Mitsubishi Outlander 2.0 2WD Edition Two (2011)

Mitsubishi Outlander
Mitsubishi OutlanderMitsubishi OutlanderMitsubishi OutlanderMitsubishi OutlanderMitsubishi OutlanderMitsubishi OutlanderMitsubishi OutlanderMitsubishi OutlanderMitsubishi OutlanderMitsubishi OutlanderMitsubishi OutlanderMitsubishi OutlanderMitsubishi OutlanderMitsubishi OutlanderMitsubishi OutlanderMitsubishi OutlanderMitsubishi OutlanderMitsubishi OutlanderMitsubishi OutlanderMitsubishi OutlanderMitsubishi Outlander

UitvoeringOutlander 2.0 2WD Edition Two
Bouwjaar2011
Jaar van aanschaf2011

Vandaag nieuwe auto opgehaald

Vandaag mijn nieuwe Mitsubishi Outlander opgehaald bij de garage en afscheid genomen van mijn Renault Espace van ruim 3,5 jaar oud met 135.000 km op de teller.

Bij de aanschaf van de Outlander zijn we niet over één nacht ijs gegaan. Na een kennis making in de showroom waarbij we goed uitleg kregen ook de nodige reviews gelezen op deze site. Vervolgens een uitgebreide proefrit gemaakt met een demo Outlander. We mochten deze op zaterdagmiddag ophalen en maandagmorgen weer inleveren. Hierna stonden alle neusen binnen het gezin de goede kant op om tot aanschaf van een Outlander over te gaan.

Na bestudering van de accessoire lijst tot een keuze gekomen voor de nodige extra opties. Overigens wordt de Edition two natuurlijk al zeer compleet geleverd. Aanvullend hebben we nog voor de volgende zaken gekozen: PDC aan voorzijde, stootsierlijsten in de kleur, LED verlichting onder in de voorbumper, kofferbakbeschermer, winterbanden op lichtmetalen velgen en een MMCS Systeem.

De eerste 100km zijn ondertussen afgelegd tot volle tevredenheid. Wat een supergeluid komt er uit de stereoinstallatie een hele verbetering t.o.v. mijn vorige auto. Daarnaast zijn de mogelijkheden van het MMCS systeem ook top. Hier heb ik ondanks dat ik nog lang niet weet hoe alles werkt geen spijt van.

Tot zover de eerste indrukken.

Ruim 6.300 km verder

De Outlander is nu 1,5 maand in ons bezit en we hebben er ruim 6.300 km mee gereden inclusief een weekje wintersport in Oostenrijk. Het is net als onze Renault Espace een heerlijke reisauto en het is geen straf om er lange afstanden mee te rijden. De motor moet er berg op wel flink aan trekken om een cruise snelheid van ongeveer 140/150 km per uur mee te halen. Op de vlakke gedeelten loopt de Outlander met speel gemak een gemiddelde snelheid van 150 km per uur met een toerental van maar 3.000 toeren. De belading van de auto bestond uit 4 volwassen + bagage. Het verbruik is inclusief een aantal files gemiddeld ongeveer 1:10.

De eerste afgelegde kilometers zijn voornamelijk woon/werk kilometers die deels via provinciale wegen en deels via de snelweg zijn gemaakt. De CVT automaat nodigt uit tot lekker cruisen op beide type wegen. Wat opvalt is dat je, zonder het gas diep in te drukken, vaak bij de stoplichten als eerst weg bent. Het gemiddelde verbruik is op de genoemde wegen 1: 11,5. Volgens opgave zou dit 1:13,5 kunnen zijn maar dat lijkt nog ver weg. Misschien komt dit nog nu de motor is ingereden.

Technisch heb ik tot nu toe niets aan te merken op de Outlander. Wel heb ik problemen met de ingebouwde Parrot MKI 9200. Deze gaat spontaan aan en uit. Al terug geweest bij de dealer deze heeft de software geüpdatet maar ik heb nog steeds het zelfde probleem. Nog maar een keertje terug.
Ook de achteraf ingebouwde PDC aan de voorzijde werkt volgens mij niet naar behoren. Op ongeveer een metertje afstand begint het systeem de piepen maar dit veranderd niet in snellere piepjes als je dichterbij komt. Daarnaast is het jammer dat je geen tekens op het info scherm ziet verschijnen zoals bij de PDC aan de achterzijde. Weet iemand of dit altijd zo is?
Het MMCS systeem van Mitsubishi werkt fantastisch, prachtig systeem. Wat wel een "groot" nadeel is is de ouderdom van het geleverde kaartmateriaal. Deze is van begin 2010. Navraag bij de dealer leert dat begin 2012 een update schijnt te komen die ik vervolgens mag betalen. De Outlander is dan ongeveer 3 maanden oud. Daar wordt ik nou niet bepaald vrolijk van.

Tot zover de update

De eerste beurt

Afgelopen week de eerste keer naar de garage geweest voor een reguliere onderhoudsbeurt. De kilometerstand bedroeg op dat moment ruim 22.000 km. Mijn linker mistlampglas was helaas getroffen door een rondvliegende steen en was dus kappot. De gehele unit moest vervangen worden hetgeen een kostenpost van €160,- exclusief btw opleverde. Technisch was de auto helemaal in orde. Ik had een klacht en dat betrof een rammeltje aan de bestuurders zijde links van het schuifdak. De dealer heeft dit vakkundig opgelost de rammel is verdwenen. Overigens had de Outlander die ik ter vervanging had mee gekregen, exact hetzelfde exemplaar, het zelfde rammeltje.

Bij 12.000 km ben ik op zomerbanden overgegaan en ik had gekozen voor michelinbanden op18 inch velgen. De winterbanden waren van Continental op 16 inch lichtmetaal. Deze laatste banden zijn veel stiller onder de Outlander dan de michelinbanden. Onder de Outlander die ik had meegekregen zaten dezelfde velgen met continental zomerbanden en deze waren een stuk stiller. Ik ben samen met de dealer nog aan het kijken of we dit op kunnen lossen. Het rijplezier van de auto lijdt eronder dat de banden zoveel "herrie" veroorzaken.

Voor de rest zijn we heel tevreden over de Outlander. Het verbruik is wel wat hoger dan waar we op hadden gerekend. Het gebruiksgemak is verder top. Ik ben een wielrenner en ik ben al meerdere keren met twee fietsmaaten op pad geweest waarbij we 3 racefietsen in de Outlander vervoeren in een speciale steun. Alleen de tweezitsbank hoeft daarbij neergeklapt te worden.

Een klacht blijft overigens nog steeds in stand en dat is het zwaar verouderde kaartmateriaal van het MMCS systeem. Dit kan echt niet. Wegen die er al 4 á 5 jaar liggen staan er niet op. Volgens de dealer zou eind dit jaar of begin volgend jaar een update verschijnen.