Lexus CT 200h Hybrid Business Line Pro (2011) #2
Uitvoering | CT 200h Hybrid Business Line Pro |
Bouwjaar | 2011 |
Jaar van aanschaf | 2011 |
hybride is prima!
Geen proefrit, wel in gezeten en toch besteld (mooi dashboard!)...het verstand ging verder voor de emotie. Het scheelt echt euro's, die 14%. Zakelijk gezien een goede keuze, ondanks de massa ruimte achterin die ik moest inleveren. Emotioneel gezien een goed gevoel qua bijdrage aan milieu.
Voor meer emotie paar extra's genomen (LED-lampen, navigatie en parkeersensoren v&a, metallic lak . Dark Graphite (lekker origineel..., achteraf was bruin misschien toch mooier geweest); leer is prachtig, maar ik hoef het niet en de stoffen (antraciet) bekleding lijkt alcantara en is bijzonder behaaglijk).
Het laatste deel emotie komt gewoon door de status van het merk.
Lexus maakt met CT naam waar: degelijk, luxe, stil en snel (genoeg). Verder lijkt iedereen hem mooi te vinden, maar dat vind ik dan weer niet (van lelijkheid echter wel en als zodanig een stuk mooier dan de Prius). Qua voorkant OK, qua achterdeurtjes en achterkant onaf.
Eerste ervaringen:
* stevig gevoel met de weg;
* ondanks stuk kleinere wielbasis dan Ford hetzelfde veer- en dempcomfort;
* goed werkende snelheidsafhankelijke stuurbekrachtiging (lekker dik stuurtje);
* heel stil (zolang je geen Belgische kasseien doet, want die hoor je dan wel erg goed; verder weinig windgeruis ondanks stevige buitenspiegels);
* CVT bevalt mij prima, het gehuil elders over irritant jankende motor en gebrek aan snelheidsbeleving deel ik absoluut niet. Je zit met een beetje brom in een mum van tijd op de gewenste snelheid en dan is het weer stil (en niet schakelen levert absoluut extra comfort op, niet alleen in de file);
* Bochten zijn erg snel te nemen (als een kart);
* schitterend geluid van de audio die prima in te regelen is (hoe klinkt Mark & Levinson in de duurste versie dan wel niet?);
* telefoon werkte in no-time en is goed te bedienen via het systeem.
* er lijkt met 1 tank van 45 (!) liter (nu op iets over de helft) een dikke 800 kilometer gereden te kunnen worden. Da's niet zo zuinig als de 1.8 diesel van Ford maar die was heeeel erg zuinig;
* goeie zit in een stoel die eigenlijk beroerd te verstellen is (geen lendensteun, geen kantelmechanisme, geen uitschuifbaar en iets te kort zitgedeelte)
* een erg korte zitting van achterbank met weinig ruimte voor voeten vanaf maat 43......met verschuifmechanisme a la Lancia Delta zou de CT aan gebruiksmogelijkheden winnen);
* grappige 'kelder' in bagageruimte met voldoende ruimte voor bijvoorbeeld extra jerrycan en alle andere troep; bagagemogelijkheden verder beperkt, maar wel goed vast te zetten....ik mis de 40 extra centimeter van de Ford Mondeo;
* mooie beleving om elektrisch de parkeergarage in en uit te rijden.
Kortom: ik dacht voor inlevering van de vorige auto snel spijt te krijgen, maar dat heeft plaats gemaakt voor waardering. Ik gok op uitmuntende betrouwbaarheid. Moet wel in de leasemarkt.
Mooie zaak, Lexus Amsterdam, met aardige mensen, lekkere koffie en sjieke zithoekjes. Ik vermoed dat de champagne of andere verwennerijen bij aflevering (zie andere reviews) er inmiddels door de massaverkoop en drukte bij inschieten....of zou de medewerker van de leasemaatschappij er mee vandoor zijn....? De enige gadgets waar ik mee weg reed was de CT zelf en een in leer verpakte memorystick bij de sleutelhanger. Ook leuk.....ik klaag niet.
UPDATE (20 mei 2011):
Inmiddels dikke 2000 km verder. Nog steeds zonder champagne, paraplu's en/of bloemetje. Auto krijgt nog steeds waardering (moet wel, want ik moet er nog even mee), maar eerste oordeel pas ik op paar puntjes ter relativering zowel plus als min aan:
* zit en zithouding: af en toe voel ik me met 1.85 meter erg groot voor de stoel en houding (min);
* bandengeluid op ander wegdek dan ZOAB bij 100 km per uur stoort toch erg (min; oplossing is de muziek harder zetten, van Bach tot Beatles, alles klinkt prima, plus)
* het is toch kleine auto met kleine wielbasis en dat is (met de sportieve 17inch bandjes) goed te merken op oneffenheden die goed voelbaar zijn (min; maar hoe harder je rijdt hoe minder last je daarvan hebt en da's dan wel weer grappig en de demping zorgt over drempels voor minder doorveren tot op straatniveau dan de Ford; plus);
* in de stad en file veel comfort dankzij CVT (plus);
* CVT zorgt wel voor wegtrekken als een speer tot aan de top, ook tussentijdse sprintjes gaan vlot (genoeg; plus);
* bedieningsgemak van de rijdende computer is groots, en met de muziek via 6 CD's en volgeladen memorystick kan ik heel veel kilometers verder (plus);
* salaris komt er aan, ik kijk met genoegen uit naar wat ik na bijtelling netto meer overhoud...(plus!).
Kortom: met af en toe heimwee naar de Mondeo vanwege grootte, leefruimte, comfort en ontwerp rij ik plusminus toch tevreden het land door.
update
Inmiddels 135.000 km verder. Geen kraakje, rammeltje of ander euvel te vinden. Het enige waarvoor de auto naar de garage is geweest: lekke banden. Alles loopt en doet het als een zonnetje. Bagageruimte blijft een minpuntje, zeker sinds er regelmatig twee golfsets meegaan. Voor de rest: chapeau. De minst problematische auto 'ever', van de 16 die ik heb mogen rijden. Dwz nog degelijker als mijn 2e Starletje 1.3 XL uit '88, maar wel een heel stuk luxer :)

Lexus CT 200h Business Style * Origineel Nederlands * Leder Navigatie Camera Climate-control
- 2013

Lexus CT 200h Business Edition Leder, Camera, Navi, Keyless start, Stoelverwarming, Cruise control, Clima
- 2012

Lexus CT 200h Luxury Line Leer|LED|Camera|Trekhaak