Opel Zafira 1.8i-16V Elegance (1999)
Uitvoering | Zafira 1.8i-16V Elegance |
Bouwjaar | 1999 |
Jaar van aanschaf | 2005 |
Na een Opel Corsa is de Zafira echt een verademing. Een heerlijk grote bagageruimte en genoeg plek voor twee volwassenen en twee kids.
We hebben voor de Zafira gekozen voor zijn veelzijdigheid: Voldoende bagageruimte, maar niet zo lomp als een Chrysler Voyager of een Renault Espace. Da Zafira is nog heel goed in kleine parkeerplekken te wurmen hoewel natuurlijk de Corsa niet te overtreffen is.
De Zafira is wel relatief duur in onderhoud in vergelijking tot japanse of franse tegenhangers maar weer niet zo duur als de Amerikaanse MPV’s. Het verbruik is ook heel gemiddeld met 1:10. De aanschafprijs is relatief hoog, zowel de Chryslers als de Renaults en de jappanners waren bij dezelfde leeftijd en kilometers gemiddeld goedkoper.
Wat mij erg aanspreekt is de eenvoudige maar evenwichtige vormgeving. Hij ziet er solide uit en alles is mooi in proportie.
Wat ik wel heel erg mis is de zesde versnelling. Bij 120 km/u maakt de motor zo’n 4000 toeren en dat is veel en redelijk luidruchtig. Een zesbak zou een hele verbetering zijn. De 2.2 liter uitvoering heeft een andere versnellingsbak maar deze is als occasion moeilijk te vinden en een stuk duurder (verbruikt ook meer). De nieuwste Zafira heeft zes versnellingen trouwens.
De accu is redelijk snel leeg. Waarschijnlijk omdat er zoveel electronica in zit maar hier moet je erg op letten. Ik heb voor de winter een keer helemaal opgeladen en het gaat tot op heden goed. Maar als de auto een tijdje staat, of je laat het contact even aanstaan zonder draaiende motor dan kan het zijn dat hij al moeizaam (in het meest gustige geval) start.