Lancia Lybra SW 2.0 20v LX (2000)
autoreview
Signalement
Uitvoering | Lybra SW 2.0 20v LX |
---|---|
Versnellingen | 5, Handgeschakeld |
Bouwjaar | 2000 |
Jaar van aanschaf | 2008 |
KM-stand bij aanschaf | 200.500 km |
KM-stand laatst | 204.000 km |
ERVARINGEN
- 308.000 km
Na 7 jaar in een 205-je te hebben rondgetuft leek het me wel eens tijd voor wat anders. Dat is gelukt: een schitterende blauw-metalic lancia lybra 2.0 met een hele hoop toeters en bellen. Aangeschaft eind augustus 2008 voor een zeer nette prijs.
De keus voor een Lybra was vrij snel gemaakt. Het moest iets aparts zijn, het liefst een 5 cylinder diesel en niet te groot. En dat voor een leuk prijsje. Helaas was ik net te laat voor een hele mooie 2.4 JTD. Dus toch maar eens voor een benzine 2.0 gekeken en warempel één gevonden, welke nu m'n rij-ijzer is geworden. Vanwege de lage aanschafprijs was het aantrekkelijk om er alsnog een G3 LPG installatie in te laten schroeven. Dat gaat binnenkort dan ook gebeuren. Niets te vroeg overigens want het verbruik valt toch vies tegen. Natuurlijk is een 2 liter 5 cylinder, sleurend aan 1365 kg, geen zuinigheidswonder maar 1 op 8 bij een kruissnelheid van 130 km/h is toch wel wat gortig.
Gelukkig maakt de rest van de auto me nog steeds gelukkig. Zo'n beetje alles zit erop en eraan, tot geïntegreerde navigatie en telefoon aan toe (al krijg ik die niet aan de 'praat', het ding vraagt om een Libertel netwerk... lukt niet met een T-mobile prepaid kaart). De gescheiden auto-airco werkt goed en is ook wel nodig, anders beslaan de ruiten nogal snel tijdens een regenbui. Voorts is het mooie interieur en exterieur 'rijkelijk voorzien' van gebruikerssporen: best veel krasjes en putjes en de alcantara bekleding is aan het rullen. Ach, mag ook wel na 2 ton en die prijs. De banden die er nu onder liggen zijn niet veel soeps. Voor 2 michelins die al aardig versleten zijn en achter twee nieuwe Kleber's die nogal wat geluid maken. En de motor, wat een geluid! Prachtige grom bij het doortrekken.
Ik hoop dat ik nog een aantal jaren veel plezier mag hebben van deze auto. Velen hebben de Lybra al geprezen om zijn eigenschappen, sommigen hebben me al wel een beetje ongerust gemaakt over de onderhoudskosten. Met name de distributieriem schijnt een dure grap te zijn maar daarover later meer bij een update. Vooralsnog stap ik elke keer met een tevreden gevoel in de auto. En weer uit.
Update 13-10-2008:
Een tweetal foto's; op de eerste foto is de achterste Lybra de mijne. Denk je een redelijk unieke auto te hebben gekocht, komt er één dag na aankoop ergens midden in een bos precies dezelfde auto (ook met een MTB achterop) het parkeerterrein oprollen... wel een leuk fotomoment. De tweede foto is mijn Lybra in vol ornaat, pas gewassen.
En zoals in de comments al gemeld: het verbruik wordt al beter en de telefoon werkt.
Update 19-01-2009:
En weer twee grote uitgaven gemaakt. Als eerste en veruit duurste uitgave: gasinbouw! Een Vialle G3 systeem met een ringtank van (slechts) 47 liter.
Vanaf begin december rijdt de lybra dus op LPG. Zeker in het begin was er geen enkel verschil te bemerken tussen gas en benzine. Ook van het omschakelen van benzine naar gas en vice versa was niets te merken. Na een week of twee echter was er af en toe eens een licht haperingetje voelbaar als de auto op gas liep. Maar laatst eens flink doorgereden en gespeeld met gasgeven en afremmen op de motor. Nu loopt Ãe weer vlekkeloos. Karakter noem ik dat dan maar...
Het verbruik is met gas ongeveer 1 op 8. I.c.m. de 47 liter en het feit dat zo'n tank maximaal voor 80% gevuld kan worden haal ik nu rond de 300 km op één tank. Dit is dan het enige echte nadeel; het vaker tanken. Grootste voordeel is dat ik sindsdien altijd minder dan 20 euro voor een volle tank betaal.
De tweede grote uitgave was de apk. Het al eerder genoemde roest aan het subframe achter baarde me enige zorgen. Gelukkig is de lybra daarmee nog wel door de keuring heen gekomen, er staat zelfs geen aantekening op het APK-formulier. Maar de garageman zei dat het volgend jaar bijna zeker tot afkeur zou leiden. En de voorbanden waren blijkbaar toch niet meer acceptabel. Wellicht met 1.8 mm profiel een discussiepunt maar dan nog; 1.6 mm profiel is het absolute minimum maar zelfs met 2 mm is het aan te raden om vers rubber er omheen te leggen. In dit geval twee 2e hands maar prima winterbanden. verse olie en nog wat klein grut brachten het totaal op 345 euro. Netjes.
De volgende uitgaven staan alweer in de planning: het subframe achter vervangen i.c.m. hulpveren. Door de gastank slaat de auto nu wel heel vaak op de aanslagrubbers. Eventueel nieuwe zomerbanden rondom zou ook niet misstaan.
Update 04-09-2009, 230.000km:
Nu de auto een jaar in bezit en precies 30.000 km mee gereden. Algemene indruk: nog steeds een heerlijke auto om te rijden. Wel met een paar missertjes wat betreft onderhoud en reparatie, dus qua kosten is mijn Lybra niet echt een ideale auto. Het is er een van de eerste serie en met de ervaringen van anderen alhier, zeker met latere bouwjaren, is de lybra in het algemeen denk ik nog steeds een hele goede auto.
De laatste reparatie was weer een flinke: het bovengenoemde subframe is inderdaad vervangen. Samen met een paar nieuwe en zwaardere veren ivm de gastank (oude waren nog niet gebroken maar sterk verroest en de kracht was er uit), nieuwe lagers achter links en rechts (compleet verrot), nieuwe dwars-armen en arbeidsloon een dikke 1300 euro kwijt. Auw. Alles wijst er op dat m'n Lybra al heel wat zware vracht of aanhangers heeft versleept.
Die veren zijn trouwens in Italie besteld en zijn eigenlijk bedoeld voor Lybra's met plaat bepantsering. Maar ook in combinatie met een gastank werken ze perfect, zeker niet te stug maar het doorslaan is geheel verdwenen. Hij rijdt nu zoals het hoort.
De motor loopt nog steeds prima op LPG en het verbruik blijft constant. Om de winterbanden (alleen voor) te sparen heb ik 2 nieuwe michelins (ENERGY SAVER 195/65 R15 91V) gekocht, prima banden.
Helaas ook weer een nieuw euvel: de airco werkt niet. Het sterke vermoeden is dat de pomp defect is. Nu maar laten voor wat het is, heb voorlopig genoeg geld in de Lybra gepompt.
Update 26-11-09, 237.000km:
En wéér een mankement, dit keer gelukkig niet al te kostbaar maar wel vervelend: een defecte koppelingscylinder. Resultaat, koppeling indrukken maar nauwelijks ontkoppelen. En uiteraard MIDDEN in Parijs, tijdens de (eeuwige) spits. Door het pedaal weer terug te trekken en opnieuw in te trappen was er nog net voldoende ontkoppeling zodat schakelen en optrekken wel mogelijk was. Ontluchten door tientallen keren het pedaal in te trappen hielp even maar eenmaal terug in NL was het definitief gedaan en moest de wegenwacht er aan te pas komen. Na een spoedreparatietje nog nèt de garage kunnen bereiken.
Omdat ik maar gelijk een grote beurt en APK liet doen, vielen de kosten uiteindelijk erg mee. Nu rijdt de lybra weer als vanouds. Sterker nog, de grote beurt kon ie goed gebruiken: de motor loopt nu weer netjes (hiervoor op gas soms inhouden) en pittiger. Daarbij is het verbruik zelfs wat gedaald. Wat een schoon luchtfilter en nieuwe bougies al niet kunnen doen.
Update 01-08-2012, 308.000km:
Jawel, u leest het goed, de 300.000 km is gehaald! Maar hoe... Kunst en vliegwerk.
Misschien is het sommigen al opgevallen, deze lybra staat ook op film in de rubriek 'Klokje Rond' en als tekstversie in het blad Autoweek, ergens begin 2011. Toen al was het kiele-kiele of de Lybra door de keuring zou komen, twijfel alom. Mede daarom heb ik nu een nieuwe nick-name onder m'n vrienden: Tinus Twijfelaar, A.W., bedankt...
Awel, een dikke anderhalf jaar verder en de Lybra doet het nog steeds! Dat is niet geheel vanzelf gegaan: Nadat de keurmeester van Autoweek de onderkant er nog redelijk goed vond uitzien, pleurde de uitlaat een maand naderhand er bijna onderuit (hing nog aan een laatste staalflinter) maar erger nog was dat er 4 (vier!) gaten in de dorpels bleken te zitten. Gelukkig heeft de garage er wat blik in kunnen lassen, anders was het dus dikke afkeur in 2011. In 2012 is er nog eens een stukkie staal bijgelast maar omdat de bodemplaat ook al behoorlijk slecht is, is dit toch echt het laatste jaartje voor de Lybra. Is het Lancia in het algemeen kwalijk te nemen? Neen: deze Lybra blijkt een schadebak te zijn geweest. Tja, particulier gekocht... blijft een risico. De gaten in de dorpels zijn ontstaan omdat op die plekken de auto is vastgelast op een trekbank. De bodemplaat is ook verkreukeld geweest en roest nu op de vouwnaden.
Al met al erg jammer, het blijft een fijne auto om te rijden. Je moet alleen niet teveel nadenken over de roest, de kapotte airco, de slechte staat van het alcantara of de soms sputterende gas-installatie.
Alleen met het hoognodige en echt-niet-meer-uit-te-stellen onderhoud hoop ik tot vlak voor de volgende APK te kunnen doorrijden. De opvolger is al in gedachten...
PROBLEMEN
- 204.000 km
Echt serieuze technische problemen heb ik nog niet gehad. Eén van de gordelspanners op de achterbank zat vast maar die heb ik met een elastiekje (!) weer keurig werkend kunnen maken. Bij een blik onder de auto bleek dat de achterwiel ophanging, en met name de veren, wat last hebben van corrosie, niet ernstig maar wel iets om in de gaten te houden. En sinds twee dagen geeft de (zeer uitgebreide) boordcomputer aan dat er een probleem is met de waterkoeling. Gelukkig alleen kortstondig en vlak na het starten, na 100 meter rijden is het probleem weer weg. The Italian way zeg maar. Hoogstwaarschijnlijk even bijvullen maar wie weet wat daaraan ten grondslag ligt. Wordt eveneens vervolgd in een update.
Update 13-10-2008:
Het koelvloeistof-perikel was inderdaad een laag peil, een paar honderd cc was voldoende. Ik heb (nog) geen verdachte lekkages kunnen ontdekken.
So far so good.
Update 05-11-2008:
Een dimlichtlampje stuk, wat een gepriegel om er bij te kunnen...
En de klapperrr van de maand: de distributieriem met toebehoren (waterpomp, spanrollen, multiriemen) laten vervangen. Een hoop geld maar zeker goed besteed want de oude riem was al voor een derde ingescheurd èn er zat een gaatje (!) in de riem.
Verder is ontdekt dat de spruitstuk-pakking een beetje lekt bij koude motor, lekker laten zitten voorlopig. Het koelwaterniveau was weer een beetje gezakt maar er is nog steeds geen lekkage in het systeem te zien. De olie ziet er in ieder geval netjes uit.
Update 19-01-2009:
Zoals bij de 'ervaringen' is te lezen: LPG-inbouw en de keuring hebben een flinke klont geld gekost. Het sporadisch sputteren op gas lijkt nu weer verleden tijd maar ik houd het in de gaten, er zit immers nog garantie op de inbouw. Het langzaam zakkende koelwaterniveau lijkt ergens rechtsvoor zijn oorzaak te hebben. Gelukkig niet de radiator, die is nog goed. Ik denk eerder aan een leiding van de airco maar het is niet duidelijk te zien.
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.