Mercedes-Benz C 280 Estate Elegance (2008)
| Uitvoering | C 280 Estate Elegance |
| Versnellingen | 7, Sequentiële Automaat |
| Bouwjaar | 2008 |
| Jaar van aanschaf | 2008 |
| KM-stand laatst | 262.000 km |
Update Februari 2026 – 262000 km
Op het moment dat ik dit review schrijf is het precies 18 jaar geleden dat ik deze auto afgeleverd kreeg. Het was op dat moment één van eersten van de C-klasse W204 station, want het eerste jaar van deze modelserie was alleen de sedan verkrijgbaar. De auto is eigenlijk altijd probleemloos geweest en naast onderhoud en banden heb ik geen kosten gehad. Er zijn wel eens kleine zaken gerepareerd, maar dat waren lage kosten. Zo waren eens de hitte schildjes bij de achterste uitlaatdempers los gaan zitten, die zijn weer netjes vaste gezet met grotere boutjes en dito plaatjes. Ook is de thermostaat een keer vervangen (toen de auto 6 jaar oud was), maar ook dat liep niet in de papieren. Deze Mercedes laat ik onderhouden bij een merkspecialist die alleen originele onderdelen gebruikt. Verder laat ik ook wel zaken preventief doen, zodat je problemen voor bent. Ik heb zelf een auto technische achtergrond, en kan in principe ook alles zelf, maar hier thuis is niet een mogelijkheid om olie te verversen of andere zaken te doen (geen brug o.i.d.), daarom laat ik het graag over aan de merkspecialist. Ik ga niet naar de officiële dealer want die bedragen zijn naar mijn mening erg hoog voor wat er geleverd wordt. Maar goed, als je die panden ziet snap je ook wel waar het in zit.
De auto rijdt nog steeds erg goed en ook motorisch nog steeds heel fijn. Samen met de automaat gaat alles heel soepel en vlot. We rijden met deze auto vooral langere ritten, want voor dagelijks gebruikt hebben we een tweede auto (die elektrisch is). Door de langere ritten valt het verbruik best mee voor een auto als deze (ongeveer 8 ltr/100km). Een auto met een 3-liter motor zoals deze kan je beter niet voor korte ritten gebruiken. Maar op dit moment ben ik na 18 jaar toch eens aan het kijken een wat recentere Mercedes te gaan kopen, en heb deze te koop staan. Eens kijken of dat lukt. Het plan is om een auto uit Duitsland te gaan importeren. We wonen hier in Overijssel dicht bij de grens, en er is het één en andere aan aanbod van jong gebruikte auto’s. Wat opvalt is dat je in Duitsland nog ‘gewoon’ auto’s kunt kopen die niet ‘hybride’ zijn (de combinatie van een verbrandingsmotor met een elektromotor en accu). Voor mij is dat geen goede oplossing, want ik gebruik de auto niet voor korte ritten en geen woon werk verkeer. Als je de eerste kilometers elektrisch rijdt en daarna over moet op benzine, is het voordeel gering. Elektriciteit is niet voor niets (aan een reguliere laadpaal 45 cent/ kWh) en het verbruik hoog doordat je een zware auto met ook nog een verbrandingsmotor aandrijft. En als de accu leeg is verbruikt de benzine motor veel brandstof. Als ik de Autoweek testen nakijk van de Mercedes GLC dan is het verschil in benzine verbruik tussen een hybride en een GLC200 erg groot. Kortom, het loont niet. Je betaalt ook nog eens stevig motorrijtuigenbelasting, want de hybride is ongeveer 500 kg zwaarder. Ik verwacht dat in de toekomst dat soort auto’s ook erg duur uitvallen wat betreft onderhoudskosten. Je hebt gewoon het slechtste van twee werelden gecombineerd. Het opgegeven normverbruik is totaal niet realistisch. Maar goed, misschien dat het voor een deel van de autorijders wel werkt, als je meer korte ritten rijdt. Maar ook dan zal gelden dat je ook het elektrische verbruik moet meerekenen als energie verbruik, en ook de motorrijtuigen belasting blijft een ding. Het kan zijn dat die auto’s tweedehands straks weinig waard zijn, vanwege de hoge kosten. In elk geval ga ik in eerste instantie nog voor een benzine auto, of toch helemaal elektrisch. Een C-klasse elektrisch is er helaas nog niet, en de CLA is me te klein. Misschien is de nieuwe EQA een mogelijkheid.
Nog even over deze auto: Die heeft zich erg goed gehouden. Dit is toch wel één van de betere modelseries van Mercedes. Ook rijdt hij nog steeds erg fijn. Afgelopen tijd nog wezen wintersporten, en dan loopt hij super op de Duitse autobaan. Niks geen ongemakken, en heel rustig in het stuur. Ook de motor loopt rustig en soeverein. En ik tank altijd net even naast de autobaan, gewoon Shell merkbenzine, voor 1 euro 70 een week geleden. Dan rij je weer monter verder. Kom je weer over de grens dan kost een liter ruim meer dan 2 euro, en je mag overdag maar 100, als je dat al haalt met de drukte op de weg. Autorijden in het buitenland is soms fijner dan in Nederland, vooral met deze C280.
PRIVATE LEASE Mercedes-Benz C-klasse
Ontdek deze occasions: had je ze al gezien?
Lezersreacties (4) (gesloten)
De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.