Mini Cooper Pepper (2001)

Mini Mini
Mini MiniMini MiniMini MiniMini MiniMini MiniMini Mini - interieurMini Mini - interieurMini Mini - interieur

UitvoeringCooper Pepper
Bouwjaar2001
Jaar van aanschaf2001

Na een mooie 2,5 jaar met mijn MINI Cooper is de tijd gekomen om op zoek te gaan naar een andere (lease)auto. Terugkijkend op deze anderhalve ton aan kilometers is het overheersende gevoel absoluut het plezier dat ik aan de MINI heb beleefd. Natuurlijk had ik alle kinderziektes (was ongeveer de 25e "Nieuwe" MINI in Nederland), de accu-problemen, de versnellingsbakkabel, wijzigingen met verlichting, maar ach, na een half jaartje waren al deze punten opgelost en volgden meer dan 100.000 volkomen pechvrije kilometers met helaas vele, vele boetes... of dat nu aan de MINI te wijten is wens ik te betwijfelen, haha!

Ik zag dat een andere MINI-rijder de gegeven topsnelheid betwijfelde. Ik heb de topsnelheid van 200 km/u bijna dagelijks (je hebt niet zo veel ruimte nodig, eigenlijk) gezien en regelmatig daar ver boven: 210/215 op vlakke wegen, zelfs 225/230 serieus downhill in Frankrijk...

Comfort bij hoge snelheden is absoluut prima, lange afstanden richting wintersport en daartussen hebben mij in ieder geval duidelijk gemaakt dat je na 1300 km niet slechter uit een MINI stapt dan uit een V70 of S80... In tegenstelling tot het formaat van de auto is het voor absoluut een lange afstandskoning, strak 180+ bij onze Oosterburen, uren achter elkaar is werkelijk heerlijk! De combinatie van het strakke onderstel en de precieze en superdirecte besturing geven je altijd 120% controle!

Mijn volgende auto wordt geen Coopertje S maar (weer) een Volvo, een V50 2.0D om precies te zijn. Niet dat ik de MINI beu ben, integendeel, maar het opzwepende karakter van die kleine rakker heeft al voor een paar duizend euri aan boetes gezorgd... Ach, het vlees is zwak en ik probeer mezelf maar gewoon te beschermen...

Wat kan er beter:
- Ik ben niet onder de indruk van de versnellingsbak, tenminste, het inschakelen van de achteruit dan, de overige versnellingen gaan (nog steeds) perfect.
- Materiaalkeuze in het interieur is niet bijzonder mooi, maar op zich kwalitatief redelijk.
- Rammeltjes, kraakjes en dat soort ongein komen (en gaan) regelmatig (voor), helaas. Is dat de Engelse inslag?
- Daarnaast heb ik een gigantisch verschil in dealerkwaliteit van BMW gezien, die eigenlijk omgekeerd evenredig is met de grootte van de plaats waar ze zijn gelegen... Buiten de Randstad (Maastricht, Eindhoven, Breda, maar ook Belgie) is de service absoluut vele malen bezig dan bijvoorbeeld in de hoofdstad!

Wat was het leukste:
- Wegligging en handling: klaverbladen zijn een kolfje naar de Mini-hand.
- Aandacht, niet te geloven. Nog steeds eigenlijk, in mindere mate als bij de intro, maar nog steeds wijzen mensen naar de kleine MINI.