Kia Sportage 1.6 GDI CVVT X-ecutive (2011)
autoreview

Signalement
Uitvoering | Sportage 1.6 GDI X-ecutive |
---|---|
Versnellingen | 6, Handgeschakeld |
Bouwjaar | 2011 |
Jaar van aanschaf | 2011 |
KM-stand laatst | 95.000 km |
Aankoopoverwegingen + de eerste indrukken
- 300 km
Waarschuwing: dit is een verslag van een autoliefhebber en derhalve dus een heel verhaal. Ik heb het verslag ondertussen wat ingekort ten behoeve van de leesbaarheid en dan met name het aankoopverhaal. De meest recente update staat onderaan!
-------------
Over het algemeen ben ik een groot liefhebber van (jong gebruikt) premium Duits. Een logische keuze was dus bijv. een 320 station of een A4 avant als opvolger voor onze Audi A3 TDI uit '99. Dit bleek echter nog een forse investering te zijn en dan evengoed helaas niet automatisch te voldoen aan een aantal van onze wensen qua (standaard) uitrusting.
Toen was daar de nieuwe Kia Sportage. Net geïntroduceerd met een nagelnieuwe zuinige, direct ingespoten 1.6 benzinemotor met dubbele variabele nokkenasssen. 138pk schoon aan de haak met daarachter een zesbak. Stoer. Hoge zit. Stil. Comfortabel. Lekker veel binnenruimte terwijl de buitenmaten gelijk zijn aan een oud type A4. Op de crisisuitvoering na fijn in de opties. En bovenop nog eens 7 jaar garantie(!).
Als uitvoering werd de X-cutive Plus Pack met een elektrisch verstelbaar glazen panoramadak genomen. Samen met de keuze voor een licht grijsbruin interieur i.p.v. dat eeuwige grafzwart geeft dit een mooi, luxueus en ruimtelijk effect. Qua lak viel de keuze op een soort donkergrijs/blauwachtig metallic. Tijdloos en waardevast.
En nog wat noodzakelijke accessoires zoals bijv. stootstrips. Helaas onontbeerlijk bij de slagvelden die tegenwoordig moeten doorgaan voor parkeerterreinen.
Begin 2011 werd de krabbel gezet bij een Kia dealer: voor het eerst in mijn leven een nieuwe auto! Halverwege mei 2011 was het zover, onze trots kon worden opgehaald. Eerste indrukken:
- best vlot voor een 1.6 en dan te bedenken dat de motor nog niet echt 'los' gereden is.
- prima 6 bak. De versnellingen klikken er soepel en vlot in.
- eenmaal op snelheid erg stil. Bij optrekken hoor je de motor wel, maar niet storend.
- Goed onderstel. Zeer comfortabel zonder deinerig te zijn, doet echt niet onder voor veel duurdere auto's. Verkeersdrempels zijn eindelijk met een vaartje te nemen (dit is al een reden op zich om een SUV te kiezen).
- helt, ondanks het comfortabele onderstel, niet bijzonder over in bochten. Van overstuur of onderstuur (nog) niets gemerkt.
- redelijk zuinig, ondanks dat motor nog niet is ingereden.
- bijzonder goede, adequate remmen
- panoramadak geeft inderdaad veel licht in interieur
- geen enkel piepje/kraakje
- regensensor en lichtsensor werken in de praktijk redelijk goed.
- airco heeft arctische capaciteiten, verwarming in staat tot een inferno, stille ventilator
Wat een ruimte in die auto. 4 volwassenen kunnen makkelijk in de auto zitten zonder eerst stoelen te moeten verschuiven. Ter vergelijking: een Audi A4 is qua buitenafmetingen gelijk maar probeer daar maar eens 2 volwassenen op de achterbank kwijt te kunnen. Kofferruimte is echter niet schrikbarend groot.
Hieronder zal ik een verslag doen van het functioneren en het bevallen van de Sportage door de jaren heen, hij is gekocht om er een jaar of 10 mee te doen.
De kop is er af
- 5.000 km
Er staat nu ongeveer 5000km op teller. Na 1000km inrijden (toerental o.a. niet boven de 3000 toeren) kon ik eindelijk de toerentallen gaan opvoeren en het is te merken dat het 1.6 motortje nu lekker los begint te komen. De hogere toeren worden nu wat gretiger opgezocht en de auto lijkt wat sneller te zijn geworden. Tevens is er met de auto op vakantie gegaan naar Noord-Italië. Zo kon de auto op de Autobahn even voluit blazen en kon ik de topsnelheid uitproberen.
Prestaties:
De top van de auto ligt rond de 180 km/h, maar het duurt wel heel erg lang voordat deze wordt bereikt. In de praktijk trekt de auto redelijk goed door tot 160 km/h en je kan het beste het daarbij laten, alles daarboven gaat gewoon domweg traag, zeker bij remmen en weer opnieuw op snelheid komen. Even vlot er voorbij als iemand voor je naar eindelijk rechts gaat terwijl je 150 km/h rijdt kan je eigenlijk wel vergeten. Maar de auto met deze motor is dan ook eigenlijk niet als 'bahnburner' bedoeld.
Aandrijflijn en onderstel: versnellingen klik je zonder inspanning trefzeker op zijn plek. Onderstel is zeer comfortabel zonder deinen/overhellen. Koppelingspedaal laat zich vederlicht bedienen (ook fijn voor de echtgenote) en het rempedaal heeft een korte slag waarbij ze lekker 'happen'. Sturen bij lage snelheden gaat superlicht, inparkeren is een fluitje van een cent mede door de PDC achter. Sturen is op de snelweg wat gevoelloos, andere auto's rijden wat beter 'in het spoor'.
Rijden: de hoge zit in combinatie met de rust in het interieur en het comfortabele onderstel blijft fijne en goede rij beleving op te leveren. Uren rijden achter elkaar is geen enkel probleem, maar ook enkele korte ritjes op een dag niet.
Verbruik: gemiddeld 1:12-1:13. Bij aftanken kan er maar ~45 liter in, Handig is de tankdop houder. Onhandig is dat je de tankdop telkens moet openen met het hendeltje bij de bestuurdersstoel, dit gaat dus niet automatisch via de CV zoals bijv. bij Audi/VW. De boordcomputer rekent voor je uit hoeveel kilometer je nog kan rijden voordat je naar een pomp op zoek moet, handig.
Comfort: de stoelen (halfleder) zitten redelijk. Blijft een misser dat de passagiersstoel niet in hoogte is te verstellen. De dual climate control doet zijn werk goed en is ruim bemeten op zijn taak, zowel qua airco als qua verwarming. De opbergruimte onder de armsteun is immens groot maar verder zijn er qua interieur feitelijk geen opbergmogelijkheden meer, buiten die voor een kleine zonnebril.
Verder jammer dat die armsteun niet verstelbaar is. Iemand die vrij ver naar voren zit heeft niets aan de armsteun. Een opvallende afwezigheid van rammeltjes en kraakjes. De zonnekleppen hebben ingebouwde 'verlengers'...helemaal fantastisch bij zijdelingse zon.
Interieurruimte: het dashboard is erg ruimtelijk opgezet waardoor je de indruk hebt in een zee van ruimte te zitten. En dat is ook zo, je zit absoluut niet schouder aan schouder. Bagageruimte is voldoende maar niet extreem groot. De ruimte achterin is vooral t.b.v. de achterpassagiers die door het ontbreken van een cardantunnel een vrijwel vlakke daar vloer hebben. Je kan er dus prima met zijn 3en vertoeven. Bagagenetje met bevestigingspunten in de kofferbak is in de praktijk behoorlijk handig.
Ergonomie: de cruise control bediening via het stuur is ontzettend handig. Ook de audiobediening op het stuur is een topper, maar het blijft onhandig dat je daarmee niet door mappen van een USB stick kunt bladeren, alleen tracks. Autolight is ook erg handig. De regensensor doet zijn werk goed, maar er blijven situaties waarbij ik zoiets heb van 'ga nu maar wissen' en ook 'stop nu maar met wissen'. De standaard fabrieksradio heeft bluetooth met een ingebouwde microfoon. Telefoon koppelen en bellen en opnemen via de stuurbediening, super! Geen aparte carkit nodig.
Er zijn natuurlijk ook een paar minpuntjes: ik kan maar niet aan de sturing wennen. Tussen de 60-80 gaat het sturen met teveel weerstand en moet je teveel corrigeren omdat het zelf centrerende effect te gering is. Er is dan te weinig rechtuitstabiliteit. Na een update is het wel beter maar nog steeds niet perfect. Verder begon het panoramadak bij hogere snelheden bijgeluiden te vertonen..het schrikbeeld van de schuifdak bezitters.
Over het algemeen is de auto erg goed bevallen. Zowel op de snelweg in Duitsland als op de B-weggetjes in Italië. Smalle steile bergpassen werden moeiteloos (mits in de juiste versnelling) genomen en het dappere 1.6 motortje trok ons overal op- en doorheen. Er waren in Italië trouwens maar weinig Sportages te zien. De enige die we zagen was van....een mede-Hollander. Het zal ook weer niet ;)
Het vijfde cijfer op de teller
- 10.000 km
Het is sneller gegaan dan gedacht, inmiddels staat de teller op 10.000 km.
De auto heeft zich bewezen als een betrouwbare, degelijke en comfortabele reisgenoot die zowel voor de korte stukjes als de lange afstanden goed geschikt blijkt te zijn. Vervoer van bagage en/of extra personen gaat ook prima. Een echte multifunctionele alleskunner.
Het weggedrag blijft zich in mijn ogen zeer positief onderscheiden van andere auto's. Comfortabel, stil en fijne hoge zit zijn vaak gehoorde termen en ik kan dat alleen maar onderschrijven. Dit soort dingen blijven opvallen tijdens het rijden.
De motor is goed losgekomen en de prestaties zijn alleszins redelijk gebleken voor zo'n grote auto met een in verhouding relatief kleine motor. In de 5/6 is de fut er wel uit, inhalen is dan link, voor vlotte inhaalacties moet je wel terug naar zijn 4. In zijn 4 kan je doortrekken tot 160 km/h dus dat gaat dan prima, het blokje trekt probleemloos door in hoge toerentallen. Van zijn 4 naar de 6 kan dan trouwens ook in 1 keer, de 5 wordt derhalve in de praktijk maar weinig gebruikt..
Olieverbruik is tegenwoordig nihil, niets hoeven bijvullen. Wel heb ik het idee dat de motor iets rumoeriger is geworden sinds de laatste 5000 km.
Ook positief zijn nog steeds de looks. Het is en blijft een mooie, stoere auto om naar te kijken, dit ook volgens anderen. Een aparte verschijning met mooi strokende lijnen die niet snel vervelen. De auto valt nog steeds op in het straatbeeld, niet in het minst door de felle dagrijverlichting: de led strips in de koplampen.
Verbruik zit nog steeds rond de 1:12,5, dit gemiddeld afgelegd afwisselend op snelwegen met hogere snelheden en kortere ‘boodschappen’ stukjes. Blijft vervelend dat er niet meer dan 45-48 liter in een 58 liter tank te krijgen is. Meer kan, maar het is altijd prutsen om de laatste liters er in te krijgen. In de praktijk heb je een actieradius van rond de 500-600km en dat voldoet prima voor normaal gebruik.
Het windgeruis rond het panoramadak is opgelost door het dak iets strakker af te stellen zodat het dieper in de rubbers wordt getrokken. Het is tot op zekere hoogte nu beter, maar ik blijf gemengde gevoelens over het dak houden. Op slechte wegen hoor je ook af en toe een piep of een kraak afkomstig van het dak. Wat extra opvalt doordat de auto verder zelf zo stil is.
Verder moet het dak rond de 70-80 km/u dicht omdat de wind teveel lawaai begint te maken dus het is in de praktijk ook wat minder praktisch bruikbaar. En de opening bij een geopend dak is niet supergroot dus de echte 'open' belevenis is ook wat matig. Het vele licht in het interieur door het dubbele glazen panoramadak maakt wel een hoop goed.
Als je langer in een auto rijdt vallen je vaak dingen op die je eerst niet opvielen. Zo ook hier een paar kleine minpuntjes:
- het ruitenwissermotortje van de voorruit is een beetje te krap bemeten voor zijn taak. Met forse tegenwind of hogere snelheden hebben de wissers overduidelijk meer moeite met de wisbewegingen. Omhoog gaat dan een stuk sneller dan terug en dat geeft geen degelijk gevoel.
- het regelen van het volume van de fabrieksradio gaat met wat te grote stappen. Vaak wil ik een stand die er precies tussen zit.
- om de boordcomputer/tripcomputer te bedienen moet een hand van het stuur gehaald worden. Waarom deze knoppen niet geïntegreerd in het stuur zoals bij de Cee'd?
- veel schakelaars in het interieur zijn niet verlicht, bijv. van de elektrische inklapbare spiegels, de leeslampjes en het panoramadak. Zit vaak op de tast de schakelaars te zoeken, is gewoon erg onhandig.
- de audioinstallatie is erg gevoelig voor de gebruikte USB stick. Bij een ander merk USB stick is dit gedrag er niet of anders, kwestie van proberen.
- de 'random' functie instelling van de audioinstallatie blijft niet bewaard bij contact uit/aan. Zeer irritant dat je (bijv.) na het tanken weer opnieuw die random functie aan moet zetten.
- De audioinstallatie is bedienbaar via het stuur maar niet via het stuur aan/uit te zetten.
- met een flinke belading (200kg bij een max van 500kg) zakt de auto van achteren behoorlijk door. Het zicht naar achteren (is al niet enorm) wordt dan behoorlijk beperkt en het is dan noodzakelijk om de hoogteverstelling van de koplampen te gebruiken wil je de tegenliggers niet verblinden.
- A en C-stijlen zijn aan de maat en daardoor een behoorlijke dode hoek. De immense buitenspiegels maken echter een hoop goed.
- Het ontdooien van de elektrische verwarmde buitenspiegels gaat vrij traag
- in de laagste ventilatorstand wordt er toch nog relatief veel lucht naar binnen geblazen. Dit valt te verhelpen door de ventilatieroosters iets dichter te zetten. Systeem kan ook helemaal uit gezet worden.
Het lijkt een hele lijst maar het zijn maar relatief geringe irritaties.
Over het algemeen overheersen de positieve ervaringen en onder de streep ben ik nog steeds erg gelukkig met de auto! Het is een goede keuze gebleken, en het is fijn om na 10.000 km nog steeds te kunnen concluderen.
Echt zwakke punten kent de auto (vooralsnog) niet, hopelijk denk ik daar na 6 cijfers op de klok ook nog over!
24.000 kilometer met wat problemen
- 24.000 km
Auto is nu 1 jaar en 4 maanden oud, met 24.000 kilometer op de klok, dus inmiddels een goed beeld van de auto kunnen vormen.
Over het rijgedrag is reeds voldoende gesproken. De auto start en rijdt nog steeds erg goed, maar helaas zijn er inmiddels wat irritante problemen die niet goed door de dealer worden verholpen.
- het al eerder genoemde panoramadak blijft een voortdurende bron van zorgen en ergernis. Windgeruis en nog eens windgeruis bij wat hogere snelheden en/of flinke tegenwind. De auto is voor dit probleem al 2 keer nagekeken, maar het probleem wordt maar niet definitief opgelost. Het panoramadak dicht bij hogere snelheden gewoon niet goed af en het blijft lastig de dealer hiervan te overtuigen. Deze geeft aan dat ze niet kunnen garanderen dat het dak bij 160 km/u goed in de rubbers blijft zitten en dat deze dus uit de rubbers wordt gezogen(!). Ik rij echter helemaal geen 160 km/u, 120km/u met een flinke tegenwind is al voldoende. Ook is dit argument pure bullshit, dan kan je zoiets ook wel over portieren gaan zitten beweren!
- in de auto zit een tank van 58 liter. Dit is er alleen met langdurig en voorzichtig druppelen in te krijgen. In de praktijk krijg je nooit meer dan 45 liter in de tank, dan slaat het vulpistool al af. De dealer wringt zich in allerlei bochten om hier niets aan te hoeven doen, op een gegeven moment kreeg ik een kletsverhaal dat er een 55 liter tank inzat en allerlei verhalen over ontluchting. Allemaal onzin, want in de tank kan nog veel meer (zelfs 68 liter inclusief de reservetank is mogelijk), de tank is alleen heel moeilijk af te vullen. Volgens dealer niets aan te doen.
- ruitenwisser werkt af en toe niet bij de eenmalige bediening, door dealer niet te reproduceren.
- Tijdens optrekken en overschakelen een irritante klak uit de aandrijflijn, zelfs hoorbaar in interieur. Volgens dealer hebben ze dat allemaal...
- tochtgeruis bij deurrubbers, lijkt nu verholpen met modificatie
- kraak vanuit de achterbank bij slechte weg, zou verholpen zijn, is nog steeds aanwezig.
Al deze kleine en grote problemen zorgen er voor dat mijn aanvankelijke enthousiasme een tikje bekoeld is. Ik sluit niet uit dat e.e.a. ook wordt veroorzaakt door mijn bijzonder slechte dealer (Tinholt Velserbroek), problemen worden mijn inziens gewoon niet serieus opgepakt. Ook lijkt wel steeds de makkelijke weg te worden gekozen: als het geen bekend probleem is, of geen bekende modificatie via Kia beginnen ze er liever niet aan. Die indruk krijg ik tenminste. Ik ga eens een andere dealer proberen, kijken of die de problemen beter kan verhelpen.
Verder bleek er bij 10.000 kilometer een gaatje in de uitlaatdemper te zijn, deze is vervangen. Dit was waarschijnlijk te wijten aan een productiefout, kan gebeuren. En de stuurupdate is uitgevoerd, het stuurgedrag is nu wat beter maar nog niet geweldig.
Buiten deze problemen houdt de auto zich goed. Bij 10.000 kilometer moest er 300ml olie bijgevuld worden, en bij 24.000 kilometer 150ml. Dat is dus heel netjes. Benzineverbruik continue rond de 1:12,5.
30.000 beurt + einde panoramadak perikelen
- 30.000 km
Auto is nu bijna 2 jaar oud en 30.000 kilometer op de klok, dus tijd voor de eerste 30.000 kilometer (kleine) beurt en gelijk een update van de review. Het is wat snel na 6000 kilometer maar beurtje + panoramadak zijn hier de aanleiding voor.
Ik ben naar een andere dealer gegaan vanwege de aanhoudende problemen en wel naar Autoplaza Alkmaar. Dit werd daar gelukkig goed en professioneel opgepakt, hoewel ze dus de auto niet nieuw hebben geleverd. Ik kreeg zelfs (zonder dit te vragen) gratis een leenauto mee! Bij Tinholt gaf dit steeds gezeik, naast het feit dat hun gezichten al direct op onweer stonden als ik alleen maar binnenstapte. Fijn om te merken dat je als klant nu eens in serieus wordt genomen.
Maarrr...Autoplaza had de problemen ook niet in 1 keer opgelost. Eerst probeerde ze het met een (lelijke) modificatie, waar ik het niet mee eens was, maar uiteindelijk is toch het panoramadak vervangen en toen waren de problemen definitief opgelost!!
Het oude dak bleek bijna 1 centimeter te bol zijn...fabrieksfoutje...geen wonder dat het nooit goed afdichtte. Later moest ik nog 1 keer terug omdat het nieuwe dak niet helemaal goed was uitgelijnd. In totaal toch nog 3x terug geweest voordat het allemaal naar tevredenheid was, maar dat is het nu ook. En elke keer even vriendelijk behandeld, heel fijn was dat. De auto is nu stiller dan hij ooit geweest is en piepjes en kraakjes afkomstig van het panoramadak tijdens het rijden op slechte wegen (ik dacht dat dat er bij hoorde) behoren ook nu tot het verleden. In alle opzichten nu tevreden. Wat het dak betreft dan.
Want het is niet allemaal hosanna: andere probleempjes zijn nog steeds aanwezig. De klak in de aandrijflijn bij optrekken, kraak vanuit de achterbank, eenmalige bediening ruitenwisser werkt soms niet en dat eeuwige aftanken gedonder ('hebben ze allemaal' zeggen ze, en daar moet je het dan maar mee doen). Hier ben ik nog niet bij Autoplaza voor geweest, allereerst moest dat probleem met dat panoramadak worden opgelost.
Zoals eerder gezegd moest de auto een kleine beurt hebben bij 30.000 kilometer. Er is heel veel verwarring over de beurten. Beurten die Kia NL voorschrijft botsen met de fabrieksvoorschriften. Volgens het boekje (en dus de fabriek) moet dit model elke 30.000 kilometer of 2 jaar een beurt hebben, KIA NL prakt er nog tussentijdse 15.000 kilometer oliebeurtjes tussen die volkomen onnodig zijn en alleen de beurs van de dealers en KIA Nederland spekken. Tevens is deze handelswijze onnodig belastend voor het milieu. Dit siert KIA NL niet.
Maar goed, ik ben eigenwijs en hou het boekje aan, dus bij elke 30.000km een beurt. Kia NL hanteert hiervoor vaste prijzen maar dit zijn maximale adviesprijzen en kunnen dus per dealer verschillen. Bij zo'n beurt kunnen nog additionele kosten komen zoals interieurfilter en ruitenwissers, maar die vervang ik zelf wel (is erg makkelijk).
De olie is ververst (Shell Helix 5W30 volsyntheet), oliefilter en carterring vervangen, ruitensproeiervloeistof bijgevuld en injectiereiniger is toegevoegd aan de brandstof(zeker omdat het een direct ingespoten benzine motor is vind ik dat ook wel belangrijk), deurdrangers gesmeerd. Verder is de auto gecontroleerd op een aantal punten volgens een checklist. Totale kosten bedroegen 188 euro en dat viel mij mee na 30.000 kilometer. Helix is krankzinnin dure olie maar het mag er dan ook 30.000 kilometer in blijven zitten (nogmaals : dit is echt waanzin om dat na 15.000km te gaan vervangen).
Het is geen olieboot maar de auto verbruikt op dit moment wel ietsje. Maar waar praat je over...bij sommige merken (o.a. VW TSFI motoren) praat je over soms een liter in deze periode...
Het stipt uit laten voeren van de beurten is wel belangrijk, want alleen dan geldt de 7 jaar garantie (naast de maximale 150.000 kilometer beperking). Je moet dus aantoonbaar het onderhoud hebben uitgevoerd. Let er ook op dat de (jaarlijkse) carrosserie inspectie wordt uitgevoerd en afgetekend in het boekje.
Verder bevalt de auto, naast de eerder genoemde kleine irritaties, nog steeds goed. Geen nieuwe problemen buiten eentje: ik gebruik altijd de cruise control en ik heb 2 keer meegemaakt dat de cruise control niet meer te 'setten' was hoewel het bijbehorende lampje op het dashboard wel brandde. Lastig, want niet te reproduceren. Dit moet ik even in de gaten houden. Toch wel een fijn en rustgevend gevoel die 7 jaar garantie.
Als laatste is de motor gevoelsmatig wat rauwer en rumoeriger geworden en na het toevoegen van de injectiereiniger bij de kleine beurt weer wat stiller en rustiger. Heel typisch.
Het interieurfilter was bij kilometerstand aardig vervuild, deze online besteld en zelf vervangen. Het rubber van de achterruitenwisser had het ook begeven (wel erg snel na nog geen 2 jaar, beroerde kwaliteit dus), ook online besteld en zelf vervangen.
Verder bevalt de auto nog steeds erg goed. Ik ben nog steeds zeer tevreden over de looks van de auto, rijeigenschappen, de ruime hoeveelheid handige opties. Wat nu rest zijn nog wat kleine minpuntjes maar de grootste ergernis, het panoramadak is gelukkig wel opgelost. Verbruik blijft constant rond de 1-12, in de winter wat meer.
Binnenkort op vakantie en dan moet hij weer serieus aan de bak, wordt er weer 4-5000 kilometer op de klok gezet.
42.500 en wat aanhoudende problemen
- 42.500 km
Er staat nu 42.500 kilometer op de klok en de auto laat zich over het algemeen blijken als een goede, betrouwbare reiskameraad. Er gaat niets (spontaan) stuk, start altijd, vrijwel geen onderhoudskosten. Wellicht saai maar...zo zie ik dat graag bij een auto. Echter..
Sinds het vervangen van het panoramadak is de tevredenheid er stukken op vooruitgegaan maar helaas is daar een ander, heel irritant probleem voor in de plaats gekomen. Ik had daar bij 24.000 kilometer ook al wat over gezegd: bij optrekken en overschakelen is er een mechanische tik in de aandrijflijn hoorbaar. Deze tik of 'kloink' is steeds erger geworden.
Nadat ik een tweede keer met de auto ben langs geweest bij de dealer is de motorsteun vervangen maar dat was niet de oplossing. Zelf heb ik sterk het vermoeden dat het in de aandrijflijn zit (aandrijfas, drukgroep, koppeling of versnellingsbak) maar ze willen er nog niet aan. Dus binnenkort voor de derde keer langs. Het lastige is om ze te overtuigen dat er echt iets mis is met de auto en ik kan dat na pakweg honderd auto's gehad hebben echt wel weten.
Buiten dit grote probleem nog twee kleine probleempjes: het tochtgeruis bij het linkervoorportier is weer terug (zie 24.000 km verslag) en na een flinke regenbui of auto wassen is er wat lekwater op de linkerbinnendorpel te vinden. Hier moet ik nog mee terug, eerst die aandrijflijn problematiek oplossen.
Wat is er nog meer te melden? Ik heb een trekhaak onder de auto gezet. Dat is prima zelf te doen, de gaten met schroefdraad zitten al voorgeboord in het chassis. Electronica viel ook erg mee, zo'n Sportage heeft geen canbus, multplex bedrading of verlichtingscontrole, dus een standaard trekhaakconnector met 2 relais voor de knipperlichten voldeed. Een 1.6GDI mag max 1200kg trekken.
Banden lijken nu nog niet voor de helft op te zijn. Ook remblokjes blijken van goede kwaliteit. Qua onderhoud hoeft er niks vervangen te worden.
Alle 135 pk's in het blokje lijken er nu wel allemaal te zijn. De auto komt vlot mee en accelereert goed. Het zal nooit een racemonster worden maar zelfs met aanhanger gaat het allemaal prima, kwestie van toeren houden. Je blijft je bij zo'n zesbak wel wezenloos schakelen, volgende auto wordt weer een automaat.
grote beurt en mixed feelings
- 60.000 km
Allereerst het positieve nieuws: de tik of kloink in de aandrijflijn waar ik in vorige verslagen over klaagde is naar tevredenheid opgelost door montage van een nieuwe versnellingsbak. Ik ben blij dat dit probleem nu definitief tot het verleden behoord.
Echter: het lekwater op de binnendorpel van de bestuurder is helaas nog steeds aanwezig, de auto is hiervoor tot 2x toe terug geweest maar de lekkage blijft erg hardnekkig. Het probleem van het uitvallen van de cruisecontrol (herkenbaar doordat je op het + knopje drukt om te versnellen en dan valt de hele cc uit) is erger geworden en het ruitenwisser probleem van de voorruit (zie bij het 24.000 kilometer verhaal) is er ook nog steeds. Pfffff..
De kunststof tankklep heeft wat last van vervorming. Aan de bovenkant en onderkant begint deze wat te wijken ten opzichte van de carrosserie, goed zichtbaar als je langs de auto kijkt. Er wordt heel voorzichtig met de auto omgesprongen dus van het gebruik komt dit niet. Ik kan mij herinneren dat toen de auto nieuw werd afgeleverd het aansluiten van de klep rondom al niet perfect was, toen totaal vergeten om aan te kaarten.
Het lijkt tevens dat de lak van de Sportage van wat mindere kwaliteit is. De auto is lastig goed schoon te krijgen (ik was hem met de hand) en het lijkt wel of het vuil in de lak 'bakt', dit is met name merkbaar aan de kunststof neus. Ik moet regelmatig met een polish aan de gang om de neus goed schoon te krijgen, de vliegjes e.d. lijken wel in de lak geslagen te worden. Regelmatig wassen en een goede wax gebruiken ter preventie helpt niet. Mijn ervaring is dat lakken van Duitse auto's toch een stuk harder zijn.
De auto is net voor een grote beurt geweest. Bij dit model moet dat elke 60dkm een grote beurt en 30dkm een kleine beurt. Ik heb daar de bovenstaande problemen aangekaart (behalve over de kwaliteit van de lak, daar valt natuurlijk weinig aan te doen). In het kort de oplossingen: de waterlekkage is voor de 3e keer aangepakt n.a.v. een servicebulletin (die hadden ze dan wel eens eerder mogen bekijken) en daarmee zou ook het vochtigheidsprobleem in het interieur nu definitief opgelost moeten zijn, probleem cruise control en ruitenwisser hebben ze niet kunnen constateren, tankklep is onder garantie vervangen maar nu helaas wel kleurverschil. Verder geen bijzonderheden. Kosten grote beurt: 400 euro incl. luchtfilter en interieurfilter.
Over alle problemen: mijn sportage is van medio 2011. De vraag naar het nieuwe model sportage was toen enorm en de fabriek draaide dubbele diensten om aan de vraag te voldoen. Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat de bouwkwaliteit toentertijd onder de leveringsdruk geleden heeft. In ieder geval bij mijn exemplaar.
Waarschijnlijk dat ik namelijk een maandagochtend exemplaar heb getroffen..mijn problemen lijken namelijk incidenteel te zijn en ik lees nauwelijks iets over soortgelijke problemen bij andere Sportage rijders. Nu maakt mij dat verder niet uit als de problemen maar correct opgelost worden maar daar schort het hier en daar ook wel eens aan. De 7 jaar garantie heb ik op deze manier wel nodig.
Ook wordt de auto niet beter van de vele reparaties, er zitten altijd extra krasjes of beschadigingen op de auto na reparatie. Dit heb ik ook wel eens meegemaakt met andere garage's, er wordt gewoon heel nonchalant met je spullen omgegaan. Helaas voor mij in de toekomst geen Kia meer, maar ik blijf er voorlopig wel in rijden.
80.000 en nog niet probleemvrij
- 80.000 km
Inmiddels is de auto al weer 5 jaar oud en staat er bijna 80.000 kilometer op de klok. Bij 90.000 weer een kleine beurt maar zover is het nog niet.
Ik heb een setje originele KIA winterbanden aangeschaft met de originele 17" velgen voor de winter. Tijdens de wissel heb ik de oorspronkelijke banden opnieuw laten balanceren. Niet dat ik last had van trillingen, maar de banden zijn inmiddels voor de helft op en dan is het raadzaam om weer een keertje te balanceren. Ik blijf mij verbazen, er zit nog bijna 4mm profiel op! Bijzonder slijtvaste Hankooks dus. Alvast een reservesetje van 4 (vrijwel) nieuwe Hankooks via Marktplaats gekocht en in de opslag gezet.
Remblokken ook even gecontroleerd toen de banden er af waren. Het kan nog maar ik zal ze met een 20dkm voor wel moeten vervangen. Kortom qua onderhoud zal je er niet op leeglopen.
Ik had het eerder nog wel eens over een beetje olieverbruik maar tegenwoordig hoef ik niets meer bij te vullen. Had waarschijnlijk toch met inrijden te maken.
We zijn dus 20.000km verder sinds de laatste grote beurt en wederom wat kleine irritaties. Het eerder genoemde cruise control probleem werd steeds frequenter. De cruise valt uit als je op + of - drukt (om te versnellen en vertragen) en was soms ook niet meer aan te zetten. Helaas gebeurde het nooit als de garage een testrit uitvoerde (zal ook weer niet) maar gelukkig hebben ze nu wel de stuurschakelaar vervangen, en je raad het nooit: probleem nu opgelost. Alleen beetje jammer dat het airbaglampje brandde na de reparatie, moest ik weer terug..
Een ander probleem is de loslatende blanke laklaag van de achterlichten en wat lelijke blaasjes tot gevolg heeft. Dit schijnt een bekend probleem te zijn. Op het moment dat ik dit schrijf staat het achterlicht (eentje heeft het probleem maar, andere zal binnenkort wel hetzelfde probleem vertonen) in backorder dus...komt klaarblijkelijk inderdaad vaker voor.
Het aftanken geeft nieuwe problemen, ik krijg als hij vol zit elke keer een scheut benzine uit de tankopening over mijn schoenen heen. Dit gebeurd bij alle pompen en ik moet daarom erg opletten bij voltanken.
De nieuwe versnellingsbak vertoont een lichte gier bij gas loslaten, vanaf +/- 100km/u naar 90km/u. Dit is volgens de garage helaas nog niet erg genoeg om actie te ondernemen. Ik heb het idee dat het wel steeds erger word. Gelukkig nog 2 jaar garantie dus kan het nog even afwachten.
Kortom, ik rij nog steeds niet helemaal probleemvrij, wellicht een utopie om dat te verwachten? Of ben ik gewoon te kritisch? U mag het zeggen. De auto rijdt nog steeds wel fijn, blijft comfortabel en ik kijk er graag naar..in tegenstelling tot het nieuwe model Sportage.
95000 the final chapter
- 95.000 km
Inmiddels 7 jaar, 95dkm en een fors aantal grijze haren en frustraties verder. Ergens staat in deze -inmiddels ellenlange- review dat ik de auto had gekocht om minstens 10 jaar in gaan rijden. Ha, maar dat gaat dus niet gebeuren.
Vlak voor het aflopen van de 7 jaar garantie keerden namelijk 2 structurele problemen uit het hoofdpijndossier Kia Sportage terug: het schuifdak gaf wederom problemen (het dak begon zwaar te lopen, moeizaam dicht te gaan en ging soms halverwege weer open) en de gier in de nieuwe versnellingsbak (waar ik hier al eerder over klaagde) begon in de 6e versnelling echt storend te worden. Nu ook sterk hoorbaar bij acceleratie ipv alleen deacceleratie.
Dus 2 maanden voordat de garantie afliep ging ik met lood in mijn schoenen (er is altijd discussie met de receptiemedewerker daar, om moedeloos van te worden) wederom terug naar de garage. Maar ik moet het eerlijk toegeven: Kia heeft zich keurig aan de 7 jaar garantietermijn gehouden. De twee klachten werden zonder al te veel discussie onder garantie opgelost: van het schuifdak werden de geleiders vervangen en van de versnellingsbak de complete 6e versnelling. Ik kan hieruit concluderen dat, mits je de auto bij Kia laat onderhouden (of aantoonbaar ergens anders), Kia zich inderdaad aan die 7 jaar garantie houdt en dat dat dus geen wassen neus is, ondanks indianenverhalen daarover op internet.
Maar dat is dan ook echt het enige postieve element aan dit hele verhaal, want verder ben ik het vertrouwen in de auto inmiddels compleet kwijt, zoals de trouwe lezer wellicht zal begrijpen. Die 7 jaar garantie heb ik hard nodig gehad en wat veel erger is: ik heb totaal geen reden om aan te nemen dat de komende jaren ineens wel (min of meer) storingsvrij zouden verlopen. Om e.e.a. even in perspectief te plaatsen: er staat verdorie nog niet eens een ton op de teller en tot nu toe elk jaar nog terug naar de garage met 1 of meerdere problemen.
Ik heb al eens eerder hier gezegd dat ik het idee heb dat deze Sportage een maandagochtend exemplaar is, en dat kan natuurlijk een keertje, maar dat verklaart niet waarom de nieuwe versnellingsbak dan ook al zo snel (na 20dkm!) weer ernstige problemen veroorzaakt. De auto komt uit 2011 en de nieuwe versnellingsbak uit 2015. Ook het schuifdak is ooit compleet vervangen en hebben we sindsdien nauwelijks durven gebruiken. Dus ook de nieuwe onderdelen veroorzaken op relatief korte termijn weer problemen. En dat geeft geen vertrouwen in toekomst, om het maar voorzichtig uit te drukken.
Het ligt overigens absoluut niet aan het feit dat wij de Kia mishandelen of iets dergelijks. Stipt onderhouden, altijd zorgvuldig warmgereden, altijd binnengestaan, regelmatig gewassen, niet hard mee gereden, nooit zwaar belast, niet met 40 graden boven nul en caravan er achter zwoegend door de Pyreneeën richting Torremolinos. Ik ben een autoliefhebber en ga ook op die manier met de auto om. De auto ziet er dan ook nog -dit zonder overdrijving- uit als nieuw en rijdt ook als nieuw.
Maar het verlopen van de garantie, het verloren vertrouwen, alle problemen van de afgelopen jaren, , nog wat lopende irritaties (beroerde aftanken, matige prestaties, slechte stoelen, veel geschakel, nog steeds paar irriterende defecten) alsmede het feit dat we nu graag ook een automaat wilden en wat meer luxe, gaven bij mijn vrouw en ik de doorslag om eens naar een nieuwe auto uit te gaan kijken. Vanzelfsprekend geen Kia en dat...dat hoef ik hopelijk niet toe te lichten.
Na poosje winkelen, praten en onderhandelen bij verschillende merken kreeg ik van een dealer een aanbod op een uitloopmodel wat ik met met goed fatsoen niet kon weigeren. Hierdoor viel de afschrijving op de Kia onvoorstelbaar gering uit en blijft de nare nasmaak beperkt. De krabbel is inmiddels gezet en van de Kia is -zonder een traan te laten- afscheid genomen. Ik hoop van harte dat hij bij de nieuwe eigenaars verder storingsvrij zal fungeren. Ik heb mij wel het volgende voorgenomen: mocht de nieuwe auto nu ook zoveel problemen geven koop ik voortaan een nieuwe Lexus (was nu geen optie omdat de huidige styling mij totaal niet aanstaat, had ik anders wel gedaan).
Eindconclusie: toen ik de auto nieuw kocht had ik gehoopt een tijdje verschoont te blijven van alle problemen die ik heb gehad met 2ehands auto's, daar koop je tenslotte ook nieuw voor. Benzine er in en 10 jaar min of meer probleemloos rijden, dat was de oorspronkelijke insteek...dat bleek in dit geval een utopie. Ik vond (en vind) het nog steeds een mooie auto om te zien maar ik heb onder de streep gewoon teveel problemen ervaren. Desondanks blijf ik er wel bij dat het hier om een incidenteel geval gaat/zou moeten gaan. In andere reviews lees ik lang niet zoveel klachten en problemen over dit type auto of andere Kia's. Misschien ben ik te kritisch en verwachtte ik gewoon teveel van een KIA, misschien had ik geen Japanse prijs/prestatie moeten verwachten..wie zal het zeggen. Ik denk dat de Kia en ik gewoon geen match waren..
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? nee
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.
PRIVATE LEASE Kia Sportage
Had je deze auto's al gezien?

Kia Sportage 2.0 X-ecutive Plus
- 2012
- 142.837 km

Kia Sportage 1.6 GDI Vibe | Trekhaak | Navi | Clima
- 2014
- 177.035 km

Kia Sportage 1.6 GDI BUSINESSPLUSLINE LUXE ORIGINEEL NEDERLANDS PANORAMADAK CAMERA SIDEBARS NAVIGATIE ECC AIRCO CRUISECONTROL BLUETOOTH PDC 4X ELECTR.RAMEN/SPIEGELS
- 2014
- 160.329 km