Opel Zafira 1.6i-16V Comfort (1999)
Uitvoering | Zafira 1.6i-16V Comfort |
Bouwjaar | 1999 |
Jaar van aanschaf | 2008 |
Zafira 1.6
De Zafira gekocht in Maart 2008 met volledige onderhouds historie door Opel dealer.
Was eerst wat huiverig omdat de Zafira al 165.000km had gereden.
In My revieuw kom ik maar weinig tot geen Zafira's op benzine tegen die op 201.000km zitten. Ben van plan om er nog wel een aantal jaren in te blijven rijden.
Omdat ik veel ruimte nodig heb ivm met surfspullen en ons zoontje blijkt dit een ideale (gezins)auto.
Niet mooi qua model maar zeker betaalbaar in aanschaf en onderhoud / onderdelen.
Overigens laat ik het onderhoud niet uitvoeren bij de dealer, dat is mij veel te duur.
Wel moet ik zeggen dat de meeste onderdelen goed betaalbaar zijn met wat uitzonderingen daar gelaten.
Natuurlijk de 7 zit plaatsen die toch wel eens gebruikt worden en wat ook best goed te te doen is.
Dagje dierentuin met 7 man is super gezellig en betaalbaar :)
Je kunt zelfs nog iets extra bagage meenemen.
Ondanks dat ik hiervoor een Mercedes Vito hebt gereden kan ik zeggen dat ik blij ben met de ruimte in de Opel Zafira.
Pluspunten:
De 1.6 motor is onderin redelijk te noemen (100Pk)en rijd makkelijk door de versnellingen (korte bak) als je er in je eentje in zit.
Redelijk zit comfort en op de lange afstanden is het ook wel te doen .
Goed zicht vooruit op de weg en makkelijke handling, korte draaicirkel.
Minpunten:
Zijwind gevoelig.
redelijk fors benzine verbruik gemiddeld 1/10
Tussen de 100-120 km maakt de motor veel toeren waardoor laawaaierig.
Ruiterwisser reservoir is klein (1L)
Weinig opbergvakjes.
Stoelen hebben weinig zijdelinkse steun.
Slecht zicht bij de A-stijl
Sponzige remmen.
Na eerste jaar rijden redelijk wat probleempjes opgelost.
Tussen pijp inlaat spruitstuk, achterremmen, remcilinder, beide voor lampen, nieuwe condensator (airco), die nu weer ijs koud is :)
Lastig probleem gehad met uitvallen stuurbekrachtiging wat bekend probleem is. Door plaatsen van een sterkere nieuwe accu is het probleem uiteindelijk niet terug gekomen. Gelukkig maar want dit is een zeer kostbare reparatie die mijns inziens niet in verhouding staat tot de huidige waarde van de auto.
Update 15-5-2009
201.000 km Olie verbruik is normaal na anderhalf jaar een half litertje olie toegevoegd.
Driekwart jaar geleden branden spontaan het ABS lampje in dashboard, die na verloop van tijd weer uit ging en ook niet mee terug kwam.
Helaas afgelopen week lampje ABS ging weer branden waarnaar de motor beduidend slecht ging lopen met name rond stationair.
Dit is opgelost door de wielnaaf te vervangen waar o.a. abs sensor en snelheidmeter / kilometer teller mee wordt aangegeven.
Helaas een dure reparatie.
Bovenstaande reparaties kunnen natuurlijk voorkomen bij deze kilometerstanden. Voorlopig hoop ik dat we het even hebben gehad met reparaties en weer onbezorgd verder kunnen rijden.
21-08-09
Inmiddels zijn er rondom nieuwe banden gemonteerd.
Michelin Energy saver 195/65/R15 de standaard maat.
Voor 67€ per st. op internet gekocht. Mooie prijs voor een band
die zuinig en minder geluid afgeeft.
En wat een verschil, de zafira rolt weer als een zonnetje.
Het geld meer dan waard.
de oude achterbanden volgens s/n uit 2002 zouden meer dan 100.0000
hebben gelopen.
Tegelijkertijd is er een grotebeurt uitgevoerd en uit voorzorg de distributieriem, multieriem spanrollers en pomp vervangen 202.000km. De zafira kan er voorlopig weer tegenaan.
Update: 26-11-2009
Geen noemenswaardige problemen 1 rechtervoorband loopt langzaam leeg. Ook de stuurbekrachtiging is 2x uitgevallen in 1 week.
Opnieuw starten en probleem was weg en niet meer teruggekomen.
Door verlederjaar een nieuwe accu te hebben geplaatst is het dus bijna niet meer teruggekomen. Hopen dat dit zo blijft.
Probleem verhelpen door nieuwe stuurpomp ect is geen optie, is veel te duur in tegenstelling van de waarde van de Zafira.
---------------------------------------------------------------
Update 9-6-2010:
Voor zover geen noemenswaardige problemen te melden, auto rijd prima. Centrale deur vergrendeling hapert achter wel eens.
Het begint toch wel te kriebelen om een nieuwe auto te kopen.
Maar ik wil het nog een jaar uithouden om zo weer wat extra's te kunnen sparen voor de nieuwe aankoop. Dit zal geen Opel meer worden.
--------------------------------------------------------------
11-9-2010
Even een korte update, naar vakantie in Duitsland, Tsjechie heeft de zafira zich uitstekend gehouden. Op de heen weg rustig aan gedaan tussen de 100km-120km/p-uur. Echter op de terugweg wil je natuurlijk opschieten en toch maar het gas ingestrapt. Met verbazing zag ik dat de auto bij 140-150 km/per-uur zich veel beter gedraagd, minder motor geluid en benzine verbruik was allerzins redelijk. Dit was me wel eens eerder opgevallen echter merk ik dit niet met mijn woon/werk rit van 8km heen en 8 terug.
Waarbij ik nauwelijks in de 5e versnlling kom :)
Wel zorg ik ervoor dat ik de motorolie goed controleer en op peil houd. Omdat dit type motor redelijk wat olie kan verbruiken.
(Dit dankzij een tip van uit een reactie hieronder.)
Zoals eerder gezegd twijfelijk ik vreselijk omdat ik weer een luxe auto wil aanschaffen, te denken aan een bmw5 serie touring
Volvo V70 station, Opel Insignia Tourer, Subaru Legacy, Opel Vectra / Omega 3.2 v6. Tegen beter weten in, omdat ik nu totaal geen problemen en kosten meer heb aan de Zafira. Daarbij krijg ik voor de Zafira niet veel meer bij inruil nog geen 2500 € werd mij laatst medegedeeld bij een dealer----------------------------
-------------------------------------------------------------