Jaguar XJ8 3.5 LWB (2007)

Jaguar XJ8 3.5 LWB (2007)

UitvoeringXJ8 3.5 LWB
Bouwjaar2007
Jaar van aanschaf2025

"Nieuwe" auto!

Na twee jaar als daily driver zowel zakelijk als privé in de Volvo XC70 3.2 te hebben gereden (op de kop af 80.000km) diende zich in de privésfeer een koper aan.
Dat leek me een mooi moment om de auto te verkopen en wat anders te zoeken.

Ik was al een tijdje met een schuin oog naar een Jaguar XJ van de X350/356/358 generatie aan het kijken. Als dagelijkse auto vind ik de supercharged versies een beetje te gek. Een gewone V8 of V6 mét lange wielbasis heeft mijn voorkeur.

In Duitsland een gezonde 3.5 V8 Sovereign gevonden in een prima kleurstelling. Hoewel ik bij voorkeur een groene, blauwe of rode auto wil, is het een lunar grijs exemplaar geworden.

Tot 3 jaar terug in onderhoud geweest bij dezelfde Jaguar dealer. Daarna was het onderhoud wat onduidelijk. Auto was vanaf toen in het bezit van een pensionado die de auto lokaal liet onderhouden.

Enfin, de auto gekocht met een nieuwe tüv en naar Nederland laten brengen.
Eenmaal in Nederland ben ik eerst achterstallig onderhoud gaan wegwerken en een lijstje gaan maken wat ik op korte termijn gedaan wil hebben.

Weggewerkt:
Nieuwe olie, filters en bougies
Nieuw expansievat koelvloeistof (ivm lekkage bij aansluiting retourslang
Olie en filter automaat vervangen
Remvloeistof vervangen
Olie differentieel vervangen
Setje ruitenwissers
Nieuwe winterbanden
Uitlijning (laten) controleren
Skiluik geplaatst

Hiermee heb ik een goed beginpunt en kan ik de auto verder "bijhouden"

Wensenlijstje:
Rubber schuifdak vervangen
Origineel touchscreen voorzien van android auto.
Ruitenwissermotor fixen (ruitenwissers blijven soms halverwege hangen in de intervalstand)
Het hemeltje hangt een klein beetje links achterin, dit zal ik tzt laten vervangen.
Airco onderhoudsbeurt (mogelijk in combinatie met preventieve vervanging van condensor en radiator)
Mogelijk preventieve vervanging van onderdelen van de luchtvering.

Het bezit zelf:

Hoewel ik nog niet zoveel met de auto heb gereden kan ik al wel een aantal dingen hierover melden.
De auto is (uiteraard) ontzettend comfortabel. Veert zacht, stuurt redelijk strak maar absoluut niet sportief. Je gaat als vanzelf heel rustig met de auto rijden.
Met de 262pk op een relatief lichte koets is de auto redelijk vlot. In elk geval véél sneller dan de XC70 was. Het zachte geroffel van de V8 op de achtergrond klinkt heel aangenaam.
Bij 110 op de snelweg draait de motor nog geen 1600 toeren.

Het betreft een X356 in de Duitse Sovereign-uitvoering. Dit houdt onder andere in dat de auto softleder heeft met contrasterende piping, 16-voudig elektrisch verstelbare stoelen, verlengde wielbasis, dimmende buitenspiegels, DVD-scherm achterin, verwarmde achterbank en xenon verlichting.
Verder heeft de auto een schuifdak en audio met 14 speakers. Het klinkt buitengewoon goed.

Ik ben zelf 2 meter lang en mijn kinderen zijn opgroeiende (nu 160 en 135 lang) Dat de dames meer dan voldoende beenruimte achterin hebben moge duidelijk zijn.
Zelf zit ik prima, hoewel de stoel iéts verder naar achteren had gemogen. Hoofdruimte is ondanks het schuifdak ruim voldoende.

Het verbruik valt echt ontzettend mee. 1 op 11,5 is makkelijk haalbaar. Hierbij zitten ook avondritten waarbij ik 140-150 rijd.

De auto is matig overzichtelijk en tamelijk lang (521cm) De meeste parkeervakken zijn vrij krap maar echt een probleem is het nooit.

Qua betrouwbaarheid valt er nog weinig te zeggen. Vooralsnog doet hij wat hij moet doen.
Ook over de kosten valt weinig zinvols te zeggen. Bijna al het onderhoud doe ik zelf en ik heb er nu ongeveer 800 euro onderdelen ingestopt, inclusief de Bridgestone winterbanden.

Ik ga uit van ongeveer 2500 per jaar, in het eerste jaar wat meer omdat je bij een gebruikte auto nu eenmaal altijd wat achterstallig onderhoud van de vorige eigenaar moet wegpoetsen.

Zodra er iets nieuws te melden valt, of wanneer ik de eerste 10.000km heb gereden, geef ik een update.