Jaguar XJ8 4.2 Executive (2003) #3

Jaguar XJ8 4.2 Executive (2003)

UitvoeringXJ8 4.2 Executive
Bouwjaar2003
Jaar van aanschaf2019

Hoofdstuk X350

Hoewel ik over mijn Starlet erg tevreden was, kriebelde een wat exotische auto toch weer behoorlijk. Zeker nadat ik een aantal keren in mijn Daimler Super V8 had gereden, die ik speciaal voor de verkoop had gekocht. Weinig geld uitgeven aan een auto is leuk, maar bij nader inzien is met een glimlach achter het stuur zitten ook wel wat waard.

Een aantal weken geleden ging ik kijken bij een Alfa Romeo GTV 2.0 V6, een auto die qua design en zeker qua motor (Busso) hoog op mijn verlanglijstje stond. Echter, voor het geld dat deze auto moest kosten vond ik dat ik er verhoudingsgewijs weinig voor terug kreeg. Ook staat voorwielaandrijving bij een dergelijk sportieve auto me nogal tegen. Met pijn in mijn hart moest ik Alfa van mijn lijstje afstrepen, pas als mijn droomalfa, een GTV6, binnen bereik komt, ga ik overstag.

Jaguar blijft voor mij toch het summum. Het zijn auto's met karakter, comfort en genoeg snelheid. Toch maar weer bij mijn vertrouwde merk kijken dan. Een X308 wilde ik bewust niet meer, een X300 vind ik te ouderwets dus deze viel ook af, mits ik een XJR van dit type kon vinden. Helaas betaal je je scheel voor een nette XJR6, dus deze optie viel ook af. Een XK8 en S-type vind ik lelijk, een X-type is geen echte Jag en een XF vind ik fantastisch maar helaas ook te duur voor wat je krijgt.

Van kinds af aan ben ik gek op de X350, ik heb het altijd een prachtig ontwerp gevonden. Ook staan ze vrij betrouwbaar te boek. Gezien de prijzen tegenwoordig ook enigszins acceptabel zijn, besloot ik mijn zoektocht hierop te richten. Na een half gare XJ6 te hebben bekeken, besloot ik mijn budget iets te verhogen en naar een nette V8 te gaan zoeken.

Uiteindelijk kwam ik uit bij een, op de foto's, nette 4.2 Executive in een mooie uitvoering met niet al te veel kilometers uit. De prijs was vrij netjes, echter stond de auto 1,5 uur rijden bij mij vandaan. Samen met een vriend ben ik afgelopen week die kant op gereden.

Bij aankomst bleek het een vrij nette auto te zijn waar onder andere een nieuwe versnellingsbak en achterwielophanging op zijn gekomen de afgelopen tijd. De eigenaar had het nieuwere model aangeschaft en daarom moest hij verkocht worden. Hij had onder andere de middendempers aangepast, wat voor mij niet had gehoeven, en de auto softwarematig verlaagd, wat voor mij ook niet had gehoeven. De auto reed echter perfect en ik wilde de auto hebben, dus na enige onderhandeling kon ik mezelf weer Jaguar-eigenaar noemen. Bij de koop kreeg ik ook nog een set Brembo remschijven en een laptop met JLR software voor de auto.

In Duitsland de tank volgegooid met V-power 100 Racing en richting huis. Ik kan niet anders zeggen dan dat het een fantastische auto is. Comfortabel, stil, snel en een geweldige wegligging. In enkele opzichten is hij zelfs beter dan mijn vorige X308 Daimler, mede door de luchtvering en de aluminium koets. Ook de zesde versnelling is een hele fijne toevoeging, bij 130 maakt de auto nauwelijks toeren en dat resulteert in een veel netter verbruik dan bij mijn X308. Momenteel zit ik op de 10,3l/100km.

Mankeert er dan niets aan de auto? Zeker wel, anders was het geen echte Jaguar geweest. Het irritantste is dat de hoogteverstelling van de stuurkolom niet werkt. Daardoor is in- en uitstappen met mijn lengte vrijwel onmogelijk en je rijdt altijd te hard omdat het stuur recht voor de snelheidsmeter zit. Dit ga ik heel snel aanpakken. Minder dringende zaken zijn dat het op slot knopje van de sleutel niet werkt en je hem dus handmatig op slot moet draaien, dat het hemeltje licht hangt en dat er wat krassen op zitten die even goed gepolijst of bijgetipt moeten worden. Verder is het voor een auto van zestien jaar oud een keurig nette auto.

Wat is het plan? Zoals met al mijn auto's ben ik van plan weer enkele maanden van deze auto te genieten en om hem in die tijd mooier te maken. Tot nu toe ben ik er erg blij mee en ik hoop er dan ook langer van te gaan genieten dan van mijn vorige Jaguars. Ik had al veel eerder een X350 moeten kopen!

Perfecte staat!

Gisteren heb ik bij de garage waar ik werkzaam ben de auto op de brug bekeken samen met onze monteur. De technische staat van de auto was mij verder onbekend, gezien ik de auto zonder verdere inspectie had gekocht.

De staat was volgens hem voor een auto van ruim zestien jaar oud, en al helemaal voor een Jaguar, uitzonderlijk te noemen. De automaatbak, aandrijfas en achterwielophanging waren allemaal vrij recent vervangen en nog unieker; zowel motor, bak als differentieel waren kurkdroog. Geen druppel olie te bekennen.

Deze auto blijkt tot nu toe een goede gok te zijn geweest, hij rijdt fantastisch en gezien de staat waarin hij verkeert verwacht ik de komende tijd geen verdere problemen. De vieze matten heb ik met Oxi Action inmiddels goed schoon gekregen en de roestige wielbouten heb ik weer zilver gelakt. Voor komende week staat een bezoekje aan de specialist op de planning, hopelijk word ik dan wat wijzer over de centrale vergrendeling en de stuurkolom. Inmiddels heb ik ook wat foto's toegevoegd van mijn geweldige auto.