Lexus UX 250h F Sport Line Premium (2020) #2

Lexus UX 250h F Sport Line Premium (2020)

UitvoeringUX 250h F Sport Line Premium
Bouwjaar2020
Jaar van aanschaf2025
Lezerswaardering: 60%Keuze van de redactie

De eerste 2000 km

Na 12 jaar en 2 Lexus IS250's werd het nu tijd voor iets anders. Uitgangspunt was een iets hogere instap en het mocht ook wel wat zuiniger. Dat het weer iets uit de stal van Lexus / Toyota moest zijn was een no-brainer door de fantastische ervaring qua betrouwbaarheid en service van Lexus. Uiteindelijk bleven er twee opties over: de Toyota C-HR en de Lexus UX250H. Qua rijeigenschappen zijn ze behoorlijk vergelijkbaar maar de doorslag gaf toch wel het naar mijn mening veel mooiere interieur van de Lexus UX250h. Ik werd door de Lexus dealer in Groningen geattendeerd op een net binnengekomen (Duitse) UX250H in de F-Sport uitvoering met slechts 45.000km op de klok. De auto zag er keurig uit en reed ook heerlijk! Een erg nette inruilprijs gekregen voor mijn IS250 waardoor de toch wel wat hoge vraagprijs gecompenseerd werd en de deal gesloten.

De eerste 2000km zitten er op - wat valt op?

Verbruik: De auto wordt voornamelijk gebruikt voor woon-werkverkeer, dagelijks zo'n 60km over N-wegen. Het gemiddeld verbruik zit momenteel op 5.2 l/100km wat neerkomt op een kleine € 0,10 per km.
Rijhulpsystemen: De UX250h beschikt over veel rijhulpsystemen die bij auto's van na 2024 verplicht aan staan. Niet bij deze Lexus! alles staat standaard uit tenzij je het wilt gebruiken. De adaptive cruise-control werkt erg goed. De auto houd netjes afstand wat het "treintje rijden" op N-wegen ook aangenamer maakt. De stuurhulp gebruik ik tot nu toe zelden maar lijkt ook prima te werken mits de belijning op de weg goed is. Verder beschikt de auto over automatisch groot-licht assistent en hebben de koplampen echt een fantastische lichtopbrengst. Mijn vorige IS250 had Xenon lampen wat al een hele verbetering was ten opzichte van de halogeenlampen van de IS250 die ik daarvoor had. Maar de UX250h heeft LED wat toch wel weer een enorme verbetering is ten opzichte van Xenon.
Verder zitten de stoelen heerlijk, klinkt de audio prima en zijn dingen als een head-up display, carplay en elektrisch bedienbare achterklep in de praktijk handiger dan ik vooraf had gedacht!

Toch zijn er ook wat nadelen.
De zitpositie voorin is erg krap, mede door mijn lengte van bijna 2 meter. Het stuur kan mijns inziens niet ver genoeg naar voren worden versteld waardoor ik de stoel eigenlijk verder naar voren moet dan gewenst. Hierdoor leunen mijn knieën tegen het best wel harde kunststof van de deur en middenconsole.
Verder staat de UX op Bridgestone run-flat banden die naar mijn mening erg veel rijgeluid veroorzaken. Hopelijk is dit bij de volgende set op te lossen met een ander type band.
De ruimte op de achterbank is erg krap, zeker met de bestuurdersstoel in mijn zitpositie. De achterbank wordt echter nooit gebruikt dus geen probleem in mijn geval. Ook de kleine kofferbak is voor mijn gebruik voldoende maar wel iets om goed naar te kijken als je ook in de markt bent voor een UX!

9,5