Mini Countryman E Classic (2024)

Uitvoering | Countryman E Classic |
Bouwjaar | 2024 |
Jaar van aanschaf | 2024 |
Mini en Elektrisch rijden
We reden in een BMW plugin en hiermee konden we 60-70 km elektrisch rijden. Dat beviel zo goed dat we helemaal naar elektrisch zijn gegaan. 25 juni de sleutel van de nieuwe Countryman E (bij Ekris). Dit is de 5e Mini die we hier hebben gekocht.
De eerste korte ervaring is dat de auto heerlijk stil is en zuinig. De eerste 25 km (voornamelijk plaatselijk) geeft 15-16 kWh/100km. Heel netjes.
Inmiddels hebben we een eigen laadpaal en dat is toch wel makkelijk.
Als je op slecht wegdek rijdt merk je wel dat het een zware auto is. Maar het blijft wel comfortabel.
Tot nu toe geen rammeltjes en kraakjes maar het stuur is wel vervangen omdat het leer niet goed was. Service van Ekris is overigens top.
Inmiddels heb ik wel een dingetje. Mini installeert vanaf fabriek een beperkt Mini Connected Pakket. Dit wordt nergens verteld, niet op de website of configurator, etc.
Na zo'n 2 maanden een bericht dat de functies van dit pakket na 3 maanden vervalt tenzij je een abonnement neemt (9,99 per maand). Het zal duidelijk zijn dat ik dit niet zomaar accepteer. Ik heb de auto gekocht zoals ik deze heb gekregen en over Mini Connected is nooit gesproken dus hoort er wat mij betreft standaard bij. Ik ben benieuwd hoe Mini gaat reageren.
Een ander dingetje is de prijs van het Driving Assited Plus pakket. Voor 1 jaar is dit 469 euro en voor onbeperkt gebruik 1039. Als je 1 jaar neemt en vervolgens na dat jaar Onbeperkt betaal 469 en daarna weer de volle mep 1039
Je zou verwachten 1039-469. Niet dus!
Hoe bedoel je klantvriendelijk!!
Snel meer
Oei, dit is gevaarlijk
Weer een korte update. M.b.t. de problemen met Mini Connected, Mini geeft de dealer de schuld en zeggen niets over de onduidelijkheid die zij zelf scheppen. Van de dealer krijg ik een excuus met de opmerking dat als zij dit van tevoren hadden geweten ze het mij hadden verteld. De Bovag helpt ook niet bij nieuwe auto's.
Gevaarlijk is het volgende. Inmiddels heb ik 2 x een zwart scherm gehad. Alles bleef wel goed werken. Na uit en aanzetten werkt alles weer.
Heel gevaarlijk....op de snelweg in Duitsland......alles valt uit......bij een snelheid van ongeveer 110km.....auto remt af.....schrikken.....na 1 a 2 seconden wordt alles automatisch opnieuw opgestart en gaat het gelukkig goed....pffffff
Ben benieuwd wat hier uit gaat komen.
Naar de garage voor onderzoek
Vanmiddag 2 uurtjes bij de garage. De diagnose stelt 2 'black outs" vast en ook dat er een oude versie van de basis software opstaat (dus niet IOS 9). Auto is 3manden oud!!!! Update duurt een uur.
Alhoewel de service bij Ekris top is blijf ik toch met een wat ongemakkelijk gevoel achter. Oude software? Waarom wordt deze niet over the air ge-update? Of als dat niet kan niet via een terugroep actie. Zeker als er zoiets belangrijks fout gaat. Mmmmh, bedenkelijk.
Voordeeltje
Eerder heb ik het probleem met Driving Assisted Plus gemeld. Dit is gelukkig opgelost door tussenkomst van Mini Nederland. Pakket is nu geïnstalleerd met onbeperkte looptijd tegen een "vrienden prijs".
Ook het probleem wat ik had met het uitvallen is na de update niet meer opgetreden.
Inmiddels is er een nieuwe update geïnstalleerd met een wellicht zinvol feature. Je kunt de auto nu in "Max Range" zetten. Hierbij worden een aantal systemen uitgezet/gelimiteerd maar krijg je wel max 40 km extra range. Wie weet komt het een keer van pas.
Ik ben verder geen enkel probleem meer tegengekomen.
V.w.b. de rijervaring, one pedal drive is even wennen maar eenmaal gewend wil je niet anders meer. Ook de bediening via het scherm is even wennen maar daarna gaat het vanzelf. Al met al, tot nu toe heel tevreden. Het ICE tijdperk is voor ons definitief voorbij.