Renault Arkana (2022) #2

Bouwjaar2022
Jaar van aanschaf2023

Onrustig

• 100 km

Tussen mijn ingenomen Skoda Karoq en verwachte Hyundai Tucson PHEV, deze splinternieuwe hybride van de leasemaatschappij 'gekregen'. Het betreft een Intens E-tech Hybrid 145, die volgens mij, al niet meer in de catalogus staat. Ik heb er nu 2.000 km mee gereden, moet 'm volgende week alweer inleveren (Tucson staat na een jaar ineens op de stoep!), maar vind er al wel wat van.

De positieve zaken zijn een sportieve vormgeving en een erg fijn scherm, met snel systeem. En als je nog niet elektrisch hebt gereden is een hybride natuurlijk een aangename ervaring.

Het lijstje waar ik minder positief over ben is helaas langer. De benzinemotor i.r.t. de schakelbak zijn erg onrustig. Rijdt frequent in een te lage versnelling met onnodig hoge toeren; alsof die voortdurend in een sport-stand staat. Is ook rumoerig. Adaptieve cruise control net zo onrustig. Ook al rijd je heel rustig, zodra je resume indrukt, schakelt deze (ver) terug om in no-time op je ingestelde snelheid terug te komen. Alsof de duivel je op de hielen zit. De computer lijkt niet te leren. Je mist ook contact met het rijden. En voor mij een no-go als ik zelf zou kopen/leasen: er zit een beugel boven de pedalen waar ik met sommige schoenen (maatje 45) achter blijf haken bij het overschakelen van gas geven en remmen. Het leverde al bijna een aanrijding op.

Geluid van audiosysteem is heel matig. Stoelen zijn hard en oncomfortabel. Geen lendesteun en al snel rugpijn. Armsteun te klein; niet verstelbaar en te hoog. Beperkte opbergmogelijkheden; ook geen brillenvakje. Ruimte op de achterbank heel beperkt ("hier gaan we niet mee naar Spanje" hoorde ik al na 5 minuten). Deuren klinken heel blikkerig bij het dichtslaan. Tot slot die key-card die op zich niet zo onhandig is in je zak, maar niet aan je sleutelbos zit (waardoor je je huissleutel ongetwijfeld gaat vergeten); wie dat toch bedacht heeft?

Ik blijk met de Skoda Karoq toch wel behoorlijk verwend te zijn geworden, merk ik met deze auto.

6,5
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? nee