Mercedes-Benz SL 55 AMG (2003)
Uitvoering | SL 55 AMG |
Bouwjaar | 2003 |
Jaar van aanschaf | 2012 |
De laatste jaren heb ik altijd BMW sedans gereden , naar volle tevredenheid.
Diverse 5-series en de laatste 3 jaar in een 735iE65. Toch wilde ik eens een keer een spectaculairdere auto kopen.
Vroeger al eens een C-4 corvette gereden en stiekum is het altijd mijn droom geweest om er weer een te kopen.
Zowel de C-5 als de C-6 vond ik geweldig.
Maar er zijn natuurlijk nog veel meer prachtige autos. Uiteindelijk werd het kiezen tussen de Corvette C6 , een Porsche 996 turbo of een Mercedes Sl55.
Het is dus de Sl55 geworden , maar geen kwaad woord over de andere twee , die zijn ook prachtig.
Ik heb er een aantal bekeken , en uiteindelijk een mooie jaspisblauwe? gevonden bij Stern in Amsterdam , een officiele dealer.
Dit leek me wel zo verstandig , met name vanwege de garantie.
70.000 km , netjes in de lak en bij aankoop meteen de velgen op laten knappen in verband met stoepschades.
Keurige aflevering bij Stern met achter nog 2 nieuwe Good Years.
Hij is pas enkele weken in mijn bezit dus ik kan hooguit mijn eerste indrukken vermelden.
Allemachtig wat een power , ik moet eerlijk zeggen dat ik nog niet eens in de buurt van enige limiet gereden heb , met name ook door het slechte weer.
500pk en 700nm koppel , het gaat enige maanden duren om hier op een verantwoorde manier mee om te gaan.
Het geluid wat de auto produceert is onbeschrijflijk mooi ,wat een brullen komen er onder de auto vandaan.
De auto maakt onvoorstelbare stappen , vooral in de 3e en de 4e versnelling , en dan is het met name leuk om de stuurflippers te gebruiken.
Qua comfort heb ik natuurlijk wel flink ingeleverd , maar het geluid en de acceleratie maken dat ruimschoots goed.
Tot zover de eerste indrukken
De eerste 3.000 kilometer
Elke keer als ik in de auto stap ben ik als een kind zo blij. Wat een power en wat een geluid. De acceleratie blijft verslavend , al is het wel uitkijken voor oom agent natuurlijk.
Het paasweekeinde zijn we naar Duitsland geweest.De SL blijft bij elke snelheid verbazen. Van 180 naar 230-240 in enkele seconden.Hij zit zo verschrikkelijk snel op die hoge snelheden , dat je maar betrekklijk weinig ruimte nodig hebt om dit te realiseren. Heel anders als bij de BMW 735i, waarbij je een enorme aanloop nodig hebt. De begrenzer grijpt in bij 258 en dat is eigenlijk maar goed ook.Er circuleren filmpjes op youtube zonder begrenzer en dan wordt de 300 gepasseerd , Dit is niet verstandig voor mij , en ik denk ook eerlijk gezegd dat ik niet zo hard wil rijden en ook niet durf te rijden.
Het verbruik van de afgelopen 10-11 weken ligt zo rond de 1 op 5 , dit wordt voornamelijk veroorzaakt door korte stukjes , het is mijn dagelijkse auto.
Op de heenweg in Duitsland was het gemiddelde 1 op 6 , dat was vooral doordat de snelheid niet onder de 180 kwam.
Terug zijn we via Belgie gereden en kwam ik op 1 op 8 uit ,wat mij betreft acceptabel. Ga er maar vanuit dat het zuinigste wat je kunt rijden 1 op 9 a 9,5 is , maar dan moet je constant 100-110 rijden , en daar heb ik hem niet voor.
Als je dit soort autos wilt rijden moet je ook niet zeuren over wegenbelasting of verbruik .
Ik heb de auto met 6 maanden garantie gekocht , dus let ik goed op alles wat er eventueel niet in de haak is.
Al vanaf het begin was er een kleine piep hoorbaar tussen de eerste en tweede versnelling. Ook was er sprake van lekkage in de kofferbak.Dit leek niet ernstig , maar zorgde toch voor een flinke reparatie.
Een koppeling van de kompressor moest vervangen worden en daarbij ook een paar spanrollen.Voor de lekkage kwam een nieuwe unit voor het derde remlicht en nieuwe rubbers om de kofferbak heen.
Dit had me zeker enkele duizenden euros gekost.Een pluim voor Stern Amstelveen die in beide gevallen de juiste diagnoses hebben vastgesteld , en de problemen hebben verholpen.Dat heb ik bij een andere Mercedes dealer wel eens anders meegemaakt.
Natuurlijk kun je de auto niet vergelijken met mijn vorige BMW 735i E65 , maar een paar zaken zijn opvallend.
De navigatie is teleurstellend , en de boardcomputer wat simpel.
Het climate controle gebeuren is voldoende , maar dat van de BMW was stukken beter , en vooral beter af te stemmen.
De stoel is ook dik in orde , maar kan ook niet tippen aan de BMW , met zijn comfort stoelen.
In het voordeel van de Mercedes ;
Het dashboard van de Mercedes is in zijn geheel gemaakt van lichtkleurig leer en geeft de auto een rijke uitstraling.
Ook de metaalaccenten en de hele binnenkant zijn schitterend op elkaar afgestemd.
Qua rijden is het natuurlijk geen vergelijk.
De SL is wat rijplezier betreft geweldig.
In juni staat Spanje op het programma , ik zal wat mooiere foto,s maken en na de vakantie een nieuwe update doen.
Dan kan ik ook wat vaker de kap er afdoen , want tot nu toe heeft het weer niet erg meegezeten.