Kia Ceed 1.4 CVVT X-tra (2007)
Uitvoering | Ceed 1.4 CVVT X-tra |
Bouwjaar | 2007 |
Jaar van aanschaf | 2007 |
Ervaringen
Sinds half april zijn we de trotse eigenaar van een nieuwe Kia Ceed. Hij ziet er erg stoer uit en bevalt goed. Wij ervaren de auto, na er flink mee gereden te hebben, als zeer comfortabel.
Voor een totaalprijs (all-in) van minder dan 19000 euro hebben we gloednieuwe wagen in de Golfklasse kunnen krijgen. En dan hebben we veel luxe zoals een boordcomputer, 6 airbags, radio/cd/mp3, stuurwielbediening, middenarmsteun en airco. Het interieur ziet er gewoon heel goed uit en de stoelen zitten goed. De stoelen zijn vrij hard (daar houden wij van) en bieden voldoende zijsteun. Daarnaast is er veel binnenruimte, vooral op de achterbank. De kofferbak is normaal voor deze klasse.
De motor bevalt ook prima. De 1.4 CVVT levert 109Pk dus daar kunnen we absoluut niet over klagen. Je moet wel flink doortrekken voor de pure trekkracht maar dat is normaliter nooit nodig. Verder maakt de motor geen of nauwelijks herrie. Boven de 140/150 km/p/u is hij wel duidelijk aanwezig. Verder ligt de auto ook bij hoge snelheid als een blok op de weg. De wegligging is top. Hij rijdt geweldig.
We zijn tot de Kia Ceed gekomen na een maandje vergelijken. Eerste via internet een voorselectie gemaakt en daarna proefritten gemaakt. Vooraf was ons budget tussen de 15000 en de 20000 euro voor de jonge tweedehands of een nieuwe auto. De tweedehandsen waren (in onze ogen) veel te hoog geprijsd dus het werd al snel uitkijken naar een nieuwe wagen. Uiteindelijke hebben we gereden in de Honda Jazz, Mitsubishi Colt CZ5, Kia Ceed en Skoda Fabia Combi. Het ging tussen de laatste twee maar de Kia Ceed had toch wel duidelijk het beste rijgedrag. De Ceed was ietsje duurder maar bood meer luxe en is een nieuwere en vooral completere auto. Kia bood ook een iets betere inruil dan Skoda. Verder was de 7 jaar garantie en levenslange Europese wegenservice doorslaggevend. De keuze was eigenlijk snel gemaakt wanneer je alles op een rijtje zette.
De Kia dealer (Durmi Motors in Zwaag) zit om de hoek en ze zijn daar zeer vriendelijk en professioneel.
Wat we als minpuntje beschouwen is het benzineverbruik. Het opgegeven algemene verbruik is 6.1/100. Maar wij hebben nu na 6900km een verbruik van 6,9/100 (volgens de boordcomputer). Het blijkt dat de boordcomputer redelijk in de buurt zit van het werkelijke gebruik. We vermoeden dat het verbruik van deze auto verder zal stabiliseren ronde 7.0/100.
Update 12-06-2007
- Zie bij problemen.
- Na 2600km: verbruik volgens boordcomputer naar 7,3/100 (1 op 13,7).
- Nog steeds zeer tevreden met de auto, service is top bij Durmi.
Update 29-07-2007
=================
- Volgepakt heen en weer naar Zuid Frankrijk via het Central Massief ging probleemloos. Voornamelijk snelweg met flink wat stijgen en dalen; zelf berekend verbruik over 2960km was 1 op 14.17 (7,06/100). Bijna altijd maximum snelheid gereden als dat mogelijk was. Boordcomputer blijkt heel accuraat te zijn! Wat opviel was dat de auto steeds zuiniger rijdt namate er meer kilometers worden gemaakt. In de bergen moest er soms terug naar zijn 4 worden geschakeld, wat ons normaal lijkt voor een 1.4 motor. Verder doen de goede stoelen en geluidsinstallatie wonderen. We stapten niet gebroken uit de auto na het reizen (wat we voorheen altijd wel hadden bij andere auto’s).
- Na 6900km: verbruik volgens boordcomputer naar 6,9/100 (1 op 14,5).
- Geen geuren/stank meer gehad.
- We zijn dus nog steeds zeer tevreden met de auto. Na deze vakantierit hebben we het volste vertrouwen in de Ceed.
Update 11-10-2007
=================
Auto nu een half jaar in bezit en nog steeds zeer tevreden. We hebben nog geen kraakje of piepje gehoord. Laat staan andere problemen gehad.
- Na 10000km: verbruik volgens boordcomputer naar 7.0/100 (1 op 14,3).
Update 10-04-2008
=================
Auto nu een jaar in bezit en nog steeds zeer tevreden. We hebben nog geen kraakje of piepje gehoord. Laat staan andere problemen gehad.
- Na 17000km: verbruik volgens boordcomputer naar 7.1/100 (1 op 14,1).
- Kleine beurt gehad. Geen problemen. Kosten €180,- Als service auto van binnen en buiten schoongemaakt. :)
Update 22-09-2009
=================
Auto nu een twee en een half jaar in bezit en nog steeds zeer tevreden. We hebben sinds de laatste update wat problemen gehad.
- de radio is vervangen. Dit ging niet zomaar, we moesten er flink om zeuren.
- we hebben nu een beetje roest aan de binnenkant,naan de achterdeuren. Het lijkt alsof de rubbers niet goed hun werk hebben gedaan. Het is nu de vraag wie het herstel regelt. KIA Nederland of onze eigen dealer.
- Na 38000km: verbruik volgens boordcomputer naar 6,9/100 (1 op 14,5).
- Grotebeurt gehad. Geen problemen. Kosten totaal met klein grut zo'n €450,-
09-05-11:
In verband met een nieuwe leaseauto (seat ibiza ST) de KIA ingeruild voor een nieuwe zuinige en BPM vrije Peugeot 107xs 5 deurs. Al met al zijn we tevreden met de KIA, vooral qua gebruikersgemak en rijeigenschappen. We zijn minder tevreden over het verbruik, de relatief hoge onderhoudskosten en de service van de dealer. De inruil was ook een tegenvaller (bij drie dealers laten taxeren), maar dat hadden we vooraf al ingecalculeerd toen we besloten voor een KIA te gaan).
12-06-2007 Niet echt een probleem maar wel vermeldenswaardig: af en toe, heel onregelmatig, stinkt de auto. Soms maar heel licht, soms in walmen. Het verdwijnt weer na een paar seconden. De dealer kent het probleem; motorblok is niet goed schoongemaakt bij opleveren. Het is smeer/vet residu op het motorblok wat tijdens het rijden losweekt en soms op de hete uitlaat valt. Dealer heeft de auto gecheckt maar niets gevonden. Het gaat - als het goed is - vanzelf over. Als service direct wat krasjes gepolijst en auto gepoetst!
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? nee