Hyundai Ioniq 6 77.4kWh Lounge (2023) #3
| Jaar van aanschaf | 2023 |
| KM-stand bij aanschaf | 6 km |
| KM-stand laatst | 122.000 km |
De verrassende Hyundai Ioniq 6
In 2023 mijn Ioniq 6 Lounge Long Range RWD 77 kW nieuw aangeschaft. Ik doe altijd drie jaar met een auto, dus wil dit jaar een nieuwe EV aanschaffen. Na 122.000 km ervaring in deze auto kan ik er dus een prima review over schrijven.
Overgestapt in dat jaar na drie jaar rijden in de Hyundai Kona EV nadat ik al verliefd was op de Ioniq 6 voordat ie geleverd kon worden. Dat het weer een EV zou worden, was duidelijk. Ik heb zonnepanelen dus kan bijna gratis rijden en de beurten in de garage vallen wel drie tot vier keer lager uit dan bij een benzinemotor.
De meningen over het model Ioniq 6 lopen echter wel uiteen. Je vindt 'm óf heel mooi óf spuuglelijk. Ik ben een van de weinigen die 'm heel mooi vindt, tot spijt van m'n partner. Zij woont in Amsterdam, maar mijn auto staat dan in het weekend gratis geparkeerd bij haar op de zaak. We rijden dus vaker met haar auto, een Range Rover Evoque Hybrid. De Range Rover is duurder (en volgens haar véél mooier), maar mijn auto rijdt een stuk lekkerder. Eat that, Range Rover!
Van de Ioniq heb ik wel gelijk de storende grijze delen rondom én de velgen zwart laten wrappen. Dat maakt 'm een stuk stoerder en rustiger in het aanzicht. De auto ligt als een blok op de weg en is zeer stil vanbinnen. Hij staat bij mij thuis lekker droog in de garage waar ik 'm ook kan opladen. Wat die garage voor voordelen voor de accu inhoudt, durf ik niet te zeggen, maar het lijkt me dat als je auto altijd buiten staat, de invloeden van het weer je auto nooit beter maken.
De Auto van het Jaar 2023 heeft uiteraard allerlei veiligheidssystemen, maar de waarschuwingsgeluiden zijn bij elke nieuwe rit makkelijk uit te zetten. Apple Carplay en Android Auto zijn mogelijk, maar gebruikte ik niet.
Ik rijd de auto in 98% van de gevallen op de snelweg. Ik woon in Drenthe dus altijd bijna 200 km naar Amsterdam waar ik vaak werk en m'n partner woont. Dat red ik dus altijd makkelijk heen en weer zonder bij te laden. Hij is enorm zuinig door de erg lage cw-waarde (0,21%) en dat in combinatie met 18" velgen. In de winter makkelijk 450 km. Verbruik op de snelweg (!) ruim onder de 15kW/100 km. Ik rijd altijd standaard 104 km/u dus hoef nooit ergens op te letten.
Rijd je regelmatig in de stad, ga je dus nog verder komen. In de zomer ligt het bereik rond de 550 km. Ik sta er dan ook niet van te kijken dat de accu’s van Hyundai op de 1e plaats staan met de minst gedegenereerde batterij. Ik rijd 'm nu 3 jaar en kom nog praktisch even ver.
Daardoor ben ik behoorlijk verwend, dus zoek ik dit jaar ook een betaalbare opvolger met die actieradius. Mijn grens ligt tussen de €50K en €55K, maar vrees dat de nieuwste Ioniq 6 wat buiten het budget gaat vallen.
Puntje van kritiek: Automatische volgen snelweg/bebouwde kom, mag iets sneller reageren. In de stad moet je na twee seconden weer je knopje of je pedaal gebruiken om het verkeer automatisch te volgen. Dat kan anders, weet ik van andere merken. Op de snelweg volgt ie in de file prima maar mag wat sneller. Fijn daarom dat de auto het verschil ziet tussen de bebouwde kom en de snelweg. Bij dubbele belijning op 80km wegen heeft ie moeite (dan weer wel, dan weer niet gecentreerd rijden), maar dat is niet erg, want extra oppassen moet je daar toch.
Het automatisch inparkeren of uitparkeren (zelfs als je niet in de auto zit) heb ik wel eens uitgeprobeerd, maar ik kan het zelf vijf keer sneller, dus is een non toevoeging.
Het dashboard is overzichtelijk met veel fysieke knoppen en een head up display. De hendels zitten allemaal op de juiste plek. De belangrijkste knopjes op het stuur zitten links, dus vaak bij de hand die je aan het stuur houdt vanwege de richtingaanwijzer. Noem het verwend, maar ik vind het irritant als knopjes om bijvoorbeeld adaptive cruise control aan of uit te zetten rechts zitten. One pedal driving is heel goed mogelijk en komt volledig tot stilstand. Het panel links om regenererend te vertragen heeft vier standen. Van licht naar one pedal dus. Met de one pedal verbruikte ik 11 kw/100km. Werkt uitstekend, maar aangezien ik weinig in de stad rijd, gebruik ik dat zeer weinig.
De navigatie heeft real time traffic, met vijf in te voeren favorieten. Wel jammer dat de navigatie niet met een berichtje aangeeft dat de route is veranderd door incidenten op de snelweg. Ik rijd altijd met het geluid van de navigatie uit, dus ben genoodzaakt steeds even op het scherm te kijken of ik nog de snelste route heb.
Het interieur is fantastisch mooi afgewerkt. Je kan zelf de sfeerverlichting instellen en de bijrijdersstoel is ook te bedienen aan de zijkant van die rugleuning, zodat je als chauffeur de passagier die rechts achterin zit zelf wat meer beenruimte kan geven als dat nodig is. De auto kan dus prima dienstdoen als directieauto. Ik ben zelf lang en heb genoeg ruimte voor mijn benen.
De auto heeft een niet al te grote frunk en een redelijk ruime elekrische kofferbak. Bij de Lounge uitvoering komen de hendels van de portieren vanzelf naar buiten bij benadering van de auto. Alleen daarom al zou ik voor de Lounge kiezen, maar deze uitvoering heeft nog meer extra's t.o.v. de Connect versie zoals o.a. elektrische stoelen met geheugen.
Via de app heb je allerlei mogelijkheden om de auto op afstand te bedienen, zoals airco, verwarming, ramen dicht, (ont)sluiten auto, alarm activeren, knipperlichten in werking zetten etc. De auto kan overigens geen scheten laten. Daarvoor moet je bij Tesla zijn.
Al met al een heerlijke auto en ben benieuwd wat m'n ervaringen worden met m'n nieuwe EV. Voorlopig is de shortlist: Ioniq 6 2026 (indien onder de 55K), Tesla, BYD, en Xpeng P7 (2026). To be continued.
Ontdek deze auto's in de occasionvergelijker

Hyundai Ioniq 6 Lounge 77.4kWh 228pk | LEDER | 800 VOLT ULTRA SNELLADEN | ELEK. VERSTELBARE STOELEN | MEMORY FUNCTIE | 360° CAMERA | APPLE CARPLAY / ANDROID AUTO | ADAPTIVE CRUISE | STOEL + STUURVERW. |
- 2023

Hyundai Ioniq 6 77.4 KWH | CONNECT | NL-AUTO | DEALERONDERHOUDEN |
- 2023

Hyundai Ioniq 6 Business 77.4 kWh 20" Lichtmetalen Velgen | Apple Car Play Of Android Auto | Half Lederen Interieur
- 2026
PRIVATE LEASE Hyundai Ioniq 6