Mercedes-Benz C 180 Kompressor BlueEFFICIENCY Estate Elegance (2010)
autoreview
Signalement
Uitvoering | C 180 Kompressor BlueEFFICIENCY Estate Elegance |
---|---|
Versnellingen | 6, Handgeschakeld |
Bouwjaar | 2010 |
Jaar van aanschaf | 2010 |
KM-stand bij aanschaf | 7 km |
KM-stand laatst | 120.324 km |
Aubade in C
- 7 km
Een verslag van mijn S204 C180 Kompressor Estate Blue Efficiency Business Edition Elegance
Introductie
Vaak lees je reviews waarbij de autokoper zich na een paar duizend kilometer lovend uit laat over zijn nieuwste aanschaf, om hem na een paar jaar al weer in te ruilen.
Maar een auto kun je pas echt beoordelen na er meer dan 50.000 km er in gereden te hebben. En zelfs 50.000 km is eigenlijk nog veel te weinig. Dus op het moment dat het echt interessant wordt voor de aspirant autokoper (doe ik er goed aan om dit model tweedehands te kopen?), haken de meeste review schrijvers alweer af. Voor die aspirant autokopers heb ik deze review geschreven.
De keuze
We schrijven najaar 2009 wanneer ik een nieuwe leasewagen mag uitkiezen. Het is het jaar waarin de economie met 4% krimpt en autofabrikanten veel extra’s voor niks erbij doen om maar omzet te maken. Ik heb altijd Duits gereden en nu mag ik een keertje een nieuwe wagen uitzoeken. Ik beperk mij tot de grote Duitse drie: Audi, BMW, en Mercedes-Benz. Daar doe ik andere autoproducenten als Lexus, Honda en Subaru misschien mee tekort. Maar de Duitse autoindustrie is een grote klant van de Nederlands automotive industrie en dat speelt een rol bij mijn keuze. Koopt Europese waar, dan steunen we elkaar.
BMW maakt fantastische auto’s maar is mij te sportief. Bovendien is de beenruimte achterin de toenmalige 3-serie te beperkt voor als er collega’s meerijden. Blijft over: Audi A5 Sportback, Audi A4 Avant en Mercedes-Benz C-klasse. De A5 Sportback 2.0 TFSI met sportonderstel en sportstoelen kon lekker meekomen, maar leverde mij een gebroken rug na 20 minuten rijden. Die viel dus af. De Audi A4 Avant 1.8 TFSI viel tegen qua prestaties en daarbij veel plastic in het interieur. En van de ongeïnteresseerde, arrogante verkopers werd ik ook niet blij. Let wel, ik reed al Audi dus je zou denken dat ze je graag zouden willen houden. Maar ik kon dus twee proefritten maken zonder dat men mij ooit heeft nagebeld. Dus op naar Mercedesdealer Wensink. Ook daar twee proefritten, beide met een C-klasse, en uitgebreid advies. Dan bleef over de keuze, kies ik voor de Sedan of de Estate.
Als ik een Sedan met als extra een deelbare achterbank zou leasen, waren de leasekosten per maand gelijk aan een Estate, hoewel een Estate in zo'n geval ruim 1500 euro duurder is. Dat is interessante informatie voor de particulier: een Estate schrijft dus minder hard af. Omdat de fiscale waarde niet van belang was gezien het puur zakelijke gebruik, en de Estate nu eenmaal mooier is, koos ik voor de Estate.
Een extra reden om voor Mercedes-Benz te kiezen is Mb Mobilo: vele malen beter dan standaard pakket hulpverlening in het buitenland wat bij mijn leasecontract zit.
Weggedrag
Het kostte even tijd om te wennen aan de auto maar inmiddels vind ik het jammer als ik op de plaats van bestemming ben. Het weggedrag is fenomenaal. De auto rijdt zeer goed en heerlijk comfortabel. De folder: "Het standaard Agility Control - onderstel stelt de demping afhankelijk van de rijsituatie volautomatisch, voor elk wiel afzonderlijk, straffer of zachter af. Hierdoor ontstaat met name op een slecht wegdek een wezenlijk zachter afrolcomfort dan met conventionele vering". En het klopt, woord voor woord. De cruise control werkt intuïtief: kort tikje 1 km sneller of langzamer, lang tikje 10 km sneller of langzamer. De cruise control laat de remmen werken bij het verminderen van de ingestelde km stand. Handig als je bijvoorbeeld van 80km/h naar 60km/h moet.
Parameterstuurbekrachtiging is niet echt nodig, vond ik tijdens een proefrit. Misschien dat een ex-BMW rijder het wel zou kiezen, maar goed, wil je echt sportief, kies dan gewoon voor BMW en vergeet Mercedes.
Dit goede weggedrag werd bevestigd toen ik tijdens de Wensink Driving Experience in Lelystad op 2e Pinksterdag in 2011 een C mocht uitproberen bij een uitwijkproef. Het was trouwens een geweldig goed georganiseerd evenement, maar dit terzijde. In het dagelijkse Nederlandse wegverkeer merk je Agility Control niet, totdat je het op een herfst- of winterdag nodig hebt. Ik heb eens geprobeerd op een besneeuwde klinkerweg de wagen (met winterbanden) te laten uitbreken bij een aanvangssnelheid van ca. 25 km/h. Dat is me niet gelukt, de ESP grijpt in en corrigeert keurig.
Eens was mijn doorgaande route woon-werk afgesloten. Ik wist een twee kilometer lange, onverharde landweg als kortste, alternatieve route maar deze was toch aardig zompig door de vele zomerse buien. De wagen zakte toch wel zo'n anderhalf à twee centimeter in de modder. Oeps, daar moet je niet met 1600kg in vast komen te zitten want dan mag je een boer met tractor regelen. Maar ja, lage versnelling en flink gas, dan zou het toch moeten lukken. De hele weg in zijn twee en 2800 toeren, de ESP lamp bleef knipperen als een richtingaanwijzer, de modder kwam tot aan de zijramen maar geen enkele maal overdwars gegaan of vast komen te zitten, de wagen gaf geen kreuk. Werkelijk goed rijgedrag voor een achterwielaandrijver.
Winterbanden in combinatie met hoge snelheid is niet aan te bevelen: 140 - 150km/h is nog verantwoord maar bij 180km/h had ik niet het gevoel nog echt controle te hebben op een mooi strak Autobahn wegdek. Dus na enkele minuten maar weer terug naar een lagere kruissnelheid van 140km/h.
De ster op de motorkap is bij de Elegance standaard, bij de Avantgarde ontbreekt deze. Bijzonder aan dit type (W204/S204) is dat tijdens het rijden in de mist precies in het midden op het voorraam druppels ontstaan. Deze worden veroorzaakt door de ster in combinatie met de stroomlijn van de wagen, waardoor mist wordt omgezet in druppels (Joule-Thomson effect?) en druppelvorming op de voorruit optreedt. Ik vermoed dat dit een ontwerpfout is.
Motor en Brandstofverbruik
Volgens de computer heb ik tot nu toe 6,7 liter per 100km gereden. Het werkelijke verbruik zoals aan de pomp geregistreerd is 6,9 liter, en dat is conform fabrieksopgave. Veel stadsverkeer met stop&go, dan gaat het verbruik richting 7,5 - 8l per 100km. Bij 180km/h zakte het verbruik naar 15l per 100km.
De C180Kompressor is een 4 cilinder 1,6 liter en deze levert 156pk bij 5200 tpm. De schakelindicator geeft al aan bij 1300 tpm te schakelen. Ik weet niet wat de ingenieurs bij Daimler-Benz gerookt hadden toen ze dat bedachten maar zo wordt de auto wel heel sloom, je hebt dan ongeveer een kwart van het vermogen tot je beschikking. Tijdens het invoegen schakelen aan de hand van de schakelindicator is levensgevaarlijk. Ikzelf ben van mening dat de C180kompressor toch wel ondergemotoriseerd is. Een TDI geeft je echt het nakijken.
De uitvoering:
De Business Edition is voorzien van:
Metallic lak
220 Park Tronic System (PTS)
345 Regensensor
386 Telefoonvoorbereiding geïntegreerd, excl. cradle en telefoon
525 Audio 50 APS
P54 Diefstal-/ inbraakalarm
U12 Vloermatten velours
Ik kies daarbij de volgende opties:
260 Weglaten typeaanduiding op achterklep
265 Weglaten line aanduiding op flanken
297 Rolgordijn mechanisch, voor achterportierramen
310 Cupholders
409 Multicontourstoelen voor bestuurder en voorpassagier
440 Tempomat, cruise control en begrenzer
600 Koplampreinigingsinstallatie
690 Noodreservewiel i.p.v.Tirefit en luchtpomp
731 Sierdelen: hout, wortelnoten i.c.m. ELEGANCE
873 Stoelverwarming voorstoelen
875 Ruitensproeierinstallatie verwarmd
955 Elegance
P49 Spiegels: linksbuiten en binnen automatisch dimmend, buitenspiegels inklapbaar
Het totale voordeel van deze Business Edition met genoemde opties loopt op tot 8.500 euro.
De multi-contour stoel met adaptieve luchtkussens zit werkelijk heerlijk. De stoelverwarming erbij maakt het helemaal af. Ook automatisch dimmende spiegels zijn praktisch. De optie van inklapbare spiegels biedt weinig meerwaarde. En als er een ijslaag op de auto zit kan dit het hele mechaniek beschadigen als je 's ochtends de auto opent en de spiegels opendraaien. De inklapfunctie heb ik dan ook uitgeschakeld (via boordcomputer).
Een aantal opties zou ik niet meer nemen namelijk de koplampsproeiers en het verwarmd ruitensproeierreservoir. De koplampsproeiers komen pas in werking als je tijdens een rit 10x de ruitenwissersproeiers hebt gebruikt. Dus in de praktijk gebruik je ze niet. Het verwarmd ruitensproeierreservoir heeft nut bij echt koude winters en die hebben we hier (vrijwel) niet.
De auto heeft doordachte design zaken als:
- achterruitverwarming op de achterste zijruitjes.
- tijdregistratie geregeld door de atoomklok.
- automatische aanpassing zomer/wintertijd.
- kleine lampjes links/rechts in de achterklep. Als je hem omhoog hebt staan schijnen ze rood naar achteren, wit naar beneden voor bijverlichting van de kofferruimte.
- instapverlichting.
- follow-me home verlichting.
- bij de optie reservewiel komt een setje handschoenen (!) en een uitvouwbaar blokje om wegrollen van de auto bij het opkrikken te vermijden.
- via de boordcomputer is snelheidsmeter in te stellen op mijlen of kilometers.
- alle functies (richtingaanwijzer, grootlicht, ruitenwisser) aan 1 hendel.
- de voetrem in plaats van de handrem, zeker bij hellingen erg handig.
- indicatie welke gordel op de achterbank vastzit (na starten, na vastklikken gordel, na losklikken gordel).
Het exterieur:
De kleur vond ik een lastige, de keuze is uitermate beperkt.
Voor modeljaar 2009 waren de kleuren:
040 Zwart
590 Vuuropaal
650 Calcietwit
197 Obisidiaanzwart
300 Periklaasgroen
359 Tanzanietblauw
544 Carneoolrood
723 Cubanietzilver
755 Tenorietgrijs
775 Iridiumzilver
792 Palladiumzilver
798 Sanidienbeige
799 Diamantwit Bright (uitsluitend leverbaar voor de C250CDI Prime Edition Avantgarde)
Voor modeljaar 2010 (mijn model) waren er naast bovenstaande kleuren:
230 Indigolietblauw
794 Parelbeige
De kleuren 544 Carneoolrood en 755 Tenorietgrijs waren komen te vervallen.
De wijnrode metallic kleur, die mijn voorkeur genoot, ging er dus voor het modeljaar 2010 uit. 359 Tanzanietblauw i.c.m. lichtgrijs interieur met wortelnotenhout gaf een chique uitstraling en daar is uiteindelijke de keuze op gevallen. Grijs is de mooiste interieurkleur die er is bij de C-klasse, maar als je kinderen hebt, kan je beter voor zwart kiezen want grijs is wel besmettelijk. Het is geen toeval dat de ingebouwde kinderzitjes alleen leverbaar zijn met een zwart interieur. Voor mij geen probleem omdat ik er alleen in rijd en er in kantoorkloffie in zit. Alleen de seizoensbandenwissel is altijd weer horror, nadat de monteurs hun werk hebben gedaan, zitten de instaplijst en de mat onder de zwarte strepen. Ik leg inmiddels een karton op de mat. Met tapijtenreiniger is het overigens goed weg te krijgen, dus de matten zijn van goede kwaliteit.
De kofferbak is niet al te breed. MDf plaat van 1,22 m breed krijg je niet mee, ook niet schuin. Stoffenbekleding in de kofferbak laat zich makkelijk indrukken door zware lading. Zo had ik een tijdje een krat bier achterin, dat een mooie afdruk achterliet. Keertje goed met de stofzuiger erover en na een maandje zag je het al niet meer. Gebruik je de Estate als pakezel dan zou ik een rubbermat erin leggen, de stoffen bekleding is niet echt geschikt voor intensief gebruik.
De folder over de transparante lak van de C-klasse:
"Deze door Mercedes-Benz ontwikkelde lak is dankzij de dichte moleculaire structuur ten opzichte van conventionele transparante lakken aanzienlijk bestendiger en zorgt bovendien voor een duurzame en duidelijk intensievere glans". Dit klopt helemaal. Vergeleken met andere auto's die ik heb gehad poets je dankzij deze nanotechnologie kleine lakbeschadigingen gemakkelijker weg. Kleine krasjes laten zich moeiteloos met de hand uitpoetsen waarna er niets meer van valt te zien (hoewel ook hier natuurlijk grenzen zijn).
De toekomst is software:
De auto zit tjokvol sensoren en software. En dan kan het knap complex worden om een storing op te lossen. Het geeft veel comfort maar echt comfortabel voel ik me er niet bij.
Voorbeeld: Ik deed 's avonds de motorkap dicht maar daarna deden de ruitenwissers het niet meer. Vreemd. Toen ik de volgende ochtend van de oprit reed, kwam de kap los en gaf de sensor onder de motorkap aan dat deze motorkap los zat. Daarom deden de ruitenwissers het dus niet meer. Maar stel nou dat deze sensor er na 20 jaar er mee besluit op te houden, terwijl jij rijdt in de regen .....
De interconnectiviteit met de mobiele telefoon is ok zolang er geen data in het geheugen zit. Heb je bijv. een telefoonnummer ingetoetst, doe je de telefoon in de cradle en ga je dan vanuit de auto bellen door bijv. een ander nummer via de carkit te selecteren, dan gaat het fout. De telefoon werkt niet meer. Auto uitzetten en enkele minuten wachten is de enige remedie.
Wat valt er nog te verbeteren?
De C-klasse heeft geen A en B labels, behalve dan de C220CDI sedan. Slechts 1 op de 7 leaseauto’s die in Q2 van 2012 door Leaseplan op kenteken werd gezet heeft nog 25% bijtelling. Het kan niet anders of dit kost MB marktaandeel. Een hybride zoals in de E-klasse zou wellicht helpen. Mijn werkgever heeft inmiddels strikte verbruiksnormen opgesteld voor nieuwe leasecontracten en zoals het nu is, valt de C-klasse daar grotendeels buiten.
Een stoere, verhoogde 4x4 stationversie zoals VAG en Volvo hebben, zou het beeld compleet maken. Lijkt een beetje in tegenspraak met bovenstaand maar niet elke nieuw verkochte auto is een (eco)leaseauto geoptimaliseerd op de belastingwetgeving. Er zijn nog altijd ondernemers die zich willen onderscheiden en hun hoofd boven het maaiveld durven uitsteken en op zoek zijn naar iets bijzonders. Bovendien is in de BRICS landen brandstofverbruik niet het eerste selectiecriterium bij de aankoop van een Mercedes-Benz.
Er zijn drie standaard interieurkleuren te kiezen: zwart, beige en grijs. Net zoals bij Audi. Met als verschil afwerkingsdetails per uitvoering (Classic, Elegance, Avantgarde). Ik begrijp niet waarom dat nodig is. In het verleden was er bij MB veel keuze in het interieur: groen, rood, blauw, bruin, chocoladebruin, noem maar op. Daarnaast was er de keuze tussen stof en onverwoestbare MB-Tex (naast Pullman en leder). Artico komt in de buurt van MB-tex maar is het niet helemaal. Ik had bijvoorbeeld graag een blauw MB-tex interieur in mijn C gehad.
Over de twaalf verschillende exterieurkleuren zullen we het ook maar verder niet hebben. Saaiheid troef, een grote schakering aan grijs met hier en daar een echte kleur. Na de lagere school mag je blijkbaar niet meer in primaire kleuren denken, moet je keurig tussen de lijnen kleuren, en worden grijze muizen de norm. Nou, geef mij maar saharageel of babyblauw uit de jaren ‘70, dat waren nog eens kleuren.
Pak eens een Mercedes folder uit het verleden en zie het verschil. Een folder uit 1991 noemt 22 kleuren voor de 190 (W201). En dan het interieur bij de 190 uit die tijd: 4 bekledingsoorten: stof, velours (Pullman), MB Tex en leer. Elke bekledingsoort in 8 kleuren: zwart, blauw, brazil (bruin), dattel (lichtbruin), cremebeige, groen, rood, grijs.
Een suggestie aan de marketing jongens & meisjes van Daimler-Benz:
Stel 6 moderne lakkleuren samen. Laat de bezoekers van de (door MB gesponsorde) Fashion Week hun favoriete kleur kiezen en introduceer de twee meest favoriete kleuren als optie voor het betreffende modeljaar. Idem voor het interieur.
Conclusie:
Al met al een kwalitatief goede wagen met fijne rijeigenschappen en tijdloze stijlelementen. Mercedes-Benz is er ingeslaagd om een wagen te bouwen in de traditie uit de vijftiger en zestiger jaren: kwalitatief hoogwaardig, eigentijds en tegelijkertijd ook tijdloos. Kortom, een zorgvuldig en goed doordacht ontwerp waarin traditie en vooruitgang zijn gecombineerd. Ik heb wel twijfels of zo'n volledig gecomputeriseerde auto voor 100% te vertrouwen is als het op degelijkheid op de lange termijn aankomt. Maar dat zal de tijd leren.
Ik kan me indenken dat dit model net zo populair gaat worden als de 190 toen. Mercedes-Benz zit met de C in elk geval weer op het goede spoor.
Assist A (1e beurt)
- 23.482 km
Kleine beurt en nieuwe ruitenwissers. Ruitenwissers gingen niet meer lekker nadat ze, vastgevroren, per ongeluk waren bediend.
Dimlicht RV defect
- 39.807 km
Na 620 branduren heeft het dimlicht RV het begeven en wordt het vervangen.
Stoelverwarming functioneert niet
- 45.293 km
De stoelverwarming wordt niet echt warm onder minus tien graden. Het knopje werkte en ook alle bedrading was goed maar toch deed het onderdeel het niet. Een software update biedt uitkomst, daarna is het ook bij min 15 behaaglijk.
Als je erover na denkt is het doodeng dat de software bepalend is voor het functioneren van deze automobiel.
Assist B (2e beurt)
- 48.830 km
Standaard onderhoudsinterval uitgevoerd. Ook remvloeistof vervangen. Geen verdere bijzonderheden.
Dimlicht LV defect
- 53.299 km
Na 811 branduren heeft het dimlicht LV het begeven en wordt het vervangen.
Aanrijding
- 60.368 km
Aangereden doordat iemand van rijbaan veranderde. De schade is aanzienlijk:
- portier LA: opnieuw spuiten.
- wielrand LA: uitdeuken + spuiten.
- velg LA: opnieuw spuiten.
- achterbumper: vervangen + spuiten.
- achterklep: polijsten.
- uitlaatpijp: uiteinde terugbuigen.
Als je bedenkt dat ik mijn auto altijd met de hand was en het chroom in het najaar en voorjaar poets, zodat de auto binnen en buiten nog als nieuw is, dan is dit wel een domper.
Maar goed, niemand is gewond en dat is toch wel het belangrijkste. Uiteindelijk is het materiaal dat vervangen kan worden en wordt het allemaal netjes gerepareerd.
Stoelverwarming functioneert niet - deel II
- 63.596 km
Het zitvlak van de bestuurdersstoel wordt niet meer warm. Het verwarmingsmatje is stuk en moet worden vervangen. Ik vermoed dat de opblaasbare kussentjes van de multi-contour stoelen, de stoelverwarming extra belasten en er wel eens debet aan konden zijn dat een verwarmingsmatje het zo snel begeeft.
Deze klus kost 3 uur werk. Het is niet zo simpel als het lijkt. De stoel moet deels worden gedemonteerd en onder de stoel zit een flinke hoeveelheid stekkerverbindingen. Ook wordt hierna de software opnieuw geladen en getest.
Deze zogenaamde "Ausgang-Kurztest-Protokoll" is 6 A-4tjes lang. Op de auto zit nu Software-versie 11.0.9 met Data-versie 07/2012. Zo'n protocol wordt voorzien van datum, kmstand, chassisnr. en nog veel meer en zal ongetwijfeld bij het electronisch onderhoudsdossier komen.
Als je een 2e hands C-klasse uit de 204 serie koopt, is het relevant te weten of hij is onderhouden door de dealer of de dorpsgarage. In elk geval zou ik in dit laatste geval controleren of de laatste software erop zit en zo'n "Ausgang-Kurztest-Protokoll" laten doen om te zien of alles naar behoren werkt. Ik heb overigens niets tegen dorpsgarages, integendeel. De persoonlijke benadering, het kostenbewustzijn en de liefde voor techniek is er vaak hoger dan bij de dealer. Maar door de digitalisering van de automobiel worden ze wel op achterstand gezet en is het volledig onderhouden van moderne auto's voor deze garages een stuk moeilijker geworden.
In het Mercedes-Benz Magazine uitgave 01-2013 bevestigde dit min of meer. Op pagina 81 staat het volgende:
"Uw auto is een hightech product - er zitten bijvoorbeeld tientallen computers in verwerkt. Al deze computers moeten onderling perfect samenwerken om uw auto optimaal te laten functioneren. Om de computers onderling te laten communiceren, wordt gebruik gemaakt van luchtvaarttechnologie - traditionele koperdraadverbindingen zouden de auto veel te zwaar maken. Het werken aan en met deze en andere geavanceerde technologieën is specialistenwerk. En juist die specialisten werken bij de Mercedes-Benz dealer: op en top getrainde vakmensen die werkelijk alles weten van uw auto - inclusief de fijne kneepjes."
In maart 2012 liep de 2 jaar garantie af en kreeg ik een brief van Mercedes-Benz waarin 2 jaar extra garantie werd aangeboden tegen 450 euro. Dat heb ik niet gedaan omdat ik niet de eigenaar ben van deze auto.
Advies aan de particulier: koop voor 450 euro deze 2 jaar extra garantie (dan wel onderhandel dit uit bij aanschaf van een nieuwe) want bij een moderne (premium) auto is 450 euro echt weinig geld mocht er iets stuk gaan.
De print van de "Ausgang-Kurztest-Protokoll" wordt normaalgesproken niet door de dealer meegegeven maar omdat ik een gesloten km-registratie moet kunnen aantonen, en de receptionist van Wensink dit weet, kreeg ik hem mee (zonder daarom te hoeven vragen).
Bezoek aan de Mercedes fabriek te Bremen
- 66.323 km
Begin december 2012 doe ik mee met een excursie naar de Mercedes fabriek in Bremen. Een zeer leerzaam en interessant bezoek, ik voel me als een kind in een snoepjesfabriek.
Op deze locatie is in 1982 de productie van de 190 aangevangen (en dat vonden ze in Sindelfingen niet echt leuk), waar twintig jaar eerder de laatste Borgwards werden gebouwd.
Ik bezoek de volgende onderdelen:
- de opbouw van de ruwe carosserie van de GLK (X204) en C (S204 en W204). Deze modellen hebben dezelfde bodemplaat.
- de afbouw van de E-klasse cabriolet en coupé.
Het volgende youtube filmpje geeft een goed beeld:
http://www.youtube.com/watch?v=O_k28mTp0BE
De volgende zaken vallen mij op:
- delen van de carosserie, waaronder het dak van de C en GLK, worden verlijmd. Het puntlassen vindt nog maar beperkt plaats. Deze lijm hard uit na het lakken, als de auto de uithardingsovens doorloopt. Lijmen geeft een stijvere carosserie dan puntlassen, nu begrijp ik meteen waarom de carosserie zo stil is. Voor reddingwerkers levert zo'n stijve carosserie misschien wat oponthoud bij het openknippen maar dat nadeel neem ik op de koop toe.
- de ruwbouw is volledig geautomatiseerd, programmeurs maken daar de dienst uit.
- de afbouw is mooi, schoon werk en voor ouder personeel goed te doen.
Enkele feiten die mij werden verteld:
- tot en met 2014 wordt er in Bremen 1 miljard euro geïnvesteerd.
- elke Mercedes heeft tussen de 2 en 8 km elektrische bekabeling.
- Productieverhouding in Bremen Q4 2012: X204/S204/W204: 55% / 40% / 5%. Een hoog aandeel GLK omdat de levertijden oplopen.
Samengevat:
Als je een Mercedes hebt besteld, kies er dan voor om de auto zelf op te halen van de fabriek. Trakteer je zelf op een leuke en zinvolle korte vakantie en rijdt terug in je eigen, nieuwe auto. Dan wordt het ophalen van een nieuwe auto pas echt een feestje.
Assist A (3e beurt)
- 72.619 km
Dit keer een uitgebreide beurt:
- oliefilter + olie
- luchtfilter
- bougies
Extra werkzaamheden:
- ruitenwisser achter vervangen
- hitteschild van de uitlaat bijgebogen
- lampje stadslicht vervangen
Bij lage toerentallen maakte de auto middenachter een irritant bromgeluid. De uitlaat was geraakt bij de aanrijding dus vroeg ik om de ophanging van de uitlaat te controleren. Het hitteschild bleek verbogen en de uitlaat kwam bij lage toerentallen hier tegenaan. Dit hitteschild heeft men teruggebogen en nu rijdt het weer als vanouds.
Assist B (4e beurt) & APK
- 97.672 km
De 4e en laatste beurt binnen de leaseperiode die over 6 weken afloopt. Daarnaast worden de ruitenwissers voor en een batterij voor de sleutel vervangen.
Ik heb drie klachten:
1. De stoppers van de bestuurdersstoel trof ik los aan onder dezelfde stoel tijdens het schoonmaken. Het bleek dat deze nooit weer opnieuw waren gemonteerd na het vervangen van de stoelverwarming. Da's lekker, als ik de stoel naar voren had geplaatst, bijvoorbeeld tijdens het schoonmaken, had ik hem er zo uit de rails kunnen duwen (en alle stekkerverbindingen onder de stoel naar de haaien). Deze stoppers worden door de dealer uiteraard teruggeplaatst. Had ik zelf ook kunnen doen, maar mijn motto is: de vervuiler betaalt en ruimt zijn eigen rommel op.
2. Als het buiten koud is, en de auto zelf ook, dus vlak na het starten, hoor ik rechtsachter gerinkel als ik over een oneffen (klinker)weg rijd. Nu had de auto dat eigenlijk al vanaf het begin, maar toen was het nauwelijks waarneembaar, alleen na een vorstnacht. Na bijna een ton is het wel goed te horen.
Het blijkt dat de aanslag in het binnenwerk van de schokdemper rechtsvoor los zit. Het heeft geen gevolgen voor de functionaliteit en veiligheid. Ik wilde wel eens weten wat vervanging zou gaan kosten. Welnu, bij Mercedes-Benz zou men dan gelijk beide schokdempers vervangen en inclusief arbeidsloon en BTW komt dit dan op 945 euro. De leasemaatschappij gaat dat natuurlijk niet doen maar als je nu als particulier had gekozen voor 4 jaar garantie dan was dit nog net binnen deze termijn onder garantie gerepareerd en had je die 450 euro bijbetaling voor de garantie dik terugverdiend.
3. Gedreun in de aandrijflijn bij bepaalde toerentallen en snelheden.
Bijvoorbeeld: 60 km/h in zijn 5, 80 km/h in zijn 6, 100 km/h in zijn 6 bij tegenwind etc.
Dit was in het begin niet het geval en is langzamerhand gekomen. Bij de dealer geeft men mij het advies om een lagere versnelling te kiezen (hoger toerental). En als ik dat dan doe geeft de schakelindicator aan dat ik moet opschakelen. En daar moet ik het maar mee doen. Mijn conclusie is dat ik te veel heb geluisterd naar de schakelindicator terwijl de motor en aandrijflijn daar niet op zijn gebouwd en dat dit wat speling de aandrijflijn kan hebben veroorzaakt wat zich nu uit in gedreun.
Het uitvoeren van de beurt had overigens nog een vervelend staartje voor de dealer. Men had niet vooraf goedkeur van de leasemaatschappij gevraagd en omdat de leaseperiode bijna afliep, verleende men die niet. Alleen de APK, de ruitenwissers en het batterijtje zijn vergoed.
Auto ingeleverd - een trieste dag
- 120.324 km
Op 5 november 2014 heb ik de Benz ingeleverd. Dat was later dan gedacht, maar het duurde even voordat de nieuwe leaseauto er was. De 3e en 4e foto heb ik genomen vlak voor het inleveren. Duidelijk is te zien dat de auto binnen en buiten nog in nieuwstaat is.
De vraagprijs van de leasemaatschappij was 17.500 euro zonder garantie. Aan kosten te verwachten:
- een beurt
- 1 set nieuwe banden achter
- optioneel een nieuwe set schokdempers voor (1000 euro)
Dus stopt de teller niet onder de 19.000 euro. Daarvoor haal je ook een mooie uit Duitsland met aanzienlijk minder kilometers en de betere CGI motor.
Nog geen week later, op 11 november, is de auto door de leasemaatschappij verkocht, waarschijnlijk aan de handel want 6 weken later is de C opnieuw op kenteken gezet. Dat valt me mee, ik had gedacht dat hij wel voor export zou gaan.
Ik heb er met veel plezier in gereden en vond het jammer hem te moeten inleveren. Maar omdat ik de volgende ook privé ga rijden, heb ik aankoop verder niet overwogen.
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.