Jeep Avenger 1.2 e-Hybrid Summit (2025)

Jeep Avenger 1.2 e-Hybrid Summit (2025)

UitvoeringAvenger 1.2 e-Hybrid Summit
Versnellingen6, Automaat met dubbele koppeling
Bouwjaar2025
Jaar van aanschaf2025

Eerste roadtrip naar de Spaanse oostkust

Ondanks dat de Avenger nét twee weken op de oprit stond, hadden we gelijk al een roadtrip op de planning staan naar de oostkust van Spanje, L'Ampolla - zo'n 200 km ten zuiden van Barcelona bij de Ebrodelta. En daarmee kreeg de auto gelijk een mooi aantal kilometers op de klok!

De keuze voor de Jeep Avenger
We hebben hiervoor steeds auto's in zakelijke lease gereden, maar die optie ging vervallen. Voordeel is dat we qua brandstof vrije keus hadden (zakelijke lease was en zou elektrisch moeten zijn) maar het nadeel is dat je met de neus op alle kosten wordt gedrukt. Kortom: we wilden een auto die voor ons twee voldoede ruimte en comfort biedt, niet terugschrikt voor een lange rit in het buitenland (en daarbij vonden we brandstof op dit moment toch handiger dan elektrisch). Door de ervaring met zakelijke lease wilden we inzetten op private lease, omdat je dan aan zaken als verzekering, wegenbelasting en onderhoud geen omkijken hebt - ondanks dat je dan wellicht wat duurder uit bent in vergelijking met zelf de auto kopen. Na enkele auto's te hebben bekeken en gereden (met de uiteindelijke shortlist Mercedes-Benz GLA 250e was schitterend maar vonden we uiteindelijk duur, Lexus LBX was een uitstekende runner-up maar voelde wat langzamer aan en had minder praktische ruimte, Ford Kuga sprak ons uiteindelijk wat minder aan).

Comfort
De auto werd volgens de toezegging geleverd, zou zelfs eerder kunnen maar het zakelijke leasecontract van de vorige auto moesten we nog een maandje 'uitzitten'. Qua comfort verraste de Jeep ons on positieve zin. Lekkere stoelen, stevig ondersteunend. Geluid is ondanks de brandstofmotor - driecilinder - aangenaam in het oor. Als de motor moet werken hoor je 'm natuurlijk wat maar op constante snelheid is dat verwaarloosbaar. Essesntiële zaken als klimaat kun je gewoon met knopjes regelen, dat vinden we prettiger dan alles op het scherm.
Opmerking is wel dat als je lange stukken rijd ik wel merk een 'houten kont' te krijgen - na 2,5 - 3 uur rijden wil je echt wel even de benen strekken. Maar dat is niet vreemd...
Ruimte viel ons enorm mee. We reden naar Spanje via Frankrijk maar moesten onderweg ook de ouders van mijn vrouw van het vliegveld halen. We hadden natuurlijk zelf al het nodige meegenomen (voor pakweg twee weken bagage en omdat een huwelijksfeest in de familie het doel was uiteraard de nodige kleding) - en bij vrienden in Frankrijk kwamen daar nog twee dozen wijn bij van hun eigen wijngaard. Dus we vreesden voor de bagage van onze twee extra passagiers. De ruimte onder de kofferbak bleek een dankbare oplossing te zijn voor praktisch al onze schoenen, losse tassen en andere strandspullen. Echt onverwacht groot en hoewel niet super praktisch wel geschikt hiervoor. Ook vlakke zaken als wat boeken die we onderweg niet wilden lezen vonden daar een plek. Ideaal. De koffers van de (schoon)ouders gingen op de hoedenplank (ze kwamen met Ryanair dus alleen handbagage) en ze hoefden niet eens wat op de knieeën te houden. Het zicht doorr de achterruit was in dat deel van de rit natuurlijk nihil maar dat hinderde op dat moment niet.
We hebben in het dorp enkele 'scherpe' drempels. Die schokken geeft de auto wel goed door als je aan de snelle kant rijdt.

Infotainment
Omdat we Apple Carplay veel gebruiken voor onder meer navigatie hebben we geen uitgebreide infotainment-extra's gekozen. Zelfs geen ingebouwde navigatie. Daarvoor gebruiken we TomTom Go / Apple Kaarten (ikzelf) of Waze (mijn vrouw). Het geluid van de stereo is voor ons goed genoeg. Veel journalisten vinden de snelheid van Stellantis-infotainment traag, daarvan hebben we in ieder geval geen last.
Je kunt per persoon eigen profielen instellen met onder andere verschillende kleur voor de sfeerverlichting. Ik vind daarbij de lichtaccenten die aan de zijkant van het dashboard zitten in het donker wat hinderlijk (fel) in de ruit spiegelen, aan de bestuurderszijde precies over het beeld van de buitenspiegel. Dat vind ik een klein minpuntje.

Prestaties
Je koopt deze auto niet vanwege de snelheid, tenminste: wij doen dat niet. De auto rijdt lekker, pakt prettig op het gas en haalt op de snelweg ook goed in. Wat we bij een elektrische auto niet hadden, maar waar we nu wel weer aan moeten wennen is dat als je na afremmen weer gaat versnellen, bijvoorbeeld bij een verkeerslicht, de auto even inhoudt om de juiste versnelling te vinden. Ook beladen in de bergen hebben we steeds het idee gehad dat het geen racewagen is maar wel voldoende kracht voor wat we ervan vragen.
De automaat schakelt verder rustig en comfortabel/redelijk ongemerkt.
Bij gas loslaten remt de auto ook fijn en redelijk sterk af op de motor. Zodanig zelfs dat de remlichten aangaan (dat zie je in het donker aan bijvoorbeeld verkeersborden achter je).

Kosten
Voor veel mensen een hamvraag. De kosten die we nu in de eerste paar duizend kilometers vooral hebben gehad zijn benzinekosten. Dat zouden we ook niet anders verwachten. Het verbruik is nu gemiddeld 1 op 16,2 (volgens de verbruiksmonitor die ik bijhoud). Daarbij de aantekening dat hier veel snelweg bij zit en dat we daarbij ook steeds de maximum snelheid aanhouden - dus 130 km/h in Frankrijk waar dat is toegestaan. Had wat zuiniger gemogen maar aan de andere kant denk ik dat dit gunstiger gaat worden als we vaker op binnenwegen rijden.

Kanttekeningen / opmerkingen
- de draaicirkel van de auto is wat ruimer dan we waren gewend van de vorige auto.
- de knoppen om de versnelling te kiezen voorin tegen het dashboard aan in plaats van een keuzehendel op de middenconsole: op een of andere manier blijf ik dat niet logisch vinden. Dat zal met de tijd verbeteren neem ik aan.
- Het beeld van het scherm voor de achteruitrijcamera en die voor de auto is mooi helder
- De achterklep moet je nadrukkelijk sluiten om de waarschuwing 'Achterklep open' niet te krijgen of de auto af te kunnen sluiten als je niet erin gaat rijden. Het lijkt ook een redelijk lichte klep te zijn in gevoel en geluid van het slot.
- de brede plank van het dashboard lijkt zo te zijn dat alles steeds van links naar rechts verschuift. In de praktijk valt dat enorm mee en blijft het meeste netjes op z'n plaats liggen.

Kortom: een goede eerste indruk - er staat al een volgende roadtrip naar Zuid-Frankrijk gepland. Maar we hebben daarvoor ook de nodige lokale en regionale ritten.

PRIVATE LEASE Jeep Avenger