Mazda 6e 258pk 68.8 kWh Takumi Plus (2025) #6

Mazda 6e
Mazda 6eMazda 6eMazda 6eMazda 6eMazda 6eMazda 6eMazda 6eMazda 6eMazda 6eMazda 6eMazda 6eMazda 6eMazda 6eMazda 6eMazda 6eMazda 6eMazda 6eMazda 6eMazda 6eMazda 6eMazda 6eMazda 6eMazda 6eMazda 6eMazda 6e

Uitvoering6e 258pk 68.8 kWh Takumi Plus
Bouwjaar2025
Jaar van aanschaf2025

Revieuw Mazda 6E

Zo, na inmiddels 5 maanden in bezit te zijn van de Mazda 6e leek mij het een goed plan om een review te geven over deze auto. Laat ik beginnen dat ik wel een autoliefhebber ben. De afgelopen 20 jaar heb ik 4 Jaguars gehad en de laatste 3 jaar een Mercedes Shooting Brake 250e hybride. Voor mij is een mooie auto wel een vereiste en de laatste tijd wordt dit steeds moeilijker om er een te vinden. Het lijnenspel en uitstraling vind ik dus echt wel belangrijke factor. Toen de Mazda 6E op de markt kwam, was ik al snel om. Ik vind de Mazda nog steeds een fraaie auto met een luxe uitgevoerd binnen interieur (Takuma +). Wat vooral opvalt is de stilte, de binnenruimte en het algehele comfort. De stoelen zijn wat mij betreft uitstekend. Zover ik me kan herinneren heb ik geen betere stoelen gehad. Ook na lange ritten, geen pijn in de rug en de zitpositie is echt goed. Na enkele weken heb je de bediening goed door en de ruitenwisser (automatisch) doet prima zijn werk, dus missen doe ik de hendel totaal niet(veel gehoorde klacht). De prijs kwaliteitsverhouding is wat mij betreft dan ook uitstekend.
Bereik in de winter tussen 300km en 340km. Is weinig t.o.v. de 479km WLTP, maar mijn Mercedes deed het echt niet veel beter : WLTP 74km in de winter 35/40km en in de zomer 70km.
2 Weken geleden ben ik op vakantie geweest naar Zuid-Frankrijk en dit was voor mij een goede test. Wat je regelmatig lees is dat het snelladen niet goed functioneert. Ik heb het geluk dat ik gewoon thuis kan laden en rij nooit meer dan 300/350km per dag. Ik heb herhaaldelijk bij het lokale snellaadstation gestaan om te testen hoe snel laden gaat. Gemiddeld 70kw. Dat viel enorm tegen. Ik terug naar de Mazda dealer en het probleem voorgelegd. Echt een duidelijk antwoord heb ik niet gekregen, wel overigens een goede dealer. Naarmate de vakantie dichterbij kwam begon ik het wel wat benauwd te krijgen en doorgegaan met meerdere testen in de buurt; de 165kw in de verste verte niet te krijgen. Uiteindelijk een boze mail verstuurd naar de dealer met het verzoek deze naar Mazda Nederland door te sturen. Een week later bericht ontvangen van een medewerker met een niet zoveel zeggend antwoord. Inmiddels heb ik alle benodigde informatie op het internet terug kunnen vinden. De accu kan gewoonweg niet voorverwarmd worden, dus ook niet via de navigatie. Een LFP-accu is blijkbaar gevoeliger voor kou dan de NMC accu.
Gezien ik de reis naar Zuid-Frankijk al gepland had ben ik toch afgereisd met de Mazda 6E….. Na ongeveer 2,5 uur gereden te hebben was ik toe aan mijn eerste laadsessie. Ik kon mijn ogen niet geloven: 124kw. Nog te laag maar aanzienlijk beter dan de sessies in Nederland. De temperatuur was overigens gemiddeld 8 graden die dag. De hoogste lading was die dag 163kw en dan gaat dat laden wel erg snel moet ik toegeven.
Verbruik; bij een gemiddelde snelheid (cruise control) van 130km en weinig wind had ik een verbruik van 21,3KW/uur. De gehele reis van 1130km was het gemiddelde 19,5 kw/u waarvan dus 90% snelweg. Een week later weer retour gereden met precies dezelfde cijfers en gelijkwaardige snel lading tijden gemiddeld 140kw. De terugreis heb ik op 1 dag gedaan met 5 stops en 10.8 uur reistijd. Het voordeel van de meerdere verplicht stop is ook dat je relatief goed uitgerust bent voor de volgende trip.
Samenvatting van het bovenstaande: als je lange tijd acht elkaar rijd wordt de accu warm genoeg om een respectabele laadsessie te verkrijgen, ook in koude omstandigheden.

Is dan alles hosanna met deze Mazda 6E? Nou echt niet. Ik stoor mij echt aan de software van deze auto zoals bij veel Chinese auto’s. De spraakbediening is een aanfluiting, zoveel slechter dan de Mercedes en hier gaat het dus fout wat mij betreft. Dat Mazda een elektrische auto op de Europese markt brengt is meer dan logisch. Ze lopen achter de feiten aan qua elektrificatie en financieel zijn ze niet in staat om zelf een elektrisch model te ontwikkelen. Sinds 20 jaar is er een samenwerking met Changan, dus alle begrip hiervoor.

Sinds 2010 kom ik regelmatig in Japan en heb ik een enorme bewondering gekregen voor dit land van de rijzende zon met een bijzondere cultuur en filosofie waarbij, kort door de bocht, goed simpelweg nooit goed genoeg is.
Mazda verklaarde in Januari dat er een update zou komen voor alle bugs en verbeteringen, daarna in Februari, daarna een mail met een bericht dat de update over the air komt! Volgens de laatste mail komt in de zomer de eerste update en de volgende in de winter. Zo doe je dus duidelijk niet aan klantenbinding en staat ver van de Japanse(Mazda?) filosofie. Waarom gewoon niet eerlijk zijn en eventueel excuses aanbieden aan je klanten!

Het is dus een wat lange review geworden, maar als je alleen de samenvatting wilt lezen:

Zeer comfortabel, fraaie auto, uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding, snelladen kan dus ook bij lage temerparuren, gemiddeld verbruik 130km/u 21,3 kw bij 8 graden, software is beneden peil en de werkwijze van Mazda Nederland met hun (nieuwe) klanten laat, wat mij betreft te wensen over

9,5

PRIVATE LEASE Mazda 6e