Mini Cooper Chili (2001)

Mini Mini
Mini MiniMini MiniMini MiniMini MiniMini MiniMini Mini - interieurMini Mini - interieurMini Mini - interieur

UitvoeringCooper Chili
Bouwjaar2001
Jaar van aanschaf2001

In februari 2001 liep ik over de Autorai, ik wist dat er een nieuwe MINI aanzat te komen maar toen ik de New MINI eenmaal zag op de Autorai was ik verkocht.
Ik heb een zeer uitgebreide uitvoering gekozen (Chili-pakket) met fraaie 16 inch lichtmetalen velgen, welke ik zelfs mooier vindt dan de 16 inch spaakvelgen. En in zwart metallic met wit dak, een combinatie waar ik tot op de dag van vandaag nog heel blij mee ben.
Ik behoorde tot de eerste 50 geleverde auto"s van Nederland (op dat moment zeldzamer dan een Lamborghini!!)
Nou dat heb ik geweten, wildvreemde mensen die op je afkomen en je complimenteren. Zelfs een keer door mensen al rijdend met 100 km/uur met open ramen toegeschreeuwd dat ze het de mooiste auto vonden die ze ooit hadden gezien. Vrouwen (ik ben man!) die mij complimenteerden... helaas met de auto (heb er nog wel een aantal telefoonnummers aan overgehouden!). Ongelooflijk veel aandacht, hoewel iets minder, nog steeds veel bekijks.

En terecht dat mensen enthousiast zijn! Het rijdt waanzinnig goed, het bochtenwerk is prachtig. Zo heb ik in een scherpe bocht op de oprit naar de Ring A10 (oprit vanaf VU ziekenhuis naar Ring richting Noord) Amsterdam er een Porsche 911 op afstand weten te houden. Uiteraard is een Porsche sneller maar in een bocht is een oudere Porsche toch wat onvoorspelbaarder (uitbrekende kont) en pakte mijn MINI met licht onderstuur de bocht met 110 km/uur.
Vergeet niet; de achteras is hetzelfde ontwerp als van een BMW 3 serie (een zogeheten ’Z-axle’ achteras). En een BMW M3 staat ook bekend om een geweldige wegligging.
Geweldige auto en ook iedereen aan te raden!
Verder tip: rijdt Superplus of V-power benzine, daar verbeteren de prestaties aanzienlijk van.
Vanuit z"n 2 trekt die lekker (met een duw in de rug op) maar daarna wordt het wel allemaal wat sloom. Dus wat extra koppel zou welkom geweest zijn.

De problemen die ik gehad heb zijn ook de kinderziektes zoals rammeltjes en kraakjes. Wel irritant. Zeker voor een produkt van BMW.

Het grootste probleem is de versnellingbak, hoewel het prima schakelt.
Heb ik zelfs stilgestaan op de snelweg doordat de druk in de koppeling was weggevallen. Een andere keer was de versnellingsbak zelf kapot.
Een zwak punt, want volgens een Brits betrouwbaarheidsonderzoek was dit ook een probleem.

Maar dat is dan ook het enige wat ik ooit heb gehad en de problemen van de bak zijn sindsdien verholpen en nooit meer teruggekeerd.