Mercedes-Benz A 180 CDI 92 CO2 Prestige (2013) #2
Uitvoering | A 180 CDI 92 CO2 Prestige |
Bouwjaar | 2013 |
Jaar van aanschaf | 2013 |
MB A180 CDI 92 CO2 Prestige
Na 4 maanden en 12.000km tijd voor een review van mijn MB A-Klasse.
Keuze voor MB A-Klasse:
Meerdere auto's bekeken voor de keuze definitief is gemaakt:
A3 Sportback: Te weinig hoofdruimte voorin
V40: Te krap voorin
Jetta Hybrid: Veel te duur voor wat je krijgt
1-Serie: Prima auto, maar niet helemaal mijn smaak.
3-Serie: Hele fijne auto, maar met de juiste opties wel erg duur.
Toen toch eens langsgegaan bij Mercedes om de nieuwe A-Klasse te bekijken. Ik was zeer positief verrast over de binnenruimte voorin (achterin maakt mij niets uit) en de dealer. Kon gelijk een proefrit maken en de dealer maakte daarna tijd om mijn vragen te beantwoorden en zaken te laten zien. Dit gaat helaas, ondanks de slechte automarkt, bij veel dealers een stuk minder klantvriendelijk...
Mijn A-Klasse:
1.5 diesel, 109pk, handgeschakelde 6-bak (ja, de Renault motor)
Berggrijs metallic
Memorystoelen links en rechts
Achteruitrijcamera
Verwarmde ruitensproeiers
Opbergpakket
Al met al een zeer complete auto (wat ook wel mag voor de 10.000 euro die er aan extra's op zit).
Pluspunten:
- Zeer comfortabel. Rechtuitstabiliteit is top, auto is heel stil, perfecte zitpositie en hele fijne stoelen. Ergonomie is voor mij perfect, te laag zittende aircobediening waar sommigen over klagen heb ik geen last van.
- Media installatie werkt perfect: USB-stick met muziek van 32gb zonder problemen, bluetooth telefoon, navi en spraaksturing. Alles werkt zoals het moet en zoals je het verwacht.
- Luxe uitstraling. Als onderdeel van het prestige pakket heeft mijn auto een mooi gestikt (kunst)lederen dashboard, ziet er erg fraai uit! Door het bijbehorende lichtpakket zitten op meerdere plekken sfeerverlichting in het interieur, wat samen met de lichte bekleding een hele mooie uitstraling geeft.
- Kwaliteitsgevoel. Alles wat je aanraakt voelt alsof het gemaakt is om nooit stuk te gaan. Alle gadgets die er op zitten werken simpelweg perfect. Na een Italiaan en een Fransoos is dat wel een verademing.
Minpuntjes:
- Dashboardkastje is te klein om de map met het instructieboekje etc. op te bergen.
- De A-Klasse heeft mega grote dode hoeken. Als extra zitten er dodehoeksensoren en een achteruitrijcamera op mijn A-Klasse, dit zijn volgens mij noodzakelijke opties.
- Voor die paar tientjes had er best een gasdrukveer onder de motorkap gemogen.
- Tank van 50 liter is wat klein. Volgens mij is 10 liter daarvan reserve, waardoor na 35 liter het tanklampje al gaat branden. Na een tijdje worden dan de waarschuwingen indringender en gaat er bij het tanken amper 40 liter in de tank.
- Behuizing van de verder perfect werkende Becker navigatie doet wat afbreuk aan de luxe uitstraling van het interieur. Meerprijs van het command systeem (waar je verder volgens mij weinig aan hebt) is met ruim 2.000 euro echt veel te veel geld.
Verbruik:
Fabrieksopgave is in de praktijk alleen haalbaar bij 90 km/h op de cruise. Ik zit relatief veel op de snelweg en heb een vlotte rijstijl. Het verbruik over de eerste 12.000km zit op 1 op 20. De auto begint nu wel zuiniger te worden.
Problemen tot nu toe:
Geen
Nog steeds tevreden
Inmiddels 50.000km met de A-Klasse gereden. De auto bevalt nog steeds goed, ook een lange vakantierit naar Zuid-Europa is erg goed vol te houden. Auto ligt stevig op de weg, bij hoge snelheden blijft het comfortabel stil in de auto. Stoelen zitten erg fijn.
Wel een paar problemen met de auto gehad:
- Storing tijdens het rijden, accu symbool in het scherm. Na afloop van de rit kon de auto niet meer gestart worden, alle electra was uitgevallen en moet de auto met de noodsleutel afsluiten. Bleek een probleem met het contactslot te zijn. Onder garantie opgelost, helaas wel auto bijna 2 weken kwijt geweest.
- Last gehad van wat rammeltjes, met name bij de bestuurdersgordel. Dealer ging hier serieus mee om en heeft het keurig verholpen.
Verbruik
Volgens mijn tankpassysteem: 4,8l op 100km. De fabrieksopgave van 3,6l haalt ik niet, maar vind dit verbruik prima gegeven mijn stevige rijstijl. Jammer is wel dat de tank in deze eco uitvoering erg klein is, actieradius is hierdoor tussen de 700 en 800km. Geen merkbaar olieverbuik.
Onderhoudskosten
25.000 beurt: 250 euro
50.000 beurt: 500 euro (incl remblokken voor)
PRIVATE LEASE Mercedes-Benz A-klasse

Mercedes-Benz A-klasse 180 Ambition | APK tot 03-2026 | LED Airco 19"LMV Navigatie Bluetooth Elektrpakket
- 2013

Mercedes-Benz A-klasse 180 Ambition | AMG-Line | Org NL | Sportstoelen | Automaat | Xenon |
- 2014

Mercedes-Benz A-klasse 180 CDI AMG Automaat Airco Navigatie Stoelverwarming Rijklaarprijs Inruil Mogelijk!
- 2013