Mazda CX-5 SkyActiv-G 2.0 4WD GT-M (2014)
autoreview
Signalement
Uitvoering | CX-5 SkyActiv-G 2.0 4WD GT-M |
---|---|
Versnellingen | 6, Sequentiële Automaat |
Bouwjaar | 2014 |
Jaar van aanschaf | 2019 |
KM-stand bij aanschaf | 75.000 km |
KM-stand laatst | 79.300 km |
Stoere gezinsauto
- 79.000 km
De CX5 volgt in dit gezin de Suzuki SX4 van 2006 op. We wilden weer een cross-over SUV, maar dan wat ruimer en comfortabeler. De CX-5 stelt niet teleur. We hebben een vrij luxe uitvoering met automaat, 19" velgen, Bose audio, elektrisch verstelbare (leren) stoelen met verwarming en afneembare trekhaak.
Allereerst de buitenkant: de auto ziet er mede door de 19" velgen stoer uit. Dezelfde auto met kleinere wielen lijkt een klasse kleiner. Het zicht rondom is goed. Vergeleken met de vorige SX4 is er minder belemmering door de raamstijlen. Zicht naar achteren wordt ondersteund met een camera tijdens inparkeren. Ultrasoon parkeer sensoren vóór en achteren zijn aanwezig.
Het zitcomfort van de stoelen is uitstekend. De elektrische verstelling is op te slaan onder 2 voorkeuze knoppen. We hebben nog geen winter meegemaakt, maar de stoelverwarming lijkt een welkome aanvulling voor het comfort. Ook achterin is er ruimte voldoende, een neerklapbare armleuning voor als je slechts 2 zitplaatsen gebruikt. De gebruikte materialen zijn vrij conservatief maar doen niet goedkoop aan. Mijn zakelijke auto (Citroën C4 space tourer) kiest ervoor om alles via het touch screen te doen. De CX-5 heeft nog altijd een redelijke hoeveelheid knoppen voor de verwarming, rij-hulp systemen en het audio systeem. Mijn voorkeur gaat naar de CX-5 omdat je veel minder menu handelingen hoeft te verrichten.
Rij comfort
De 6 traps automaat met 2 liter motor werkt uitstekend samen. Verwacht geen top-prestaties in de vorm van trekkracht en topsnelheid, maar het schakelen tussen de trappen gaat subliem: je hoort het toerental wijzigen maar er is geen schokje te voelen. Dat is bij de 8 traps automaat van de C4 wel anders. Waarschijnlijk doordat de C4 alle kracht uit de turbo moet halen, kan door de turbo-lag het toerental niet snel genoeg worden aangepast op de nieuwe trap. De "gewone" 2 liter motor van de CX-5 kan dit wel. In de bergen gaat het toerental soms aardig omhoog maar het is nooit storend omdat het zo soepel gaat. De rij-hulp systemen werken prima: dode-hoek bewaking en rijstrook bewaking doen keurig hun werk en zijn gelukkig ook direct vanaf het dashbord met een knop in- en uitschakelbaar (niet zoals bij de C4 pas na 4 à 5 schermhandelingen). Het intelligente start/stop wordt in sommige reviews als "wispelturig" beschreven. Ik vind het systeem goed werken: er lijkt een minimum "aan" tijd te zijn zodat je in een file niet continue aan het herstarten bent. Ook hoge buiten temperaturen waarbij de airco is ingeschakeld, beperkt het aantal stops. Het automatisch starten werkt zeer snel en geruisloos.
Audio en navigatie
De Bose speakers zijn uitstekend. Het touchscreen is eigenlijk te klein voor hedendaagse standaarden. De TomTom navigatie werkt prima maar moet voor online services jaarlijks worden verlengt voor een kleine 60,- per jaar. Dat doen we niet: we gebruiken een smartphone met google maps waarbij we met Spotify onze muziek kiezen. Via de blue-tooth werkt dit prima. Je kunt de stuurbediening gebruiken om naar het volgende nummer in je playlist te schakelen. Hier is de nieuwere C4 (met Android Auto) weer wat geavanceerder in.
Betrouwbaarheid
Waar de hele automarkt overschakelt naar kleine 3 cilinder turbo motoren waar 150 pk uit komt, kiest Mazda voor een 2 liter 4 cilinder met extra compressie. Wellicht iets minder zuinig maar op een één of andere manier krijg ik bij Mazda het gevoel dat ik ook na 300.000 km nog een probleemloze krachtbron heb. Of dat met een Nissan Qasqai met zo'n opgevoerd Renault motorblok ook lukt? De tijd zal het uitwijzen. Via deze review zal ik proberen de onderhoudskosten bij te houden. Tot nu toe: 0,-
1e storing
- 79.300 km
Nog geen 24 uur nadat ik een overwegend positieve recensie schreef over de CX-5, viel plotseling van alles uit tijdens het rijden: alarmmelding voor motor inspectie, SCBS inspectie en TPMS inspectie. De auto reed toen niet harder dan zo'n 50km/u (noodbedrijf). Na kort uitschakelen, verdwenen de meldingen. De dealer constateerde dat de accu nog maar de helft van de originele capaciteit had. Op zich niet schokkend na 79000 km. Deze werd onder garantie vervangen. We rijden nu weer probleemloos (vooralsnog ;-) ). Wordt vervolgt...
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.