Peugeot 508 Blue Lease Premium 2.0 HDi HYbrid4 (2012)

Peugeot 508 Blue Lease Premium 2.0 HDi HYbrid4 (2012)

Uitvoering508 Blue Lease Premium 2.0 HDi HYbrid4
Versnellingen6, Semi Automaat
Bouwjaar2012
Jaar van aanschaf2012

10000km: Echt een fijne auto

Auto aangeschaft als lease auto. Heb een gezin met 3 jonge kinderen (allemaal nog in een stoeltje) en naast de Toyota Previa de we prive+woonwerk rijden wilde ik een leasebak met lage bijtelling (ik ontkom er niet aan boven de 500km prive te rijden), groot genoeg voor 3 kinderzitjes achterin en met een fatsoenlijk uiterlijk (dus geen Prius)
Ik had de 508 vorig jaar al vaker zien rijden en vond het een interessante kandidaat. Ik wilde eigenlijk wel wat meer power dan die 1.6 eHDI met 20% bijtelling. Toen werd bekend dat de Hybrid4 met 14% bijtelling er kwam en na een kort bezoek met mijn vrouw bij de dealer en wat gesteggel over de kleur heb ik hem in december vorig jaar besteld. Opties metallic lak en park assist. Verder een grote skibox en 2 dvd schermpjes er gratis bijgekregen. Zou voor 1 juli geleverd worden en dat was ook zo: 19 april kon ik hem gaan rijden.
Hierbij mijn ervaring van 5 tot nu dik 10000km
Eerste indruk:
Eerste indruk had ik al opgedaan met een proefrit vanuit het Peugeot Experience Center. De rust tijdens het rijden en luxe uitstraling van het interieur zijn mij toen goed bij gebleven. Ook het feit dat de hybride techniek heel soepel werkt.
Aandrijving:
Elektrisch wegrijden is een ervaring op zich, het starten en stoppen van de motor is nauwelijks voelbaar. Het schakelen van de 2tronic gaat bij normaal gebruik net zo soepel als een normale automaat (ondersteund door de elektromotor), slechts bij fors accelereren zal het inhouden bij de schakelovergang opvallen. Het is eenmaal een normale schakelbak met robotarm zonder vloeistof koppeling of dubbele koppeling.
De 200 pk komen tot zijn recht in de sportstand bij de tussenacceleraties (tussen de 50-120) en bergritten (onlangs in Oostenrijk). Ik heb het niet gemeten maar ik denk dat de 508 GT hier moeite heeft de Hybrid4 bij te houden. De 0 naar 100 tijd wordt verpest door de schakeltijden van de 2-tronic en boven de 120 assisteert de elektromotor niet meer. Dit laatste merk je ook echt als je in de sportstand door trekt voorbij de 120. Vanaf 124 op de teller gaat het ineens voelbaar minder met de versnelling.
Het feit dat er 4WD mogelijk is , is op zich geweldig en als het een keer goed glad is zal ik dit zeker aanzetten voor de veiligheid. Aanstaande wintervakanties zal ik de laatste helling zonder kettingen doen!
Vanaf zo’n 1400m hoogte kan je niet meer puur elektrisch rijden, begrijp niet precies waarom maar het staat blijkbaar ook in de documentatie. Het hybride-systeem blijft wel assisteren (bergop in sport) en opladen (remmen, bergaf)
Weggedrag:
Comfortabel maar toch best wel stevig afgeveerd. Bij hogere snelheden bergaf (snelweg Duitsland) merkte ik wel dat de stuurbekrachtiging te licht gaat (zweverig bij oneffenheden). In snelle bochten helt de auto weinig over en blijft koersvast (ben nog lang niet tot het uiterste gegaan). Draaicirkel is wat groter dan normaal en bij scherpe manoeuvres kan je hier wel eens achterkomen.
Verbruik:
Doordat de brandstofbesparing van het hybride systeem behaald wordt met het opslaan in de accu van de door de diesel motor geleverde beweging- en/of hoogte-energie (in plaats van te remmen), wordt het een soort sport om dit ook zoveel mogelijk te bereiken. Dit betekent dat het nieuwe rijden met een hybride echt beloond wordt (lager verbruik en nauwelijks remslijtage en vuile velgen!). Toch is het verbruik in de praktijk hoger dan de theoretische waarde van 3,7l/100km. Ik rijdt veel 120-130 snelwegen (127-138 km/h op de CC) en hiermee haal ik nu zo’n 5,4l/100km. Ik zie wel dat in de stad het verbruik echt laag is en de theoretische waardes benaderd worden.
Comfort:
Zoals gezegd is het tot hoge snelheden goed rustig in het interieur. Windgeruis is wat je het meest prominent hoort en dan met name de zijspiegels (denk ik). Je vraagt je af of dit niet nog beter kan, maar waarschijnlijk valt het gewoon op omdat de rest zo stil is.
De stoelen zitten prima al merk ik dat de wangen van de zitting behoorlijk tegen mijn been duwen . Ik zit blijkbaar wat breder vanuit de heup want niemand anders heb ik hier over gehoord/gelezen. Kan me dit trouwens ook herinneren van de 307 die ik in het verleden heb gereden.
Afgelopen week dik 8 uur gereden vanuit Oostenrijk naar Nederland en ik was nog prima fit.
Bediening en multimedia:
Er zitten veel knoppen op het dashboard en stuur. Toch vind ik de bediening logisch en kan ik bijvoorbeeld de cruise control blindelings bedienen. Het head-up display helpt hier ook bij want de instellingen van de cc zijn hierop zichtbaar. De radio en afspeellijsten kunnen ook makkelijk vanaf het stuur worden bediend. Het zou mooi zijn als je de volgorde van de verschillende informatie schermen kon instellen. De navigatie werkt logisch en snel (ik heb eenmaal een reset gehad tijdens het rijden) en het scherm is prima afleesbaar. MP3 op een 8gb stick afspelen werkt zonder problemen en mijn Samsung galaxy S2 werkt ook prima samen (alleen het kiezen van een volgend nummer via bluetooth streaming duurt 5 seconden)
Ik heb geen JBL omdat ik eventueel zelf wat wilde upgraden, echter ik vind het geluid al heel behoorlijk en zal misschien alleen nog eens een actieve subwoofer installeren voor het echte diepe volle geluid te krijgen.
Keyless entry en start/stop werkt perfect en is comfort verhogend. De automatische handrem doet zijn werk zoals het hoort.
Ruimte:
Afgelopen 2 weken met vrouw en 3 jonge kids naar Oostenrijk geweest. 3 kinderzitjes passen op de achterbank al moet je wel even stoeien met de gordel aansluitingen want die zijn verzonken in de zitting. De kofferbak zal vol maar met de grote skibox was dit verder geen issue. Alles kon met gemak mee. De kofferruimte is kleiner dan de normale 508 maar wat diepte en breedte betreft is er geen verschil en dat is vaak belangrijk bij het vervoeren van grote zaken zoals kinderwagens en koffers.
Opbergruimte valt niet op maar is er naar mijn mening genoeg. De zijvakken hebben een onzichtbare ruimte achter in de deur, het dashboardkastje (gekoeld) lijkt klein maar is behoorlijk diep de opbergruimte in de middenconsole is klein. De bekerhouders in het dashboard zorgen ervoor dat je drinken tijdens het rijden perfect onder handbereik is. Keerzijde is dat het zicht van het informatie scherm deels wordt ontnomen. Ik zet mijn blikje daarom in die van de passagier, bovendien heb je nog 2 andere schermen (tussen de tellers en de head-up)
Problemen/verbeteringen
Helemaal geen problemen gehad! De ruitensproeier sproeien te laag (nu geen probleem, maar in de winter met pekel op de weg wel). Ik heb begrepen dat Peugeot een andere sproeier kan monteren en dit zal ik ook vragen bij de wintercheck voor de wintersport.
Conclusie:
Gewoon heel tevreden met de auto. Probleemloos de eerste 10.000km gehaald en als leaserijder rijdt je een premium auto met relatieve lage kosten.