Mitsubishi Outlander PHEV Business Edition (2014) #6

Mitsubishi Outlander PHEV Business Edition (2014)
Mitsubishi Outlander PHEV Business Edition (2014)Mitsubishi Outlander PHEV Business Edition (2014)Mitsubishi Outlander PHEV Business Edition (2014)Mitsubishi Outlander PHEV Business Edition (2014)Mitsubishi Outlander PHEV Business Edition (2014)

UitvoeringOutlander PHEV Business Edition
Bouwjaar2014
Jaar van aanschaf2024

Mijn eerste SUV / PHEV

Ik ben (of beter gezegd was) een trouwe Ford Focus rijder. Ik begon in een 2001 Wagon, die na enkele jaren plaats maakte voor een auto van de zaak, een 2013 Wagon. Nadat ik van baan wisselde en de auto moest inleveren besloot ik voor het “tussenmodel” te gaan, een 2011 Wagon. Alle drie de auto’s heb ik met veel plezier gereden, waarbij met een gezin vooral het comfort en de ruimte altijd als prettig werd ervaren. Helaas werd ik januari 2024 aangereden, de Focus was economisch total loss en ook absoluut geen plaatje om mee door te rijden.

En dus gingen wij op zoek naar een nieuwe(re) Focus. Een soort van automatisme. Totdat ik besefte dat ik al zeker een jaar zat te turen naar de eerste generatie Outlander PHEV’s die ik hier in de buurt zag rondrijden. Waar mijn werkelijke droomauto een 2013 Range Rover Sport is, was de Outlander de meer haalbare droomauto, gezien ik niet graag krom lig voor een auto. En dromen hoeven niet altijd direct (direct) verwezenlijkt te worden. Met genoeg Outlander PHEV’s onder de €15.000 besloten we daar onze pijlen op te richten. Dat ik slechts 11km enkele reis naar werk rijdt en dat ik zowel voor de deur als op het werk kan laden maakt de keus nog makkelijker.

Na een proefritje en wat bezichtigingen hier en daar ontdekten we al snel dat de auto’s vaak niet zonder lichte kleerscheuren door de jaren zijn gegaan. Ze zijn vaak goed gebruikt, als familieauto, maar ook voor verhuizingen en inkopen bij de Zweedse meubelgigant. Krassen op het dashboard, schade aan de plafonds, dat soort zaken. Ook valt op dat ze allemaal beschadigingen aan het skai leer hebben, meestal alleen bij de bestuurdersstoel. Omdat ik graag op stoffen bekleding zit richten we onze pijlen op de Business en Executive Editions, waarbij een lagere kilometerstand en een nette auto van groter belang zijn dan opties en accessoires. De breder uitgeruste Instyle en Instyle+ negeren wij dus in onze zoektocht.

Al snel vinden we een mooie witte Business Edition in de buurt. Het is geen must, maar ik vind het fijn om lokaal te kopen. Zeker voor als je nog eens terug moet met een probleempje. Ik ben de auto wezen proefrijden met mijn bijna 14 jarige zoon (even de ruimte achterin beoordelen met zijn ruim 180 cm) en weet het al snel, dit moet ‘m worden. De auto rijdt lekker. De accu was nauwelijks opgeladen, dus die kon ik niet goed testen. We zijn er goed vanaf gekomen, maar achteraf gezien had ik hier meer tijd voor moeten nemen voordat ik besloot de auto te kopen. Ik kocht de auto met nog geen 170.000km op de teller voor €13.800 inclusief ruim afleverpakket (volledige onderhoudsbeurt, schoonmaak, polijstbeurt, nieuwe APK en 1 jaar garantie incl. pechhulp).

En dan mag het rijden beginnen. In het begin nog wat onwennig door het formaat, het rijden met een automaat en het ontdekken hoe de PHEV zich precies gedraagt. Maar al snel met veel plezier en rust, wat een comfortabele auto is dit!

Zaken die mij in de eerste twee weken positief opvallen zijn:
Lekker om hoog te zitten en de rijden
Heerlijk om niet meer te schakelen
Een ruimte zit. Nergens het gevoel dat er iets op je afkomt, dit bijv. in tegenstelling tot de Focus waarnaar we keken.
Regensensor, die miste ik op mijn vorige auto.
Luxe gevoel
Vanwege het ontbreken van parkeersensoren geeft de achteruitrijcamera wat extra zekerheid.
Lekker geveerd wanneer je recht over drempels en dergelijke rijdt.

Zaken die mij wat minder bevallen:
Het plastic geluid van de schakelaar tijdens richting aangeven.
De vering is niet comfortabel wanneer je schuin over een drempel rijdt of wanneer 1 wiel in een kuil rijdt. Het schud dan meer dan ik gewend ben van de Focus.
De after market startonderbreker waarmee de auto is uitgerust, ik heb nog al eens ruzie met het knopje, of vergeet ‘m überhaupt.
Mijn vrouw zit iets minder lekker, ervaart wat te weinig steun in de onderrug.

Over het verbruik kan ik in de eerste twee weken nog niet veel zeggen. De accu laadt wanneer volledig leeg net geen 7 kWh van de oorspronkelijke 12. In eerste instantie geeft de boordcomputer aan hiermee 22km te kunnen rijden, maar inmiddels is dit (met kachel/airco uit) ruim 30 km. En dat haal ik ook, dus dat is wel top. Met mijn laatste Focus reed ik 1 op 13 en een beetje en had ik met de huidige brandstofprijs van rond de €2,- een kilometerprijs van €0,149. Bij de PHEV is dit met de eerste 500km €0,164, maar ik heb de eerste dagen nog niet kunnen laden omdat de pas nog niet binnen was. Later meer hierover.

Ik kan in ieder geval alvast zeggen blij te zijn met mijn aankoop en verwacht nog lang plezier te hebben van de auto. Ik zal binnenkort een update geven over het verbruik, ik houd het volledig bij dus kan een redelijk goed beeld vormen over een paar weken.

Mooi verbruik!

We zijn anderhalve maand en in totaal ruim 4000 kilometer verder. Meer dan ik gemiddeld rijdt, de nieuwe auto nodigt uit soms een stukje extra te rijden. Zo hebben we al een puzzeltocht gereden met het gezin en gaan we ook wat vaker op visite. Ook rijden voor hockey van onze jongste zoon is een groot plezier.

De vering van de auto begint te wennen, maar nog steeds ervaar ik het “schudden” als wat minder comfortabel dan de Focus, vooral met passagiers ben ik mij hiervan bewust. Zeker in een bocht met drempels. Daar staat tegenover dat het hoog zitten, de voor mij lekkere zit en de stilte van het elektrisch rijden echt fijn zijn! Wel heeft de auto wat trillingen in het interieur (zeker op klinkerwegen) en hoor ik ook weleens een "kraak" onder de auto vandaan komen bij kuilen, drempels en dergelijke. Of dat de vering of het onderstel is is mij niet helemaal duidelijk. Ik accepteer het wel, het is tenslotte ook een auto van bijna 10 jaar oud.

VERBRUIK

Het verbruik is, mede door het vele opladen erg netjes. Maar goed, de auto gaat dan ook wel constant aan de stekker. Gemiddeld bijna 3 laad momenten per dag! Ik doe dat met groot plezier, tenzij het regent, haha. Eind maart had ik al 90 keer geladen. De auto kost mij nu 11 cent per kilometer in gecombineerd verbruik brandstof en elektra, zeer netjes. Ik reed 1474 kilometer op 39,75 liter benzine, hiervoor gebruikte ik 178 kwh elektra.

Ik overweeg nog eens een tank leeg te rijden zonder een enkele keer te laden. Als het lukt mijzelf hier toe te zetten dan zal ik zeker schrijven over mijn ervaringen van het verbruik.

ELEKTRISCH RIJDEN

Je kan de auto niet dwingen elektrisch te rijden. Ondanks dat er functies zijn om de accu tijdens het rijden te laden (met de brandstofmotor) en de accu op dezelfde waarde te houden (om na de snelweg weer vol op accu over te gaan in de stad) is er geen knop om aan te geven dat je geen brandstof wilt gebruiken. De auto schat dit zelf in op basis van enkele voorwaarden als hoeveel gas je geeft en of je bijvoorbeeld de kachel/airco aan- of uitzet. Omdat ik het een sport vind zoveel mogelijk elektrisch ben ik dus rustig met het gaspedaal (de Eco Modus maakt deze iets zwaarder wat tot bewustwording leidt) en laat ik de kachel en airco zoveel mogelijk uit. Dit laatste voornamelijk als ik alleen rijdt, vrouw en kinderen hebben iets minder boodschap aan mijn bespaarsport.

GELUID

Zoals gezegd is de auto tijdens het elektrisch rijden lekker stil. Ook wanneer de accu leeg is hoor je de motor tijdens het rijden nauwelijks, tenzij je natuurlijk een flinke dot gas geeft. Dit klinkt anders dan met een conventionele motor, dat is even wennen. Wanneer ik de motor erg lawaaierig vind is wanneer de accu leeg is en de motor net bijspring wanneer je vanuit stilstand wegrijdt. De motor schakelt bij terwijl het algehele geluidsniveau op dat moment laag is, dan is ie wel erg aanwezig opeens. De motor werkt op dat moment als een soort aggregaat voor de elektromotoren van de auto, dus het geluid van de motor past niet bij het accelereren. Een bijzondere gewaarwording.

BELASTINGVOORDEEL

Helaas werd onlangs bekend dat het belastingvoordeel voor PHEV’s versneld wordt afgebouwd om volledige EV’s wat langer van belastingvoordeel te laten genieten. Er zou nog 25% korting van toepassing zijn in 2025, maar deze lijkt te komen te vervallen. Het voordeel is niet waar ik de auto om gekocht heb, maar jammer is het wel. De auto kost op deze manier toch €300 meer dan verwacht in 2025. Geen issue, zolang we genieten van de auto.

TEVREDEN

Vooralsnog ben ik enorm tevreden met de beslissing voor deze auto te gaan. Het is en voelt als veel meer auto dan onze laatste Focus en geniet nog elke dag van het op de auto aflopen, het wegrijden.

PRIVATE LEASE Mitsubishi Outlander