Kia Niro 1.6 GDi Hybrid DynamicPlusLine (2024) #2
Versnellingen | 6, Automaat met dubbele koppeling |
Bouwjaar | 2024 |
Jaar van aanschaf | 2024 |
Een nieuwe Niro nu 2 maanden in bezit
Na 4 jaar lang een Skoda Scala Business Edition te hebben gereden was het tijd voor iets anders. Aangezien ik via mijn werk al regelmatig met een Niro op pad was geweest en de gebruikers ervaring heel behoorlijk waren, hebben we begin mei een proefrit gemaakt zodat ook mijn vrouw (hoofdgebruiker) de auto eens kon ervaren. Die ervaring was heel gunstig dus na wat gepraat en een mooie private lease aanbieding (via ANWB) de handtekening gezet. De auto kon al eerder geleverd worden maar het vorige lease contract liep pas op 1 november af, dus de 7e november was het zover. Na de bekende uitleg kregen we de sleutel en reden we terug in een volledig nieuwe Niro.
Inmiddels zijn we 3000km verder en kunnen we een eerste indruk schrijven. En die is in 1 woord...prima!
De auto heeft in de Dynamic plus line uitvoering de nodige extraatjes waarbij het elektrisch schuif kantel dak opvalt maar ook de extra veiligheid opties als ook de volledige led verlichting (prima licht ook in volledig donker bebost gebied) en de automatische achterklep.
De auto stuurt prima, heeft geen nare trillende elementen in het interieur, is stil van binnen en is heerlijk ruim. De zit van de stoelen is gewoon heel goed en comfortabel te noemen met als extra dat het verwarmde voorstoelen zijn en ook nog een verwarmd stuur (echt lekker). Het infotainment systeem werkt prima, is snel, duidelijk en de programmeerbare knop op het stuur is perfect om snel bij het rijder assistent menu te komen. Op die manier heb je in 3 tikken de ISA (intelligente snelheids assistent) uitgeschakeld of aangepast. Dit door de EU verplichte veiligheid systeem moet per juni 2024 altijd bij starten van de auto aan staan. Dit heeft tot gevolg dat, wanneer je ISA aan laat, bij slechts 1km harder dan de toegestane snelheid, de auto gaat piepen, in het eerste geval continue maar in de milde vorm doet hij dit telkens 3x wanneer je over de snelheid heen gaat. Je kunt het systeem ook alleen op informatief of volledig uit zetten en dan zie je slechts de aangegeven snelheid van de borden op de weg in je dashboard staan. Verder is het bedieningsgemak intuïtief te noemen maar moesten we wel even wennen aan de vele instel mogelijkheden en het op allerlei manieren kunnen gebruiken van het regeneratief vermogen van de auto. Dit kan middels de schakel flippers waarmee je kunt spelen van level 1 tot 4 of automatisch. Met de - knop kun je zelfs maximaal regenereren en de auto zelfs tot volledig stilstand brengen. Zo heb je dus feitelijk one pedal drive. In heuvelachtig gebied kwam het meerdere malen voor dat je de accu dan volledig kon opladen.
De kofferbak is voor ons ruim genoeg zeker als de bodem op de onderste stand ligt. Het handigheidje om middels de achter sensoren de kofferbak automatisch te laten openen hebben we van de week toch uitgezet. Telkens als je met de sleutel in je zak achter de auto langsloopt denkt de auto dat je de kofferbak wilt openen en begint de auto akoestische signalen te geven en gaat de klep na een seconde of 5 open als je er niet snel genoeg voorbij loopt. Das handig met beide handen vol maar even een volle tas neerzetten en het knopje op de klep indrukken werkt ook prima.
Wat een beetje tegenvalt zijn niet zozeer de prestaties maar wel het veel sneller terugschakelen bij heuvel op (zelfs al bij een niet al te steil viaduct of brug) of bij flink versnellen. Dit heeft het model 2022-2024 niet maar dat zal alles te maken hebben met de 11 pk minder die Kia heeft afgeroomd om aan de allernieuwste strenge CO2 eisen van Europa te voldoen. Het 2022-2024 model heeft 141pk tegenover 129pk nu. Het koppel is weliswaar hetzelfde gebleven maar je merkt simpelweg dat er veel sneller en langer hoogtoerig wordt teruggeschakeld. Het is niet onoverkomelijk maar het valt wel op als je het vorige model year gewend bent. In heuvelachtig gebied met 4 volwassenen in de auto schakelt de Niro echt heel snel terug. Het heeft echter geen gevolgen voor de topsnelheid of het koppel want dat is hetzelfde gebleven.
De auto heeft er inmiddels 3000km opstaan waarvan 1 weekend in de Eifel is gereden. De auto bevalt prima en voldoet volledig aan de verwachtingen. Het verbruik ligt nu gemiddeld op 1 op 17,8 en das niet rot voor een auto die nog niet volledig is ingereden. Een volgende review schrijf ik na onze zomervakantie
PRIVATE LEASE Kia Niro

Kia Niro DynamicLine 64.8 kWh | Full LED | Half LEDER | ECC
- 2022

Kia Niro DynamicLine 64.8 kWh | Full LED | Half LEDER | ECC
- 2022

Kia Niro 1.6 GDi Hybrid ExecutiveLine | Op voorraad | Snel rijden | Stoel ventilatie | Schuifkanteldak | Harman en kardon |
- 2025