Mazda CX-5 SkyActiv-G 2.0 Skylease (2013)

Uitvoering | CX-5 SkyActiv-G 2.0 Skylease |
Bouwjaar | 2013 |
Jaar van aanschaf | 2013 |
1e verslag
Op 1 november 2013 is de auto aan mij afgeleverd en deze week is na het passeren van de 2500 km een controlebeurt uitgevoerd. De auto bevalt mij prima. Na mijn vorige auto met een automaat is het schakelen weer even wennen, maar dat gaat lekker soepel. Ook is de auto groter, met name de breedte (+ 11 cm), dus met parkeren zoek ik nu de wat grotere plekken op. Bij aflevering kwam ik tot de ontdekking dat het systeem voor de parkeersensoren achteraf was ingebouwd. Ik heb nu dus zo'n lelijk zwarte display bovenop het dashboard i.p.v. op het mediascherm. Af en toe krijg ik tijdens rijden van de sensoren valse meldingen. De dealer (Baak)zoekt naar een oplossing. De bleutooth software stopte er mee, maar dat is inmiddels verholpen. Verder rijdt de auto lekker, maar is wat stug geveerd. Dwarsrichels in de weg voel je goed. Het verbruik zit nu op 7.4 l/100 km, met voornamelijk korte afstanden. Naar mijn idee voor zo'n forse auto prima.
1e jaarbeurt
Vandaag heeft de auto de 1e jaarlijkse onderhoudsbeurt gehad en zoals verwacht is alles oké.
De dealer (Baak) heeft het probleem met de parkeersensoren niet opgelost, dus voor verder onderhoud overgestapt naar een andere dealer (Voorstad).
Het verbruik is op z'n zuinigst 6,91 l/100 km (1:14,5) en het maximum was 10,59 l/100 km (1:9,5), maar dat was in de zomer met een caravan(1300 kg) in het heuvelachtige Wienerwald. Ook met de caravan achter de auto rijdt de auto prima. Heel stabiel. De 6e versnelling niet gebruikt. Motor maakt met de caravan er achter iets meer herrie. Soms lees je dat men dan dikkere olie erin doet (5w30), maar om dat te doen voor het geluid in die paar vakantieweken ten koste van hoger gebruik(?). Nog iets meer vermogen had af en toe fijn geweest.
Gemiddeld (jaar)verbruik tot nu toe = 8,01 l/100 km (1:12,5), waarbij ik veelal korte ritten (20 km) heb gereden.
Het is echt een heerlijke auto die ik iedereen kan aanbevelen.
Het blijft heerlijk rijden!
Alweer een ruim jaar verder sinds mijn vorige review. Het is een probleemloze auto en zoals in een BMW-reclame kijk ik af en toe ook om en denk ik: wat een mooie auto! Vanaf het begin heb ik de verbruiksmonitor van Autoweek ingevuld en het gemiddelde verbruik is 7,98. Dat lijkt niet zuinig, maar tijdens de zomerperiode hangt er een caravan achter. Zojuist heb ik ritje op de autosnelweg achter de rug en kom ik netjes op 6,4. Recent een eerste grote beurt en uiteraard ... geen bijzonderheden. Ik kan echt niets negatief verzinnen, anders dat de auto voor sommige (krappe) p-plaatsen aan de forse kant is. Kreeg recent de vraag van de dealer of ik de auto in wil ruilen, want er is nogal vraag naar een 2e hands. Ik kan mij voorstellen dat er veel meer mensen zijn die in zo'n auto willen rijden.
Weer een paar jaar verder!
In november 2017 de 1e APK. Wat gaat de tijd snel! Uiteraard geen bijzonderheden met de keuring. Enige probleem: de bleutooth, die niet meer wilde opstarten = lijkt opgelost. Ik ben nog voorzichtig, want in de afgelopen jaren kwam het probleem na een paar maanden weer terug. Andere automerken hebben in de afgelopen tijd geprobeerd om mij over te halen voor een overstap. Geen behoefte aan. Ook Mazda deed een aanbod voor een overstap naar een nieuwe CX5. Wacht nog even. Valt wel op dat andere merken ongezien meer voor mij huidige auto bieden.
Ik blijf in herhaling vallen; het blijft een geweldige auto!
Kleinigheidje
Voor het eerst pechhulp gebruikt. De auto had i.v.m. vliegvakantie ongeveer 2 weken stil gestaan. Bij terugkomst kon ik niet starten en leek de accu leeg. Hulpdienst er bij. Bij het ontvangen van de hulpmelding was de hulpdienst heel verbaasd dat ze voor een CX5 moesten komen voor een technisch probleem, want tot nu toe ging het hoogstens om een lekke band. Bleek inderdaad een lege accu. Ter plaatse en in de garage is de oorzaak niet gevonden. Opladen en de accu zijn oké. Hopelijk blijft het bij deze ene keer.
Bleutooth blijft een probleempje; Door deze storing heeft de auto zonder stroom gestaan, dus mijn bleutooth doet het voor een paar maanden voorlopig weer.
Recent zijn voor mijn remblokken voor vervangen, maar dat lijkt mij gezien het aantal kilometers een normaal vervang moment.
Still going strong
Het blijft een fantastische auto. Ik zie dat ik niet frequent iets schrijf. Er is gewoon weg bijna niets te vermelden, want mankementen blijven uit. Zojuist een tankbeurt toegevoegd en na 145 tankbeurten kom ik op een gemiddeld gebruik van 1:13.
Het moment komt er aan dat we naar een andere auto gaan kijken. We gaan van 2 auto's naar 1 auto. Helaas ziet mijn echtgenote het niet zitten om met de CX 5 te gaan rijden. Het moet kleiner, maar wel met hoge zit etc. We gaan dus o.a. kijken naar de CX 3.
Einde nadert
Zoals ik mijn vorige review al aangaf ga ik afscheid nemen. Ik heb plezierige en probleemloze jaren (7) met mijn CX5 achter de rug. We gaan iets kleiner rijden. Na een proefrit bij Hyundai en Honda wordt het toch weer een Mazda. De CX3 wel geprobeerd, maar de overgang van de 5 voelde te groot. Ik ben blij dat ook mijn echtgenote enthousiast is geworden voor een CX30. Op naar de volgende plezierige Mazda-jaren.
PRIVATE LEASE Mazda CX-5

Mazda CX-5 2.0 Skylease+ 4WD
- 2014

Mazda CX-5 2.0 2WD 165Pk SkyActiv Xenon Navi Cruise Climate Ctr Stoelverw Trekh Lmv Elek Pakket
- 2012

Mazda CX-5 2.0 SkyActiv-G 165 TS+ 2WD | Trekhaak | BOSE | Memory Zetels | Clima | Leder | Camera | Navi | Stoelverwarming | Keyless | Parkeersensoren V+A | Cruise | Lichtmetalen Velgen
- 2015