Peugeot 407 XT 3.0-24V (2006)

Peugeot 407
Peugeot 407Peugeot 407Peugeot 407Peugeot 407Peugeot 407Peugeot 407Peugeot 407 - interieurPeugeot 407 - interieurPeugeot 407 - interieur

Uitvoering407 XT 3.0-24V
Bouwjaar2006
Jaar van aanschaf2006

Na een 306, 206 nu maar eens wat groters. Ondanks dat de grote auto, is de binnen ruimte eigenlijk niet zo heel groot. Maar anders kies je natuurlijk de station wagon uitvoering. Lang gewikt en gewogen welke motorische uitvoering, en uitrusting. Mijn vrouw wilde wel een sterke motor en vooral de 6 traps automaat die zo heerlijk schakelt. Ik vond vooral de licht lederen bekleding een ’must have’, maar vond de V6 geen bezwaar uiteraard. In het gamma zat op dat moment nog niet de 2,7 diesel V6, en vonden wij de 2.0HDI toch echt te veel ’diesel’ karakter had. Dus dan maar voor de 3.0V6. Dat maakte wel dat het budget aardig opgerekt was, en er voor de overige extra-tjes niet veel plaats meer over was. Dus geen Xenon of mooie RT3 nativagie. Maar wel bluetooth, trekhaak en een paar andere dingetjes, naast dus de bestelde lederen bekleding: het laat de pret niet drukken.

Nu de auto is ingereden merk je echt dat het een fijne cruise auto is. Ondanks de vele PK’s is het geen race auto. Hij is snel maar in vergelijking met andere auto’s met zoveel PK’s zeker nooit de eerste. Ik zelf heb het idee dat de ’concurrentie’ eerder is ’opgefokt’, bijvoorbeeld met turbo’s. Maar het beschikbare koppel is beschikbaar over een heel groot toerengebied. Bovendien is de 6 traps automaat echt heel zacht. Kortom - je kunt aardig met de ’standaard’ auto’s optrekken, zonder ook maar boven de 2500 toeren te komen. Dat maakt het zo heerlijk toeren, nooit het gevoel dat je aan het racen bent. Druk je wel eens het gaspedaal in, dan komt de leeuw echt vol tot leven.

Het rijden zelf is echt een feest. Lekker soepel, vast door de bochten, nooit een gevoel van weke besturing of slappe vering, nooit vermoeiend. Met een druk op de knop is de vering zelfs hard.

De afwerking is redelijk niveau: ziet er goed uit, niet slordig. Maar niveau is niet vergelijkbaar met zelfde niveau Duitsers. Ook zijn er wel wat slordigheden in ontwerp en ergonomie, maar zeker niet storend.

Na de 10.000 kilometer begint hij duidelijk zuiniger te worden. Soms haal ik 8,5 liter / 100 km. Dat is slechts 2 liter per 100 kilomter meer, dan de 206. Maar die motor was maar half zo groot! Maar als je dan weer wat sportiever gaat rijden... maar anders had ik natuurlijk geen V6 moeten kiezen.

Geen bijzonderheden.

Bij de garantiebeurt moest hij een dagje overblijven, aangezien de kentekenplaat verlichting het niet deed - bumper moest eraf. Zat ergens een draadje los.

Af en toe komt er ’storing’ op de display, meestal is het dan de electrisch gestuurde vering. Dat is waarschijnlijk een sensor die even opspeelt. Maar gaat vanzelf weg na een paar minuten, en is nog nooit getoont met de ’STOP’, dus kun je gewoon negeren.

Wat misschien meespeelt: de auto meestal in de verwarmde garage. In ieder geval bij extreme kou of hitte. Dus de auto wordt niet extreem belast.