Opel Astra 1.6i-16V Sport Edition II (2003)

autoreview

Opel Astra 1.6i-16V Sport Edition II (2003)

Signalement

UitvoeringAstra 1.6i-16V Sport Edition II
Versnellingen5, Handgeschakeld
Bouwjaar2003
Jaar van aanschaf2008
KM-stand bij aanschaf35.455 km
KM-stand laatst177.800 km
Lezerswaardering: 80%
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de huisregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

ERVARINGEN: Update 13-11-2011

  • 117.560 km

DE EERSTE ERVARINGEN........

...... zijn onvergetelijk. Na een lange zoektocht voor een geschikte vervanger van de voornoemde Golf kwam ik nogal verrassend uit bij de Opel. Qua kilometerstand en prijs gunstig. Qua uitrusting lekker compleet. Uitstekende rij eigenschappen bij een heel redelijk verbruik. Goed werkende alarmlichten. Alarmlichten? Ja, inderdaad. In een kleine drie weken tijd heb ze al een aantal keren mogen gebruiken. En niet omdat ik de achterligger wilde waarschuwen vanwege een nakende file. Tot vijf keer toe heeft de auto het begeven, nadat ik een periode op constante snelheid reed en gas terug nam omdat de verkeerssituatie er om vroeg. Vervolgens ontstonden er haperingen, gevolgd door het uitvallen van de motor.
Momenteel staat de auto bij de garage. Gelukkig valt dit bezoek onder de garantie. Ik vrees de brandstofpomp of de electronische aansturing daarvan. Ook al wordt alles vervangen, het vertrouwen is wel aangetast. Dit is de auto waarmee wij over twee weken Duitsland zullen bezoeken. Lekker door de Eifel toeren. Maar wel met een waakzaam (lees: wantrouwend) oog. Dat gevoel heb ik met de VW nooit gehad. Ik ga er vooralsnog maar van uit dat alles wordt opgelost. Maar blij ben ik niet.

Binnenkort volgt de update. En heeft u een meer realistisch beeld.

Update 23-08-08

De auto is terug van het onderzoek. Uit de diagnose is een sterk vervuilde EGR klep naar voren gekomen. Onder garantie is er een ruilklep ingekomen. De auto rijdt wel beter, maar tevreden ben ik nog niet. Ik ga eerst maar eens een lange rit met de auto maken. Voor het overige: een lekkere auto. Maar hij heeft de Golf nog niet doen vergeten.

Update 21-09-08

De Opel heeft mij de afgelopen periode steeds meer en meer bekoord. Na de valse start met de EGR klep (gewoon een kwestie van onderhoud, de goede brandstoffen gebruiken en niet alleen korte ritjes maken) heeft hij ons naar de Eifel v.v. gesleurd. En door de Eifel getrokken. Daar heeft het sportonderstel de auto en zijn bestuurders een uitstekende dienst bewezen. In combinatie met uitstekend zittende stoelen en een goede ergonomie heeft ie ons wel overtuigd. Fijne toerauto, waarmee je de haarspeldbochten wel met een gerust hart kunt pakken. Het verbruik is goed te noemen met een gemiddelde van 1 op 13 precies over 1350 gereden kilometers gedurende de vakantie. Ook verrassend: De praktische mogelijkheden. De Opel leent zich uitstekend voor een gezin met twee kinderen, want alle bagage kon probleemloos mee. Wat rijeigenschappen betreft: zeker in een sterker heuvelachtige omgeving merk je dat je in een 1.6 16v zit. Anders dan bij de TDI die wij hiervoor in bezit hadden blijkt de Opel schakelgraag te zijn. Geen verrassing, maar je bent met een moderne Diesel wel verwend geweest. Aan de andere kant: je rijdt wel veel actiever. Vooropgesteld: Een heel aardige auto. De komende tijd zal uitwijzen of hij de tevredenheidsgraad kan handhaven.

Update 14-10-08

De overwegend tevreden toon uit de vorige update staat toch wel weer onder druk. Op lange afstanden rijdt de Opel uitstekend, maar op welke plaats komt het er bij bedieningsgemak nu juist het meest op aan? Juist. In de stad/bebouwde kom. De laatste tijd kost het me steeds meer moeite om schokloos op te trekken, de schakelgangen vlekkeloos in elkaar over te laten gaan (met name van 1 naar 2 en van 2 naar 3). Bij het wegrijden met een koude motor is het echte dotje gas echt vereist om schokken en trillen te voorkomen en sportief/snel schakelen? De koppeling/bak combinatie leent zich er niet voor, want je wordt getrakteerd op een arsenaal aan schokreacties vanuit het vooronder. Volgens de dealer hoort het er allemaal bij, maar het wil er bij mij niet in. Alleen als je heel rustig optrekt heb ik geen last van de bijwerkingen. Ik heb in zoveel verschillende auto's gereden, maar nog nooit meegemaakt dat ik bij een verzetswissel de aandacht bij het doseren van de koppeling moet houden. Het begint me behoorlijk te storen en dat is jammer, want de Astra is met zijn diepblauwe metallic kleur en prachtige velgen echt een plaatje om te zien.

Update 10-01-2010

Na de laatste update is het een tijd stil geweest. Het aantal gereden kilometers in de Opel is nu voldoende voor een genuanceerde beoordeling. Vandaar dat ik mij weer meld.

De Opel heeft zijn aanpassingsproblemen uit 2008 overwonnen. Vooropgesteld: stuurgedrag, zitpositie en prestaties zijn zonder meer uitstekend te noemen. De Astra G zoals ik hem heb vind ik gewoon prachtig. Het is exact dezelfde auto als degene die op de foto bij deze review staat. Ook de praktische gebruiksmogelijkheden zijn prima.

Waar het gaat om rijcomfort levert de Astra bij lagere toerentallen echter een wanprestatie. De slag van de koppeling is te lang en de motor vertoont soms kantelneigingen, die in de hand worden gewerkt door een ongelijkmatig verdeeld koppel. Goed doseren is het toverwoord.Op de lange afstand: gewoon een prettig, direct sturende en schakelende auto met prima prestaties. Wanneer je het vermogen en koppel enigszins het werk wil laten doen wordt je wel getrakteerd op een sterk toenemend verbruik.

Ik ben er nog steeds niet uit: houden of niet. De EGR klep bleef weer vastzitten, na anderhalf jaar. Even de vluchtstrook opzoeken en vijf minuten wachten, om vervolgens weer te starten, doet het euvel oplossen. Zeker als je de auto over een 10 tal kilometers hoge toeren laat draaien. De klep, die er uit milieuoverwegingen (!) inzit, wordt dan mooi schoon. Dat je met het 'doorblazen van de motor' veel meer verbruikt is blijkbaar niet belangrijk voor de groendenkenden die de Ecotec motoren in elkaar hebben gesleuteld..

Update 17-01-2010

De Opel heeft een beurt gehad... en vier nieuwe Michelin Energy savers. De banden zorgen voor een verbetering van het uitstekende weggedrag. De EGR klep is vervangen. Het geschok op lage snelheden lijkt te zijn verdwenen, ook al omdat ik een sterk reinigingsmiddel in de volle benzinetank heb laten doen. Dat scheelt stukken. Ik ben benieuwd of dat op lange termijn ook effect heeft. Zoals hij nu rijdt: in alle omstandigheden prima. En dat wil ik graag zo houden. Binnenkort volgt weer een update om u op de hoogte te houden van het wel en wee rondom de Opel.

Update 25-12-2010

We zijn bijna een jaar verder na de laatste update. De Astra is inmiddels in staat gebleken, de berijder en zijn gezin voor langere tijd aan zich te hechten. In de 24.000 km die in 2010 onder de Energy Savers zijn doorgegleden heeft zich geen enkel probleem voorgedaan, en is de Russelsheimer alleen maar beter gaan rijden. Een deel van die kilometers is ontstaan door een prachtige vakantierit naar Zweden v.v. Op dat traject heeft de Opel zich ook weer als prettige reisauto bewezen, niet in de laatste plaats door de uitstekende wegligging, een motor die er (warmgereden) altijd zin in heeft en heerlijke sportstoelen. Op de lange trajecten blijkt de Sports Edition ook een niet al te grote brandstofbehoefte te hebben, en da's meegenomen.

Een gemiddeld verbruik (korte en lange ritten) van 1 op 13 vind ik sowieso netjes voor een motor uit het pre-groene label tijdperk.

Daarnaast is de Opel zuinig met andere vloeistoffen (koelvloeistof en olie).

Wie deze review leest weet, dat ik zeker in het eerste jaar heb moeten wennen aan de auto. De Opels staan over het algemeen niet bekend om de gecultiveerde motorloop, zeker niet in koude toestand. Ik vind het allemaal niet meer onoverkomelijk, omdat de Astra hier een fors aantal pluspunten tegenover zet, zoals eerder in deze update genoemd.

De Opel gaat niet weg, ik ben er veel te blij mee. En dat is misschien wel de grootste verrassing voor mijzelf, na de eerder gememoreerde valse start!

Tot slot: in het begin van de jaren'70 maakte Opel voor de Ascona A een serie reclames, waarbij een thema centraal stond: "Een vriendschap die groeit met iedere kilometer." Een uitspraak, die ook moeiteloos op mijn Astra kan worden losgelaten.

Update 18-6-2011

Sinds de laatste update zijn er in een relatief korte periode aardig wat kilometers bijgekomen op het venster in de snelheidsmeter. En.... probleemloos. Wel komt er onderhoud aan, aangezien de uitlaat een verdacht riedeltje ten gehore brengt. Ook zijn er een paar droge rubbers in de ophanging. Gewoon onderhoud, niets meer dan dat. De Opel lijkt alleen maar beter te gaan rijden, en dat is prettig, gelet op het feit dat er wekelijks minimaal 1 rijdag tussen zit van een dikke 400 kilometer.

Zoals het er nu uitziet blijft de Opel nog wel een langere periode bij ons, ondanks het feit dat er genoeg aantrekkelijke alternatieven uit Duitsland, Frankrijk en Zweden in de showrooms staan te trappelen om bekeken te worden. Bij bekijken zal het wat mij betreft in ieder geval blijven. Over een ton kijken we wel verder!

Update 13-11-2011

De Opel wordt steeds beter. Inmiddels is de Sports Edition II acht jaar oud, en er is alleen sprake van regulier onderhoud, het vervangen van de lambda sonde uitgezonderd. Opvallend is, dat de Duitser met steeds minder benzine per kilometer genoegen lijkt te nemen,ook na het vervangen van het bovengenoemde onderdeel, en alleen maar rijker aan souplesse wordt. Eigenlijk zijn er geen noemenswaardigheden. De leeftijd in aanmerking nemend bewijst de Opel ook van binnen goed in elkaar geschroefd te zijn, want aan de materialen in het interieur zitten nauwelijks gebruikssporen. Wanneer we verder kijken naar zaken als bijvoorbeeld kachel- en aircowerking, en de bijbehorende ventilatie, dan bewijst de Opel dat het met de kwaliteit van dergelijke onderdelen wel goed zit. Motorisch is er ook niets spannends te melden, behalve de eerder aangehaalde opmerking dat ik merken ken die een gecultiveerder stukje motortechniek hebben ontwikkeld in vergelijking met het Russelsheimer automerk. Maar zoals eerder aangehaald: zeker als de 1.6 16 klepper warmgereden is komt deze naar voren als goed gemanierd, uitstekend geschikt voor de lange afstand en ook niet onbelangrijk: fanatiek te berijden. U begrijpt: Er is geen enkele belemmering om er zo nog een ton bij te gaan draaien. De auto raakt mij, er zit alles in wat er in mijn beleving in moet zitten, ziet er in de Sports Edition II trim prima uit. En tot slot: het blijft een heerlijke auto voor de lange afstand!

Onderhoud

  • 117.560 km

vervuilde EGR klep: vervangen onder garantie

na anderhalf jaar opnieuw vervuilde EGR klep. Vervangen.

Distributieriem vervangen bij 90.500 kilometer

Grote en kleine beurt, zonder noemenswaardigheden

Lamda sonde vervange bij 112.550 kilometer.

Wel pech gehad met het volgende: Bij aanschaf van de auto in 2008 bleek de garage, bij het vervangen van de distributieriem, het niet zo nauw te hebben genomen met het vastzetten van spanrollen met momentsleutels. De spanrol op de oliepomp was veel te vast/grof/onbeholpen (combinatie kan ook) aangedraaid, waardoor bij de distributieriemwissel de oliepomp stuk ging. Gevolg: extra kosten, en na twee en een half jaar is natuurlijk moeilijk te bewijzen dat het bij aanschaf mis is gegaan. Door mijn huidige garagaghouder is dit overigens keurig opgelost!

Belangrijkste aanpassing (los van de beurten):

Distributieriem vervangen bij 148.000 km (november 2013)

Verder geen bijzonderheden.

Totaalrapportage tot nu toe

  • 117.560 km

Zoals gezegd: De Opel wordt steeds beter.

Waar in het begin een paar minder prettige verassingen aan de oppervlakte kwamen, daar heeft de Opel zich ontpopt tot een blijver, mede door het plegen van goed onderhoud in combinatie met technisch verantwoord rijgedrag.

De genoemde combinatie heeft voor een overzichtelijk kostenplaatje gezorgd in de afgelopen 3.5 jaar, waarbij gezegd moet worden dat ik van het gemiddelde van deze periode uitga.

Sleetse sporen (Update: 07-06-2014)

  • 153.500 km

U kunt het zich vermoedelijk niet voorstellen, maar als u naar het begin van deze review gaat zult u het wonderlijk vinden dat ik nog steeds in deze auto rijd. Stiekem heb ik de Opel trouw beloofd en dat beloont hij met dienstbaarheid van zijn kant. Het kostenniveau van de Russelsheimer ligt gemiddeld nog altijd op een acceptabel peil. Toch begint de leeftijd- in oktober wordt de blauwe Astra 11 jaar- nu sporen van sleetsheid op de Opel achter te laten. Een zich openbarende roestplek bij de brandstofvuldop verraste mij onaangenaam. Inmiddels is dat ontsierende duiveltje al weer vakkundig weggewerkt. Verder weigert de ABS-sensor- bij een hogere luchtvochtigheid- dienst. Dat kan een gecorrodeerd stekkertje betekenen. In een minder positief scenario betekent dat vervanging van de sensor die blokkering van de wielen bij een noodstop moet voorkomen. En aangezien die in de lager zit verwerkt moet die dan ook gelijk meevervangen worden, met als gevolg dat ook de andere kant aan de beurt is, aangezien twee lager met verschillende gebruikssporen niet gewenst is. Ook het display met de kilometerstand-aanduiding weigert dienst. Met een zaklampje is de kilometerstand wel af te lezen, maar ideaal is dat niet. Ik ben in dubio. Er komen nieuwe remschijven aan en de genoemde gebreken moeten verholpen worden. Ik ga eerst eens informeren wat het exact kost om de in het ongerede geraakte onderdelen te laten vervangen. Het baart enigszins zorgen. Aan de andere kant laat de Astra je niet staan. De zit is nog altijd goed en voor het overige is er ook weinig te merken van sleetsheid. Rijden doet hij nog prima en alles- op de genoemde punten na- werkt naar behoren. Zelfs lampen hoeven niet of nauwelijks vervangen te worden. Het feit dat de Opel altijd voortreffelijk dienst doet maakt de twijfel om hem- in geval van duurder wordende reparaties- te verkopen alleen maar groter. Want tot nu toe blijkt de Astra crisisfaehig te zijn. Eerst het kostenplaatje maar afwachten en dan afwegen. Maar het liefst rijd ik er ook de komende jaren in door. Wordt vervolgd!

Total Loss na verlenging levensduur

  • 177.800 km

Deze update is de laatste voor wat betreft deze Opel Astra. Op 2 oktober kreeg hij- in de dichte mist- zijn fatale klap. Gelukkig ging het allemaal gepaard zonder persoonlijk leed, maar toch... De Opel heeft in zijn laatste levensjaar zijn diensten volkomen bewezen. Er was slechts één ongemak. Pas na liefst 12 jaar begaf de dynamo het. Een revisie bracht het elektrische circuit van de Astra weer op orde. Ook werden er, in de aanloop naar het dynamo-effect, andere onderdelen voor het eerst vervangen. Niet uit besparingsoverweging, maar omdat ze pas na 11 a 12 jaar gewoon aan vervanging toe waren. Lagers, sensoren, remschijven en een nieuwe radiateur zorgden voor de intentie om nog eens een aantal jaren aan het al lang gelukkige huwelijk tussen ondergetekende en de Opel- met zijn door Lotus ontwikkelde onderstel- vast te knopen. In het afgelopen jaar bracht de Astra- die zich na een aarzelend begin- ontpopte tot een bijzonder trouwe en heerlijk rijdende metgezel- ons naar Winterberg en naar Italië. In Noord-Italië bleek de Astra ook op bijna twaalfjarige leeftijd nog heel veel plezier te kunnen bieden. Praktisch, economisch en- in de prachtige omgeving van het Iseomeer- ook rijtechnisch. De Opel stond zijn mannetje. En ik voelde aan alles dat- met een paar op handen zijnde ingrepen- ik de Astra G met gemak naar de youngtimerstatus had kunnen rijden. Om er dan vervolgens nog jaren aan vast te knopen. Deze auto- met zijn aantrekkelijke kleurstelling, fijne uitrusting, heerlijke stoelen en dynamische rijkarakteristiek was een talisman met een kwalitatief ijzersterke en pittige Ecotec motor. De onderhoudskosten bleven altijd binnen de perken. Helaas maakte de klap van 2 oktober een einde aan die mooie periode van ruim zeven jaar. Ik hield van die auto. En het is wat mij betreft doodzonde dat hij niet meer zichtbaar is in het straatbeeld. De Astra had een beter afscheid verdiend. Ik zal hem nog jarenlang koesteren. Niet in het laatst omdat hij heeft laten zien beter te zijn dan de zogenaamde benchmark van zijn generatie.

8,0
  • Betrouwbaarheid
  • Prestaties
  • Comfort
  • Kosten
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja

PRIVATE LEASE Opel Astra

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (14)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.