Opel Zafira 2.0 DTi-16V Comfort (2001)

Opel Zafira
Opel ZafiraOpel ZafiraOpel ZafiraOpel ZafiraOpel ZafiraOpel ZafiraOpel Zafira - interieurOpel Zafira - interieurOpel Zafira - interieurOpel Zafira - interieur

UitvoeringZafira 2.0 DTi-16V Comfort
Bouwjaar2001
Jaar van aanschaf2001

Het strakke sturen, de stevige en hoge zit en de degelijke uitstraling zijn de opvallende punten van deze auto. Lange ritten (> 1300 km) geen probleem). Schakelen gaat strak, maar stroef. Daar is na bijna 157000 km niets in veranderd.
Ik was gewaarschuwd voor hoog olieverbruik. Dat valt erg mee. Inmiddels één liter op de 8 á 10000 km(was bij aanvang 5000km.
Verhalen dat een hoog olieverbruik bij de auto bestreden kan worden met stevig en snel rijden zijn onzin. Een diesel heeft opwarmtijd nodig. Neem je dat niet in acht dan zijn hoge kilometrages taboe. Na acht nieuwe dieselwagens van verschillende merken gereden te hebben weet ik dat een dieselauto meer gebruiksaanwijzing nodig heeft dan een benzinewagen.
Deze dieselmotor rijdt het prettigst rond 120 km per uur. Optrekken maakt relatief veel lawaai. Boven 130 km per uur is het geluid niet aangenaam.
Door het MPV-model ligt de ’nog aangename’ kruissnelheid ook lager dan bij mijn vorige auto.
Het brandstofverbuik schommelt tussen de een op 15 á 17 met mijn rijstijl.
Ik verbaas mij over het op papier geringe trekvermogen van deze auto: 1050 kg. Door de kracht van de motor bij hogere toerentallen en de stabiliteit van de auto kan er praktisch gezien meer getrokken worden.
De motor gaat pas echt trekken boven de 2300/2400 toeren. Dat klopt niet met de theoretische koppelgegevens.
Het rammelen van de stoelen en andere zaken is in het begin wat ergelijk. De ruitenwissers maken veel lawaai. Een beetje siliconenspray op de rubbers doet wonderen. Volgens mij drukken de wisserbladen te hard op de voorruit. Je went aan het piepen en rammelen in de auto gegeven de positieve ervaring dat er de gehele contractsduur niks essentieels is stuk gegaan. De uitgeklapte armsteun belemmert schakelen en gebruik van de handrem. Daar is bij het ontwerpen niet over nagedacht.
Deze auto is een werk- en lastpaard met heel veel binnenruimte. Niet meer dan dat. Degelijkheid troef. Deze auto heeft een distributieketting en geen riem. Bij normaal gebruik hoeft de ketting niet vervangen te worden.

Drie vóórlampjes, één dashboardlampje, tweemaal voorbanden en eenmaal achterbanden (laten) vervangen. Huidige profieldiepte overall 7mm. Voorts zijn inmiddels de luchtmassameter, vier gloeibougies en de retourslangetjes vervangen. Dat was nodig omdat het optrekken en starten wat moeizaam begon te worden. Viermaal voor regulier onderhoud teruggeweest. Bij 150000km zijn de remschijven vóór vervangen.Contract is per 1.10.2004 afgelopen. Privé overgestapt in een Touran TDI met DSG-bak. Het rijden met een automaat is toch veel ontspannender. Review verschijnt t.z.t.
Krijg overigens de indruk dat de kwaliteit van het onderhoudswerk bij de garage/dealer verbetert. Na 120.000km beurt is er zelfs gebeld om te vragen of ik tevreden was.
Mijn vorige auto(VW Passat TDI automaat) is voor heel veel reparaties (2x versnellingsbak,2x turbo,1x airco, 15x verlichting binnen/buiten, 1x stuurinrichting/wielophanging etc), ruim 5 (!) weken over een periode van drie jaar buiten gebruik geweest. Dat heeft de leasemij heel wat dure huurauto"s gekost. Ik beschouw dat overigens als pure pech. Maandagmorgenexemplaren bestaan dus nog steeds.
Na vervanging van de voorbanden van de Zafira bij 75.000 km door de dealer begon het stuur rond de 120 km per uur ergelijk te trillen. Driemaal gebalanceerd door de dealer. Hielp niets. Tenslotte op advies van leasebedrijf bij speciaalbedrijf (Profile Tyrecentre) e.e.a. laten controleren. Er zat hooogteslag in de Michelinbanden. Dat schijnt voor Michelin een zeldzaamheid te zijn. Banden zijn toen weer vervangen. Leasemij heeft daarvoor geen rekening ontvangen. Goede banden zijn (voor alle auto’s) zeer bepalend voor het rijcomfort. Mijn advies: laat banden bij voorkeur vervangen bij een specialist.

• Zou u weer een auto van dit merk kopen? nee