Mini One Salt (2004)

UitvoeringOne Salt
Bouwjaar2004
Jaar van aanschaf2021

Mijn eerste auto!

Al ver voordat ik m’n rijbewijs had keek ik al veel online naar auto’s, allerlei modellen zijn voorbij gekomen. Maar toch kwam ik elke keer terug naar een Mini, die blijven toch het leukst! Donderdag m’n rijbewijs opgehaald, vrijdag de auto opgehaald. Rijd heerlijk en klinkt ook best lekker.

Ruitenwisser

Toen ik de auto kocht stond de achterruitenwisser recht omhoog en deed het niet. Hij begon toen steeds meer opzij te zakken en wilde ik ‘m liever gewoon werkend hebben. Dus, ik de hele bekleding van de kofferklep eraf gehaald, maar gelukkig deed het motortje het nog! Maar we moesten wel eerst heel veel vieze slurrie uit de tandwieltjes halen, omdat waar de ruitenvloeistof doorheen komt verstopt zit. Die heb ik nog niet open gekregen, dus nu zit het slangetje voor de zekerheid afgesloten en doet de sproeier het niet. Maar gelukkig kan ik wel weer goed achteruit kijken!

Wel zat er in het begin een gek tikkend geluid als je het gas losliet, ook als je de koppeling in drukte. Nu heb ik het echter al een tijdje niet meer gehoord, dus de auto heeft zichzelf gefixt;)

Fijne stereo

De ,ik neem aan, standaard stereo in de Mini klinkt eigenlijk best lekker voor een auto uit 2004, alleen vond ik t erg jammer dat ik geen muziek kon afspelen via de radio. Maar nu heb ik een bluetooth naar FM apparaatje, das kan ik ook m’n eigen muziek luisteren!

Als je voor de auto staat valt het best op dat de linker koplamp voor aardig dof is, dus binnenkort even laten fixen. En misschien dat ze ook iets kunnen zien aan het linker achterlicht, deze blijft namelijk elke keer vocht in zitten als het heeft geregen oid.

Overal heen, maar zonder cruise control…

Ik heb een fietsendrager gekocht voor op de achterklep, blijkt zo’n mini dus toch nog best praktisch te zijn. Mountainbike achterop en gaan!

Ik rij niet altijd super ver, maar het verste tot nu toe is naar de camping in Arnhem. Ik kon lekker doorrijden en ook gwn rond de 130/140 blijven rijden, het enige wat wel een beetje vervelend werd was dat er toch nog best veel geluid binnenkomt op die snelheid. Maar goed, je kan niet alles hebben hé!

Bij aankoop was ik er blij met de optie ‘cruise control’, echter kwam ik er steeds niet achter hoe ‘ie werkte. Ik probeerde het elke keer als ik lekker rustig op de snelweg reed, maar hij ging maar niet aan, het lampje in ‘t dashboard trouwens wel. Maar! in de derde of vierde versnelling doet ‘ie het hartstikke fijn, alleen dus niet in de vijfde versnelling. Weet iemand hier misschien iets op?

Lekke band!!

Nog steeds heerlijk rondrijden, totdat heel de auto opeens naar rechts trok(!). Ik weet dat de auto moet uitgelijnd worden en hij al een beetje naar rechts trekt, maar dit was wel heel erg. Maar, toen de hele auto opeens begon af te remmen en ik daarna hoorde ik een klappend geluid. Oftewel, ik gelijk stoppen langs de a15, en in de giet. Maar, ik geen anwb , geen reserveband en/of krik dus daar stond ik! Maar goed, door rijkswaterstaat van de weg af gehaald en samen met mn vader er een nieuwe band om laten zetten.

Dus, nu ben ik het halve land door geweest voor een thuiskomertje en een setje met ‘n krik en een moersleutel en alles erop en eraan. Maar ‘t thuiskomertje kan nergens in de mini behalve eronder, dus nu zit ie in een bijbehorend tasje in de kofferbak. Als ik meer gevonden heb over het ophangsysteem onder de auto, laat ik het weten!

Eerste onderhoud

Deze maand is de mini voor het eerst voor onderhoud geweest. Aangezien ik in de boekjes niet heel duidelijk kon vinden wat er bij de laatste beurt is gedaan, heb ik maar een grote beurt uit laten voeren. Nieuwe bougies, nieuwe remvloeistof, brandstofreiniger, wintercheck, nieuwe apk en een jaar lang pechservice. Een heel lijstje, en was bij mekaar ongeveer €420,- .

Sinds de aanschaf kwam er al een apart geluid van de bestuurdersdeur als ie dicht valt. Nu heb ik toch wel echt geconstateerd dat het raam gewoon los zit, je kan m namelijk zo een centimeter of 2 optillen als de deur open is. En sindskort sluit het raam verticaal gezien niet meer goed af, er zit een hele spleet en je hoort ook ineens veel meer windgeluid dan normaal. Dus, binnenkort even de deur open maken.

Einde van de Mini

Ik heb al even niets meer van me laten horen, maar bij deze!

Afgelopen januari heb ik er twee nieuwe, all season, voorbanden op laten zetten. Maar helaas kwam toch waar ik al een tijdje bang voor was, de versnellingsbak….
Ik had al een tijdje last dat ik de koppeling opnieuw in moest trappen voor dat ‘ie in z’n achteruit ging. Alleen nu reed ik van de week naar huis van een vriendin en hoor iets ratelen als ik al rijdend gas gaf. En dat ratelen ging over in brommen zodra ik het gas losliet en op de motor deed remmen. Dinsdag naar de garage geweest, en de monteur hoorde na een rondje rijden al snel dat de versnellingsbak op z’n einde was. Hij heeft ‘m nog op de brug gezet om te kijken of het niets anders was, en toen zag hij ook gelijk dat er al eerder een keer een andere bak onder is gezet, maar dat dus ook deze de geest heeft gegeven. Meneer constateerde ook dat de remschijven voor en de koppeling ook aan vervanging toe waren. De offerte om daar alles te laten maken was wel 2400(!) euro, en de mini is dus financieel total loss, en ik mocht er niet meer mee rijden….

De auto is vandaag opgehaald voor maar 500 euro.

Maar! Nu heb ik een Toyota Aygo uit 2013 met maar 43k op de teller, hiervan ga ik sowieso een verbuiksmeter bijhouden en misschien een review.

6,0
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? nee