Mitsubishi Outlander 2.0 2WD Intro Edition (2010)
autoreview
Signalement
Uitvoering | Outlander 2.0 2WD Intro Edition |
---|---|
Versnellingen | 1, Sequentiële Automaat |
Bouwjaar | 2010 |
Jaar van aanschaf | 2010 |
KM-stand bij aanschaf | 9 km |
KM-stand laatst | 53.000 km |
Eerste ervaringen
- 2.650 km
Eerste review van een Outlander 2010!
Eerste indruk: Ruime onterecht ondergewaardeerde kwaliteitsauto die ook nog eens in Nederland wordt gebouwd. Door het terrein-DNA van de Outlander ervaar je dagelijks de degelijkheid van deze auto.
=> Waarom deze auto?
Onze vorige Renault Grand Scenic beviel ons goed. We hebben echter besloten om met het gezin te gaan caravannen (ipv een vouwwagen). Het beperkte maximum TREIN massa van de Scenic speelde ons daarbij parten. En om nu alleen met caravan, maar zonder vrouw en kinderen op pad te gaan was niet de bedoeling. (Overigens zijn maar weinig dealers op de hoogte van de maximum trein massa en de mogelijke gevolgen daarvan voor het trekken van aanhangers.)
De eisen aan de nieuwe auto zijn:
- Benzine (geen diesel meer ivm enorme afschrijving voor de particulier, roetwolken en enorme stank in de garage).
- Gemiddeld verbruik kleiner dan 8 ltr per 100 km.
- Maximum geremd trekgewicht tenminste 1400 kg.
- Automaat (liefst geen ouderwetse 4-traps)
- Ruime kofferruimte (groter dan 500 ltr).
- MPV, SUV of stationwagen carroserie.
- Prijs onder de 32k euro.
De auto's die hier eind 2009 aan voldeden zijn:
- Citroen C4 picasso (geen dealer meer in de buurt)
- Ford Focus Wagon (Geen goed gevoel bij en verouderde automaat)
- Kia Ceed Sporty Wagon (Geen goed gevoel bij en verouderde automaat)
- Mitsubishi Outlander
- Seat Altea XL (Veel te hard voor onze rug, maar geweldige prijs/prestatie!)
- Toyota Avensis Station (dealer ziet ons niet eens staan, verder een te perfecte auto, echter voor ons emotieloos)
- Volkswagen Golf Variant en Touran (Veel te hard voor onze rug)
Bij de Mitsubishi dealer (Auto Creemers Roermond) waren we zeer welkom. Na de uitgebreide proefrit waren we helemaal overtuigd. Wat een machine! (En we steunen er ook nog eens de Nederlandse auto industrie mee.)
We hadden eind 2009 nog de keuze tussen een Outlander model 2009 (met korting) of het 2010 model met de nieuwe neus. De nieuwe Jet Fighter-neus leek vanaf de eerste foto's geen verbetering. De eerste kennismaking in de showroom was al een stuk beter. (Daarnaast moet ik altijd aan een nieuw uiterlijk wennen. Wanneer ik een nieuw automodel vanaf het begin mooi vind, ben ik er meestal snel op uitgekeken. Voor de 2010 Outlander geldt dat ik hem steeds mooier ga vinden.)
Het is uiteindelijk de 2010 versie geworden vanwege:
- De nieuwe zuinigere 2.0 benzine motor.
- De prijsgunstige Intro edition.
- Het aangepast en mooiere interieur
Alleen betreur ik het ontbreken van het zitbankje op de Intro edition waardoor deze Outlander niet als 7-zitter is te gebruiken.
=> De uitvoering
Na een kleine wachttijd van iets meer dan 2 maanden is de Outlander begin februari 2010 geleverd.
Het betreft een Mitubishi Outlander 2.0 2WD Intro Edition met CVT automaat. Als extra opties is gekozen voor:
- Metallic lak (Tanzanite Blue)
- afkoppelbare trekhaak
- Parkeersensoren achter (een must!)
- RVS instaplijsten (erg mooi)
- Marter alarm
- Audio Aux in kabel tbv iPhone.
=> Prestaties
We hebben dus gekozen voor de 2.0 benzine variant. Dit is een nieuw ontwikkelde motor die voor het eerst in de Outlander komt te liggen. Met 147 PK en 199 NM niet de meest krachtige, maar voor ons ruim voldoende. Hij is in staat de caravan te trekken en voor 95% van de ritten (woon-werk) rijdt ie een stuk economischer dan de 2.4 benzine variant.
Het verbruik over de eerste 2600km ligt op 1 op 11,9km (pompverbruik). Hierbij lijkt de Outlander steeds een beetje zuiniger te worden door het einde van de inrijperiode en de hogere buitentemperaturen. De topsnelheid is recent gemeten op 176km per uur op de GPS in Duitsland.
=> Rijgedrag
Het rijgedrag van de Outlander bevalt ons prima. Hij is comfortabel, glijdt gladjes over de weg en geeft duidelijker stuursignalen af dan de Scenic. We voelen ons ontzettend veilig in de Outlander.
=> Comfort
Over het comfort maakten we ons eigenlijk het meeste zorgen. We waren natuurlijk Frans Comfort gewend in de Scenic en hadden verwacht erop achteruit te gaan. Maar de Mitsubishi stelt niet teleur. De zitpositie is uitstekend, het intereur ruim en rijgedrag kan niet anders als comfortabel ervaren worden. Het nemen van drempels gaat met weinig ongemak gepaard. (Hier komt misschien wel het terrein-DNA naar boven.)
Qua gadgets wint onze oude Scenic op papier met afstand. (Keyless entry, automatische handrem, glazen schuifdak, ingebouwde navigatie, handsfree bluetooth telefoon etc. etc.) Het gemis aan gadgets is enigszins op te vangen met relatief goedkope (in relatie tot af fabriek) bluetooth en navigatie spullen. De overige zaken zijn echt luxe en kun je wat ons betreft ook wel missen. Het valt niet onder de kernkwaliteiten die onze auto moet bezitten.
Over Comfort gesproken: Ik raad iedereen die een Outlander overweegt de CVT aan. Wat een geweldig stuk techniek. Als je nog twijfelt: maak een proefrit. De CVT zorgt ervoor dat je kracht krijgt wanneer je dat met het gaspedaal vraagt, en laat de motor laag in de toeren draaien wanneer dat kan. Hierdoor is de CVT ook zuiniger dan de handgeschakelde versie.
De automatische regensensor werkt goed. Hij is nog niet zo op hol geslagen zoals dat in de Scenic wel eens gebeurde bij motregen.
De automatische lichtsensor zou wat mij betreft iets eerder de lampen mogen inschakelen. (Maar je kunt ook nog altijd handmatig met de schakelaar de lampen bedienen.)
=> Opbergmogelijkheden
De Outlander bevat natuurlijk minder vakjes dan een Scenic, maar toch zijn we in staat om al onze vaste spulletjes netjes een plek te geven. In de enorme kofferbak ligt niets los te slingeren en dat is wel prettig. De portiervakken en dashboardkastjes zijn voor ons ruim voldoende. Wat we wel missen is een afvalbakje. Hier mag Mitsubishi wat ons betreft een andere oplossing bieden dan een optionele asbak voor veel te veel geld.
=> Klokkenwinkel
Alle informatie voor de bestuurder is netjes verwerkt in een tussen de klokken verwerkt kleurenschermpje. De kinderen vinden het wel jammer dat ze niet meer zoals in de Scenic alle informatie kunnen zien. (Papa, mag je hier wel 80?) De klokken zijn goed af te lezen en ook de 120 KM/u staat erop. Deze ontbreekt wel eens bij de Fransozen (130)
=> Radio
De Radio is de standaard aanwezige met 6 CD/MP3. Deze heeft goede instelmogelijkheden, bediening vanaf het stuur en het belangrijkste: een goed geluid.
=> Kosten
Naast de aanschafkosten zijn er nog geen kosten gemaakt. De beurten liggen om de 20.000km of 1 jaar. De kosten hiervoor liggen vast en zijn 185 euro voor een basisonderhoudsbeurt en 241 voor een grote onderhoudsbeurt. Daarnaast zorgen de 3 jaar garantie en de Mitsubishi mobiliteitspas voor extra zekerheid bij het in toom houden van de kosten.
=> Gebreken
Geen. Behalve voor het vertellen van de eerste positieve ervaringen hebben we de dealer niet meer hoeven te bezoeken.
Tweede ervaring (met caravan)
- 13.200 km
Inmiddels zijn we ruim 13000 probleemloze kilometers op weg met onze Outlander.
=> Genieten
Het blijft een genot om in deze Outlander te mogen rijden. Het comfort schrijf je met een hoofdletter "C". Zelfs na een rit van 14 uur (met de noodzakelijke tussen-stopjes) stap je zonder lichamelijke klachten uit deze auto. Alle functies werken naar behoren en zitten op de juiste plek. Daarnaast is de ruimte die deze auto biedt grandioos. Alle inzittenden en hun bagage krijgen een riante plek. Het is een compromislose auto die voor mijn gevoel overal inzetbaar is zoals ik dat wil.
=> Verbruik
Tot aan de vakantie (ongeveer 11.550km) was het gemiddeld verbruik 1:12,8 (7,8ltr per 100 km), voornamelijk woon-werkverkeer. Daarna is het verbruik verhoogd door het rijden met de caravan.
Het verbruik van onze Outlander is te volgen via http://www.spritmonitor.de/en/detail/409506.html
=> Het rijden met de caravan
Omdat er vragen zijn over het gedrag van deze auto met een caravan (+-1450kg) erachter wil ik hier wat meer over zeggen.
Vooropgesteld, het is onze eerste auto-caravan combinatie, dus ik heb geen goed vergelijk met andere combinaties.
De Outlander lijkt geen enkel probleem te hebben met onze caravan. Ik heb inmiddels ruim 2000km gereden met deze combi en steeds het gevoel gehad volledig "in control" te zijn.
Motor
De nieuwe 2.0 ltr 147 pk sterke motor is een prima trekker. In de Franse Alpen werd een 6% helling van ruim 6 kilometer lengte overwonnen waarbij de snelheid maar tot 70 km per uur terugviel. OK, het is niet de trekkracht die een moderne turbodiesel zal leveren, maar voor mij een prima prestatie die ik maar een paar keer in zijn levensloop zal vragen. Waarom dan motorisch zwaar overdimensioneren? Ik kan er prima mee leven.
CVT en CruiseControl
De combinatie CruiseControl met de CVT automaat maakt het caravannen ideaal. Het rijdt uitermate ontspannend, zodat je alle omgevingsfactoren (ook spiegels) goed in de gaten kunt houden. De CVT kan het allemaal goed aan, ook bergop. Bergaf zijn de voorgeprogrammeerde 6 versnellingen goed bruikbaar voor het afremmen op de motor. Wanneer je dit beheerst, is het op de zware afdalingen nauwelijks nodig om bij te remmen. De cruisecontrol is beveiligd heb ik gemerkt. De motortoeren worden niet boven de 4000tpm opgejaagd en als de ingestelde snelheid een bepaalde tijd (1 minuut?) niet kan worden behaald, wordt de cruisecontrol uitgeschakeld. Dit was de eerste
keer bergop wel even schrikken. Je hoort de motor zwaar werken om de gang erin te houden, waarna het in 1 keer stil wordt en je de snelheid ziet terugvallen. Nadat je enigszins van de schrik bent bekomen geef je met je rechtervoet eens voorzichtig een duw op het gaspedaal en tot grote vreugde komt er weer leven in de brouwerij!
Spiegels
Ik heb uitgebreid gezocht naar bij de Outlander passende caravanspiegels, maar nog niet tot een tevredenstellende oplossing gekomen. Aerodinamische Milenco spiegels zijn niet goed te bevestigen door het tabs toelopen van de Outlander spiegelrand. Een zuignapspiegel op het orginele spiegelglas viel er vrij snel vanaf. (gelukkig zonder beschadigingen) De oplossing die we nu hebben zijn opzetcaravanspiegels die met een bandje op de Outlanderspiegel worden geklemd. Echter met wat tegenwind worden de autospiegels door de beveiligingsweerstand geduwd en klapt het hele zaakje in. Een zuignap met koordje om het inklappen te voorkomen is weer niet handig omdat het automatisch inklappen van de spiegels bij het afsluiten van de auto wel handig is.
Ik denk dat ik op zoek moet naar deurspiegels o.i.d. (suggesties zijn welkom).
Verbruik
Met de caravan aan de haak verbruikt de Outlander aanzienlijk meer, 1:6 in de bergen tot 1:9 achter een vrachtwagen hangend. Wat opvalt is dat het overwinnen van de luchtweerstand van de caravan duidelijk de bepalende verbruiksfactor is.
Vering
In de Outlander voel je uiteraard enigszins de caravan. Met een lichte kogeldruk (50kg) is dit duidelijk meer dan bij een hogere (80kg). Een goede belading met voldoende kogeldruk is belangrijk, niet alleen voor het comfort, ook voor de veiligheid.
Op het Duitse Outlander forum (www.outlander-forum.de) had ik reeds gelezen over het aanzienlijk verbeteren van het rijgedrag met caravan door het plaatsen van hulpveren. In overleg met de dealer zijn deze besteld, echter ze bleken niet te monteren onder de gefacelifte Outlander. (De 2010 versie heeft de schokdempers binnen de veren gemonteerd, bij de oudere versie staan de veren en schokdempers naast elkaar.) Door het op deze wijze verder naar buiten plaatsen van de vering in het 2010 model is het veercomfort met een caravan erachter waarschijnlijk al een stuk verbeterd.
=> Problemen.
Op de zoektocht naar goede caravanspiegels en eventuele hulpveren zijn er geen problemen geweest. Zelfs geen zichtbaar olieverbruik.
Eerste beurt, bijna 1 jaar
- 20.000 km
Afgelopen tijd is de Outlander 1 keer bij de garage terug geweest voor het monteren van winterbanden. Daarbij is tevens de instelling gewijzigd dat de spiegels pas inklappen bij 3x drukken op de afstandsbediening. Daarnaast is de handrem iets strakker afgesteld.
In de winterse periode heeft de Outlander zich voorbeeldig gedragen. Ondanks dat het "slechts" een 2WD Outlander betreft was er altijd grip met de winterbanden om weg te rijden. Ook de wegligging in bochten was voorbeeldig. Altijd een veilig gevoel in Outlander.
Het verbruik in de winterse omstandigheden met de winterbanden is wel iets hoger geworden. (8,3 ltr/100 km deze periode) Zie http://www.spritmonitor.de/en/detail/409506.html
Bij exact 20.000km is de eerste reguliere beurt uitgevoerd. Geen bijzonderheden. De dealer vroeg vantevoren of wij de pollenfilter bij 20.000km of bij 40.000 (voorschrift Mitsubishi) wilden vervangen. Ervaring van de dealer was dat vervanging van het filter bij 40.000km wel eens als te laat werd ervaren door klanten. Wij hebben het pollenfilter vervangen.
Totale kosten van de beurt: 230 euro.
3,5 jaar ervaring, prima auto
- 47.000 km
Het verslag na 3,5 jaar kan kort zijn: De ervaring is zoals gehoopt, geen problemen en de auto doet wat van 'em verwacht wordt. Wie op zoek is naar een ruime betrouwbare gezinsauto die ook iets kan trekken, moet zeker een Outlander in overweging nemen.
Vanwege een zeer zuinige tweede gezinsauto (Prius) hebben we relatief wat minder kilometers afgelegd in de Outlander. Hierdoor is het gemiddelde verbruik wat hoger geworden, wat te verklaren is doordat de caravankilometers zwaarder op het gemiddelde drukken.
Toch blijft de Outlander ons telkens verbazen met zijn comfort en veelzijdige inzetbaarheid. Af en toe kijk ik wel eens rond naar een alternatief, maar kom tot nu toe steeds tot de conclusie dat de Mitsubishi een uitstekende prijs/prestatie heeft.
Als aanvulling op de eerdere ervaring kan ik melden dat de Milenco opzetspiegels het uitstekend doen, wanneer je ze aan de onderzijde van de autospiegels monteert.
Afscheid
- 53.000 km
Ik durf het eigenlijk niet te vertellen, maar we hebben afscheid genomen van onze Outlander. Er was uiteraard helemaal niets mis, maar ja het bloed kruipt...
Het zal dan ook niet verbazen dat de opvolger weer een nieuwe Outlander is geworden, wederom in het Tanzanite Blue.
Waarom dan eenzelfde auto nieuw gekocht en niet deze doorgereden? Simpel, een rekensommetje over afschrijving, het bij te leggen bedrag en zien dat de nieuwe Outlander op enkele fronten nog beter is geworden en weer alles in nieuwstaat. Daarnaast wilden we graag een 7 zitter en enkele opties die op de nieuwe Instyle versie zitten.
Aangezien we tevreden zijn over de dealer, het merk en de auto en we oa de winterbanden gewoon kunnen blijven gebruiken was het verhaal uiteindelijk snel rond.
Onze Outlander heeft maar een week of 2 bij de dealer te koop gestaan en rijdt inmiddels weer rond. Dus ook voor hem een goede deal.
Als ik genoeg ervaringskilometers heb in de nieuwe Outlander (geen PHEV), schijf ik ook daar een review van.
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.