Mini Cooper Pepper (2004) #6
| Versnellingen | 5, Handgeschakeld |
| Bouwjaar | 2004 |
| Jaar van aanschaf | 2004 |
| KM-stand laatst | 110.000 km |
Deze Mini heb ik begin 2004 geleased om alleen zakelijk mee te rijden. Binnenkort
ruil ik hem in.
Als bestuurder is het een bijzonder prettige auto. Hij stuurt lekker strak en ligt
als een blok. Ondanks mijn forse lengte (1,95m) kan ik voorin goed zitten (beter dan
in veel grotere middenklassers). Ik heb wel voor de sportstoelen gekozen omdat ik op
de normale stoelen niet goed kon zitten. Ondanks de 1.6 115 pk heb je het idee in
een vlotte auto te rijden. Dit hebben ze onder andere bereikt door de overbrenging
vrij kort te maken. Dat maakt dat de auto relatief hoge toeren maakt en daarmee
redelijk goed trekt bij alle snelheden. De keerzijde daarvan is dat de auto op
snelheid (>120) vrij veel lawaai maakt. Al met al is de motor het zwakste punt van
deze auto.
Na een tijdje veranderde mijn gezinssituatie en ben ik ook privé met gezin met deze
auto gaan rijden. Daarvoor is deze Mini veel minder geschikt. Daarvoor zijn twee
redenen, ruimte en comfort:
- Zelfs als je zonder kind op reis gaat zit je toch snel met bagage op de achterbank
en met één kind zit je al heel snel propvol (zelfs als je wat enthousiast inslaat is
dit zelfs bij de wekelijkse boodschappen zo). Achter mij kan niemand zitten omdat de
stoel tegen de achterbank aan staat. Nu zou ik de auto ook niet hebben uitgekozen
als ik toen mijn huidige gezinssituatie had gehad maar je moet het je wel realiseren
als je over een Mini nadenkt.
- Als passagier is deze auto door de vering niet erg comfortabel, op de snelweg gaat
dit nog prima maar op wat mindere secundaire wegen stuiter en hobbel je alle kanten
op. Dit hoort kennelijk bij een sportieve auto.
Voor wat betreft de kosten heb ik een paar opmerkingen:
- De aanschafkosten zijn niet misselijk, zeker als je wat extra\'s wilt.
- Het verbruik is veel hoger dan je van zo\'n kleine auto mag verwachten. Ik kom
aardig in de richting van de 8l/100km en zelfs als ik mijn best doe niet onder de
7,5l/100km (gerekend over langere periodes). Ik heb tijdelijk in een nieuwe Cooper
(2008) gereden en die was een stuk zuiniger.
Op zich heb ik weinig problemen met de auto gehad. Onderstaande punten zijn me
opgevallen:
- Tot twee keer toe zijn de remklauwen achter vervangen omdat ze krom waren. Geen
idee hoe dat kan en de garage had ook geen verklaring.
- Bij de vorige beurt was het oliefilter niet goed vastgezet. Dit is onder het
rijden losgeschoten waardoor de motor zonder olie stond. Ik ben meteen gestopt maar
sindsdien verbruikt de auto zo\'n 1l olie op de +/- 3000 km.
Ontdek deze auto's in de occasionvergelijker

De Mini Cooper van Wim Slagboom (68) zag bijna heel Europa: 'De blauwe blijft, dat staat vast'

Mini Cooper S (2004) - Op de rollenbank

Nu de New Mini ook al 23 jaar is: liever het late origineel of een vroege nieuwe?

Mini Cooper (2006) - 341.428 km - Klokje Rond