Kia Rio 1.5 CRDi VGT LX (2006)
Uitvoering | Rio 1.5 CRDi VGT LX |
Bouwjaar | 2006 |
Jaar van aanschaf | 2006 |
Hoewel ik de auto niet meer in mijn bezit heb wou ik toch nog even een update doen om mijn review een beetje uitgebreider te maken.
Aangezien mijn budget voor een nieuwe wagen een beetje beperkt was, en ik toch graag een sportieve diesel had, heb ik besloten om te kiezen voor een Kia Rio 1.5 crdi 110 pk. De 110 pk versie was indertijd de basisversie, tegenwoordig moet je al wat meer betalen om deze motorversie te krijgen.
Uiterlijk vind ik dat het een mooie wagen is, niet echt sportief of opvallend, maar zeker niet opvallend lelijk. De zwarte versie vond ik persoonlijk de mooiste, maar aangezien die zo snel vuil worden toch maar voor de Zilver-Metallic versie gegaan.
In het begin was ik eigenlijk een beetje geschrokken van de comfortabele zetels en rijhouding. De auto leek wel uit een klasse hoger te komen. Maar ik was dan ook een Skoda Felicia gewoon :-). Het interieur is redelijk neutraal. Aan het dashboard vind ik niet alles perfect afgewerkt. Dit geeft voor mij een iets “goedkopere” indruk. Veel snufjes zijn er niet te vinden in de LX versie. Airbag, ABS en elektrische ramen vooraan zijn er gelukkig wel.
Rijden in de Rio gaat vlot. Hij stuurt heel gemakkelijk en heeft ook een kleine draaicirkel. De vering is niet echt sportief afgesteld, maar echt overhellen, doet de wagen nu ook weer niet. De motor is heel stil (zoals elke CDI motor waarschijnlijk), maar ik heb wel een beetje last van de rolgeluiden. Misschien verbetert dit wel met banden die minder geluid maken. Als licht negatief punt kan ik ook de versnellingen aanhalen. Die lijken een beetje te haken, ik vind dat niet echt aangenaam om mee te rijden.
Wat wel een beetje tegenvalt, is de motor. Niet dat de wagen niet vlot is, maar het is niet echt wat ik verwachtte van een 110 pk versie. Vooral in de lage toeren heeft hij voor mij een beetje te weinig trekkracht. Eenmaal op dreef, is hij in feite vrij snel. Dit komt waarschijnlijk bij de meeste kleine aangeblazen motoren voor, toch vind ik het niet zo prettig. Het verbruik is ook wel in orde. Hij is nogal zuinig, ongeveer 1:18 bij een normale rijstijl.
Kwalitatief heb ik echter niets op de auto aan te merken, ik heb hem bijna 4 jaar gehad, en er is niet het minste probleem mee geweest (buiten het minuscule lek in het koelvloeistofsysteem). Uiteraard heb ik er niet genoeg kilometers mee afgelegd om problemen bij hogere kilometerstanden of ouderdom te kennen. Maar 4 jaar en 50 000 km zonder problemen willen toch ook wel iets zeggen…
Update 12/2006: na 10 000 km naar de garage, heeft 60 euro gekost, dat valt dus goed mee. Volgens de garagehouder moet hij wel telkens om de 10 000 km op onderhoud, dat is redelijk vaak vind ik. (In het begin leek de motor ook een beetje water te verbruiken, meteen terug naar de garage en opgelost, bleek een dichtingsring die niet perfect afsloot)
Update 10/2007: na iets meer dan anderhalf jaar in het bezit te zijn van mijn Rio ben ik nog altijd zeer tevreden. Ik heb er ondertussen 21 000 km mee geredeb en nog geen enkel probleem gehad. Enkel de banden lijken nogal snel te verslijten, ik denk niet dat de banden vooraan 40 000 km zullen halen.
Update 12/2008: ondertussen heb ik mijn rio bijna 3 jaar in bezit. Heel veel kilometers doe ik er niet mee (35000 nu) maar ik heb nog steeds geen enkel probleem gehad. Start en rijdt altijd perfect. Enkele maanden geleden groot onderhoud, kostte ongeveer 250 euro. Valt wel mee als er voor de rest geen extra onvoorziene kosten zijn.
Update 10/2009: ik heb mijn Rio nu iets minder dan 4 jaar in bezit. Hij heeft ondertussen 48000km op de teller en er is nog steeds niet het kleinste probleem geweest. De banden vooraan zijn nu bijna aan vervanging toe, maar hebben het uiteindelijk nog langer uitgehouden dan ik had gedacht. Ik heb ondertussen een mooi bod gekregen voor mijn Rio (waarschijnlijk omdat de 110pk versie een paar duizend euro duurder is geworden) en heb dat dan ook aangenomen. Ik zal dus geen updates meer kunnen geven, maar ik ben uiterst tevreden geweest over deze auto.
04/2006: De motor leek water te verbruiken. Ik dacht eerste dat het vanzelf opgelost was, maar dat was dus niet het geval. Bij het eerste onderhoud bleek dat een dichtingsring een beetje lekte. Die is dan gratis vervangen. Het probleem is dan ook opgelost.
10/2009: Buiten het klein probleempje met die dichtingsring heb ik geen enkel probleem gehad met de wagen. Ik heb werkelijk niets aan de wagen moeten vervangen, zelfs geen lampje, ruitenwisser of band.