Mazda CX-5 SkyActiv-D 2.2 150pk TS+ Lease Pack (2013)

autoreview

Mazda CX-5 SkyActiv-D 2.2 150pk TS+ Lease Pack (2013)

Signalement

UitvoeringCX-5 SkyActiv-D 2.2 150pk TS+ Lease Pack
Versnellingen6, Sequentiële Automaat
Bouwjaar2013
Jaar van aanschaf2013
KM-stand bij aanschaf10 km
KM-stand laatst13.002 km
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de huisregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

Ervaringen eerste Half jaar

  • 13.000 km

Na vier jaar met veel tevredenheid een Mazda 6 (2.0L automaat, hatchback) te hebben gereden was het tijd voor een nieuwe leasebak. En het liefst eentje die wat korter was dan de ‘6’ (4.75m) maar nog steeds met genoeg binnenruimte en een flinke kofferruimte voor bagage met 2 kids.

De andere lessen van de vorige 6 waren: de vijftrapsautomaat lust een slokje (gemiddelde na 4 jaar: 9.6l/100km) en het gebrek aan koppel (geen turbo) is niet altijd even fijn; je mist de trekkracht bij tussensprints en zit niet te wachten op geloei met terugschakelen.

Kandidaten waren er volop maar vielen 1 voor 1 af: VW Passat Variant (te saai), VW CC (te lang en te laag), Audi A4 Avant (erg prijzig met opties en CVT automaat), Mercedes B-Klasse (net wat te klein), Mercedes C-Klasse (al weer een beetje gedateerd), de nieuwe 6 (te lang; 4.85m) en dan natuurlijk de SUVs/Crossovers als de Kia Sportage en z’n broer de Hyundai i35 (de eerste zie je een beetje te vaak en beide zijn ze motorisch niet bij de tijd; zeker niet met automaat). Tiguan en BMW X1 vond ik te duur voor het gebodene net als de nieuwe BMW 3 Touring waarvan de 20% bijtellingsvariant nog niet beschikbaar was bij het moment van keuze.

Eindelijk dus gekozen voor de Mazda CX-5, maar zeker niet uit armoe. De auto heeft gewoon alles wat op m’n wensenlijstje stond: veel binnen ruimte, beperkte lengte (4.55m) en de 2.2 diesel met 150pk en 380nm is volgens mij de beste diesel ooit gemaakt en rijdt volmaakt in combinatie met de automatische 6 bak. De bak schakelt erg snel en soepel, zowel op als terug en de motor is net een luipaard: verschrikkelijk sterk (in de bebouwde kom denk je al snel 200pk onder de rechtervoet te hebben) en ook nog eens muisstil.

Heb tijdelijk nog twee VW Golf Plussen (1x handgeschakeld en 1x DSG-7; beide benzine) gereden en dan weet je hoe goed deze Mazda is. De benzine motoren van VW maken een lelijk en luid ‘diesel’ geluid en de DSG had een verschrikkelijk slechte afstelling: in de normale mode schakelde deze zo snel op dat je bij 60km/u in de bebouwde kom de motor in z’n resonantie gebied zat (zeer zware brom bij 1200rpm) en in de sportieve stand schakelde de bak zo snel terug dat je veel herrie krijgt. Bizar om te beseffen dat die VW Golf Plus slechts 100kg lichter was dan de CX-5 (zet ze maar eens naast elkaar).

Sinds februari in het bezit van deze prachtige metallic witte CX-5. De combinatie diesel-6automaat is fantastisch.
De proefrit met een handgeschakelde 2.0 benzine (165pk) zei me al dat dat niet de beste motor is voor een automaat: net als in de vorige zes ontbreekt de turbo. De Amerikanen hebben hier ook veel over geklaagd en Mazda heeft daarom dit jaar daar een 2.5l benzine met zo’n 190pk gelanceerd.

Toch kan ook die niet op tegen de nieuwe diesel die rijdt als een benzine: zoals gezegd stil, koppel vanaf 1400 rpm vanwege een dubbele turbo en je trekt hem vrolijk tot 5500rpm door. Ik heb een sportstand in de automaat nog geen minuut gemist en de manual stand nog niet gebruikt (in de oude Mazda 6 gebruikte ik die regelmatig om wat sportiever te kunnen rijden).
Combineer dat met een prima wegligging (direct sturen, stevige vering, weinig overhellen in bochten) en goed zicht en het rijplezier is volmaakt.

Ook de autosleutel vind ik ideaal. Werkt als een gewone autosleutel (open en dichtknop) totdat je in de auto stapt. Dan blijft de sleutel gewoon in de broekzak zodat je gewoon veel sneller start (start/stop knop) dan eerst nog je sleutel ergens in moet stoppen of draaien.

Is de auto dan perfect? Nee zeker niet. Er valt wel wat te verbeteren. Bijvoorbeeld de veel besproken opbergruimte voorin. Gewoon te klein, al went het wel in de loop van de tijd. De trillende buitenspiegels en motorkap zijn gelukkig niet hinderlijk. De auto is niet overdreven stil; windgeruis is best aanzienlijk bij hoge snelheden al blijft de motor zeer stil.

Het zitcomfort is goed; betere stoelen dan de vorige 6 en net iets meer ruimte achterin (merk je bij de gordels icm zitverhogers voor de kids).

Het interieur mag wat frivoler (waarom kan Mazda dat bij de MX-5 wel en CX-5 niet?). En de mat in de achterbak heeft zeer weinig grip; dozen schuiven veel te snel bij goed bochtenwerk. Een rubbermat via internet besteld (op maat) en probleem verholpen.

De business pack velgen zijn ook een beetje conservatief. Heb al erg fraaie antraciet velgen gezien.

De vrees dat de auto te breed zou zijn voor in de stad met smalle parkeervakken was trouwens volledig onterecht: de auto is veel hoger dan de meeste auto’s waardoor de achterportieren veel verder open kunnen dan bij de 6.

De electronische systemen (heb het hele safety pack) zijn ook een goede toevoeging, maar niet perfect:
TomTom: het systeem werkt op zich prima, maar het schermpje is wat klein en ziet er niet zo chique uit. Touch screen is wel ideaal en die rare namaak BMW joystick hadden ze beter kunnen vervangen door extra opbergruimte.

De carkit is prima. Nooit problemen met bluetooth. Verschillende merken telefoons werken uitstekend en kunnen naast de handset ook prima audio streamen.

iStop en safety pack

  • 13.001 km

iStop: toen ik de auto midden in deze strenge winter kreeg dacht ik dat het systeem niet werkte. In de handleiding stond echter een waslijst aan condities waaraan het moet voldoen. De belangrijkste zijn: motor moet warm zijn (blauwe lampje uit), geen hoog electrisch verbruik (airco / stoelverwarming uit), temperatuurverschil tussen interieur en buitenlucht moet beperkt zijn. Dus in de winter werkt istop niet of maar heel kort. Daarnaast moet je het rempedaal stevig indrukken. Dit laatste is ideaal, want in veel situaties zie je al dat je niet lang stil staat en is het beter de motor draaiend te houden. Al werkt het aangaan van de motor perfect: binnen een seconde en met ingebouwde hellingproef. Zelfs met istop aan ben je nog steeds het snelste weg als een verkeerslicht op groen springt. Tussenstand na 13.000km: 5uur en 29min.

Safety: city break. Heeft me al eens verrast op een rotonde toen iemand dacht nog even voor te schieten. Toen remde de auto plotseling af. Gelukkig werkt het systeem prima en negeert tegemoetkomend verkeer in een drukke stad en reageert alleen op verkeer van de zijkant.

Rear-vehicle-monitoring; Hoe anders is het gesteld met RVM. Het concept is prachtig: zowel links als rechts wordt je gewaarschuwd met een biep en een lampje in de buitenspiegel als er verkeer naast je zit. Echter, het is veel te gevoelig en geeft vaak vals alarm: het systeem signaleert alleen verkeer links en rechts dichtbij, maar kijkt niet naar het snelheidsverschil met het object en de CX-5. Als je dus op een weg invoegt waar het druk is met weinig ruimte en gelijke snelheid (het perfecte ritsen), laat RVM je denken dat je een ongeluk krijgt. Ook als je net naast de weg hoge begroeing hebt, word je gewaarschuwd. Erg vreemd en niet goed uitontwikkeld.

Lane-departure-warning staat standaard uit omdat je hier ook nerveus van wordt. Lijkt me wel goed als je lange stukken midden in de nacht moet rijden om je te waarschuwen mocht je in slaap vallen...

Meesturende Bi-Xenon koplampen; geweldig. Wat een licht; 2 keer zoveel als in de oude 6. Wil nooit meer anders. Zeker nu ze de verlichting op de snelwegen gaan uitdoen. Een klein minpuntje: het automatisch aan- en uitschakelen is wat nerveus als dat bij ieder viaduct gebeurt onder bepaalde daglichtcondities. Zeker omdat de TomTom dan default ook naar een onleesbare nachtkaartstand overschakelt (reeds aangepast in de instellingen).

Regensensor werkt prima. En de parkeersensoren ook. Handig die visuele indicatie in het scherm. Moest wel even wennen dat bij voorwaarts inparkeren ze niet automatisch inschakelen (dit was wel het geval bij de 6). Alleen bij het in de achteruit zetten schakelen alle sensoren aan.

Verbruik

  • 13.002 km

150pk is meer dan genoeg voor deze auto door het geweldige koppel van de diesel. De 175pk diesel is echt niet nodig tenzij... Je veel Duitse autobahn rijdt zonder snelheidslimiet. Tussen de 170 en 200km/u merk je het verschil met de 6 en benzinemotor. Dan is 150pk net wat te weinig voor de CX-5. En dat heeft alles te maken met vermogen. De luchtweerstand neemt namelijk kwadratisch toe met de snelheid. En daarnaast is het frontale oppervlak met de lucht van belang. Een 6 is nu eenmaal veel lager en ondergaat dus veel minder luchtweerstand. Dat is gewoon natuurkunde waar je niet omheen kan designen. In de CX-5 is dit zeker merkbaar. Ook in de verbruikscijfers.

Bij lage snelheden is het verbruik prachtig laag: 3.4l/100km bij 70km/u. En 5.6l/100km bij 100km/u. Echter bij 130km/u schiet het omhoog naar ~7.6l/100km. Bij veel tegenwind kan dit zelfs op lopen tot 9l/100km.

Mazda had net als BMW en Mercedes kunnen kiezen voor een 8 of 9 trapsautomaat. Dat zou het verbruik op de snelweg nog flink hebben kunnen verlagen. Zeker omdat ze in de stad bewijzen dat de automaat zeer intelligent op en terug schakelt.

Het gemiddelde verbruik na 13.000km (veel snelweg, sportief rijden en veel korte stadsritten) is met 7.5l/100km nou ook niet super goed voor een diesel. Maar zoals gezegd, de automaat is hier grotendeels debet aan. De autoweek verbruikscijfers laten zien dat als handbak de CX-5 wel de zuinigste in zijn klasse is.

Ik zat de eerste 4000km trouwens op bijna 9l/100km. Weet niet waar het aan lag. Zal wel een combinatie van facturen zijn: bij koud weer en korte ritten is de auto niet zuinig. De automaat ‘klemt’ pas goed als hij warm is. En ik heb een lange tijd nodig gehad om m’n rechtervoet in bedwang te houden. Zoveel power in de stad is gewoon te uitnodigend, maar te hard rijden mag nu eenmaal niet.
Al met al dus een zeer tevreden CX-5 rijder.

9,0
  • Betrouwbaarheid
  • Prestaties
  • Comfort
  • Kosten
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja

PRIVATE LEASE Mazda CX-5

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (13)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.