Mercedes-Benz B 200 Ambition (2014)
Uitvoering | B 200 Ambition |
Versnellingen | 7, Automaat met dubbele koppeling |
Bouwjaar | 2014 |
Jaar van aanschaf | 2024 |
Eerste ervaring
Sinds een maand in het bezit van een B200 uit 2014. Dit eerste gedeelte van deze review geeft mijn eerste inruk over de 3000 km die ik afgelegd heb met deze auto.
Comfort
Het comfort van de auto is beter dan de Mondeo die in ingeruild heb. De B200 is stiller en de vering is duidelijk op comfort afgesteld. Wel zijn korte hobbels in het wegdek duidelijk voelbaar. Een langere rit rond het IJsselmeer van ca. 300 km geeft een goede indruk van de kwaliteit van de stoelen. Hier zijn geen klachten over met mijn 1.97 meter lengte.
Interieur ruimte is er voldoende, ook met het aanwezige schuifdak.
Automaat schakelt bijna niet merkbaar maar soms duurt het wel wat lang voordat deze terugschakelt naar een lagere versnelling. Handig is wel dat de bediening hiervan aan de stuurkolom zit in niet op de middenconsole.
Prestaties
Het brandstofverbruik ligt op dit moment tussen de 6.3 en 6.9 liter per 100 km volgens de boordcomputer. Ik moet wel opmerken dat ik een rustige rijder ben, ik hoef niet zo nodig als eerste achteraan in de file aan te sluiten.
Volgens opgave zou de auto in 8.5 s naar 100 km/uur moeten kunnen en een topsnelheid van 220 km/uur moeten hebben. Meer dan voldoende lijkt mij.
Remmen vragen niet veel kracht en zijn prima doseerbaar.
Accessoires
De auto heeft een navigatiesysteem. Soms start het systeem op een willekeurig moment opnieuw op. Geen idee nog waar dit aan ligt. De gekozen route en de te verwachte aankomsttijd zijn wel weer goed. De bediening via voice control gaat ook meeste keren wel goed. Verder wijst het systeem zichzelf wel en hoef je het instructieboekje niet eens te lezen voor de bediening.
Automatische climate control werk prima, het lijkt de ingestelde temperatuur goed vast te kunnen houden. Handig is de rest functie die het interieur bij afgezette motor nog een tijdje op temperatuur kan houden.
Stoelverwarming heeft drie standen waarvan de hoogste stand bijna te warm is. Het systeem schakelt automatisch naar een lagere stand naar verloop van tijd en uiteindelijk na ruim een half uur is het uitgeschakeld.
De cruise controle heeft een vreemde eigenschap als je de ingestelde snelheid tijdens het rijden met 10 km verlaagd, de auto vrij stevig afremt. Dit heb ik nog nooit eerder ervaren, altijd rolde de auto uit zonder remmen tot de lagere ingestelde snelheid.
Verbeterpunten
Ik kijk met mijn lengte tegen de binnenspiegel aan en heb daarom best wel een slecht zicht.
Brandstoftank van 50 liter is aan de krappe kant.
De ramen en het schuifdak kunnen niet op afstand met de sleutel geopend en gesloten worden. Wel zou het schuifdak automatisch moeten sluiten als het regent.
De instap is niet heel makkelijk, je moet echt over een dorpel heen stappen en de portieren zijn niet heel breed.
Tot nu toe ben ik zeer tevreden over de auto.
Tweede indruk na 6 maanden
De auto bevalt nog steeds zeer goed, geen storingen gehad. Brandstofverbruik is gedaald naar 6,3 liter per 100 km. Een lager verbruik bij 100 km/uur op de snelweg is makkelijk haalbaar.
Wat wel opvalt is dat de versnellingsbak traag terugschakelt. Handmatig een paar versnellingen terugschakelen is soms wel wenselijk als je snel iemand wil inhalen.
Voor de eerste keer ruitensproeierreservoir bijgevuld, gaat bijna 5 liter in!
Verder geen klachten of opmerkingen, de auto bevalt prima.
Eerste onderhoudsbeurt
De auto heeft de eerste onderhoudsbeurt gehad sinds deze in mijn bezit is en er kwamen geen bijzonderheden naar voren. Wel is de onderhoudstermijn erg kort met maar 15.000 km tussen de beurten.
Ben ook het brandstofverbruik wat nauwkeuriger gaan bijhouden want de boordcomputer is een beetje optimistisch. Over 5000 km ligt het verbruik nu op 6,6 liter per 100 km of wel 1 op 15,1.
Tweede onderhoudsbeurt B
Voor de tweede onderhoudsbeurt inclusief een APK is de auto naar de lokale Mercedes dealer geweest. Tijdens de beurt zijn geen bijzonderheden gevonden, voor de APK moest alleen de koplampen afgesteld worden en de banden op spanning gebracht. Wel op advies van de dealer de wisserbladen aan de voor en achterzijde vervangen.
De auto schakelt merkbaar beter na deze onderhoudsbeurt maar ik heb geen idee wat ze met de bak gedaan hebben.
De totale kosten van deze beurt inclusief het vervangen van de wisserbladen en een huurauto waren net geen 800 Euro.
Het gemiddelde brandstofverbruik ligt nu op 6,83 liter per 100 km of 1 op 14,6 over 17500 km.