Mitsubishi ASX 1.6 ClearTec Intro Edition (2011)
autoreview
Signalement
Uitvoering | ASX 1.6 ClearTec Intro Edition |
---|---|
Versnellingen | 5, Handgeschakeld |
Bouwjaar | 2011 |
Jaar van aanschaf | 2011 |
KM-stand bij aanschaf | 7 km |
KM-stand laatst | 60.000 km |
Eerste ervaring
- 42 km
Na een wachttijd van bijna 6 maanden is de Titanium grijze ASX vandaag afgeleverd met 7km op de teller.
Het is de 1.6 ClearTec Intro Edition. Als opties zijn geleverd: parkeersensoren achter, beschermstrips (in de kleur van de wagen gespoten) en velgen met winterbanden.
De wagen is keurig netjes afgeleverd, perfect schoon en zonder restanten van fabrieks-bescherming.
Tijdens de eerste rit vallen meteen 2 dingen op:
- de remmen grijpen bijzonder krachtig aan;
- het schakelen van 4 naar 5 en vica versa gaat (nog) niet soepel.
Uiteraard hou ik jullie op de hoogte van mijn ervaringen. Verbruik en kosten zullen zeker aan de orde komen.
De verzekeringspremie kan ik vast melden: ruim 52 euro per maand all-risk, met accessories verzekering. Hou er hierbij rekening dat ik in de 80% schaal zit.
De gemonteerde banden zijn van Yokohama. Hieronder de beschrijving van deze band:
De Yokohama A 349 is een radiaalband die speciaal gemaakt is voor het zomerseizoen. Desalniettemin ontwikkelt de band zeer goede prestaties op zowel droog als nat wegdek. Het brede profiel zorgt voor een voortreffelijke grip in de bochten. Deze zeer slijtvaste band heeft een radiaalprofiel dat is gemaakt van een speciaal bestanddeel. Dit zorgt voor een voortreffelijke weerstand tegen de warmte en tevens voor een zwakke rolsweerstand. Ook resulteert dat in een zuiniger brandstofverbruik en levert een grote stabiliteit aan het voertuig. Het dikke rubber blok van het loopvlak optimaliseert de grip. De robuuste schouderkussens bevorderen de stabiliteit van het voertuig en beschermen de vaak dure velgen tegen beschadiging van buitenaf. Yokohama is gespecialiseerd in het aanbieden van mooi vormgegeven banden die het voertuig verfraaien dat ermee is uitgerust.
Wat meer ervaring
- 2.178 km
De teller staat nu op 2.178 km. Tijd voor wat meer eerste indrukken.
De wagen rijdt echt comfortabel. Weinig lawaai binnen, zeker als je je aan de snelheidslimieten houdt.
De banden maken soms enig lawaai, maar dit wordt niet hinderlijk en is afhankelijk van het asfalt waar je op rijd.
Als je in de 2e of 3e versnelling wat meer gas geeft, hoor je een licht sportieve brom; ik vind dat wel leuk klinken, maar verwacht geen sportuitlaat geluiden.
Het is mij opgevallen dat de snelheidsmeter van de auto – zeker boven de 90 km per uur – erg veel afwijkt, d.w.z. je gaat langzamer dan de teller aangeeft.
Prettig is, dat de remmen fors overkomen. Een tikje op het rempedaal en de wagen remt stevig af. Dat zelfde geldt voor de kachel: in korte tijd komt er lekker warme lucht in het interieur.
Het parkeren vergt enige gewenning: je ziet met name rechts- en links-achter niet zo veel. Goed opletten dus. Achter zijn parkeersensoren gemonteerd. Deze werken goed.
De rijpositie is met mijn 1.82 meter lengte goed te noemen. Enige opmerking die ik heb, is dat de middenarmsteun voor mij net iets te kort is.
Van alle instelmogelijkheden die ik op het dashboard aantref, heb ik zeker nog niet alles uitgetest en gebruikt. Je kunt zelfs het geluid van de richting-aanwijzer instellen!
Wat is zeker ga uitproberen is de instelling van de exterieur verlichting nadat je de wagen hebt verlaten. Deze zou nog 30 seconden moeten kunnen branden.
Indien je de portieren op afstand ontsluit, gaat de buiten- en binnenverlichting branden. Zelfs wordt de positie voor de startsleutel verlicht, erg handig.
Punt van aandacht blijft het schakelen, dat ook nu nog steeds niet lekker soepel gaat.
Kosten en verbruik:
Het verbruik is erg goed te noemen: ik zit nu op 1:17,1. Daarbij moet je wel beseffen dat ik zeker geen zware rechtervoet heb! Ik rij rustig en defensief en trek de straatstenen er zeker niet uit.
De wegenbelasting kost mij 151 euro per kwartaal.
Winterbanden er op!
- 2.710 km
De teller staat nu op 2.710 km. Niet veel meer dan tijdens het vorige review, maar ik wil u deze informatie niet onthouden.
Ik heb voor de liefhebbers de snelheid bij een bepaald toerental opgeschreven:
Bij 2.000 toeren wijst de snelheidsmeter 80 aan, op de navigatie is dat 75 km.
Bij 2.500 toeren is de snelheid 100, op de navigatie is dat 93 km.
Bij 3.000 toeren staat de meter op 118, op de navigatie is dat 109 km.
Bij 4.000 toeren staat de meter op 138, op de navigatie is dat 128 km.
De winterbanden zijn nu gemonteerd. Het betreft de Semperit Speed Grip-2, in de maat 215/65 R16H.
Het rijden met de winterbanden levert tot 90 km op de teller geen hoorbaar extra geruis op. Boven de 90 km is een wat hardere ‘brom’ van de banden waarneembaar. De radio iets harder en het probleem is weg!
Bij het wisselen van de velgen heb ik gelijk het lood dat aan de buitenzijde van de velg was gemonteerd laten vervangen door plaklood aan de binnenzijde van de velg.
De Semperit is uiteraard in Duitsland uitvoerig getest en van commentaar voorzien.
Het merendeels van de test spreekt op alle fronten van een goed presterende winterband, zonder uitschieters naar boven en beneden. Wel is sprake van een iets verhoogde rol-weerstand.
Of dat in het verbruik gaat schelen leest u in een later verslag.
Uitermate tevreden!
- 9.453 km
De kilometerteller staat inmiddels op 9.453 km en de wagen is nu bijna 6 maanden.
Ik kan niet anders melden, dan dat ik zeer tevreden ben over de ASX!
We hebben er pas een rit naar Zwitserland v.v. opzitten en daaruit kan ik de belangstellende lezer weer wat informatie geven:
1. Tijdens het bergop rijden heb je voldoende vermogen, maar merk je wel dat de wagen geen overdaad aan power heeft. Op de autoweg moet er op de wat stijlere stukken soms terggeschakeld worden naar de 4e versnelling.
2. De cruise control werkt prima. Wat opvalt is, dat bij steilere beklimmingen in de 5e versnelling als de snelheid onder de 100 kilometer zakt, de cruise control spontaan uitvalt. Misschien een beveiliging? Maar de eerste keer dat het gebeurde was het niettemin vreemd te noemen!
3. Tijdens regenachtig weer draait het water rond de vrij grote buitenspiegels en blijven de spiegels daardoor enigzins hinderlijk nat.
4. Het gemiddeld verbruik tijdens deze rit was 1 op 16,2 tegen een totaal gemiddeld verbruik van 1 op 16,4. (ik heb al eerder gemeld dat ik geen zware rechtervoet heb). Wil je deze zuinige waarden behalen, rij dan tijdens zo’n rit niet sneller dan ongeveer 115 km/uur.
Het verbruik na de montage van de winterbanden is met gemiddeld 3% gestegen.
Na bijna 10.000 km gereden te hebben is het oliepeil nog precies hetzelfde als bij aflevering van de wagen. De boordcomputer geeft een beurt aan over 6 maanden of 10.500 km. Kennelijk werkt deze niet gebruiks-afhankelijk maar ‘gewoon’ op kilometer/datum.
De stop and go werkt goed. Tijdens de koude weken nam het systeem automatisch een pauze in acht en toen de temperaturen weer boven het vriespunt stegen werkte het systeem weer als vanouds. Ook tijdens file-rijden, of bij een wat langere wachttijd voor een stoplciht met steeds een stukje optrekken schakelt het systeem zichzelf tijdelijk uit.
Nogmaals: hier typt een uiterst tevreden ASX-berijder!
Gevalletje schade
- 14.400 km
Na het wisselen van de winterbanden voor de zomerbanden is het benzineverbruik weer als vanouds geworden. Ik heb bijna 7.000 km met de winterbanden gereden, tegen een verbruik van 1:16,2. Het totaal gemiddelde is 1:16,7.
Jammer was een dubbele schade! Een kapot glas van de dagrij-verlichting en een lichte vouw in de motorkap. Vandalen hebben waarschijnlijk op de wagen gezeten!
Het glas van de dagrijverlichting kan niet vervangen worden, de gehele unit moet vervangen worden.
Kosten, inclusief BTW en montage 200 euro.
De motorkap moest kompleet vervangen worden en dus was er een totale schade van pakweg 1.400 euro.
Gelukkig dekt mijn verzekering de schade, maar vrolijk wordt je er niet van en de maandelijkse premie stijgt met 9 euro.
Ondanks dit akkefietje kan ik de wagen nog steeds aan iedereen aanraden!
Het eerste jaar
- 17.494 km
Het eerste jaar ASX is afgerond met een km stand van 17.494.
De eerste servicebeurt is ook achter de rug. Inclusief BTW kostte dat 210,14 euro, met dank aan de vaste prijzen die Mitsubishi hiervoor rekent.
De olie, het oliefilter en de interieurfilters zijn hiervoor ook vervangen, evenals het obligate aanvullen van de ruitensproeiervloeistof.
De totaalkosten voor het eerste jaar komen hiermee uit op 3.238,78 euro, dit zijn de kosten van onderhoud, benzine, wegenbelasting en verzekering.
Het gemiddelde verbruik over het eerste jaar is 1:16,8, waarbij ik nog maar een keer aanteken dat de wagen erg rustig wordt bereden.
Hier schrijft een erg tevreden ASX-rijder!!
Fijne kachel!
- 23.211 km
We zijn al weer een half jaar verder in de tijd en de kilometerteller staat inmiddels op 23.211.
De ASX heeft het de algelopen maanden wederom probleemloos gedaan. Starten en gaan en nergens een hikje, zoals het een Mitsubishi betaamt!
De winterbanden zitten er al weer ruim 3.000 kilometer op en het blijft in het begin opvallen dat deze best wel luidruchtiger zijn. En, het verbruik neemt er door toe. Maar daar staan natuurlijk voordelen tegenover, zeker de laatste weken met sneeuw en gladheid.
Opvallend was dat, met erg lage temperaturen in de ochtend, de motortemperatuur niet verder kwam dan een kwart. Maar in andere reviews lees ik dat dit geen kwaad kan en te maken heeft met de afstellingen van het start/stop systeem.
Over de kachel niets dan lof: het lijkt wel of deze meer capaciteit heeft dan nodig is voor de wagen. Dus binnen de kortste keren heb je een prima verwarmde wagen.
En de ventilator blijft ook op hogere standen lekker stil.
Het totaal verbruik over alle gereden kilometers is nu 1:16,68, je hoort mij dus hierover zeker niet mopperen.
Stand van zaken na 2 jaar
- 34.293 km
Ik kom van de garage, de eerste grote beurt na 2 jaar zit er op.
Mitsubishi werkt met vaste onderhoudsprijzen.
Naast ‘de beurt’ worden de filters (interieur-, lucht-, pollenfilter) vervangen en ook de remvloeistof. Ik heb als extra nieuwe ruitenwisserrubbers laten monteren. Totaalkosten 397,49.
Na 2 jaar staat de teller op 34.293 kilometer en ik kan zeggen dat ik bijzonder tevreden ben over de wagen. Er zijn geen ‘gekke dingen’ geweest, geen rammeltjes of kraakjes en alles ziet er nog steeds uit als nieuw.
Ik had ook eerlijk gezegd niets anders verwacht, maar Mitsubishi moet het toch maar waarmaken.
Ik heb voor de mensen die geïnteresseerd zijn in kosten op een rijtje:
Alle kosten tot nu toe bedragen 6.887,72. Dit is inclusief benzine, verzekering, wegenbelasting, onderhoud en winterbandenwissels.
(Afschrijving niet meegerekend, dus).
Het gaat hier om 0,20 eurocent de kilometer.
Het totaal gemiddelde benzineverbruik is 1:16,6, niet verkeerd zeg ik!
Probleemloos jaar
- 48.862 km
Er is al weer een jaar voorbij! De ASX heeft nu nog net geen 49.000 km op de teller.
Ik heb het afgelopen jaar bijna 15.000 km gereden. En – het begint saai te worden – een probleemloos jaar! Starten en rijden maar, dat is het devies van deze Mitsubishi. Nieuwe eigenaardigheden heb ik niet te melden, hooguit dat een (te) snelle start met warme motor heel af en toe leidt tot niet direct aanslaan. Maar, de 2e poging is daarna gegarandeerd raak.
De banden zijn nog niet noemenswaardig versleten, ik heb met de zomerbanden nu ongeveer 29.000 km gereden en met de winterbanden dus 20.000. De zomerbanden hebben voor nog 5 mm en achter nog 6 mm.
Het totaal gemiddeld verbruik is stabiel gebleven op 1:16,6.
De kosten van de kleine beurt bedroegen 213,67 euro.
Afscheid met een zeer goed gevoel
- 60.000 km
Na 4 jaar en 60.000 km is het tijd voor het opmaken van de balans.
Daarnaast is een leeftijd van 4 jaar voor mij een overweeg-moment: ruilen de we wagen in, of rijden we ermee door??
Het besluit is gevallen om de wagen in te ruilen.
De nieuwe ASX kostte in 2011 26.613,24, dat was inclusief een extra set wintervelgen/banden.
Ik heb er 15.291 euro voor teruggekregen, dat is een afschrijving van exact 11.322 euro.
Ik kan niet anders zeggen dan dat ik volledig tevreden kan zijn over de ASX.
Hij heeft het op geen enkel punt laten afweten, is comfortabel en de kosten zijn zeker niet hoog te noemen.
De ANWB komt bij 60.000 km in 4 jaar uit op 0.52 euro kosten per gereden kilometer. Als praktijkverbruik wordt 1:14,3 aangegeven.
Ik heb alle kosten (onderhoud, benzine, wegenbelasting, all-risk verzekering, bandenwissels) bijgehouden.
Ik heb over 60.000 km 12.283,73 uitgegeven. Tel daarbij de afschrijving ad. 11.322 en de totaalkosten komen uit op 23.605,97
Delen we dit, dan kom je uit op 0,393 eurocent per kilometer.
Dit is nogal een verschil met de ANWB. Eerlijkheidshalve moet ik hierbij aantekenen, dat de ANWB in haar berekeningen ook een rentepost van 2.5 a 3.5 % aanhoudt. En dat mijn benzineverbruik niet door iedereen gehaald zal worden.
In mijn ogen verklaart mijn rijstijl voor het grootste deel het verschil. Immers, een gemiddeld verbruik van 1:16,55 over alle kilometers is uitzonderlijk laag!
We rijden nu nog enkele weken met de ASX en daarna kunt u in een nieuw review de belevenissen volgen met mijn nieuwe wagen.
Dank voor uw aandacht en reakties!
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.