Kia Ceed 1.6 GDI Plus Pack (2012)
Uitvoering | Ceed 1.6 GDI Business Pack |
Bouwjaar | 2012 |
Jaar van aanschaf | 2012 |
Eerste ervaringen
Precies twee weken terug mijn Cee'd afgehaald bij de dealer.
Na 6,5 jaar een Clio III 1.6 gereden te hebben, was het tijd voor wat anders. De Clio IV gaat het niet worden want de TCE 115 motor komt voorlopig enkel met een 5-bak. Verder lijkt het wel een speelgoedauto met al die toeters en bellen eraan.
Toen de Hyundai I30 op de markt kwam, sprak hij me meteen aan nadat ik de eerste foto's had gezien; in mei een proefrit gemaakt met de benzine-versie en dat smaakte naar meer, maar de inruilprijs was ver onder de maat. Ondertussen kwam ook de nieuwe Kia Cee'd op de markt en ook in deze wagen heb ik proef gereden. Qua rijden was er weinig verschil te merken, wel spreekt de styling mij meer aan (een langere houdbaarheid denk ik).
Van beide auto's schrijft de pers over de mindere besturing. Nu, die verstelbare stuurkracht is m.i. niet nodig, maar ik heb geen negatieve opmerkingen over de besturing.
Wel wilde ik persé een versie hebben met een achteruitrij-camera: wat een uitvinding zeg! Kan niet meer zonder.
Uiteindelijk heb ik de Clio niet ingeruild en kreeg ik een mooie korting op de nieuwe wagen en heb ik de knoop doorgehakt.
Nu, op dag 2 hing ik de caravan achter de Cee'd en ging de rit naar Noord-Oost Duitsland (Wismar en Potsdam). Met de ca. 1100 kg zware caravan heeft de Cee'd helemaal geen moeite. Bij gunstige omstandigheden kon ik zelfs de 6e versnelling gebruiken. Omdat de auto nog zo nieuw is, heb ik regelmatig geschakeld om het toerental te variëren. Het verbruik met caravan is ca. 1:10. Solo (soms met Twinny Load en fietsen) ligt het verbruik op ruim 1:15. Exacte gegevens volgen nog.
Wat zijn de sterke punten van de Cee'd?
1. Afwerking en kwaliteit gebruikte materialen, werkelijk super!
2. De auto is erg stil en comfortabel (enkel korte oneffenheden in de weg zijn duidelijk voelbaar).
3. De uitrusting is werkelijk heel compleet bij een prijs die enkele duizenden Euro's lager ligt dan zijn concurrenten. Vergeet de 7 jaar garantie niet, want dat komt de inruilprijs ten goede.
Wat is minder?
1. De 1.6. GDI motor is weliswaar stil en soepel, maar heeft niet dat felle van de huidige turbo-motoren (VW en co, Ford, Opel). Daarentegen heb ik die extra power hoogst zelden nodig.
2. De vering op korte oneffenheden kan beter. Mijn auto staat op alu velgen en 205/55/R16 banden, een mooie maat; kies je de 17" velgen, dan gaat er nog meer comfort verloren.
Als laatste: de Cee'd weegt 1.168 kg op kenteken en geen 1.268 kg zoals op veel plaatsen beschreven.
Tot zover mijn eerste verslag. Betere foto's en een vervolg komen eraan.
Van alles over het brandstofverbruik
Terug van de kampeervakantie heb ik berekend dat het verbruik met caravan 10,03 ltr/100 km, ofwel bijna 1:10 bedraagt.
De overige kilometers deels solo, maar ook voor een groot deel met fietsendrager en 2 fietsen gereden met een verbruik van 1:14,9 (6,7 ltr/100 km). Al met al niet slecht, maar het moet wel nog beter. Het streven is een gemiddelde van 6,2 ltr/100km ofwel 1:16 te halen.
Het normverbruik van 5,2 ltr/100 km is gemeten met de standaard bandenmaat 195/65R15. Mijn wagen heeft bandenmaat 205/55R16 (Conti Premium Contact2); de grotere maat kost 0,2 ltr/100 extra brandstof (dus 5,4 ltr/100 km).
De boardcomputer is niet erg betrouwbaar: het verbruik is altijd hoger, van 0,6 tot 1,2 ltr/100 km!!!
Overal lees je dat de Cee'd een tankinhoud heeft van 53 liter, maar het instructieboekje meldt 50 liter. Het controlelampje van de tankinhoud gaat bij ca. 45 liter branden.
Wordt vervolgd.
Concrete verbruikscijfers
Voordat ik wat vertel over het verbruik, wil ik eerst wat vertellen over mijn rijstijl:
Het brandstofverbruik van mijn auto heeft altijd mijn aandacht gehad. Van diverse auto's heb ik precies bijgehouden wat het verbruik was. In principe volg ik de aanwijzingen van Het Nieuwe Rijden (het blijft "nieuw") op: niet onnodig de motor laten draaien, redelijk snel optrekken, maar vroeg op schakelen. Zowel bij mijn vorige Clio als bij de Cee'd kan dat bij een warme motor heel goed vanaf 2.000 t/min. Op de snelweg rij ik zelden 120 km/h. Het verbruik snelt omhoog, terwijl je op de kleinere trajecten nauwelijks tijd wint. De airco wordt bewust gebruikt.
Nu heb ik met de Cee'd in 2 weken 630 km gereden en heb exact 38 liter getankt zodat het verbruik uitkomt op 6,03 liter/100 km ofwel 1:16,6. De gereden afstand bestaat voor een groot deel uit woon/werkverkeer (13 km per rit) en een retourtje Venlo-Eindhoven (135 km).
Ik wil de komende periode ook eens bewust kijken naar de electrische verbruikers:
automatisch in- en uit klappende spiegels, instapverlichting, bochtverlichting, grote 7" display. Al die dingen verbruiken stroom die de benzinemotor moet opwekken....
Afgezien van een klein stukje snelweg met 160 km/h (kom ik zo op terug), heb ik bewust zuinig gereden. Ik merk wel dat de motor wat soepeler is dan in de beginfase en hoop dat er nog wat rek in zit.
Zoals gezegd heb ik de auto kort de sporen gegeven. Opvallend hoe stil het aan boord blijft: geen windgeruis, geen motor en nauwelijks bandengeluid, wat een comfort.
Andere ervaringen: na een regenbui druppelt er water van het dak door het geopende raam naar binnen; ook waait er water van de dakspoiler op de achterruit. Dat kàn anders, maar is geen ramp.
Verder geniet ik nog dagelijks van de luxe zaken aan boord van deze Plus Pack. De stoelen bieden veel steun, maar zitten wel wat lager dan in de Clio. De instap in de Clio was wat gemakkelijker, maar je kunt niet alles hebben, of had ik op de nieuwe Carens moeten wachten ;-)
Ik realiseer me dat deze review een korte periode betreft, maar aan de andere kant is er juist nu kort na de introductie van het nieuwe model veel belangstelling voor dit soort zaken (neem ik aan). Over twee jaar is het nieuwe er af.
Meer verbruiksgegevens
Ondertussen heb ik meer betrouwbare gegevens over het brandstofverbruik (solo):
Éénmaal 630 km gereden met 38,0 ltr; dat betekent 6,03 ltr/100 km ofwel 1:16,6.
Daarna nog eens 474 km gereden met 28,67 liter: dat levert een verbruik op van 6,05 liter/100 km ofwel 1:16,5.
De boordcomputer gaf in beide gevallen 5,8 liter/100 km aan; eerder meldde ik dat de boordcomputer niet betrouwbaar is, maar onder normale omstandigheden is dat wel het geval. Momenteel staat de boordcomputer ook weer op 5,8 liter en dat is echt super!
Onlangs heb ik nog velgsloten gemonteerd voor de aluminium velgen. Verder is er geen nieuws te melden.
de herfst is begonnen
Anderhalve week terug heb ik de zomerbanden vervangen door de winterbanden (net als de zomerbanden ook Conti's, maar dan in de standaard breedte van 195 mm). Wat me meteen opviel, was dat de vering comfortabeler is. De hogere wang van de band maakt het comfortabeler, terwijl de band op ruw wegdek duidelijk meer geluid maakt. Is de weg glad, dan merk ik geen verschil.
Nu het duidelijk kouder is en er vaker met verlichting wordt gereden, is het start/stop systeem minder vaak actief. Er zijn allerlei factoren van belang die maken dat het systeem wel of juist niet werkt.
Vandaag ben ik op en neer geweest van Venlo naar Deventer. In totaal 260 km gereden waarvan 250 km snelweg en 10 km over aan-/afvoerende wegen.
De omstandigheden: circa 8 graden, weinig wind, niet veel verkeer. Ik heb praktisch de hele afstand op cruise-control gereden (100 echte km/uur) en bij terugkomst gaf de boordcomputer 5,1 liter/100 km aan. De constante snelheid, hooguit een enkele keer versnellen bij het inhalen van een vrachtwagen en nauwelijks hoeven remmen levert dan een heel mooi verbruik op. En dat in de wetenschap dat ik nauwelijks eerder thuis was geweest wanneer ik zoveel mogelijk 120 km/uur zou hebben gereden.
Verder heb ik geen problemen te melden; de auto doet het prima!
Het eerste half jaar
Het eerste halfjaar zit erop, tijd om weer eens wat te schrijven.
Vanmorgen getankt bij een km-stand van 9.933, zoals bijna altijd in Duitsland vanwege de lagere prijs (scheelt op dit moment 9 cent met Tango. Het verbruik was 1:15,3 ofwel 6,53ltr/100 km, gezien de winterse omstandigheden heel redelijk. Het verbruik tot nu toe (caravan buiten beschouwing gelaten) is 1:15,75 ofwel 6,35 liter/100km. Daarmee ben ik tevreden!
De pluspunten zoals in mijn eerste review genoemd blijven overeind. Ik geniet iedere dag van het mooie model; ik word er ook regelmatig over aangesproken. Verder is de wagen lekker luxe en degelijk afgewerkt. De achteruitrij camera met een mooi en groot kleurenscherm is een uitkomst: of het nu het uitparkeren bij de supermarkt is of een bocht achteruit, echt super!
Al eerder vermeld is het veercomfort: met de winterbanden is het heel comfortabel, met de iets plattere zomerbanden wat minder op korte oneffenheden. Heel plezierig is het lage geluidsniveau en het bijna ontbreken van windgeruis. De verwarming komt snel op temperatuur en de voorruit wordt automatisch ontwasemd.
Gisteren heb ik ruitensproeier vloeistof bijgevuld en toen viel mij op dat het onder de motorkap nog zo schoon is. De goede afdichting van de motorkap voorkomt dat strooizout (te) veel schade aanricht. Een minpuntje vind ik nog altijd dat water van het dak via de spoiler over de achterruit loopt, ook al ben je al een heel eind onderweg.
Al met al een goed/zeer goed beoordeling!
1e beurt
De auto is afgelopen maandag naar de garage geweest voor de eerste beurt (12 maanden na aflevering). Er is aandacht besteed aan de enige opmerking die ik had: de start-/stop installatie werkt meestal niet. De monteur heeft e.e.a. gereset met als gevolg dat hij weer werkt. Verder geen bijzonderheden. De rekening vertoont een bedrag van € 155,00.
De auto bevalt nog net zo goed als op dag 1. Een comfortabele en ruime wagen met een laag brandstofverbruik, bovendien geen klachten.
Overigens werkt het bluetooth systeem prima in combinatie met mijn Wolfgang (=Aldi) smartphone!
Alles bij elkaar: houden zo!
Na twee jaar.
Sinds de laatste review is er al weer een jaar om.Het start-stop systeem heeft ca. 3 maanden gewerkt na de reset en vanaf die tijd niet meer.
Verder ben ik nog steeds zeer tevreden. Op langere ritten valt me wel op dat ik comfortabeler zit als ik goed rechtop ga zitten. Behoudens enkele krasjes ziet de auto er nog als nieuw uit. Ook het interieur houdt zich prima.
Enkele weken terug heeft de auto zijn 2e beurt gehad: de accu is opgeladen en nu doet de start-stop het weer, maar hoe lang? Wanneer de beladingsgraad van de accu onder 80% komt, doet de start-stop het niet meer.
De beurt kostte net geen € 200,00 met daarbij de opmerking dat ik zelf lucht- en pollenfilter heb vervangen, want die vond ik bij de garage erg duur. Over mijn Kia-garage ben ik tevreden.
Het verbruik solo ligt rond de 1:15,8 wat ik prima vind. Met caravan is 1:10 haalbaar (afhankelijk van belading en rijstijl). Na het traject Innsbruck-Venetië-Völs am Schlern (950 meter hoogte) gaf de boordcomputer 8,7 ltr/100 km aan, bij het aftanken komt er meestal 0,2 ltr/100 km bij. De laatste 10 km naar onze vakantiebestemming ging het deels met 15% omhoog, maar met 40-45 km/h in de 2e versnelling gaf de Ceed geen krimp.
Al met al weinig nieuws, verwachtingen worden waargemaakt. Wat wil je nog meer?
aangepaste vering
Enige tijd terug gereden in Zuid-Limburg en de Ardennen met vijf personen aan boord.
Dat de wagen dan flink doorzakt, is op zich geen probleem maar op grove oneffenheden was het voor de passagiers niet aangenaam.
Omdat ik rijdend met een caravan ook erg voorzichtig over drempels moest rijden, heb ik besloten hulpveren te laten monteren.
Mijn keus is gevallen op CarSupport veren van het type ST (zie internet). De montage is gedaan door de KIA-dealer. Totale kosten: € 277,50.
Dezelfde dealer bood MAD-veren aan voor een prijs duidelijk boven € 400,00, maar dat vond ik wat veel.
En hoe rijdt dat nu: allereerst staat de auto achter onbeladen 2,5 cm hoger en hij rijdt veel steviger zonder dat het veercomfort minder is. Op drempels merk je dat de achterkant minder beweeglijk is en dat komt het comfort juist ten goede.
Ook al heb ik nog niet met de caravan gereden, dat zal ook aangenamer en gemakkelijker zijn.
Wat is er verder te melden? Niet veel eigenlijk. De auto rolt al weer twee maanden op de Conti-winterbanden. Het verbruik in de winterperiode bedraagt circa 1:15. Verder enkel tanken en rijden.
Drie jaar oud
Inmiddels is de Ceed al weer ruim drie jaar oud. De jaarlijkse beurt (zgn. oliebeurt) kostte € 162,50.
De wagen doet het prima met twee opmerkingen: bij gesloten portier blijft er regenwater achter dat eruit loopt als het portier geopend wordt. Dit is gemeld bij de dealer waarna de waterafvoergaten zijn gecontroleerd, maar deze bleken gewoon open. Het houdt kennelijk samen met de constructie van de rubbers.
De start-stop blijft een hot item. De accu blijft maar korte tijd voldoende geladen om het start-stop systeem te laten functioneren. Op zich maakt mij dat niet veel uit. Opladen met een goede acculader baat wel.
Het overall-verbruik (incl. caravanritten): 6,96 liter/100 km. Solo is het eerder 6,3-6,5 liter.
Hoe gaat het met de hulpveren? Nu, heel goed. Onze vakantiereis met de caravan toonde dat heel goed aan. De caravan hangt veel rustiger achter de auto, geen doorzakken meer. Solo rijdend kan ik zonder hinderlijke verticale bewgingen over de meeste verkeersdrempels rijden. Zit je als bestuurder alleen in de auto, dan heb je incidenteel het gevoel dat de auto stugger is.
Nog een tip voor caravanners: moet je helling trekken, schakel dan eerst het ESP uit. Doe je dat niet, dan onderbreekt het ESP de tractie en kom je nog niet goed van de plek.
Samenvattend: nog altijd zeer tevreden.
Ruim vier jaar in gebruik.
De laatste review dateert al weer van ruim een jaar terug, tijd voor een nieuwe.
In juli is de auto in de garage geweest voor een zgn. grote beurt. Ik heb ervoor gekozen om zelf het luchtfilter en het interieurfilter te kopen en te monteren; de prijzen die Kia Nederland hiervoor opgeeft, zijn naar mijn idee erg hoog.
De beurt kostte € 333,00. Voor beide filters samen heb ik elders € 23,00 betaald. Het monteren hiervan kost nog geen 10 minuten tijd.
Er waren geen bijzonderheden; ook de zomerbanden zijn nog in orde; 's winters rij ik op winterbanden. De wissel doe ik ook zelf en de wielen staan op een rek in een hoekje van de garage.
Afgelopen zomer met auto en caravan (vol beladen ca, 1.100 kg) naar Südtirol en het Gardameer geweest. De Cee'd maakt het allemaal niets uit. Bij hellingen op tijd terug schakelen en dan gaat hij gewoon. Alleen toen ik een keer vergeten had de stabilisatiekoppeling in te schakelen, begon de caravan te kwispelen en dat is geen lekker gevoel. Twee keer stevig op de rem trappen en de combinatie was weer stabiel.
Ik heb wat geëxperimenteerd met eerder terug schakelen op steile autobahn hellingen ook de 3e versnelling eens te gebruiken. Mijn indruk is dat het 1. gemakkelijker gaat/het geluid neemt nauwelijks toe en 2. het verbruik er ook niet onder lijdt.
Vanaf Frankfurt tot Venlo over de A3 een verbruik van 9,6 liter/100km met een gemiddelde van 85 km/u is niet verkeerd.
Zoals de andere keren ook varieert het gebruik met caravan tussen 9,0 en 10,5 liter /100 km.
Het overall-verbruik is gedaald tot 6,8 liter/100 km (caravanritten meegerekend). Misschien wel leuk: laatst in twee dagen 360 km snelweg gereden binnen Nederland en exact 100 echte km/u gereden. Het verbruik kwam toen uit op 4,86 liter/100km ofwel 1:20,6. Een nieuw record?
Verder voldoet de auto prima, totaal geen klachten en in de wetenschap dat ik nog drie jaar garantie hebt, stelt dat wel gerust.