Peugeot 407 SW XT 1.6 HDiF 16V (2005)

Uitvoering | 407 SW XT 1.6 HDiF 16V |
Bouwjaar | 2005 |
Jaar van aanschaf | 2010 |
Na een tijd in het bezit te zijn geweest van een Passat met bijhoorlijk wat luxe ivm kilometers een overstap gemaakt naar diesel. Omdat ik in het verleden veel Peugeot heb gereden (3x 206, 1x 307) en VW toch niet echt mijn ding is wederom gekeken naar Peugeot. Het budget was beperkt, dus de keuze viel in eerste instantie op een 307 SW met 2 liter HDi motor (90pk). Hoewel mijn eerste 307 goed is bevallen vond ik de lay-out van het dashboard altijd wat minder, de ruimte in een 307 SW is echter wel bijhoorlijk. Tijdens de zoektocht stuitte ik echter op deze 407 SW en ik was direct gecharmeerd van het mooie interieur en de staat van deze erg nette auto. Hoewel ik bekend ben met de vele storingen en kwaliteitsmissers van de eerste series 407 toch overgegaan tot aanschaf van deze auto, mede door de staat van deze auto, en de aanbieder. Helaas geen lederen bekleding en stoelverwarming zoals in de Passat, maar dat budget was er gewoonweg niet. De km stand bij aanschaf was 159.760km.
Inmiddels zijn we bijna 10.000km verder en bijna 6 maanden en kunnen we concluderen dat we een erg fijne wagen hebben gekocht. Met name op lange afstanden (NL-Spanje) is deze auto een bijzonder fijne metgezel en zijn lange reizen geen vermoeiende ondernemingen. De 1.6 liter HDi lijkt onderbemeten voor deze relatief zware auto (ruim 1460 kg) maar op de reis naar Spanje hebben we geenzins het gevoel gehad vermogen tekort te komen. Uiteraard was de vorige Passat beduidend pittiger, maar met navenant verbruik. Met 2 personen, kofferruimte en achterbank vol babage toch ruim 1100 km kunnen rijden op een tankje brandstof en snelheden rond 120-140 km/h. Uiteraard zal de 2-liter HDi sneller op gang komen, maar die zal ook iets meer verbruiken. De 1.6 is gekoppeld aan een 5-bak in tegenstelling tot de tweeliters die een 6-bak hebben.
Onze 407 is een XT, wat inhoud dat de auto electrisch verstelbare voorstoelen heeft. Het voordeel hiervan is dat beide voorstoelen tevens kantelbaar zijn wat voor mij persoonlijk ideaal is ivm langere benen die dan beter ondersteund worden. Het gemis van langere stoelzittingen word hier ook enigzins verminderd.
Verder is de XT aardig luxe uitgerust, maar navigatie of lederen bekleding zit er niet in. Het panoramadak is een mooie uitrusting, vooral meereizende kinderen kijken graag omhoog. Helaas zul je het in de zomer weten ook, want het wordt knap heet in de auto. Het duurt dan ook even voordat de (gescheiden-)clima de boel op temperatuur heeft.
De zitpostie vind ik precies goed, achterin kunnen passagiers ook prima zitten en de kofferruimte is voor ons groot genoeg. Toch is het opvallend hoeveel ruimte er verloren is gegaan bij het ontwerp van de 407. De V70 van een vriend is bijna even lang als onze 407, maar de binnenruimte is vele malen (optisch) groter. De aflopende daklijn van onze 407 is natuurlijk een veroorzaker, maar ook de bolling in de hemelbekleding waar de afdekking van het panoramadak inschuift neemt veel ruimte weg.
De wegligging is zoals gezegd comfortabel. De 1.6 HDi staat normaal gesproken op 16" wielen met 195 banden, de onze heeft 17" wielen met 205 banden wat een iets strakkere wegligging geeft. DE Michelin Pilot Exalto's zijn heerlijke banden, maar niet echt benodigd voor de 109 pk's. De comfortabele vering heeft wel het nadeel dat de auto ver inveerd bij drempels, zeker met 4 volwassenen wil je de bodem wel eens iets raken op een hoge korte drempels. De lange neus wil ook wel eens happen op een drempel, dus hierbij is enige voorzichtigheid gewenst.
-Storingen-
Bij 162.500 is er een lekke verstuiver (cilinder 2)geconstateerd. Dit is een zwak punt bij deze 1600's, het toepassen van een nieuw brandplaatje was genoeg. Tevens bij deze km stand bouten subframe aangedraaid, oliewissel, kleine beurt en wielenwissel van 16" naar 17".
Bij 164.890 wederom lekke verstuiver, ditmaal 3e cilinder. Ook hier nieuw brandplaatje
Bij 168.000 storing emissie. Is na enkele km's uitgegaan en niet meer teruggekomen
Pluspunten
-Comfortabel. Het is gewoon een fijne reiswagen.
-Interieur. Is natuurlijk persoonlijk maar ik vind het dashboard mooi van vorm en algehele materiaalkeuze prima. Hele dikke fijne stoelen, mooi velours en "hout"-afwerking geven je het gevoel in een luxe wagen te zitten. En zo ervaar ik het ook.
-Motor. Fijn blok, zuinig en redelijk vlot. Wil je wat meer sprinten is de 2 liter een betere optie.
-Uitrusting. Elec stoelen, gescheiden climate, glazen dak, regen en lichtsensoren, PDC het zit er allemaal op.
Minpunten ( want die zijn er ook...)
-De auto heeft toch wat piepjes en kraakjes, hoewel minder dan mijn vorige Passat. Krakend subframe geeft niet bepaald solide gevoel.
-Lekkage verstuivers, heb er nu 2 gehad, andere 2 zullen wel volgen.
-Relatief kleine bagageruimte voor formaat auto.
-Roetfilter. De FAP van PSA reinigt zichzelf met een additief wat in het roetfilter wordt gespoten, het zgn "regeneren". Dit proces is in de 1.6 HDiF merkbaar door afnemend motorvermogen, en brommend geluid. Doet beetje afbreuk aan algehele comfort. Nadeel is ook dat het roetfilter ieder 120.000km vervangen moet worden.
Conclusie is dat we er voorlopig een fijne auto aan hebben. De beurten in de toekomst zullen de onderhoudskosten gaan bepalen. Wordt vervolgd in de toekomst dus!

Peugeot 407 Coupé 2.2-16V Référence / Airco / PDC / NAP / cruisecontrol /
- 2006

Peugeot 407 1.8-16V XR Pack ECC Audio/CD Elec. pakket PDC LMV 16" Schuif-/kanteldak Cruisecontrol ESP Trekhaak Dealeronderh Nw Apk
- 2004

Peugeot 407 SW 2.0 ST Pack Business GT navi,pano,clima mooi