Mercedes-Benz A 180 d BlueEFFICIENCY (2015)

autoreview

Mercedes-Benz A 180 d BlueEFFICIENCY (2015)

Signalement

UitvoeringA 180 d BlueEFFICIENCY
Versnellingen6, Handgeschakeld
Bouwjaar2015
Jaar van aanschaf2015
KM-stand bij aanschaf16 km
KM-stand laatst86.000 km
Lezerswaardering: 83%
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de huisregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

Aanschaf en selectie

  • 16 km

Betreft in werkelijkheid een privé aangeschafte A180d Lease edition, maar dit type kon niet geselecteerd worden. Geleverd op 12 november 2015.

Samenvatting van onderstaande: heerlijke auto, veel waar voor zijn geld en uitstekende zitpositie voor langere mensen. De ramen liggen er echter nogal vaak uit in de Randstad.

Afweging keuze
Na 4,5 jaar in een Polo Bluemotion gereden te hebben was het tijd voor wat nieuws. De Polo heb ik destijds nieuw gekocht en is een bijzonder goedkope auto gebleken per km achteraf (€0,21 all-in per km) zonder ook maar één lampje te vervangen. Er was geen meetbaar olieverbruik en zelfs 110.000 km op de originele banden gereden (die toch wel slecht begonnen te remmen ondanks nog 4 mm profiel) en de overige kilometers op winterbanden. Sinds twee jaar rijd ik echter 40.000 tot 50.000 km per jaar en veelal ritten naar Duitsland. Een iets volwassener auto is dan toch comfortabeler. Omdat ik hem privé kocht, waren zaken als bijtelling niet relevant maar wel de verwachte prijs per km in combinatie met de gehoopte betrouwbaarheid van een nieuwe auto. Daarnaast zit ik er praktisch altijd alleen in. Ik ben daarom niet geïnteresseerd in een grote kofferbak of een “kinderzitjes proof” brede achterbank. Als de bestuurdersstoel maar goed zit, ben ik tevreden.

De volgende eisen werden gesteld:
- Een goed zittende en dus minstens kantelbare zitting van de stoelen; wat erger ik mij eraan dat VAG dat amper levert op betaalbare auto’s, een must voor langere mensen.
- Diesel; ik rijd vaak 700 km en wil dan niet steeds moeten tanken. Voor mijn gevoel neemt bij hogere snelheden in Duitsland het brandstofverbruik bij een diesel ook minder explosief toe.
- Niet al te zwaar i.v.m. kosten wegenbelasting.
- Geen bekende grote dure problemen, ik ben van plan er minstens vijf jaar in te rijden a 50.000 km per jaar en betaal het privé.
- Niet te groot ivm veel parkeren in dichtstedelijk gebied en ik zit er praktisch altijd alleen in.
- Balans in kosten vs autorij-plezier.

De volgende zaken waren gewenst:
- Een automaat
- Een adaptieve cruisecontrol (voor de ritten ’s nachts in Duitsland)
- Comfortabel 170 kunnen rijden in Duitsland.
- Bijvoorkeur voorwielaandrijving omdat ik er niet het circuit mee op ga; ik zie toch relatief vaak Mercedessen en BMW’s in de berm liggen ’s winters in het buitenland.
- Liefst geen inbouwnavigatie i.v.m. diefstal of in elk geval lastig eruit te halen.

Mijn maximale budget was gebaseerd op een Mercedes A-klasse A200d met adaptieve cruisecontrol uitgevoerd zoals ik hem graag wilde met de (na enig speurwerk vastgestelde) uiterst betrouwbare 2,1 liter dieselmotor van Mercedes-Benz.

De concurrentie
In een periode van 6 maanden (ik had geen haast) heb ik de volgende auto’s vergeleken nadat ik via Internet al een flinke selectie had gemaakt:

VW Golf Bluemotion Business Edition
Deze uitvoering was de enige met kantelbare zittingen. Reed goed, heerlijke automaat, was stil maar kon niet geleverd worden zonder het ingebouwde navigatiesysteem. Een snelle zoektocht op internet gaf aan dat deze er vaak uit gejat worden en dan heb je dus feitelijk een onbetrouwbare auto. Elke ochtend de spanning of de ruiten eruit liggen heb ik niet nodig om mijn leven spannender te maken. Iik wist toen nog niet dat een Mercedes A-klasse misschien nog wel populairder bleek waardoor ik toch deze ongewenste spanning elke ochtend meemaak.

Het inruilvoorstel op de Polo was daarnaast laag omdat “er al zoveel korting op de Golf Business edition zat”. Daarnaast durf ik bij VW geen automaat aan te schaffen aangezien er nog steeds zeer serieuze problemen lijken op te treden bij kilometerstanden boven de 150k en je voor coulance zeker niet bij Pon moet zijn. Als privé auto is dat niet prettig, nog afgezien van de jok-software.

BMW 1-serie
Gekeken maar niet kunnen proefrijden. Ik wacht namelijk nog steeds op de uitnodiging voor een proefrit van de BMW dealer nadat ik tweemaal bij de dealer was geweest in twee weken in Utrecht. Schijnbaar maakte ik een verkeerde indruk. Ik wil toch graag eerst even proefrijden voordat ik 35 tot 45k ga stukslaan.

Daarbij vond ik de achterwielaandrijving in normaal gebruik gewoon onhandig hoe langer ik erover nadacht, met name bij besneeuwde wegen. Het kartgevoel in deze auto (bij stilstand) leek mij de eerste twee weken wel leuk (de “rijderservaring”) maar met 50k per jaar is comfort iets belangrijker dus uiteindelijk maar niet een derde maal doorgevraagd naar die proefrit.

Volvo V40
Deze had absoluut de beste stoelen. Alles eromheen kon mij echter niet bekoren. Het wilde display gaf mij vooral een jaren 80 Nintendo achtige indruk die op zijn zachts gezegd weinig tijdloos overkwam. Verder miste ik dat “degelijke gevoel” wat natuurlijk puur subjectief is.

Keuze facelift vs non-facelift model

  • 16 km

Een Mercedes A-klasse van het vorige type en een facelift-model uiteindelijk bekeken. Het is het faceliftmodel geworden omdat die stoelen beter instelbaar waren, hij minder windgeruis vertoonde en bovenal een lastiger te stelen navigatiesysteem heeft t.o.v het voorgaande model (alleen weet nog niet iedereen dat waardoor de ruiten er alsnog continu uitgaan).

De Mercedes A-klasse vond ik qua looks nooit in balans maar met de laatste facelift is het minder erg geworden. De voorkant vind ik zelfs mooi. De kofferbak is verschrikkelijk onhandig met een kleine opening en hij was veruit de duurste van het lijstje hierboven wanneer je er ééntje ging samenstellen. Toch vond ik, met mijn specifieke wensen de A-klasse het beste aansluiten.

Van binnen vind ik hem mooi, de afwerking is top en de stoelen zitten goed door de kantelbare en in lengte verstelbare zittingen. Daarnaast waren er van het vorige model weinig veel voorkomende mankementen bekend en voelde alles degelijk aan. Tijdens een proefrit vond ik hem tenslotte zeer solide en koersvast rijden.

Als ik bij wijze van test hard aan een deurgreep trek dan voel je dat die ook echt goed vastzit. Bij Franse en Aziatische auto’s van derden viel mij op dat je daar eigenlijk altijd wel beweging in krijgt. Daarnaast lijkt het plaatwerk van de Mercedes beduidend dikker dan dat van de concurrentie, nergens vertoont het een mogelijkheid om enigszins in te drukken en als ik naar de aanwezige schijfremmen keek, vooral achter en dat vergeleek met bijvoorbeeld de Golf, had ik ook daar meer vertrouwen in, die 100 kg extra zie je dus wel terug in nuttig gebruik. Dit alles trok mij over de streep, hoewel het natuurlijk puur subjectief is. De tijd zal leren of hij zich goed houdt.

De afweging tussen het vorige type of het faceliftmodel is gemaakt op grond van drie redenen:
- het navigatiemodel
- de stoelen
- minder windgeruis
- weinig prijsverschil

Bij het faceliftmodel zit de navigatiecomputer niet meer in het dashboardkastje direct voor het grijpen. Dit is namelijk een zeer populair onderdeel. Helaas lag na 5 dagen de eerste ruit er al uit bij mij, ondanks een open dashboardkastje, een groot stuurslot en labels dat de auto echt leeg is, er is dan ook niets gestolen. Ook het dievengilde moet nog leren dat bij de faceliftmodellen de navigatiecomputer niet meer aanwezig zijn, ik vrees nu al welk onderdeel het daarna gaat worden. Meteen dus maar een alarm in laten bouwen. Hier in de wijk doen ze namelijk aan hit-and-run acties op scootertjes, ze slaan eerst de ruit in en graaien dan naar binnen en concluderen dan pas dat er niets te halen is. Als autoliefhebber zakt de moed je in de schoenen na de zoveelste ingetikte ruit of permanent geleende kentekenplaat (die ik direct al vast heb laten bouten). Als iemand nog effectieve (bijna) legale tips heeft dan kunnen ze hieronder gemeld worden.

Een derde reden om voor het faceliftmodel te kiezen had te maken met windgeruis. Het faceliftmodel was namelijk stiller voor mijn gevoel. Het bandengeluid was bij beide proefritten wel behoorlijk aanwezig maar is natuurlijk simpel te beïnvloeden door een bandenkeuze. Ik kan dan ook niet begrijpen dat Mercedes Michelin eco’s levert welke 70dB aan geluid produceren. Ik heb deze direct laten vervangen bij aflevering door stillere Michelin Cross Climate’s. Je krijgt een auto terug van een klasse hoger. Grote voordeel is nu ook dat ik geen losse winter- en zomerbanden meer heb.

In eerste instantie was ik van plan een A-klasse te bestellen met adaptieve cruisecontrol waardoor ook een automaat verplicht was. De totale kosten kwamen dan uit op 44k. Er stond echter ook een Lease Edition in de showroom. Deze kwam uit op slechts 31k tot 34k. Zonder dat ik minder voor de Polo kreeg. Ik besloot toen dat een automaat, een adaptieve cruisecontrol en de 2,1 liter motor leuk zijn, maar mij geen 13k waard zijn. De ratio won het even van de emotie. Ik heb daarop een berggrijze A-180d Lease Edition van het facelift model gekocht waarin ik binnen 7 dagen kon rijden. Ik kon alleen de kleur kiezen en wel of geen automaat. Het voordeel van deze beperkte keuze is dat er geen keuzestress kan ontstaan... Aangezien een automaat €3700 kostte door een extra BPM-toeslag op deze versie (normaal €2200) vond ik dat te gortig en ben ik voor de meest economische keuze gegaan met één optie: de kleur berggrijs én 13k bespaart.

Het rijden

  • 9.000 km

De eerste 9000 km zitten erop dus er is al wel iets over te zeggen. Het rijdt, kort gezegd, goed. De auto is breed en ligt daardoor stabiel op de weg. De 109 pk uit de Renault motor is voldoende voor normaal gebruik en hij is trillingsvrij en niet hoorbaar op snelheid. Voor mijn gevoel is hij stiller dan de 2.1 liter van Mercedes zelf. Omdat ik hem voorzichtig inrijd, weet ik nog niet hoe hij maximaal presteert. Ik verwacht echter geen racemonster maar een comfortabele cruiser. Tot op heden heb ik maximaal 150 gereden in Duitsland en dat ging zelfverzekerd en in rust met slechts 2300 toeren per minuut.

De Led-koplampen zijn een verademing. Ik dacht dat ik aan nacht-blindheid leed bij regen omdat ik de witte strepen nooit meer zag. De koplampen van de Polo waren dus gewoon bijzonder slecht of deze gewoon zo goed want ik heb nu nergens last meer van tijdens regen.

De cruisecontrol kun je met 10km per klik bedienen en dat is erg handig. Wat onlogisch is naar mijn mening, is dat hij actief remt wanneer je 20 km of meer terug tikt. Dat vreet remschijven en is weinig brandstofbesparend rijden. Ik rol liever uit dus haal hem elke keer maar van de cruisecontrol. Wel fijn is dat ook bij schakelen de snelheid ingesteld blijft. Bij het intrappen van de koppeling hoef je dus niet daarna de cruisecontrol weer te "resumen" zoals bij VAG-auto's.

Van het collision-prevention-systeem heb ik meer plezier dan verwacht. Het systeem geeft goed aan wanneer je voorganger plotseling remt. Je krijgt dan een piepsignaal te horen. Ideaal en erg veilig. Als je zelf niet ingrijpt remt hij zelf middels een noodstop. Ik hoop daar geen gebruik van te maken uiteraard. Opvallend lijkt dat met een schone auto de range aanzienlijk verder is, deze auto zal dus vaker de wasstraat zien dan de vorige.

De versnellingsbak is plezierig en voelt nauwkeurig aan met een fijne klik-klik elke keer. De koppeling grijpt anders aan dan bij VW. Eerst is het even wennen, in de eerste centimeter is namelijk al een aangrijppunt die dan constant blijft met grote vertraging en pas bovenin volledig ingrijpt. Daardoor is het eenvoudiger volledig schokvrij weg te rijden of hellingsproeven te doen. Ik ben deze tweetrap nog niet tegengekomen in andere merken auto’s. Wel merk ik de laatste tijd bij een koude motor dat de eerste en tweede versnelling wat zwaar inschakelen en ik enige kracht moet zetten. Geen idee of dit zo hoort. Na 2 km rijden schakelt hij als een mes door boter. Als andere hier ervaring mee hebben dan hoor ik het graag.

Het navigatiesysteem is bij het facelifttype voor het eerst van Garmin welke gebruik maakt van HD-traffic van TomTom en beschikt ook over een iets groter scherm. Het systeem heeft een eigen internetverbinding om files binnen te halen en via de telefoon kun je middels bepaalde apps internetten op je scherm. Dat krijg je pas werkende nadat je de bluetooth hotspot functie hebt aangezet (bluetooth alleen is schijnbaar onvoldoende en stond nergens in de handleiding). De eerste drie jaar is de file-info van TomTom gratis.

Dit Garmin systeem is bij het faceliftmodel dus nieuw. Hoewel het in basis denk ik een prima systeem is, kan het niet op tegen Google Maps. Google Maps is nog altijd voor mij het beste systeem en nog gratis ook. Omdat ik onbeperkt internet heb in de hele EU is streamen geen probleem voor mij. Je merkt gewoon dat TomTom minstens één a twee minuten achterloopt op Google, ik heb namelijk altijd beide systemen aan. Dit lijkt weinig, maar in de spits is dat vaak het verschil tussen wel of niet die laatste afslag nemen voor de file. Google heeft denk ik nu eenmaal een veel fijnmaziger netwerk door alle Android telefoons en dat merk je in de spits. Ik heb de eerste twee weken al tweemaal in de file gestaan omdat de auto net na de afslag aangaf dat het vastzat waar Google Maps er al voor zat. Om voorgaande redenen zou ik persoonlijk geen cent willen uitgeven aan dit navigatiesyteem en dat geld liever investeren in een goede telefoon en mooie houder. De telefoon heb ik naast het beeldscherm aangebracht door een beugel te maken aan het scherm, zo is alles mooi uitgelijnd bovenop het dashboard en hoef je niet naar beneden te kijken.

De geluidskwaliteit van het Audio 20 systeem is redelijk. Het is geen topsysteem, maar zeker ook niet slecht. Vooral na enig tweaken met de lage en hoge tonen en het verschuiven van meer geluid richting de achterspeakers is mijn conclusie dat ik geen extra geld zou uitgeven aan een duurdere radio. Er zijn twee USB-poorten waarbij er maar één als audiobron gebruikt kan worden, dat is jammer. De cd-speler is een nutteloze accessoire naar mijn mening met de aanwezigheid van USB-poorten, ik heb hem nog niet getest in elk geval. Het scherm van het navigatiesysteem wordt eveneens gebruikt door de radio. Wat ik wel mis is een simpel radio display. Je moet nu altijd switchen tussen functies. Ik ben zelf voorstander van veel knoppen en veel losse schermpjes die dedicated zijn. De knoppen zijn er gelukkig nog wel (om die reden bijvoorbeeld al niet eens gekeken naar een Audi A3)

Mijn telefoon (iPhone) koppelt snel en foutloos en de geluidskwaliteit is uitstekend hoor ik van veel klanten. Dat heeft Mercedes dus gewoon bijzonder goed voor elkaar. Wel heb ik soms een (naar ik denk) resonantiepiep door de achterspeakers bij het telefoneren. Erg irritant maar de andere kant hoort dat niet. Als ik tijd heb, zal ik eens gaan kijken of ik de speakers open kan halen om te beoordelen of er iets los zit.

De parkingsupport was even wennen met de Led-balkjes op het dashboard en tegen het plafond. Na enkele weken kan ik echter alleen maar concluderen dat dit veiliger is dan een beeldscherm op je dashboard omdat je nu met je ogen gedwongen gericht blijft op de ramen en dus op het verkeer. Hetzelfde geldt voor het bovenop het dashboard geplakte beeldscherm, zeker niet de mooiste integratie maar je hoeft je ogen amper van de weg te halen.

Het automatisch inparkeren werkt bijzonder goed tot mijn grote verbazing. Ik gebruik het wekelijks. Waar ik eerst bijvoorkeur niet file-parkeerde zoek ik nu juist die plekken op omdat er dan minder kans is dat anderen (met name kinderen) hun deur in mijn auto drukken. Alle keren stond de auto snel, kaarsrecht en in eenmaal in het vak. Het uitparkeren pakt hij echter niet altijd automatisch op en ben er nog niet achter waar dat nu precies misgaat. Wellicht meet hij of de auto voor je ook verplaatst is in de tussentijd. Dat is het enige dat ik kan bedenken.

De tank is slechts 40 liter en dat is gewoon beperkt waardoor ik elke keer maar 750 tot 800 km kan rijden met wat reserve overhouden. Helaas was een grotere tank geen optie op deze uitvoering.

Er is nog geen meetbaar olieverbruik en hoop ook dat dat zo blijft uiteraard. Ik zal deze review binnenkort verder updaten.

Inbraakgevoeligheid

  • 9.000 km

Samenvatting van onderstaande: denk goed na voordat je een Mercedes aanschaft (zelfs een A'tje) want hij heeft een enorme aantrekkingskracht op straattuig.

Achteraf heb ik naïef ingeschat hoe het straattuig in de Randstad deze auto ziet: als een makkelijke prooi om telkens de ramen eruit te slaan om even te kijken of er een navigatiecomputer aanwezig is, om vervolgens te concluderen dat die er niet is. Deze keer heb ik ook de daders nog met eigen ogen zien wegrennen (16- tot 18-jarigen) nadat het alarm afging en ik een sms kreeg. Dat werkt dus wel.

Het stuurslot, een open dashboardkastje, stickers erop dat er toch echt geen navigatiesysteem in zit, de inbouw van een alarm, niets helpt blijkbaar tegen deze buitloze en dus zinloze vernielingen. Wel opvallend is dat ik steeds meer Mercedessen zie met stickers voor de rechter ramen, ik let er schijnbaar beter op, het is een plaag geworden of ik was trendsetter met mijn eigen prints.

Mijn tip: neem geen alarm om de schade te beperken, inbreken doen ze toch wel en met een alarm aanzienlijk grover. Schade nu rond de 1000 Euro schat ik zo maar ik laat alleen nog maar de ruit vervangen en vlak voor verkoop laat ik alles in één keer repareren, desnoods kitten ze de ruit maar dicht. Hij bevalt bijzonder goed dus de auto kan ik het niet aanrekenen, maar hij gaat in de verkoop.

Ervaringen na 22.000 km

  • 22.000 km

Omdat de auto niet tegen een redelijk bod verkocht kon worden na 8 weken proberen, is uiteindelijk toch maar besloten een garage aan te schaffen. Sinds er gebruik gemaakt wordt van een garage zijn er geen ramen meer uitgetikt. Ik heb medelijden met andere Mercedes rijders, ik zie namelijk geregeld bij hen het rechter voorraam eruit liggen of "vervangen" zijn door tijdelijke folie.

Het verkopen was een ervaring op zich, diverse vage types over de vloer gehad waarmee vooraf een prijs overeengekomen was. 10k korting leek mij toch wel voldoende voor 5000 km maar op het moment dat ze dan voor je staan is de kleur toch net niet goed en de motor ook niet. "Nee meneer, er zal toch nog €5000 extra af moeten maar dan kunnen we hem wel nu meteen overschrijven." Natuurlijk...

Na 22.000 km vallen de volgende zaken op:
- Hij doet prima wat de auto moet doen, er zijn eigenlijk geen problemen geweest en er is nog geen meetbaar olieverbruik.
- Op de Duitse snelweg waar ik veel rij, merk je duidelijk dat de auto veel hogere snelheden en vermogen aankan dan dat de motor kan leveren.
- Bij 190 km/u kun je nog gewoon telefoneren en de auto ligt erg stabiel op de weg en heeft eigenlijk geen last van zijwind en de motor blijft bijzonder stil. Vooral in de nacht mis je dan wat extra vermogen om echt even lekker door te rijden omdat het allemaal zo makkelijk gaat. Dit is uiteraard een budgettaire keuze geweest die ik zelf gemaakt heb dus is de auto niet aan te rekenen.
- De tank is met 40 liter echt te klein. De range is maar 800 km met wat reserve. Inmiddels rijd ik daarom maar rond met twee jerrycans van elk 20 liter in de kofferbak waarmee ik dan toch zo'n 1800 km ver kom. Eigenlijk zou Mercedes nog een extra ringtank moeten kunnen aanbieden en die koppelen aan de hoofdtank, dat zou pas een zinvolle optie zijn...

Geen nieuws, is ook nieuws

  • 38.500 km

Inmiddels staat de teller op 38.500 km en is er één onderhoudsbeurt a €285,- uitgevoerd bij 25.000 km. Daar kwam eigenlijk niets uit naar voren en ze zijn 1,5 uur aan het sleutelen geweest. Wat fijn is dat je er gewoon op kon wachten en kon zien wat ze deden.

De banden zijn verwisseld van voor naar achter door mijzelf zodat deze voor en achter gelijkmatig slijten. Wanneer de slijtage lineair doorzet en uitgaande van minimaal 4 mm profiel (i.v.m. eis als winterband) dan zouden ze ongeveer 85.000 km mee moeten gaan verwacht ik. Met wat geluk til ik ze net over een winterperiode en kan ik ze oprijden, dan zou 110.000 km haalbaar moeten zijn.

Olieverbruik is niet meetbaar dus dat lijkt ook prima.

Al met al dus geen nieuws, maar dat is ook nieuws voor potentiële kopers van een A natuurlijk.

Tweede beurt, weinig nieuws

  • 51.000 km

De auto heeft zijn tweede beurt gehad a €399,-

Tussentijds geen bijzonderheden. Remblokken en ruitenwissers zijn eigenlijk nog als nieuw. Hoe langer ik hem heb, hoe meer ik hem waardeer lijkt het wel. Hij lijkt in elk geval zeer degelijk in elkaar geschroefd te zijn. Het is nog steeds een stille, comfortabele maar ook stabiele auto bij hoge snelheden.

Wat ik wel steeds meer mis is een automaat, distronic en verwarmde ruitensproeiers. Bij vorst bevriezen nu de kopjes van de ruitensproeiers toch wel snel omdat de, naar ik vermoed, alcohol langzaam verdampt in de kop.

Afscheid auto

  • 86.000 km

Hoewel de A bijzonder goed bevallen is qua rijden, totaal storingsvrij is bleken, een goede restwaarde bleek te hebben en goedkoop in onderhoud was, is er uiteindelijk toch besloten hem in te ruilen.

De auto is na een half jaar zoeken, afgelopen december ingeruild op een C220d die even oud was, minder kilometers had gereden én voorzien was van de opties die achteraf gemist werden. Namelijk distronic, een automaat en wat meer vermogen voor op de Duitse snelweg waar meer dan de helft van de kilometers gereden wordt in de avonduren.

Samenvattend: de A was voor mij een zeer prettige auto met uitstekende stoelen voor langere mensen, een lage "total cost of ownership" per km en stil mits de juiste banden gekocht worden. Nadeel betrof de te kleine dieseltank. Dat gaat irriteren bij veel kilometers per jaar en er is niet de optie deze groter te bestellen zoals dat vanaf de C-klasse wel mogelijk is.

De nieuwe eigenaar heeft in elk geval een A gekocht die eigenlijk 95% op de snelweg gereden heeft en ik verwacht dat die er dan ook nog zeer lang plezier van kan hebben.

7,5
  • Betrouwbaarheid
  • Prestaties
  • Comfort
  • Kosten
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja

PRIVATE LEASE Mercedes-Benz A-klasse

Lease'm
Mercedes-Benz A 180 Business Solution
€ 679
 

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (20)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.