Mercedes-Benz C 350 e Estate Lease Edition (2015) #8
autoreview
Signalement
Uitvoering | C 350 e Estate Lease Edition |
---|---|
Versnellingen | 7, Sequentiële Automaat |
Bouwjaar | 2015 |
Jaar van aanschaf | 2015 |
KM-stand bij aanschaf | 12 km |
KM-stand laatst | 7.045 km |
Klassebak met irritante ontwerpfouten
- 7.045 km
4035 kilometer op de klok na 6 weken. Bijna het dubbele van wat ik per maand verwachtte te rijden. Maar ja, we hebben de auto zelf opgehaald in Stuttgart en we hebben een paar regionale trips gemaakt.
Inmiddels staat de klok op 7045 km. Eigenlijk net genoeg om alles aan boord een beetje redelijk uit te proberen. Daarbij heb ik genoten van het comfort, maar ben ik ook een paar heel irritante ontwerp- en constructiefouten tegengekomen. Waar de ergonomie van het dashboard in sommige opzichten beter is dan bij concurrerende merken, komt Benz op andere aspecten juist weer stevig tekort. Een aantal opties zijn heel wenselijk, andere blijken bepaald overbodig.
Wat is goed, wat is minder ? Ik heb het op thema ingedeeld zodat de lezer kan zoeken welke stukken hem/haar interesseren en de rest overslaan.
- Motor(en): het comfort is fantastisch. De auto is heerlijk rustig qua wind- en motorgeluiden. Alleen als je hem flink op zijn staart trapt, dan hoor je een flinke roffel. De tussenaccelleratie – dat is in dit geval van 80 tot 160 ;-) gaat flitsend. De motor draait bij 160 p/u amper 3000 toeren en zo hoort het, dan kan je ook op de Autobahn nog een redelijk verbruik noteren.
- Electrisch rijden ? Afhankelijk van rijstijl en drukte onderweg, kom ik in de praktijk nooit meer dan 18 km ver, ook als op het dashboard staat dat ik voor 24 km stroom aan boord heb. Een beetje teleurstellend, temeer omdat ik bij mijn kantoor (15 km ver) niet kan bijladen. Anderzijds komt geen enkele plug-in hybride zelfs maar in de buurt van de theoretische waarden. In proefritten met de Mitsubishi Outlander haalde ik 30 tot 35 km.
Op basis van mijn eerste ervaringen zou ik het overigens prima vinden een volelektrische auto te rijden. Reden om dat (nog) niet te doen is de beperkte actieradius van de meesten (Tesla uitgezonderd) en het feit dat de Europese elektrische infrastructuur nog in ontwikkeling is. Zeker op onze minder gebruikelijke Noord-Oostelijke routes verwacht ik de komende jaren nog weinig laadstations langs de weg. Om in Oost-Duitsland of Polen bij nacht en ontij de plaatselijke boeren lastig te vallen met een ‘Darf Ich mein Auto mal bij Ihnen Einstecken ?’ kon weleens een schot hagel opleveren.
- Het rijgedrag en chassis zijn prima, mede dankzij de instelmogelijkheden. Enerzijds heel comfortabel, weet raad met lange en korte hobbels, anderzijds kan je er behoorlijk strak mee door lange, snelle bochten en door scherpe korte bochtjes. Ik rijd meestal met de motor in Comfort-stand en de besturing en schokbrekers in Sportstand (I-ofwel individuele instelling). Bij testritten probeer ik zo hard mogelijk en zonder correcties door lange doordraaiende bochten te gaan, korte links-rechts wissels, etc. (Kan ik nu wel zeggen beste autodealers, jullie zien me toch over 5 jaar pas weer terug ).
Ik heb zo’n testrit met de C200 gedaan, want de C350e was toen nog niet beschikbaar, en die deed het prima. Meer dan de 184 pk van de C200 had ik qua vermogen eigenlijk niet nodig. Zet ik in de C350e het hele spul in de sportstand dan wordt het behoorlijk heftig en bij ‘sport+’ heb ik het gevoel dat de auto er met mij vandoor kan gaan. Niet dat mijn eerdere 6-cylinder diesel BMW aan vermogenstekort leed, maar deze aandrijflijn is veel agieler qua reacties. Overigens rijd ik nu, weer een paar jaar ouder, vooral comfortabel. Zeker met de Adaptive Cruise Control – ofwel Distronic Plus – ingeschakeld is het heerlijk kruisen met deze auto. Dat is het leuke aan het duale karakter van de wagen, je kunt glijden als met een directielimousine en scheuren als met een kart – bijna dan, want het gewicht zit een beetje in de weg.
- Het verbruik: is heel redelijk en uiteraard het beste op korte tot middellange afstanden waar je grote stukken kan profiteren van de deels elektrische aandrijving. Ook al is de batterij snel leeg, per saldo is van de 7045 km op de klok 1/3 afgelegd zonder gebruik van de verbrandingsmotor ! Ik reed regelmatig het stuk Den Haag-Utrecht, 58 km enkele reis, en noteerde daar 4,7 l/100 km voor de heenreis met volle accu en 6,0 l/100 km voor de terugreus met lege accu. Dat is dan wel op adaptive cruisecontrol met de stroom meeglijdend niet sneller dan 110 tot 115 km/u. Bij een toeristische rit door de polder kwam ik op 6,7 l/100. Als je een beetje doortrapt, zeker in de stadsomgeving, is 12 l/100 km ook haalbaar ! Overall, inclusief het inrijden, noteerden we echter tot nu toe 6,6 l / 100 km ofwel 1 op 15. Dat is ongeveer gelijk aan het praktijkverbruik van de minimuizen Skoda Citigo en Seat Mi, die ik als voorloopauto’s in gebruik had. Dus wie zegt dat zwaardere auto’s met sterkere motoren persé zwaarder belast moeten worden ? Ziehier de keerzijde van de CO2 uitstoot babbels.
- Hoe zit-ie ? In eerste instantie vind ik het winst dat Mercedes standaard electrische verstelling aanbiedt waar BMW in de 3-serie nog irritante handhandeltjes heeft en alleen elektrische verstelling voor een dappere meerprijs. Toch niet helemaal tevreden met de Benz, want de stoelen barsten van de verstelmogelijkheden maar het kostte veel tijd de optimale rijpositie te vinden. Naar mijn mening vooral omdat de voorkant van de stoel zich wel omhoog en omlaag laat bewegen, maar de kantelhoek van de stoel niet instelbaar is (om achterover of voorover te leunen). Liever een simpeler systeem, wat mij betreft.
- Bedieningsorganen: de positie van de handels aan het stuur brengt me nog altijd in verwarring. Waar alle andere merken het staafje voor de ruitenwissers rechts aan de stuurkolom hebben zit daar bij de Merc alleen de versnellingshandel en zijn de ruitenwissers toegevoegd op het staafje links, waar ook knipperlichten en grootlicht zitten. Daaronder zit een korter staafje voor de cruisecontrol. Na 6 weken was ik er nog steeds niet aan gewend, terwijl ik in iedere andere auto niet meer dan een moment nodig heb om alles gevoelsmatig te doen. De Mercedes verkoper heeft hartelijk gelachen toen ik bij mijn eerste proefrit maar niet kon ontdekken hoe ik de automatische bak moest inschakelen ! Wat ook niet logisch voelt voor mij is dat ‘vooruit’ naar beneden is en ‘achteruit’omhoog.
Dat gezegd hebbende, zit de rest van de bediening helemaal op de goede plek en is heel intuitief te gebruiken. Bij deze nieuwe C-klasse zitten alle knoppen voor radio, telefoon, navi etc. op de console, niet op de tunnel naast de versnellingspook zoals bij veel andere auto’s. Dat wil zeggen dat ik mijn blik niet ver hoef af te wenden om alles te bedienen. Bij proefritten in andere auto’s vond ik het irritant en gevaarlijk om tijdens het rijden omlaag naast de versnellingspook te moeten kijken om een functie in te schakelen. Nou kan je bij die andere merken ook door het menu op het scherm voor je scrollen om alles te bedienen, maar ik vind dit toch makkelijker.
Natuurlijk zit ook bij de Mercedes wel één en ander op de tunnel, met name een touchpad en een draaiknop die allebei dezelfde (muisachtige) functie hebben. Ik geef de voorkeur aan de draaiknop, waarbij mijn hand de touchpad als steun heeft. De touchpad kan uitgeschakeld worden maar is bij nieuwe iedere start weer automatisch ingeschakeld. Dat leidt dus tot onbedoelde wisselingen van radiostation en dergelijke. Ik begrijp niet waarom het uitschakelen niet een permanente instelling kan zijn.
Over uitschakelen gesproken: wanneer de centrale display wordt uitgeschakeld, staat ook je radio en je navi onverbiddelijk uit. Jammer, want er is de keuze om radio, navi, en andere functies ook op het dashboard voor de bestuurder (tussen de meters) te projecteren en waarom zou je, als je alleen één van die functies wilt zien, dan de centrale display ook ingeschakeld houden ? Maar het kan niet anders. Verbeteringsvatbaar als je het mij vraagt.
- Adaptive Cruisecontrol stond hoog op mijn lijst en blijkt inderdaad enorm nuttig. Het vereist een beetje gewenning om ermee te werken. Hoewel, mijn vrouw had daar maar 30 seconden voor nodig. Die is waarschijnlijk koelbloediger dan ik... In het begin denk je dat de auto veel te dicht naar zijn voorganger rijdt, maar toch wordt soepel afgeremd wanneer het nodig is, eerst op de electromotor (bijladen) en daarna pas op de remmen. Op de snelheidsmeter kan je aan een lichtende ring van LEDS zien wanneer de radar de auto voor je in beeld heeft en wat de snelheidsmeting is in verhouding tot je eigen ingestelde snelheid. Die LED indicatie is heel nuttig om niet nerveus te worden wanneer de Merc (nog) niet afremt bij het naderen van de voorligger.
Ik heb wel gehoord van berijders met soortgelijke systemen op andere auto’s, dat zij het niet gebruiken of hebben laten uitschakelen vanwege (te) heftige remreacties van het systeem. In de Mercedes bijna nooit last van. Ook als iemand kort voor je invoegt op de snelweg – in Nederland hebben we helaas nogal wat van die snurkers, die ook nog vergeten hun knipperlicht te gebruiken – reageert het systeem adequaat. Als de invoeger minstens dezelfde snelheid heeft, wordt de afstand gaandeweg weer vergroot door langzaam inhouden. Echt hard remmen gebeurt alleen als het noodzakelijk is, anders is de remingreep behoorlijk soepel. Ook bij filerijden is het een uitkomst ! Als de auto kort stilstaat – 5 seconden of zo – start hij weer vanzelf, anders moet de bestuurder even het pedaal aantippen.
We gebruiken het vaak, ook op provinciale wegen. Het enige waar je serieus voor moet opletten zijn rotondes en scherpe bochten. Als je voorganger afslaat (uit beeld gaat van de radar), gaat de cruisecontrol terug naar de ingestelde snelheid. Wanneer dat 70km/u is, wordt het een spannend rondje rotonde. Daar dus de cruisecontrol altijd uitschakelen !
Foutje, bedankt ? Irriterende ervaringen.
- 6 liter over, maar starten ho maar: sinds auto’s zelf denken, pakt dat wel eens in het nadeel van de bestuurder uit. Zo’n ervaring had ik toen in in Utrecht aankwam met nog 68 km actieradius op brandstof en een paar km op de accu, gaf de computer aan. 8 uur later toen ik wilde starten, bleek de brandstofreserve verdampt. Tenminste volgens de computer, die doodleuk aangaf ‘alleen elektrisch rijden’. Gelukkig was de benzinepomp amper 500 meter verder. Daar kon ik met moeite 44 liter in de 50-liter tank pompen. Ergo, was er ergens nog wel 6 liter, maar weigerde de auto dat zelf toe te geven. Een ontwerpfoutje wellicht, per slot is de auto van een nieuw type, maar niet één die me erg blij stemde. Gemakkelijk om er rekening mee te houden nu ik het weet, maar van een Mercedes van bijna 70 mille euro’s verwacht ik beter.
- Alles leeg ?! Nog irritanter werd het toen op een ochtend niet alleen de hybride-accu niet geladen bleek te zijn, maar ook de 12-volts accu helemaal leeg was. Ofwel, de stroom ging even de verkeerde kant op ! Bij het inpluggen (op het gewone 240V buitenstopcontact) moet ik nu soms de steker aan de autozijde even los maken en dan weer insteken om zeker te weten dat het goed gaat. Commentaar van Mercedes Den Haag: de 240V-adapter is eigenlijk alleen bedoeld als noodoplossing als geen laadpaal voorhanden is. Grappig, bij de fabriek in Stuttgart werd me deze lader als enige (standaard) meegegeven....
- Eerst BOEM en dan pas HO ? Mercedes heeft, ongeveer als enige autofabrikant ter wereld, aparte gedachten over waar de indicatielichtjes van een parkeersensor zich moeten bevinden en vooral hoe de akoestische signalen moeten werken. Om met het laatste te beginnen: ze werken niet. Daar kwam ik pas achter toen ik ik een deuk in de achterbumper opliep tegen een vangrail in een parkeergarage. Waar alle andere autofabrikanten een akoestisch signaal inbouwen dat minstens een meter van een obstakel al begint te piepen, meent Mercedes dat het voldoende is dat de piep pas komt als je nog maar 5 tot 10 cm van een deuk verwijderd bent. Eigenwijs zijn kan goed zijn als het wat oplevert, beste Benz, maar anders is het gewoon dom. Misschien werkt die piep als je dan al stil staat, maar bij gewoon manoeuvreren krijg je de piep dus pas na de klap, zelfs als je al bijna stil staat. Nog vreemder is dat, waar ongeveer iedereen een afbeelding van de auto op de display op het dashboard toont, met daar omheen een zone van gele, oranje en rode strepen naar gelang de afstand tot objecten zodat je op één plek precies kan zien waar je bent, Mercedes in de C-klasse voor de achtersensoren een lichtbalkje in het plafond heeft gemonteerd, dat je geacht wordt in je spiegel in de gaten te houden. Onnodig te zeggen dat ik daarvan pas hoorde nà mijn kostbare ervaring met die rail. Achteraf ingebouwd omdat je het even vergeten was bij het ontwerp, beste Benz ? Als je gewoon in de spiegel kijkt zie je die hele lichtbalk niet. Los daarvan is het ongelooflijk dom dat de indicatie van de vóórsensoren tussen de meters op het dashboard zit en die van de achtersesoren dus achter je aan het plafond hangt.
Want bij achteruit inparkeren op een parkeerplaats staat er meestal ook een auto vóór je en moet je tijdens de draai dus op één plek zowel de voor- als de achtersensoren kunnen zien. Bij sommige andere auto’s, waaronder mijn BMW 5-serie uit 2005, is het veel simpeler maar ook effectiever geregeld: je hoort een pieper voor en een pieper achter, en die geleiden je prima zonder dat je zelfs naar de optische indicatie hoeft te kijken.
Akkoord, Mercedes levert ook een camera, zelfs een setje camera’s met een 360 graden birds-eye view als je wilt. En die heb ik er óók in. Het effect voor mij was dat ik 3 maanden bezig ben geweest te proberen welke van alle indicaties het beste de weg wijst. En ook hier geldt: overdaad schaadt. Alleen een F-16 piloot kan –misschien- al die indicatoren tegelijk in de gaten houden. Geef mij maar één plaatje op de dash en een hoorbare pieper voor en achter ! Een gemiste kans voor Mercedes qua ergonomie.
Nog een paar accessoires
- Gesproken over de ruitenwissers; het mechaniek en de beweging doen, in vergelijk tot de BMW 5-serie die ik hiervoor had, ielig aan. Toch verricht het zijn taak goed. Hoe solide het is, zal de tijd leren.
- Het Burmester soundsystem vergde tijd om het geluid optimaal te krijgen. Als je weet dat een auto de akoestiek heeft van een plastic zak, dan is het sowieso een uitdaging. Maar het viel op dat de bassen niet doorkwamen zoals ik ze verwachtte. Voorin zit meen ik een (sub)woofer onder het dashboard, die de taak niet helemaal aan kan. Het blijkt dat wanneer de Fader een positie of 3, 4 naar achter wordt gedraaid, het geluid voorin nog steeds prima klinkt en de Woofer(s) achterin de auto de bassen strak en diep voor hun rekening nemen.
- De Bluetooth verbinding en de Garmin navigator hebben wat beperkingen. De Garmin navigator accepteert wel stemcommando’s, maar heeft een beperkt vocabulaire. ‘Waar wilt u naar toe?’ Het antwoord ‘ Enkhuizen Centrum’ wordt niet begrepen. Misschien een kwestie van oefening (voor ons!). De begeleiding en plaatjes zijn wel duidelijk en in orde.
Bij de routekeuzes onder ‘nuttige punten’ missen we o.a. restaurants en vliegvelden, je moet echt het straatadres daarvan hebben. Maar, net als iedereen hebben we smartphones met internet, dus is het een kwestie van eerst even internetten (door de bijrijder) en daarna navigeren.
Mijn telefoon is geschikt voor kiezen met stemcommando’s maar via de beschikbare interface kan ik die niet geven. Jammer. De geluidskwaliteit aan beide kanten van de lijn is uitstekend, maar de bluetooth verliest wel eens het contact met de telefoon. Gelukkig bel ik tegenwoordig weinig onderweg. Voor veelbellers zal het zeker een problem zijn en levert het ook gevaar op (afleiding) om handmatig te moeten kiezen met de draaiknop. Muziek haal ik vaak van mijn playlists op mijn smartphone. Wil ik van playlist wisselen, dan moet ik toch wel even de telefoon zelf pakken.
Kortom, wie meer luxe wil en volledige stembediening zal de Comand-optie moeten bestellen maar meer dan 2.000 euro extra daarvoor vind ik echt zwaar overdreven. Als de baas betaalt, OK, maar als zzp-er ben ik gebruiker en baas in één, dus....
- LED intelligent Light system. Het geeft in ieder geval een aanmerkelijk beter licht dan de ‘oude’ H5 of H7 van mijn vorige auto. Daarmee voelden we ons op donkere autobanen, zeker bij slecht weer, niet meer veilig. Wat het allemaal automatisch doet heb ik nog niet kunnen uittesten, omdat we de laatste (zomer)maanden bijna nooit in het donker rijden. Voor geinteresseerden, kijk op youtube naar mercedestv. Ik denk wel dat het een aanrader is en op de 350e zit het sowieso standaard.
Conclusie
De Benz C-klasse is een uitstekende reisauto. De plug-in hybride versie heeft me echter aan het twijfelen gebracht over de mate van ‘rijpheid’ die hij had bij het op de markt brengen. De gevonden fouten zouden niet mogen voorkomen bij een beetje doordacht systeem en voor de prijs en de reputatie van hetmerk verwacht ik in dat opzicht beter. Het zou me niet verwonderen wanneer er voor de C350e versies een terugroepactie komt waarbij die duidelijke kinderziekten worden opgelost.
Blijft over dat ook bij de andere modellen de rare plaatsing van de parkeerindicatoren en de bijbehorende (niet) akoestische melding me mateloos storen. Maar vroeger deden we het allemaal zonder dat spul, dus misschien moet ik het maar gewoon laten uitschakelen.
Tenslotte, wat mij betreft een mooie uitgebalanceerde auto met een hoge restwaarde (zie leasetarieven); een stiile krachtpatser met een mooi laag verbruik; en goede service en veel aandacht van Mercedes Den Haag ontvangen tijdens de afgelopen maanden.
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? misschien
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.
PRIVATE LEASE Mercedes-Benz C-klasse
Had je deze auto's al gezien?

Mercedes-Benz C-klasse Estate 250 AMG Prestige I Pano-dak I Burmester I Camera I Sfeerverl. I Trekhaak I Dealer-onderhouden
- 2016
- 142.766 km

Mercedes-Benz C-klasse 300 Coupe 259 Pk AMG-Optiek Panorama Dak
- 2018
- 95.225 km

Mercedes-Benz C-klasse Estate 350 e AUT7 AMG-LINE SPORT-LEDER NAVI CAMERA BURMESTER LED LMV PDC
- 2015
- 119.310 km