- en monteren van de achterstoelen werkt anders dan bij de GSII en is even wennen. Inmiddels 2x gedaan en nu heb ik de handigheid te pakken. Onder ander voor dit gebruiksgemak heb ik de GS ook gekozen.
Via de dealer ook het live contract voor 3 jaar afgesloten. Mijn werkgever was zo aardig om dit te vergoeden dus dat scheelt in de portemonnee.
Inmiddels een paar keer een lange rit 2x Groningen en 1x Assen ruim 200km enkele reis gereden en het blijft ontspannen rijden.Het overzicht en comfortabele rijden dragen daar positief aan bij.
Ik ben dus nog steeds erg tevreden en zal bij 20.000km weer een update plaatsen of eerder als daar een aanleiding voor is.
Ik heb de facelift GS bij de dealer gezien en ik vind de led verlichting in de bumper wel erg mooi.
Update
Een kleine update na in gebruik nemen nieuwe telefoon en montage zomerbanden.
De Samsung vertoont helaas dezelfde kuren als de HTC dus dat is balen. De garage geeft aan geen oplossing te hebben het schijnt echt aan de smart phones te liggen. Nu maar weer de oude Nokia (dual sim kaart)gekoppeld want die doet het prima.
Vanochtend zijn de zomerbanden gemonteerd (Conti's) en dat is een groot verschil. Het "dweilende" karakter van de auto is weg en ook in bochten rijdt hij een stuk vertrouwder.
Het verbruik is overigens na de vorige update spectaculair gedaald naar 6,2l/100km. Ik ben misschien iets rustiger gaan rijden, maar niet veel. Het lijkt alsof de 10.000km grens voor dit effect heeft gezorgd.
Ik zat overigens recent te denken dat ik steeds bij iedereen aangeef het niet de mooiste auto van keuze te vinden. Keuze is meer vanuit ratio (20%) dan emotie genomen. Ik moet echter zeggen dat ik iedere dag met veel plezier instap en denk yes ik mag er weer mee de weg op. Ook als ik de auto vanaf de zijkant zie staan is het toch wel een hele mooie lijn. De emotie was er dus niet vooraf, maar komt gaandeweg het gebruik van de auto en dat is toch ook wel leuk.
Update
Inmiddels staat de teller op 20.000km en weer een stukje ervaring rijker.
In mijn laatste update gaf ik aan dat het verbruik van 6.3L naar 6.1L/100km was gedaald. Ik weet nu de oorzaak zoals ook in andere reviews gelezen reset de boordcomputer de waarden iedere 10.000km. De verbetering trad op na 10.000km dus weegt die ook extra zwaar door in het gemiddelde verbruik. Inmiddels zit ik weer op 6.2L/100km en ik zie daar ook geen verandering meer in komen. Ik verbaas me dan ook over berijders die 950 tot 1.000km met een volle tank kunnen rijden bij mij is na 850-875km de pijp leeg. Waarbij ik moet aangeven dat mijn rijgedrag in positieve zin is verbeterd vwb snelheid en dus verbruik.
Pluspunten:
- De auto blijft heerlijk om in te rijden het geluidsniveau is erg laag en dus ook de rust.
- Motor is soepel en ongemerkt gaat de acceleratie best snel je merkt wel dat hij "geknepen" is
- Geluid Bose systeem is prima
- Tom Tom werkt goed alleen merk ik weinig van de mobiele flitsmelders ondanks mijn live abonnement misschien een kwestie van instellen
- Panoramisch dak blijft lekker ook met lagere temperaturen
- Ruimte in de auto met of zonder stoelen op de 2e zitrij super ik kan er 2 mountainbikes in kwijt als ik er 2 stoelen uithaal.
- Inmiddels ook ontdekt hoe het systeem van de achterstoelen werkt. Het is even puzzelen maar verwijderen/terugzetten nu een fluitje van een cent
- Bi-xenon licht geeft nog beter zicht dan standaard xenon
- Keyless entry erg praktisch
- Geen aparte tankdop maar gewoon een klepje is erg praktisch
Toch ook wat minpuntjes:
- Motor slaat snel af met name als je achteruit rijdt
- Blue tooth werkt slecht ook met een simpele nokia ben ik slecht verstaanbaar. Dealer gaat binnenkort een passieve zwanehals microfoon plaatsen mogelijk helpt dit. Verder schijnt er en update aan te komen van Renault.
- Lendesteun blijft niet staan op de juiste stand wordt binnenkort opgelost, maar betekent een heel nieuw stoelframe
- Het paneel in de voorportieren voor bediening ramen etc. sluit op een aantal plekken niet aan op de portierbekleding. Deze rand is scherp en het hoort ook niet gaat de dealer ook oplossen
- Gisteravond viel in 1 keer de zonneklep aan de bijrijderskant uit het plafond. Zelf kunnen maken maar toch.
Dit zijn toch wel punten die te maken hebben met afwerking en kwaliteit van gebruikte materialen. Ik vind die absoluut slechter dan die in mijn GS II en hij is nu pas 3 maanden oud.Ik hoop niet dat de laatst geproduceerde modellen voor de facelift zijn "afgeraffeld".
Al met al tevreden over de auto vwb comfort gebruiksgemak en niet te vergeten 20% bijtelling.
Wordt vervolgd bij 30.000km en de daarbij behorende beurt.
Update
Inmiddels staat de teller op 35.000km en ben ik een beurt en vakantie verder.
Ik had bij de beurt een paar punten nl.
- motor houd regelmatig in bij optrekken vanuit stilstand
- ruitenwissers piepen
- bekleding voorportieren (lederen deel) sluit niet mooi aan op het raambedieningspaneel
- extra microfoon in c-stijl inbouwen aan bestuurderskant.
- raam bestuurderszijde ging soms helemaal open terwijl ik een klein stukje wilde. Daarna sloot hij pas na 3 of 4x het knopje indrukken.
-Voor de motor is een update geinstalleerd en moet na de vakantie zeggen helaas zonder resultaat.
-Ruitenwissers zijn vervangen schijnt vaker voor te komen met de af fabriek wissers.
- Bekleding is aan 1 kant vervangen andere kant was verkeerde kleur ontvangen, maar sluit nu weer mooi aan.
- Microfoon is mooi weggewerkt, maar heeft helaas ook niet het beoogde effect.
- Raam geen last meer van gehad.
Wat kan ik melden na de vakantie met totaal 2.400km gereden overigens erg weinig voor mijn doen.
De bagageruimte was beladen tot afdekrollo verder skibox met tent en accessoires en 1 fiets op het dak en 3 op de trekhaakdrager dus behoorlijk beladen.
Auto zakt redelijk door de achterveren ondanks dat met name de skibox het gewicht tussen de wielen heeft. Heb er geen last van gehad dus prima.
Pluspunten van de vakantie.
- Motor kan met volle belading prima op ingestelde snelheid blijven 135-140km/h op de Zuid-duitse heuvelen in de 6e versnelling. De Mazda kon dat ondanks een zwaardere motor niet met gelijke belading.
- Praktisch nut met 2 kinderen en bagage is fantastisch de bagageruimte is groot genoeg en alle opbergmogelijkheden zijn perfect.
- Motor is super stil ook met deze snelheden.
- Verbruik schiet wel omhoog, maar dat is logisch
- Schuifdak is heerlijk
- Climate control werkt prima
Minpunten vakantie:
- Paar keer gehad dat bij wegrijden op een helling vanuit stilstand de motor afsloeg of stotterde. Ik vind dit vervelend en 1x zelfs gevaarlijk. Heeft absoluut te maken met de afstelling. Ga er vrijdag weer mee naar de dealer want ik vind niet dat dit kan.
- Kofferdeksel sluit niet goed meer je moet hem hard dichtgooien.
- Montage van de Renault dakdragers was bij de GSII veel slimmer en praktischer daarnaast fluiten ze enorm. Ik heb ze helemaal met ductape afgeplakt en dat hielp.
Als het heeft geregend blijft het water in de beugel staan en bij opening portier loopt dat naar binnen.
Overall moet ik zeggen dat ik langzaam een rendez-vous heb met 6 jaar geleden toen ik de GSII inleverde en besloot voorlopig geen Renault meer. De kwaliteit valt erg tegen kijk naar protierbekleding, lendesteun die inmiddels is vervangen. Vloerbekleding wordt er na een paar keer stofzuigen ook niet beter van. De vader van een vriendje van mijn oudste zoon heeft gelijk met mij dezelfde auto gekregen en had zijn GSII van 3 jaar oud ingeleverd. Hij zei recent dat de kwaliteit op een aantal punten vele malen slechter is dan bij de ingeleverde GSII. Het lijkt er echt op dat de laatste modellen voor de facelift met led niet uitblinken in kwaliteit.
We zullen zien hoe alles zich houdt tot 160.000km. Ik verander een hernieuwde aanschaf ook naar misschien want ondanks al het praktisch nut valt de kwaliteit voor een auto in deze prijsklasse 36k me erg tegen.
Update
Inmiddels staat de teller bijna op 60.000km en heeft de auto de daarbij behorende beurt gehad.
In de tussenliggende periode is eigenlijk niet veel gebeurd.
- winterbanden zijn gemonteerd waardoor het verbruik weer iets is toegenomen naar 6,3/100km het verbruik blijft mij tegenvallen.
- lederen portierbekleding voorzijde aan beide kanten vervangen (garantie)
- pookhoes vervangen (garantie)
- inmiddels de 3e telefoon gekoppeld een oude nokia van 4 jaar oud, maar ook deze werkt matig met de bluetooth carkit. ik heb de hoop opgegeven, maar blijf het vreemd vinden dat hier geen oplossing voor gevonden kan worden.
- climate control begon te stinken echter bij de beurt zijn alle filters vervangen en is inmiddels voorbij
-achterklep blijft regelmatig kraken op de scharnieren hier is door de dealer al een paar keer naar gekeken, maar als hij bij de garage staat is het geluid weg.
Concluderend blijft het een fijne en praktische auto met een aantal acceptabele minpunten op de carkit na.
Mijn dealer heeft tot nu toe alles netjes afgehandel. Dit was in het verleden ook zo daarom ook de auto bij deze dealer besteld.
Op naar de 90.000km
Update
Inmiddels ben ik 40.000km verder na de 60K beurt en gaat de auto zijn laatste jaar in
160K is einde contract.
Bij de 90K beurt waren geen bijzonderheden.
Ik kan eigenlijk kort zijn over mijn ervaring gedurende de 40K aan km's.
Los van de zakelijke en prive km's in Nederland zijn we er 2 keer mee op vakantie geweest naar Oostenrijk (zomer en herfst vakantie) zonder problemen.
De zomervakantie met skibox en 1 fiets op het dak en 3 fietsen op de drager verder bagageruimte tot de Rollo gevuld. Het blijft een waar ruimte wonder ook in de auto zelf met al de opberg mogelijkheden.
Herfstvakantie alleen 2 fietsen op de drager en de bagageruimte voor 2/3 gevuld.
De auto rijd ook met volle bepakking erg goed en blijft behoorlijk stabiel ook bij 160km/h. Ik vind vooral de souplesse van de motor erg goed. Met cruise control op 150-160km/h blijft de auto goed op snelheid op de Duitse snelweg denk aan het heuvelachtige deel van A3 Nurnberg-Keulen. Ik heb geen enkele keer terug hoeven schakelen tenzij het overige verkeer ook snelheid minderde.
Ook accelereren op dit soort wegen gaat erg soepel met volle bepakking.
Mijn zoon en ik zijn fervente mountainbikers en hij rijdt wedstrijden door heel het land als hij een wedstrijd heeft haal ik er 2 achter stoelen uit en dan passen er 2 fietsen (zonder voorwiel) in erg handig bij slecht weer en ik hoef niet steeds de drager te monteren. Het scheelt ook nog brandstof ook al betaal ik die niet zelf.
Minpunt blijft wel dat de motor snel afslaat bij het wegrijden vanuit stilstand daar is tot op heden ook geen oplossing voor. Verder laat de zilverkleurige afdekplaat rond de versnellingspook aan 1 kant iets los.
De grijze gordels zien er leuk uit, maar worden erg snel vies en zijn ook niet echt schoon te krijgen, maar dat was te verwachten.
Vanochtend hoorde ik wel bij het filerijden in de 1e versnelling een lichte fluittoon bij het opkomen van de koppeling binnenkort even naar de garage.
Tot slot gaf de Tom Tom al 4x rijdend op de A27 Almere-Breda ter hoogte van Vianen aan dat ik via Vianen naar de A2 moest rijden. Hier kan je echter al jaren gewoon via de snelweg de A2 op rijden. Als ik de afslag niet neem en gewoon op de snelweg blijf geeft de navi na herberekening wel de juiste route, herkent iemand dit.
Al met al een tevreden rijder en ik hoop dat dit zo blijft tot einde contract. Of de volgende auto weer een GS wordt weet ik niet ik vind de nieuwe Citroen Grand Picasso een zeer mooie auto in het echt ik weet alleen niet of de rij eigenschappen net zo "Duits" zijn als bij de Renault en hoe de betrouwbaarheid zal zijn. Duurt echter nog even en misschien zijn er dan al reviews over deze auto.
Update
Bijna een jaar en 51.000km verder en tijd voor de laatste update.
Wat is er in de tussenliggende periode gebeurd, nou eigenlijk heel weinig. De auto heeft zijn beurtjes gehad en 2 kleine puntjes van aandacht.
Eerst was het slot van het linker achterportier kapot. Nadat dit was vervangen was de deurvanger van hetzelfde portier aan vervanging toe. Meer dan dat is er niet gebeurd. Het blijft een fijne auto zowel als ik alleen rijd als met volle bepakking tijdens de vakanties.
Het is de laatste update want begin januari 2015
wordt de Renault vervangen vanwege het bereiken van 160.000km. De opvolger is al bekend en inmiddels besteld.
De nieuwe lease auto wordt een Mitsubishi Outlander PHEV in instyle uitvoering.
De keuze is in eerste instantie op deze auto gevallen vanwege de bijtelling zoals zoveel berijders denk ik hebben gedaan. Na 2 proefritten en nadat ik me meer had verdiept in de techniek en mogelijkheden heeft dat de doorslag gegeven. Het zal anders rijden worden met mijn kilometrage en goed gebruik maken van laadpalen tijdens afspraken buiten de deur.
Qua bagage ruimte ga ik er wel fors op achteruit
de kofferbak heeft ongeveer 450 liter inhoud en dat is fors minder dan de Renault. Een flinke skibox zal daarbij moeten helpen.
De binnenruimte is echter wel heel ruim. Als ik de auto in ontvangst heb genomen zal ik weer een review gaan bijhouden.